Ulkomaat

Valkoisen talon ensimmäinen vastine: Trumpin vastaiset syytteet ”vaarallinen, häpeämätön ja laiton” hyökkäys perustus­lakia, vaaleja ja presidentin valtaa vastaan

Trumpin hallinto julkaisi vastineensa tiistaina alkavan virkarikosoikeudenkäynnin alla. Sen mukaan kyseessä on demokraattien ”häpeämätön ja laiton yritys kääntää vuoden 2016 vaalien tulos ja sekaantua vuoden 2020 vaaleihin”.

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin hallinto on antanut ensimmäisen virallisen lainopillisen vastineensa tiistaina senaatissa alkavan virkarikosoikeudenkäynnin alla. Vastineessa kiistetään molemmat pääsyytteet Trumpia vastaan ja sanotaan, että kyseessä on demokraattipuolueen ”vaarallinen” hyökkäys äänestäjien tahtoa, perustuslakia ja presidentin valtaoikeuksia vastaan.

”Tämä on häpeämätön ja laiton yritys kääntää vuoden 2016 vaalien tulos ja sekaantua vuoden 2020 vaaleihin, jotka ovat nyt vain kuukausien päässä”, Valkoinen talo syyttää.

Vastineen mukaan kongressin edustajainhuoneen demokraattien esittämät kaksi syytekohtaa eivät onnistu perustelemaan minkäänlaisia rikoksia tai väärinkäytöksiä ja ne tulee hylätä. Vastineen mukaan koko prosessi pilkkaa Yhdysvaltain kansakunnan isien näkemystä perustuslaista ja uhkaa synnyttää vaarallisen kierteen: ”virkarikoskostojen uuden normaalin”.

Lauantain ja sunnuntain välisenä yönä Suomen aikaa julkaistun seitsensivuisen vastineen ovat allekirjoittaneet Trumpin asianajajat Jay Sekulow ja Pat Cipollone, jotka ovat osa laajaa Trumpin puolustustiimiä.

Vastineessa ei mennä kovin syvälle kongressissa esitettyjen syytteiden yksityiskohtiin, mutta hallinto pyrkii ennalta ampumaan alas keskeiset väitteet, joiden mukaan Trump käytti ulkopoliittista voimaansa taivuttaakseen Ukrainaa tutkimaan Trumpin poliittista vastustajaa, demokraattien presidenttiehdokasta Joe Bidenia.


Vastineessa lainataan syksyllä nähdyn tähtitodistajan, Yhdysvaltain EU-suurlähettiläs Gordon Sondlandin kuvailua Trumpin tapaamisesta. ”En halua mitään. En halua mitään vastapalvelusta”, Trump oli Sondlandin mukaan todennut Ukrainaan liittyen.

Trumpin puolustuksen mukaan demokraattien kyhäämä juttu on niin heiveröinen, että se ei vakuuttaisi mitään tuomioistuinta Yhdysvalloissa. Demokraattien väittämät raskauttavat todisteet puhuvat vastineen mukaan Trumpin syyttömyyden puolesta.

”Demokraatit sivuuttavat tosiasiat, ja sen sijaan nojaavat olettamuksiin, arveluihin ja spekulaatioihin todistajilta, joilla ei ole ensi käden tietoja”, vastineessa kerrotaan.

Samat perustelut on esitetty usein ennenkin, esimerkiksi Trumpin twiiteissä ja kongressin republikaanien puheenvuoroissa. Vastine on kuitenkin hyvä koostettu lukuohje sille, miten tiistaina alkavassa oikeudenkäynnissä pyritään presidenttiä puolustamaan.

Demokraateille yksi savuava ase Trumpin omavaltaisista ja politisoituneista toimista on ollut puhelu, jonka Trump kävi Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin kanssa heinäkuussa. Trumpin asianajajien mukaan puhelusta koostettu muistio todistaa päinvastaista: presidentti ei tehnyt mitään väärin ja toimi koko ajan ”perustuslaillisella ja laillisella valtuudella” mielessään kansakunnan etu.

Demokraatit esittävät Trumpia vastaan kaksi syytettä, joista ensimmäisen perusteena on se, että Trump yritti saada vieraan valtion sekaantumaan Yhdysvaltain presidentinvaaleihin omaksi edukseen. Näin tehdessään Trump olisi käyttänyt valtaansa väärin.

Trumpin syytetään yrittäneen suoraan ja asiamiestensä kautta saada Ukrainan ilmoittamaan tutkinnoista poliittista vastustajaansa Bidenia vastaan. Lisäksi Trump pyysi Ukrainaa tutkimaan perusteetonta teoriaa, jonka mukaan Ukraina – ei Venäjä – sekaantui Yhdysvaltain vuoden 2016 presidentinvaaleihin.

Syytekohdan mukaan Trump painosti Ukrainaa jäädyttämällä 391 miljoonan dollarin sotilasavun ja lupaamalla kutsun Valkoisen taloon, kun tutkinnoista on ilmoitettu.

Toisen syytteen mukaan Valkoinen talo on pyrkinyt estämään kongressia käyttämästä sille kuuluvaa valtaa ja haitannut tutkimusten etenemistä. Valkoisen talon virkamiehet eivät ole saaneet todistaa kongressissa eikä Trumpin hallinto ole luovuttanut vaadittuja dokumentteja.

Trumpin hallinnon mukaan perustuslakiin kirjattu vallanjako sekä pitkät perinteet sallivat sen, että presidentin ulkopolitiikkaa voidaan tehdä salassapidon suojissa muun muassa kansallisen turvallisuuden vuoksi.

Trumpin puolustuksen mukaan keskeistä on muistaa, että Ukrainan presidentin Zelenskyin mukaan Trump ei painostanut häntä, Ukraina sai sotilasapunsa ja mitään ilmoitusta Bidenin vastaisesta tutkinnasta ei tehty.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   ”Hän saalistaa köyhien ihmisten pikkutyttöjä” – The New York Times julkaisi laajan selvityksen raiskaussyytösten kohteeksi joutuneesta Peter Nygårdista

  2. 2

   ”Ovi avattiin, ja esiin työntyi pistin” – Toimittaja Jussi Konttisen isä joutui kuusi­vuotiaana venäläisten vanki­leirille, jolta moni lapsi ei selvinnyt

   Tilaajille
  3. 3

   Moni tekee vatsalihasliikkeet aina makuu­asennossa tai istuen, vaikka ei kannattaisi – Asian­tuntija neuvoo viisi vatsalihas­liikettä, jotka ovat selvästi tehokkaampia

   Tilaajille
  4. 4

   Kuvia Suomesta, osa 48: Akseli Valmunen otti maisemakuvia paikoista, joissa höntsäillään

  5. 5

   Pessimistin elimistö sairastuu herkästi, ja ominaisuus on hyvin pysyvä – Testaa, onko sinussa pessimistin piirteitä

   Tilaajille
  6. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ovi avattiin, ja esiin työntyi pistin” – Toimittaja Jussi Konttisen isä joutui kuusi­vuotiaana venäläisten vanki­leirille, jolta moni lapsi ei selvinnyt

   Tilaajille
  2. 2

   Rappukäytävään leijaili kuukausien ajan sietämätön haju – Vuokralainen tuhosi töölöläisasunnon jätteillä betoniseiniä myöten

  3. 3

   Kuvia Suomesta, osa 48: Akseli Valmunen otti maisemakuvia paikoista, joissa höntsäillään

  4. 4

   Tampereen keskustassa on kommuuni, jossa tyhjät pullot jaetaan painimalla

   Tilaajille
  5. 5

   Moni tekee vatsalihasliikkeet aina makuu­asennossa tai istuen, vaikka ei kannattaisi – Asian­tuntija neuvoo viisi vatsalihas­liikettä, jotka ovat selvästi tehokkaampia

   Tilaajille
  6. Näytä lisää
  1. 1

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  2. 2

   ”Elämäni hirveimpiä kokemuksia” – Katariina Souri kertoo HS:lle, mitä hänelle tapahtui miljonääri Peter Nygårdin huvilalla

  3. 3

   Helsingin keskustassa sijaitsevan ruokakaupan paistopisteelle ilmestyy siististi pukeutunut rouva, sitten tapahtuu jotain inhottavaa – HS valvoi paistopisteiden hygieniaa

  4. 4

   Neljä vuotta sitten Peter Vesterbacka sai illallisilla idean, joka ei koskaan toteudu – HS:n erikoisartikkeli kertoo kaiken Tallinnan-tunnelista

   Tilaajille
  5. 5

   Kuinka paljon pidemmälle kansanedustajat voivat väkivallan ihannoinnissa vielä mennä?

  6. Näytä lisää