Kiina vahvisti taas lisää mysteerivirus­tartuntoja, nyt maan tiedossa on yli 60 tautitapausta - Ulkomaat | HS.fi
Ulkomaat

Kiina vahvisti taas lisää mysteerivirus­tartuntoja, nyt maan tiedossa on yli 60 tautitapausta

Kiinan viranomaiset raportoivat sunnuntaina 17 uutta koronavirustapausta.

Potilasta kuljettiin lauantaina Wuhanissa samaan sairaalaan, jossa koronaviruksen saaneita potilaita hoidetaan. Kuva: AFP

Julkaistu: 19.1. 6:40, Päivitetty 19.1. 7:14

Kiinan viranomaiset vahvistivat sunnuntaina 17 uutta mysteeriviruksen tartuntatapausta, joista kolmea kuvaillaan vakaviksi. Yhteensä vahvistettuja tartuntoja on nyt 62, joista kaikkiaan kahdeksaa on kuvailtu vakaviksi. Sunnuntaina ilmoitettujen tartunnan saaneiden ikähaarukka on 30–79 vuotta.

Uudenlainen koronavirus muistuttaa sars-virusta, ja sen aiheuttamaan tautiin on toistaiseksi kuollut kaksi ihmistä. Maailman terveysjärjestö WHO:n mukaan tautiin kuolleet henkilöt sairastivat muitakin sairauksia.

Sars-virus tappoi Kiinassa ja Hongkongissa yli 600 ihmistä vuosina 2002–2003.

WHO:n mukaan tartunnan oireet muistuttavat keuhkokuumetta. Tauti aiheuttaa kuumetta, yskää ja hengenahdistusta.

Toistaiseksi koronavirukseen sairastuneet ovat toipuneet keskimäärin hyvin. 19 taudille altistunutta on jo parantunut ja päässyt sairaalahoidosta pois, kertoivat viranomaiset sunnuntaina.

Tartunnat ovat pääosin peräisin Wuhanin kaupungissa sijaitsevalta torilta, jossa myydään muun muassa mereneläviä. Useiden sairastuneiden on kerrottu työskennelleen tai muuten asioineen torilla. Koronavirukset voivat tarttua eläimistä ihmisiin.

Sunnuntaina viranomaiset kuitenkin kertoivat, että joissain tartuntatapauksissa sairastuneilla ei ollut mitään kontaktia Wuhanin kauppatoriin.

Parhaillaan selvitetään, onko virus mahdollisesti tarttunut ihmiseen, joka ei ole ollut eläinten kanssa tekemisissä. Toistaiseksi viruksen ei ole vahvistettu tarttuvan ihmiseltä ihmiselle, mutta viranomaisten mukaan tätä mahdollisuutta ei voida kuitenkaan vielä rajata pois.

Perjantaina julkaistussa lontoolaisyliopiston raportissa arvioidaan, että tapauksia on todellisuudessa jopa yli 1 700. Tutkimuksessa on arvioitu muun muassa Wuhanin kaupungin lentoliikennettä ja väestön määrää.

Ulkomailla on jo ilmennyt muutamia tartuntoja. Virusta on tähän mennessä todettu Kiinan lisäksi Japanissa ja Thaimaassa. Thaimaassa tartuntoja on todettu kaksi ja Japanissa yksi. Kaikissa tapauksissa sairastuneet olivat olleet Wuhanissa ennen ulkomaille lähtöään.

Kiinalaisen uudenvuoden lähestyminen on herättänyt pelkoja taudin leviämisestä, sillä uudenvuoden aikana sadat miljoonat kiinalaiset matkustavat maan sisällä. Wuhan on tärkeä liikenteen solmukohta. Toistaiseksi Kiinan viranomaiset eivät ole asettaneet matkustusrajoituksia.

Etenkin Aasiassa eri maiden viranomaiset ovat varautuneet viruksen mahdolliseen leviämiseen. Esimerkiksi Hongkongin, Singaporen, Thaimaan ja Etelä-Korean viranomaiset ovat käynnistäneet varotoimenpiteitä koronaviruksen leviämisen estämiseksi. Matkustajien ruumiinlämpötiloja on alettu valvoa tiukemmin lentokentillä, ja flunssaoireisia potilaita on asetettu karanteeniin.

Myös Yhdysvallat ilmoitti perjantaina tehostavansa matkustajien valvontaa San Franciscon, Los Angelesin ja New Yorkin lentokentillä.

Vartijoita Wuhanissa Kiinassa suljetun torin edessä 12. tammikuuta. Mysteeriviruksen epäillään levinneen kyseiseltä kauppatorilta. Kuva: Noel Celis / AFP

Kiinan mysteeri­virus sairastuttanut jopa satoja enemmän kuin on raportoitu, arvioivat asian­tuntijat – Tämä sarsia muistuttavasta korona­viruksesta tiedetään

Hengitystieinfektiota aiheuttava virus vaati toisen kuolonuhrin Kiinassa

Maailman terveysjärjestö: Kiinan mysteerivirus saattaa levitä

Seuraa uutisia tästä aiheesta