Ulkomaat    |   Kolumni

”Miten tehdään suomalainen keisarileikkaus?” Ruotsalaiset jaksavat edelleen kertoa suomalaisista puukko- ja alko­holi­vitsejä

Ruotsi on yksi harvoja maita, jossa suomalaisuus ei ole neutraalia, kirjoittaa HS:n Tukholman-kirjeenvaihtaja Petja Pelli.

Tukholma

On lauantai-ilta ja illan ensimmäinen esiintyjä on juuri noussut lavalle Tukholman tunnetuimmalla stand up -klubilla Norra Brunnilla.

Perinteikäs klubi on täynnä ja yleisö valmis. Koomikko Tobbe Ström kertoo ensimmäisen vitsin kaljuudestaan, mutta jo parin minuutin kohdalla hän mainitsee, että hänellä on sukua Suomessa.

Nyt päästään asiaan. Seuraamme esitystä Tukholmaan käymään tulleen suomalaisen ystävän kanssa. Sattuipa sopivasti.

Ström alkaa kertoa suomalaisesta sukulaismiehestään, joka on kuulemma hyvin lyhyt mutta sitäkin äkäisempi. Siitä päästään puukkoihin.

”Miten tehdään suomalainen keisarileikkaus?” Ström kysyy.

Yleisö virnuilee odottavana tuopit käsissään. Lähipöydässä on vielä crème brûléiden syönti kesken.

”Vauva tulee itse ulos puukon kanssa.”

Ström tehostaa vitsiä näyttelemällä kohdusta vihaisena ulos murtautuvaa vauvaa. Hän irvistää ja heiluttelee veitsikättä kuin mikäkin merirosvo.

Pakko tunnustaa, että naurattaa. Kekseliäs variaatio klassisesta teemasta.

Mutta miksi minua ei naurata yhtä paljon kuin kaikkia muita? Mikä siinä kaihertaa?

Jokaiselle tekisi hyvää olla jossain kohtaa elämäänsä maahanmuuttaja. Siinä saa kokemuksia, joita valtaväestön edustajan on vaikea kokonaan ymmärtää.

Olen asunut Ruotsissa nyt kaksi vuotta, enkä ennen muuttoa olisi ikinä uskonut, että mikään Suomi-vitsi voisi harmittaa minua. Ruotsalaisten alkoholi- ja puukkovitsien kohdalla niin on kuitenkin käynyt.

Ne ovat muistutus siitä, että Ruotsi on yksi maailman harvoja maita, joissa suomalaisuus ei ole neutraalia. Suomalaisia muutti Ruotsiin etenkin 1960- ja 1970-luvuilla niin paljon, että uusienkin tulijoiden päällä on historian taakka.

Ja historian varjo on aina pitkä. 1960-luvulla muuttaneiden suomalaisten parissa tosiaan esiintyi alkoholismia ja väkivaltaa, vaikka kyllä he kovasti töitäkin tekivät ja Ruotsia rakensivat. Osa miehistä oli kokenut sodan.

Tuolloin syntyneistä ennakkoluuloista on yhä rippeet jäljellä, vaikka nykyään Suomesta muuttaa Ruotsiin lähinnä korkeakoulutettuja osaajia, joiden suurin ongelma tuskin ovat lauantai-iltaiset puukkotappelut.

Ehkä puukkovitsissä kaihersi juuri sen Suomi-kuvan päivittämättömyys. Ruotsalaisyleisö tunnisti sen, minä en. Minun Suomeni on muuttunut, heidän ei.

Suomi on kehittynyt monissa asioissa Ruotsin ohi. Itseasiassa Ruotsissa otetaan Suomesta oppia myös vauvojen kätilöinnissä. Suomessa kehitetty ”finska greppet” eli suomalainen ote on vähentänyt välilihan repeämiä ruotsalaisissa synnytyksissä merkittävästi.

Harmi, etten älynnyt huutaa tätä faktatietoa heti vitsin perään.

Sen sijaan menin hakemaan toista olutta. Tiskin äärellä päädyin juttelemaan ikäiseni ruotsalaisen miehen kanssa. Hänellä oli sukua Ahvenanmaalla. Hetken juteltuamme hän päätti auttaa minua, sillä tiskillä oli ruuhkaa.

”Tehkää tilaa, täältä tulee yksi erittäin oluenjanoinen suomalainen!” hän huusi.

En riktigt ölsugen finne!

Ilta jatkuu, ja loputkin koomikot ovat taitavia. Lopuksi lavalle kiipeää hieman iäkkäämpi koomikko Ann Westin.

Hänen Ruotsi-vitsinsä ovat ajassa kiinni: hoitajapulaa ja Mars-matkailun kehittämistä. Suomi-osuus pelaa hieman perinteisemmillä stereotypioilla: suomalaiset ovat köyhiä ja tyylittömiä.

Westin kertoo ruotsalaisesta ystävästään, joka Suomen-laivalla muuttuu hetkessä tavoiltaan suomalaiseksi. Yleisöä naurattaa jo Westinin matkima karu Suomi-aksentti.

Ystävä soittaa laivalta ja kertoo kihlautuneensa Seppo-nimisen miehen kanssa ja ottaneensa selkään tribaalitatuoinnin, jonka keskellä lukee uuden rakkaan nimi.

Seposta tosin tuli Soppa, koska helsinkiläinen tatuoija oli humalassa. Onneksi käsilaukussa on lohdutuksena laivan buffetista sinne viikattuja lohisiivuja.

Illan lopuksi teen mielessäni yhteenvedon. Mistä muista kansalaisuuksista tai etnisyyksistä illan neljä koomikkoa ovat vitsailleet? Suomalaisista, tanskalaisista ja kurdeista. Kurdivitsien kertoja oli kurdi itse.

On hyvä huomata, ketä listalla ei ole. Vastaavien ennakkoluuloisten vitsien kertominen esimerkiksi afganistanilaisista tai syyrialaisista olisi varmasti johtanut skandaaliin.

Ehkä tämä pitäisi osata ottaa kohteliaisuutena. Suomi ja muut Pohjoismaat koetaan Ruotsissa nykyään sen verran tasaveroisiksi, että niistä uskalletaan kertoa myös vanhentuneita vitsejä.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Linda Lampenius kuvaili medialle Peter Nygårdin juhlia, ja siitä käynnistyi pitkä oikeusprosessi – Nyt Lampenius kertoo, miten taistelu vei rahat ja terveyden

  2. 2

   Tällainen on dash-ruokavalio, joka edistää terveyttä monipuolisesti – Sitä voi suositella ”ihan kaikille”, sanoo asiantuntija

   Tilaajille
  3. 3

   Jäytävä häpeä – Olli Taskinen antoi kasvot tunteelle, josta harva uskaltaa puhua

  4. 4

   Tutkimus: Suomalaisten arki on muuttunut ikävystyttävämmäksi ja raskaammaksi 2000-luvulla

  5. 5

   ”Hän saalistaa köyhien ihmisten pikkutyttöjä” – The New York Times julkaisi laajan selvityksen raiskaussyytösten kohteeksi joutuneesta Peter Nygårdista

  6. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ovi avattiin, ja esiin työntyi pistin” – Toimittaja Jussi Konttisen isä joutui kuusi­vuotiaana venäläisten vanki­leirille, jolta moni lapsi ei selvinnyt

   Tilaajille
  2. 2

   Moni tekee vatsalihasliikkeet aina makuu­asennossa tai istuen, vaikka ei kannattaisi – Asian­tuntija neuvoo viisi vatsalihas­liikettä, jotka ovat selvästi tehokkaampia

   Tilaajille
  3. 3

   ”Hän saalistaa köyhien ihmisten pikkutyttöjä” – The New York Times julkaisi laajan selvityksen raiskaussyytösten kohteeksi joutuneesta Peter Nygårdista

  4. 4

   Kuvia Suomesta, osa 48: Akseli Valmunen otti maisemakuvia paikoista, joissa höntsäillään

  5. 5

   Pessimistin elimistö sairastuu herkästi, ja ominaisuus on hyvin pysyvä – Testaa, onko sinussa pessimistin piirteitä

   Tilaajille
  6. Näytä lisää
  1. 1

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  2. 2

   ”Elämäni hirveimpiä kokemuksia” – Katariina Souri kertoo HS:lle, mitä hänelle tapahtui miljonääri Peter Nygårdin huvilalla

  3. 3

   Helsingin keskustassa sijaitsevan ruokakaupan paistopisteelle ilmestyy siististi pukeutunut rouva, sitten tapahtuu jotain inhottavaa – HS valvoi paistopisteiden hygieniaa

  4. 4

   Lähes joka toinen kiinalainen on nyt karanteenissa: HS:n kuvakooste näyttää aavekaupungeiksi muuttuneet metropolit

   Tilaajille
  5. 5

   Moni säilyttää vihanneksia ja hedelmiä väärin, ja se voi johtaa turhaan hävikkiin – asiantuntija kertoo helpot korjausliikkeet

   Tilaajille
  6. Näytä lisää