Ulkomaat

Isis-taistelijan vaimo tuotiin viikonloppuna lapsineen Norjaan, ja nyt tapaus uhkaa hajottaa maan hallituksen

29-vuotias nainen otettiin kiinni heti hänen saavuttuaan lentokentälle.

Norja palautti Syyriassa sijaitsevalta al-Holin pakolaisleiriltä perjantain ja lauantain välisenä yönä 29-vuotiaan norjalais-pakistanilaisen naisen sekä hänen 3- ja 5-vuotiaat lapsensa. Toisen lapsista on kerrottu sairastavan kystistä fibroosia, minkä takia hänet sekä hänen perheensä päätettiin tuoda maahan.

Tapausta on seurattu norjalaisviestimissä tiiviisti.

Norjalaisten viestinten mukaan nainen otettiin kiinni heti koneen saavuttua Gardermoenin lentoasemalle vain hetkeä ennen puoltayötä. Koko perhe kuljetettiin kentältä Ullevålin sairaalaan Oslossa, kertoo muun muassa Norjan yleisradioyhtiö NRK.

Perhe matkusti NRK:n mukaan lentokoneessa muista matkustajista erillään. Matka oli alkanut perjantaina Irakin Erbilistä ja kulkenut Wienin kautta ensin Kööpenhaminaan ja sitten Osloon, kertoo norjalainen TV 2.

Kymmenet poliisit ja muut viranomaiset avustivat perhettä matkalla.

Myös maan ulkoministeriö vahvisti perheen tulon Norjaan tiedotteessa. Norjan ulkoministeri, konservatiivipuolueen Ine Eriksen Søreide on jo aikaisemmin kertonut norjalaislehti Aftonpostenin mukaan, että sairas lapsi yritettäisiin tuoda kotiin, minkä vuoksi myös tämän sisar ja äiti palautetaan.

Perhe on Norjaan tulonsa jälkeen ollut sairaalassa, missä nainen on ollut poliisivartiossa.

Nainen oli alun perin matkustanut äärijärjestö Isisin hallitsemalle alueelle Syyriaan jo vuonna 2013 ja mennyt naimisiin järjestön taistelijan kanssa. Nainen on sanonut, ettei matkustanut alueelle vapaaehtoisesti vaan hänen miehensä vei hänet sinne ja että hän oli pitkään yrittänyt päästä pois.

Norjan viranomaiset epäilevät naisen kuitenkin kuuluneen Isisiin ja jihadistijärjestö al-Nusran rintamaan. Nainen itse on kiistänyt rikoksen ja sanoo olleensa vain kotona hoitamassa lapsia, laittamassa ruokaa ja pyykkäämässä.

Norjan suojelupoliisin johtaja Hans Sverre Sjøvold sanoi, ettei naisen paluu merkitse Norjaan kohdistuvan uhkakuvan pahenemista. Sjövoldin mukaan naisen kuulustelut alkavat jo sunnuntaina, mutta asian tutkinta on alkanut jo ennen hänen paluutaan.

”Me tiedämme, että naisilla on ollut tärkeä asema kalifaatin ylläpitämisessä”, hän sanoi.

Naisen palauttaminen Norjaan on aiheuttanut maassa hallituskriisin. Norjan edistyspuolue on vastustanut palauttamista ja uhkaa nyt erota Erna Solbergin johtamasta hallituksesta.

Edistyspuolueen johtajan Siv Jensenin ja Solbergin on määrä keskustella tilanteesta maanantaina. Edistyspuolue aikoo asettaa ehtoja edistyspuolueen jatkolle hallituksessa ja esittelee vaatimuslistansa maanantaina.

Norjalaislehti Aftenposten kertoi palautussuunnitelmista jo aikaisemmin tällä viikolla. Sittemmin asiasta ovat kertoneet Norjan ja Ruotsin uutistoimistot NTB ja TT sekä useat mediat.

Norjan ulkoministeriön mukaan palautus on tehty humanitaarisista syistä, jotka taas johtuvat lapsen vakavasta sairaudesta. Kystinen fibroosi, jota lapsi sairastaa, on muun muassa keuhkoihin ja haimaan vaikuttava monielinsairaus. Se voi olla hengenvaarallinen.

Äidin ja sairaan lapsen tapausta seurattiin norjalaismediassa jo viime syksynä. Norja ilmoitti tuolloin, että se voisi palauttaa ainoastaan lapsen. Äiti ei kuitenkaan ole halunnut joutua eroon lapsestaan ja on pyytänyt saada tulla Norjaan vangituksi. Norjalainen käräjäoikeus kuitenkin eväsi pyynnön tällöin.

Norja linjasi viime keväänä, että maa voi kotiuttaa al-Holin leiriltä orpolapsia. Kesäkuun alussa leiriltä kotiutettiin viisi lasta, joiden molemmat vanhemmat olivat kytköksissä Isisiin. Lasten äiti on kadonnut ja isä kuollut. Lapset tunnistettiin dna-testien avulla.

Norja on sen sijaan ottanut tiukan linjan leireillä oleviin ulkomaan kansalaisiin, joilla on Norjaan oleskelulupa. Syyskuussa Norjan hallitus ilmoitti estäneensä pysyvästi viidentoista tällaisen Isis-taistelijan paluun maahan.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Tampereen keskustassa on Suomen kovin kommuuni – ”Linnan” asukkaita yhdistää armoton harrastus

   Tilaajille
  2. 2

   ”Elämäni hirveimpiä kokemuksia” – Katariina Souri kertoo HS:lle, mitä hänelle tapahtui miljonääri Peter Nygårdin huvilalla

  3. 3

   Puolisottomuus on yleistynyt kolme­kymppisillä lyhyessä ajassa: ”Parisuhteiden dynamiikka vaikuttaa syntyvyyteen”, tutkija sanoo

  4. 4

   Lätkäjätkät edustavat kaikkea, mikä suomalaisessa miehisyydessä on pielessä, sanoo kirjailija Juhani Brander

  5. 5

   Kello on 10.40, wc:n roskakorissa on verisiä papereita ja puhdistus­lappuja – HS vietti päivän Oodissa

  6. Näytä lisää
  1. 1

   ”Elämäni hirveimpiä kokemuksia” – Katariina Souri kertoo HS:lle, mitä hänelle tapahtui miljonääri Peter Nygårdin huvilalla

  2. 2

   Helsingin keskustassa sijaitsevan ruokakaupan paistopisteelle ilmestyy siististi pukeutunut rouva, sitten tapahtuu jotain inhottavaa – HS valvoi paistopisteiden hygieniaa

  3. 3

   En ole mies, mutta voin vilkaista

  4. 4

   Vihreiden Fatim Diarra uhkaa julkistaa kaikki saamansa peniskuvat: ”Se on seksuaalista häirintää”

  5. 5

   Jos Samu Hällforsin työntekijä on onneton, hän saa 5 000 euroa – Yrittäjä ratkaisi avokonttorien pahimman piinan, ja se teki hänestä rikkaan miehen

   Tilaajille
  6. Näytä lisää
  1. 1

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  2. 2

   ”Nyt multa meni pata jumiin” – HS:n haltuunsa saamat ääni­viestit paljastavat, kuinka luistelu­valmentaja Mirjami Penttinen raivoaa nuorille luistelijoille

   Tilaajille
  3. 3

   Helsingin keskustassa sijaitsevan ruokakaupan paistopisteelle ilmestyy siististi pukeutunut rouva, sitten tapahtuu jotain inhottavaa – HS valvoi paistopisteiden hygieniaa

  4. 4

   Neljä vuotta sitten Peter Vesterbacka sai illallisilla idean, joka ei koskaan toteudu – HS:n erikoisartikkeli kertoo kaiken Tallinnan-tunnelista

   Tilaajille
  5. 5

   Kuinka paljon pidemmälle kansanedustajat voivat väkivallan ihannoinnissa vielä mennä?

  6. Näytä lisää