Ulkomaat

Ulkovallat sitoutuivat Berliinissä pitämään näppinsä irti Libyasta

Saksan liittokanslerin Angela Merkelin mukaan maat haluavat kunnioittaa asevientikieltoa Libyaan, ja sitä on tarkoitus vahvistaa sekä kontrolloida tarkasti.

Berliinin Libya-kokouksessa sovittiin sunnuntaina, että asevientikielto Libyaan pidetään voimassa. Ulkovallat myös sitoutuvat olemaan sekaantumatta sisällissotaa käyvän Libyan tilanteeseen.

YK:n pääsihteerin António Guterresin mukaan kaikki huippukokouksen osallistujat päättivät sitoutua siihen, etteivät puutu Libyan tilanteeseen. Kokousta emännöineen Saksan liittokanslerin Angela Merkelin mukaan maat haluavat kunnioittaa asevientikieltoa, jota on myös tarkoitus vahvistaa sekä kontrolloida tarkasti, kertovat uutistoimistot Reuters ja AFP.

Huippukokouksen keskeisinä tavoitteina oli saada aikaan pitävä tulitauko ja vahvistaa heikosti toiminutta asevientikieltoa. Merkelin emännöimään kokoukseen osallistuivat muiden muassa Venäjän presidentti Vladimir Putin, Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan ja Ranskan presidentti Emmanuel Macron.

Lisäksi kokouksessa olivat paikalla sotapäällikkö Khalifa Haftar ja Libyan kansainvälisesti tunnustetun GNA-hallinnon pääministeri Fayez al-Sarraj. Ainakin Marokko, Kreikka ja Tunisia oli kuitenkin jätetty kutsulistojen ulkopuolelle, mikä herätti ärtymystä sivuutetuissa maissa.

Merkel korosti, että Libyan kriisi voidaan ratkaista vain poliittisilla toimilla. Sotatoimet ainoastaan pitkittävät Libyan kansan kärsimyksiä.

”Berliinin keskustelut eivät ratkaise kaikkia Libyan ongelmia, mutta ne antavat rauhanprosessille uuden sysäyksen”, liittokansleri jatkoi.

Saksan ulkoministeri Heiko Maas kertoi tiedotustilaisuudessa Merkelin kanssa, että Libyaan on tarkoitus perustaa asiaa tarkkaileva komitea, jonka tavoitteena on tarkastella keinoja tulitauon saavuttamiseksi.

Guterres esitti myös huolta siitä, että satamia ja öljykenttä on Libyassa suljettu.

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov puolestaan muistutti, ettei sotapäällikkö Khalifa Haftarin ja Libyan kansainvälisesti tunnustettua hallintoa johtavan Fayez al-Sarrajin välille syntynyt kokouksessa merkittävää keskusteluyhteyttä.

Macron vaati kokouksessa, että ulkovaltojen on lopettava joukkojen lähettäminen Libyaan. Macronin mukaan maan pääkaupunkiin Tripoliin on tullut sadoittain vierastaistelijoita Syyriasta ja muista maista.

Erdoğan sanoi jo aikaisemmin tässä kuussa, että Turkki on valmis lähettämään sotilaita tukemaan GNA-hallintoa. Venäjän taas uskotaan lähettäneen palkkasotureita taistelemaan hallintoa vastustavan Haftarin joukoissa.

Erdoğan painotti ennen kokouksen alkua, että avaimet kriisin ratkaisuun ovat ennen muuta Haftarilla.

”Poliittinen ratkaisu ja sen eri vaiheiden toimeenpano vaativat, että Haftar lopettaa vihamielisen suhtautumisensa”, Erdoğan sanoi turkkilaisen Anadolu-uutistoimiston mukaan ennen Berliinin huippukokouksen alkua.

Erdoğan kommentoi tilannetta sen jälkeen kun oli keskustellut Putinin kanssa. Venäjä ja Turkki toimivat välittäjinä, kun Libyaan neuvoteltiin tulitauko aikaisemmin tässä kuussa. Se ei kuitenkaan ole pitänyt, ja osapuolet ovat syytelleet toisiaan sen rikkomisesta.

”Emme kuitenkaan ole menettäneet toivoamme sen suhteen, että vuoropuhelua jatkettaisiin, ja yritämme pyrkiä ratkaisemaan konfliktin”, Putin sanoi.

Putin painotti myös, että Libyan kriisin ratkaiseminen on Euroopalle tärkeää, koska maan sekasorto on sysännyt liikkeelle pakolaistulvan Lähi-idästä ja Afrikasta Eurooppaan.

Tapaamiseen tuli lauantaina lisää painetta, kun sotapäällikkö Haftarin joukot katkaisivat suurelta osin Libyan öljynviennin. Maan kansallinen öljy-yhtiö kertoi joutuvansa vähentämään öljyntuotantoaan yli puoleen, koska pääsy maan tärkeimpiin satamiin on estetty.

Kokouksen päämääränä oli saada alueella toimivat ulkomaat lopettamaan konfliktiin sekaantuminen, oli kyse sitten aseiden, joukkojen tai taloudellisen tuen antamisesta.

”Kaikki ulkomainen sekaantuminen voi tarjota särkylääkettä lyhyellä tähtäimellä, mutta Libya tarvitsee nyt sekaantumisen lopettamista”, kuvaili YK:n Libyan-erityislähettiläs Ghassan Salame lauantaina.

GNA-hallintoa tukevat Turkki ja Qatar, kun taas Haftarilla on Venäjän, Egyptin ja Arabiemiraattien tuki.

Turkin Erdoğan varoitteli lauantaina Politicossa julkaistussa kirjoituksessaan suurvaltoja jättämästä Libyan kansainvälisesti tunnustettua GNA-hallintoa oman onnensa nojaan. Lisäksi presidentti on sanonut, että Tripolin hallinnon kaatuminen antaisi tilaa äärijärjestöjen uudelle nousulle.

Monet aseelliset ryhmät ovat Libyassa ottaneet yhteen siitä asti, kun maan silloisen diktaattorin Muammar Gaddafin hallinto kukistui vuoden 2011 kansannousussa. Taisteluissa on kuollut ainakin 2 000 sotilasta ja yli 280 siviiliä. Haftarin joukot ovat viime aikoina onnistuneet valloittamaan suuria alueita Libyassa, ja kansainvälisesti tunnustettu hallinto on vaarassa kaatua.

Saksan ulkoministeri Heiko Maas alleviivasi neuvotteluiden tärkeyttä kokouksen alla.

”Meidän on varmistettava, ettei Libyasta tule toista Syyriaa”, hän sanoi.

Britannian pääministeri Boris Johnson puolestaan sanoi Britannian olevan valmis lähettämään Libyaan asiantuntijoita valvomaan tulitaukoa.

Oikaisu 19.1.2020 kello 15.06: Korjattu kohta, jossa puhuttiin virheellisesti Libyan kansainvälisesti tunnustetusta GNF-hallinnosta. Oikea kirjoitusasu on GNA-hallinto.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Rappukäytävään leijaili kuukausien ajan sietämätön haju – Vuokralainen tuhosi töölöläisasunnon jätteillä betoniseiniä myöten

  2. 2

   ”Elämäni hirveimpiä kokemuksia” – Katariina Souri kertoo HS:lle, mitä hänelle tapahtui miljonääri Peter Nygårdin huvilalla

  3. 3

   Tampereen keskustassa on Suomen kovin kommuuni – ”Linnan” asukkaita yhdistää armoton harrastus

   Tilaajille
  4. 4

   ”Tämä jos mikä osoittaa, että kunnioitamme ihmisoikeuksia” – Vihreät riemastuivat, kun Ohisalo kertoi 175 turvapaikahakijan tuomisesta Suomeen

  5. 5

   Lätkäjätkät edustavat kaikkea, mikä suomalaisessa miehisyydessä on pielessä, sanoo kirjailija Juhani Brander

  6. Näytä lisää
  1. 1

   ”Elämäni hirveimpiä kokemuksia” – Katariina Souri kertoo HS:lle, mitä hänelle tapahtui miljonääri Peter Nygårdin huvilalla

  2. 2

   Helsingin keskustassa sijaitsevan ruokakaupan paistopisteelle ilmestyy siististi pukeutunut rouva, sitten tapahtuu jotain inhottavaa – HS valvoi paistopisteiden hygieniaa

  3. 3

   Tampereen keskustassa on Suomen kovin kommuuni – ”Linnan” asukkaita yhdistää armoton harrastus

   Tilaajille
  4. 4

   En ole mies, mutta voin vilkaista

  5. 5

   Vihreiden Fatim Diarra uhkaa julkistaa kaikki saamansa peniskuvat: ”Se on seksuaalista häirintää”

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  2. 2

   ”Nyt multa meni pata jumiin” – HS:n haltuunsa saamat ääni­viestit paljastavat, kuinka luistelu­valmentaja Mirjami Penttinen raivoaa nuorille luistelijoille

   Tilaajille
  3. 3

   Helsingin keskustassa sijaitsevan ruokakaupan paistopisteelle ilmestyy siististi pukeutunut rouva, sitten tapahtuu jotain inhottavaa – HS valvoi paistopisteiden hygieniaa

  4. 4

   Neljä vuotta sitten Peter Vesterbacka sai illallisilla idean, joka ei koskaan toteudu – HS:n erikoisartikkeli kertoo kaiken Tallinnan-tunnelista

   Tilaajille
  5. 5

   Kuinka paljon pidemmälle kansanedustajat voivat väkivallan ihannoinnissa vielä mennä?

  6. Näytä lisää