Ulkomaat

SVT: Kiinan lähetystö on painostanut ruotsalaismedioita kirjeillä, joissa arvostellaan Kiina-uutisointia

Ruotsin ulkoministerin Ann Linden mukaan asiasta on tarkoitus keskustella Kiinan Tukholman-suurlähettilään Gui Congyoun kanssa.

Ruotsin yleisradioyhtiö SVT kertoo Kiinan yrittäneen vaikuttaa useiden ruotsalaismedioiden toimintaan lukuisia kertoja parin viime vuoden aikana. SVT:n mukaan Kiinan lähetystöstä on lähetetty monelle medialle kirjeitä ja sähköposteja, joissa on kritisoitu median toimintaa Kiinaa koskevissa uutisissa.

Kritiikkiä sisältäneiden kirjelmien kohteeksi ovat joutuneet SVT:n toimituksille tekemän kyselyn perusteella ainakin Svenska Dagbladet, Expressen, Sveriges Radio ja Sveriges Television. Kaikki niistä kertoivat saaneensa useampia yhteydenottoja kahden viime vuoden aikana.

Esimerkiksi Expressen-iltapäivälehteä oli moitittu Kiinassa pidätetystä ruotsalaisesta kustantajasta Gui Minhaista kirjoittamisesta syytetty median tyrannoinnista. Sanomalehti Svenska Dagbladet taas kertoi saaneensa Ruotsin-suurlähettiläältä Gui Congyoulta moitteita useasta lehtijutusta sekä yksittäisten toimittajien toiminnasta.

Lisäksi lehtien toimittajia on kutsuttu henkilökohtaisiin tapaamisiin ja lounaille, joissa aiheista on myöskin keskusteltu. Lähetystö on myös julkaissut nettisivuillaan lukuisia ruotsalaista mediaa moittivia kannanottoja.

Maan ulkoministeri, sosiaalidemokraattien Ann Linde kutsui suurlähettilään mediaa koskevaa toimintaa SVT:n haastattelussa uhkailuksi, jota ei voi hyväksyä.

Hänen mukaansa Kiinan lähettilääseen on otettu yhteyttä asian vuoksi, ja asiasta on tarkoitus keskustella hänen kanssaan.

”Ruotsissa on sananvapaus, ja se, mitä Kiinan lähettiläs tekee, on hyvin vakavaa. Olemme ulkoministeriössä tehneet useaan otteeseen selväksi Kiinan lähetystölle ja lähettiläälle, että sananvapautta suojellaan perustuslaissa ja että toimittajilla on oikeus tehdä työtään täysin vapaasti”, hän sanoi.

Suurlähettiläs on SVT:n mukaan syyttänyt ruotsalaismedioita ja -toimittajia Kiinan sisäisiin asioihin sotkeutumisesta. Muun muassa joulukuussa Gui uhkaili Ruotsia taloudellisen yhteistyön rajoittamisella.

Uhkauksen taustalla olivat Kiinan ja Ruotsin pitkään jatkuneet erimielisyydet liittyen Kiinan sieppaamaan kustantajaan. Sananvapausjärjestö Ruotsin Pen myönsi kustantajana ja toisinajattelijana tunnetulle Gui Minhaille sananvapauspalkinnon marraskuussa. Jo tuolloin Kiinan lähettiläs uhkasi Ruotsia ”välittömillä seurauksilla”.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Influenssaan kuolee Suomessakin joka vuosi satoja ihmisiä – Onko koronavirus influenssaa tappavampi?

  2. 2

   Koronaviruksen hillitsemiseksi on olemassa yli­voimainen keino, joka on jokaisen ulottuvilla – Kokeile, läpäisetkö käsi­hygienian testin

  3. 3

   Peter Nygård väistyy omien yhtiöidensä johdosta

  4. 4

   Kuka on raiskaus­väitteisiin yhdistetty Peter Nygård ja miten hän keräsi satojen miljoonien varallisuutensa?

   Tilaajille
  5. 5

   Lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä syytetty Jari Sillanpää astuu oikeuden eteen

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Koronaviruksen hillitsemiseksi on olemassa yli­voimainen keino, joka on jokaisen ulottuvilla – Kokeile, läpäisetkö käsi­hygienian testin

  2. 2

   ”Ole leidi, he sanoivat” -video lähti viraaliksi, sillä siinä sanotaan ääneen ne sadat vaatimukset joita naiset saavat kuulla päivittäin – ja se on upeaa

  3. 3

   Vantaan kokoomusvaikuttaja Tapani Mäkinen maksoi kummitädille velkansa 100 ja 200 euron seteleinä, käteisen olivat samana päivänä nostaneet Sjöblomin veljekset

  4. 4

   Suomalaismies kertoo tilanteesta koronaviruksen eristämässä hotellissa Teneriffalla: ”Oven alta oli tullut ilmoitus, että hotelli on suljettu”

  5. 5

   Onko koronavirus lähestymässä käänne­kohtaansa? Suomalais­professori uskoo tämän viikon olevan ratkaiseva

  6. Näytä lisää
  1. 1

   ”Elämäni hirveimpiä kokemuksia” – Katariina Souri kertoo HS:lle, mitä hänelle tapahtui miljonääri Peter Nygårdin huvilalla

  2. 2

   Helsingin keskustassa sijaitsevan ruokakaupan paistopisteelle ilmestyy siististi pukeutunut rouva, sitten tapahtuu jotain inhottavaa – HS valvoi paistopisteiden hygieniaa

  3. 3

   Tampereen keskustassa on kommuuni, jossa tyhjät pullot jaetaan painimalla

   Tilaajille
  4. 4

   Lähes joka toinen kiinalainen on nyt karanteenissa: HS:n kuvakooste näyttää aavekaupungeiksi muuttuneet metropolit

   Tilaajille
  5. 5

   ”Ovi avattiin, ja esiin työntyi pistin” – Toimittaja Jussi Konttisen isä joutui kuusi­vuotiaana venäläisten vanki­leirille, jolta moni lapsi ei selvinnyt

   Tilaajille
  6. Näytä lisää