Ulkomaat

Yhdysvaltain kansallisarkisto jäi kiinni Naisten marssilta otetun kuvan muokkaamisesta, valokuvasta poistettiin Trumpia vastustavia kylttejä

Kansallisarkisto pyysi lauantaina anteeksi kuvamanipulaatiota, jossa Naisten marssin osallistujien kylttejä ja iskulauseita oli poistettu ja peukaloitu.

Yhdysvaltain kansallisarkisto pyysi lauantaina anteeksi Naisten marssista tekemäänsä kuvamanipulaatiota. Kyseessä on tapaus, jossa kansallisarkisto oli muokannut vuonna 2017 Naisten marssilta otetusta kuvasta presidentti Donald Trumpia vastustavia kylttejä.

Kansallisarkisto pahoitteli asiaa Twitterissä.
 

”Teimme virheen. Yhdysvaltain kansallisarkistona olemme nyt ja olemme olleet aina täysin sitoutuneita säilyttämään arkistokokoelmiamme ilman muutoksia”, twiitissä sanottiin.

Kuva, joka on joutunut pienimuotoisen kohun keskelle, otettiin vuonna 2017 ensimmäiseltä Naisten marssilta. Kuvassa mielenosoittajat marssivat Washingtonissa Pennsylvania Avenuella ja vastustavat juuri valtakautensa aloittanutta presidentti Donald Trumpia.

Alkuperäiseen kuvaan verrattuna kansallisarkiston versiossa Trumpin nimi on kuitenkin sumennettu pois joistakin kylteistä. Tapauksesta ensimmäisenä perjantaina uutisoineen The Washington Postin mukaan muokkauksen kohteeksi joutuivat muun muassa kyltit, joissa luki ”Jumala vihaa Trumpia” sekä ”Trump ja republikaanit – Näpit irti naisista”.

Muokattua kuvaa on käytetty kansallisarkiston näyttelyiden mainostamisen yhteydessä, kertoo CNN. Kuva ei ole varsinaisesti ollut virallinen arkistokappale, mutta se on ollut esillä Washingtonissa näyttelytilan yhteydessä.

Kuvamanipulaation tultua ilmi, kansallisarkisto kertoi The Washington Postille sen syyksi ”vallitsevien poliittisten kiistojen välttämisen”.

Muokkauksen kohteeksi joutuivat myös kuvassa näkyvät kyltit, joissa viitattiin naisten sukupuolielimiin, kertoo muun muassa brittilehti The Guardian. Esimerkiksi kyltti, jossa luki ”Tämä pillu kourii takaisin”, ei näkynyt kuvassa. Kyltin iskulauseella viitataan presidentti Trumpin pari vuotta sitten julki tulleisiin puheisiin naisten kourimisesta.

Kansallisarkiston mukaan naisten anatomiaan viittaavia sanoja muokattiin kuvasta pois, sillä niitä voitaisiin pitää sopimattomina.

Virasto jatkoi Twitterissä pahoitteluaan ja kertoi korvaavansa muokatun kuvan alkuperäisellä. Arkisto myös kertoi kiinnittävänsä huomiota käytäntöihinsä, jotta mitään vastaavaa ei enää tapahtuisi.

Naisten marssi järjestettiin Yhdysvalloissa tänä vuonna neljättä kertaa. Lauantaina pidetty marssi järjestettiin yli 200 kaupungissa.

Ensimmäistä vuoden 2017 Naisten marssia on pidetty yhtenä Yhdysvaltain historian suurimpana yhden päivän aikana järjestettynä mielenosoituksena. Marssi järjestettiin Donald Trumpin virkaanastujaisten jälkeisenä päivänä. Tuolloin Washingtoniin kerääntyi puoli miljoonaa Trumpin vaalivoittoa vastustanutta ihmistä. Marssitapahtumia järjestettiin ympäri Yhdysvaltoja.

Nimensä mukaisesti suurin osa marsseille osallistuneista on ollut naisia.

Tapahtuman ja liikkeen suosio on kuitenkin sittemmin laskenut. Vuosi sitten uutisoitiin, kuinka marssijoita osallistui mielenilmaukseen vain murto-osa aikaisempiin vuosiin verrattuna.

Liikettä ovat vaivanneet myös sisäiset ristiriidat. Marssin on esimerkiksi syytetty olevan vain valkoisten, etuoikeutettujen naisten liike, joka syrjii erilaisia vähemmistöjä. Liikettä ovat myös varjostaneet syytökset sen entisten johtajien juutalaisvastaisuudesta.

Vuonna 2018 yksi liikkeen puheenjohtajista osallistui Nation of Islam -järjestön johtajan Louis Farrakhanin tilaisuuteen ja kehui Farrakhania sosiaalisessa mediassa. Farrakhan on tunnettu juutalaisvastaisista puheistaan. Lopulta kolme jäsentä liikkeen johdosta luopui tehtävistään ja heidät korvattiin uusilla.

Tänä vuonna marssi keskittyi kolmeen teemaan: ilmastonmuutokseen, seksuaalioikeuksiin ja maahanmuuttoon.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   ”Linnassa” lyödään muttei tapella – Tampereen keskustassa on Suomen kovin kommuuni

   Tilaajille
  2. 2

   ”Elämäni hirveimpiä kokemuksia” – Katariina Souri kertoo HS:lle, mitä hänelle tapahtui miljonääri Peter Nygårdin huvilalla

  3. 3

   Puolisottomuus on yleistynyt kolme­kymppisillä lyhyessä ajassa: ”Parisuhteiden dynamiikka vaikuttaa syntyvyyteen”, tutkija sanoo

  4. 4

   Lätkäjätkät edustavat kaikkea, mikä suomalaisessa miehisyydessä on pielessä, sanoo kirjailija Juhani Brander

  5. 5

   Viestintäyrittäjä Tommi Siikaniva vaurastui yrityskaupassa ja päätti jättää työt: Sapattivapaa ei johtanutkaan merkityksellisyyden löytämiseen vaan masennukseen

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Helsingin keskustassa sijaitsevan ruokakaupan paistopisteelle ilmestyy siististi pukeutunut rouva, sitten tapahtuu jotain inhottavaa – HS valvoi paistopisteiden hygieniaa

  2. 2

   ”Elämäni hirveimpiä kokemuksia” – Katariina Souri kertoo HS:lle, mitä hänelle tapahtui miljonääri Peter Nygårdin huvilalla

  3. 3

   Jos Samu Hällforsin työntekijä on onneton, hän saa 5 000 euroa – Yrittäjä ratkaisi avokonttorien pahimman piinan, ja se teki hänestä rikkaan miehen

   Tilaajille
  4. 4

   Vihreiden Fatim Diarra uhkaa julkistaa kaikki saamansa peniskuvat: ”Se on seksuaalista häirintää”

  5. 5

   En ole mies, mutta voin vilkaista

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  2. 2

   ”Nyt multa meni pata jumiin” – HS:n haltuunsa saamat ääni­viestit paljastavat, kuinka luistelu­valmentaja Mirjami Penttinen raivoaa nuorille luistelijoille

   Tilaajille
  3. 3

   Helsingin keskustassa sijaitsevan ruokakaupan paistopisteelle ilmestyy siististi pukeutunut rouva, sitten tapahtuu jotain inhottavaa – HS valvoi paistopisteiden hygieniaa

  4. 4

   Neljä vuotta sitten Peter Vesterbacka sai illallisilla idean, joka ei koskaan toteudu – HS:n erikoisartikkeli kertoo kaiken Tallinnan-tunnelista

   Tilaajille
  5. 5

   Kuinka paljon pidemmälle kansanedustajat voivat väkivallan ihannoinnissa vielä mennä?

  6. Näytä lisää