Ulkomaat

Kuningatar Elisabet: Harry ja Meghan menettävät kuninkaalliset tittelinsä eivätkä saa enää rahaa julkisista varoista

Sussexin herttuapariin eli Harryyn ja Meghaniin ei enää tulevaisuudessa viitata titteleillä ”hänen kuninkaallinen korkeutensa”.

Kuningatar Elisabet antoi keskiviikkona lausunnon Sussexin herttuaparin, herttua Harryn ja herttuatar Meghanin eroamisesta brittihovin sisäpiiristä. Kuningattaren sekä Buckinghamin palatsin tiedotteen mukaan Harry ja Meghan tulevat luopumaan kuninkaallisten titteleidensä käytöstä. Brittihovista eroamisen jälkeen Sussexin herttuapariin ei siis enää viitata titteleillä ”hänen kuninkaallinen korkeutensa”.

Pariskunta ei hovin sisäpiiristä eroamisen myötä enää virallisesti edusta kuningatarta. Koska he astuvat syrjään hoviin liittyvien tehtävien hoitamisesta, he eivät tiedotteen mukaan tulevaisuudessa saa enää julkisista varoista niihin liittyvää rahaa.

Lisäksi pari tulee maksamaan takaisin rahat, joita on käytetty heidän kotinsa kunnostamiseen. Herttuaparin kodin remontin on kerrottu tuoneen veronmaksajille 2,7 miljoonan euron laskun.

Ero brittihovista astuu Buckinghamin palatsin tiedotteen mukaan voimaan tänä keväänä.

Kuningattaren tiedotteen mukaan hän kunnioittaa parin toivetta itsenäisemmästä elämästä. Hän myös sanoo huomanneensa, että parin elämä on ollut viime vuosina haastavaa jatkuvan tarkkailun alla olemisen vuoksi.

Kuningatar kertoi olevansa myös ylpeä siitä, kuinka nopeasti Meghanista on tullut osa perhettä. Hän myös sanoo olevansa tyytyväinen siihen, että asian hoitamiseen löydettiin rakentava tapa. Hän myös korosti Harryn ja Meghanin sekä näiden Archie-pojan pysyvän hänen rakkaina perheenjäseninään.

Palatsin tiedotteessa kerrotaan pariskunnan ymmärtävän, että eroaminen tarkoittaa samalla luopumista hoviin liittyvistä tehtävistä.

Harry ja Meghan kertoivat viime viikon keskiviikkona 8. tammikuuta astuvansa sivuun Britannian hovin sisäpiiristä. Pariskunta kertoi Instagram-tilillään suunnittelevansa aikansa jakamista Britannian ja Pohjois-Amerikan kesken.

Kanadan pääministerin Justin Trudeaun mukaan suuri osa kanadalaisista antaa tukensa sille, että pari muuttaa maahan. Pääministeri kuitenkin sanoi, että ”edessä on useita keskusteluja” liittyen esimerkiksi parin elämästä koituviin kustannuksiin.

Kuningatar on jo aikaisemmin kertonut kunnioittavansa herttuaparin toivetta elää itsenäisempää elämää. Kuningatar julkaisi tiedotteen sen jälkeen, jolloin Norfolkissa Sandringhamin kartanossa oli pidetty brittikuninkaallisten tapaaminen, jossa oli tarkoitus sopia herttuaparin hovista eroamisen käytännön järjestelyistä.

Muut kuninkaalliset tapasivat prinssi Harryn tällöin ensimmäistä kertaa sitten herttuaparin yllätysilmoituksen. Läsnä olivat tietojen mukaan kuningattaren ja Harryn lisäksi myös prinssit Charles ja William.

Harry ja Meghan ovat ilmaisseet haluavansa luopua valtiolta saatavasta apurahasta (sovereign grant), joka on viisi prosenttia heidän kokonaistuloistaan. Rahaston säännöt nimittäin estävät palkkatöiden tekemisen.

Heidän on kuitenkin kerrottu haluavan todennäköisesti saada jatkossakin raha-avustusta prinssi Charlesilta. Tätä nykyä 95 prosenttia heidän tuloistaan koostuu Charlesilta saatavasta rahasta.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Osakemarkkinoilla taas kylmää kyytiä: Pörssien lasku lyö jo ennätyksiä

  2. 2

   Miten toimia vihamielisen ihmisen edessä? Psykoterapeutti kertoo tekniikan, joka rauhoittaa mielen uhkaavassa tilanteessa

   Tilaajille
  3. 3

   Ensin Onni, 3, yski ja sitten vaimeni – Hädän hetkellä ensimmäiset minuutit ratkaisevat, mutta juuri silloin moni hyytyy

   Tilaajille
  4. 4

   Keskeiselle väylälle ajettiin yllättäen kuormakaupalla soraa Espoossa: ”Siitä pääsee autolla yli”

  5. 5

   Voisiko koronavirus tarttua vierustoverilta 10 minuutin metromatkalla? Professori kertoo, miten lähikontakti määritellään

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Suosikkikahvila haettiin konkurssiin Helsingin Punavuoressa: Sitten puhelu tuntemattomasta numerosta muutti kaiken

  2. 2

   37-vuotias Reetta Ek alkoi tuntea iltaisin olonsa oudoksi – Kun lääkäri kertoi syyn, Ek tunsi syöksyvänsä kohti vanhuutta

   Tilaajille
  3. 3

   Työhaalareissa ei pitäisi olla mitään asiaa juniin ja busseihin, sanoo työmies Juhani Kaappola Keravalta – Mitä vastaavat VR ja HSL?

  4. 4

   Päihdejärjestön epäily: Ruotsissa on kehitetty suomalaisia varten huippuvahva nuuska, joka koukuttaa etenkin nuoria

  5. 5

   Monen olkapäässä on tapahtunut salakavala muutos, joka voi altistaa vammoille – Fysioterapeutti näyttää kolme liikettä, joilla testaat olkanivelen liikkuvuuden

   Tilaajille
  6. Näytä lisää
  1. 1

   ”Elämäni hirveimpiä kokemuksia” – Katariina Souri kertoo HS:lle, mitä hänelle tapahtui miljonääri Peter Nygårdin huvilalla

  2. 2

   Helsingin keskustassa sijaitsevan ruokakaupan paistopisteelle ilmestyy siististi pukeutunut rouva, sitten tapahtuu jotain inhottavaa – HS valvoi paistopisteiden hygieniaa

  3. 3

   Koronaviruksen hillitsemiseksi on olemassa yli­voimainen keino, joka on jokaisen ulottuvilla – Kokeile, läpäisetkö käsi­hygienian testin

  4. 4

   Tampereen keskustassa on kommuuni, jossa tyhjät pullot jaetaan painimalla

   Tilaajille
  5. 5

   ”Ovi avattiin, ja esiin työntyi pistin” – Toimittaja Jussi Konttisen isä joutui kuusi­vuotiaana venäläisten vanki­leirille, jolta moni lapsi ei selvinnyt

   Tilaajille
  6. Näytä lisää