Kirjeenvaihtajan kommentti: Meghan ja Harry saivat puolivapauden, mutta hinta ja hihnan pituus jäivät auki - Ulkomaat | HS.fi
Ulkomaat

Kirjeenvaihtajan kommentti: Meghan ja Harry saivat puolivapauden, mutta hinta ja hihnan pituus jäivät auki

Pariskunta ei voi jatkossa esiintyä enää ”kuninkaallisina korkeuksina”. Edustustehtävistä Sussexit eivät kuitenkaan katoa. Nyt pitää vain löytää keino ansaita kunniallista rahaa.

Sussexin herttuapari eli Harry ja Meghan kärryajelulla kesäkuussa 2019 juhlimassa kuningattaren virallista syntymäpäivää. Kuva: Samir Hussein / WireImage

Julkaistu: 19.1. 15:22

Lontoo

Monarkia perustuu nokkimisjärjestykseen. Kuka niiaa tai kumartaa kenelle ja missä järjestyksessä: kuninkaallisen perheen jokaisen jäsenen on pakko oppia oma tonttinsa.

Siksi ei olekaan yllätys, että Sussexin herttuapari eli Harry ja Meghan ei saa enää jatkossa käyttää ”hänen kuninkaallinen korkeutensa” -etuliitettä (His/Her Royal Highness).

Jos haluaa eroon kuninkaallisen perheen eli ”firman” virallisista velvoitteista, menettää samalla osan koristeistakin.

Sussexien tulevaisuuteen saatiin lauantai-iltana väliaikaisratkaisu, joka vahvisti muun muassa HRH-tittelien jäädytyksen.

”Harry, Meghan ja Archie [pariskunnan poikavauva] tulevat aina olemaan rakkaita perheenjäseniä – – Koko perheeni toivoo, että tämänpäiväinen sopimus antaa heille pohjan rakentaa onnellista ja rauhaisaa uutta elämää”, Harryn isoäiti eli kuningatar Elisabet ilmoitti lausunnossaan.

Lausuntoa seurasi toinen lausunto, joka listasi sopimuksen pääkohdat.

Kuningatar Elisabet lausui Sussexien tulevasta asemasta lauantaina. Kuva tammikuulta kirkkomatkalta. Kuva: TOBY MELVILLE / Reuters

Harry ja Meghan eivät edusta enää virallisesti, vaikka saavatkin pitää monet tehtävänsä esimerkiksi hyväntekeväisyysjärjestöjen johdossa.

Virallisten edustusvelvollisuuksien loppuessa loppuu valtion rahoituskin. Pariskunnan tulevia turvajärjestelyjä hovi ei suostu kommentoimaan.

Kuninkaallinen erosopimus tulee voimaan myöhemmin keväällä.

Sussexit vastasivat omalla lyhyellä tiedotteellaan, jossa heihin viitattiin yhä ”heidän kuninkaallisina korkeuksinaan”. Lisää tietoa tulevista rooleista ja tehtävistä on luvassa kuulemma myöhemmin.

Vaikka ”firma” näyttääkin nyt keskenään sopineen Sussexien tulevasta suunnasta, on moni asia yhä epäselvä.

Turvajärjestelyjen laajuuden ja rahoituksen lisäksi auki on herttuaparin muun toiminnan rahoitus. Maksaako Harryn isä eli prinssi Charles edelleenkin leijonanosan pariskunnan menoista? Yksityiskohtia yksityisistä rahavirroista ei kerrottu, ja tuskin tullaan kertomaankaan.

Omaakin rahaa Sussexeilla on. Harrylla on Diana-äitinsä ja isoisoäitinsä jättämä miljoonaperintö. Amerikkalainen Meghan on tehnyt omaisuutensa näyttelijänä ja somevaikuttajana.

Ero kuninkaallisen perheen sisäpiiristä tarkoittaa käytännössä myös sitä, että pariskunta voi alkaa ansaita lisää omaa rahaa. Ongelma on siinä, kuinka ansaita tyylikkäästi. Mutta mitä herttuapari jatkossa tekeekin, voi kärkäs sivustaseuraaja löytää siitä helposti rahastuksen maun.

Erosopimuksen mukaan Sussexit maksavat Englannin-asuntonsa eli Windsorissa sijaitsevan Frogmore Cottagen remontointikulut. Jatkossa pariskunta alkanee maksaa myös vuokraa.

Veronmaksajien rahoittama remontti oli toki hyvin kallis: lehtitietojen mukaan 2,4 miljoonaa puntaa eli noin 2,8 miljoonaa euroa.

Frogmore Cottagen remontista on tullut kuitenkin samalla myös eräänlainen Sussexin lyhyen menestystarinan symboli. Harryn ja Meghanin satuhäistä on vasta vajaat kaksi vuotta, ja pariskunta puuhaa jo nyt muuttoa Kanadaan.

Miten meni niin kuin omasta mielestä? Tätä kysymystä heittelevät brittilehdet pariskunnalle, hoville ja lukijoilleen eli suurelle yleisölle, mutta todennäköisesti myös ”firman” jäsenet ja avustajat toisilleen.

Meghan ja Harry eivät käytä enää jatkossa etuliitteitä ”hänen kuninkaallinen korkeutensa”. Heidät tunnetaan todennäköisesti nimillä Meghan, Sussexin herttuatar ja Harry, Sussexin herttua. Kuva on tammikuun alusta Kanada-talolta Lontoossa. Kuva: Steve Taylor / SOPA Images

Kiinnostavinta Meghanin ja Harryn tapauksessa ei ole se, että vähän alle nelikymppinen pariskunta kokee elämäntilanteensa vaikeaksi ja uravalintansa vääräksi ja haluaa kokeilla jotain muuta. Kukapa ei olisi ollut samassa tilanteessa.

Kiinnostavinta ei ole rahakaan. Antaako Charles omasta pussistaan, ja kuinka paljon Sussexit saavat mahdollisista puhetilaisuuksista ja kirjaprojekteista – kukaan ei vielä tiedä. Varmaa on ainakin se, että Sussexeilla ei kuolla nälkään ja rahaa riittää Archien koulutukseen.

Eikä sekään ole oikeastaan kiinnostavaa, että Meghan ja Harry eivät kohta enää ole ”virallisia” kuninkaallisia. Suuren yleisön silmissä sillä ei ole mitään merkitystä. Pariskunta nähdään jatkossakin huiskuttamassa Buckinghamin palatsin parvekkeelta ja muissa kuninkaallisissa tilaisuuksissa.

Kutkuttavinta onkin se, mitä tapaus kertoo brittiläisestä yhteiskunnasta, 2020-luvun viestinnästä ja markkinoinnista sekä vanhoista roolimalleista.

Yksi tärkeimmistä yhteiskunnallisista kysymyksistä liittyy Meghanin kokemaan rasismiin. Oliko afroamerikkalaisen äidin tyttären liittyminen kuninkaalliseen perheeseen liian kova pala osalle brittiyleisöä?

Osa brittiläisistä mediakeskustelijoista haluaa kieltää rasismin. Osa on toista mieltä: Meghania on kohdeltu aivan eri tavalla kuin esimerkiksi Kate-kälyä eli Cambridgen herttuatarta. Sensaatiolehtien juttujen näkökulmat sekä keskustelupalstojen kommentit kertovat omaa raakaa tarinaansa.

Kiinnostavaa on myös se, kuinka Meghan kerää sympatiaa piireistä, jotka eivät yleensä ole kärkkäitä tukemaan kuningashuonetta. Naiskansanedustajat yli puoluerajojen vetosivat jo viime vuonna Meghanin puolesta ja medialöylytystä vastaan. Meghanille on löytynyt tukea myös työväenpuolueesta.

Kärjistäen: On valveutuneempaa olla Meghanin ja Harryn puolella kuin yleisesti monarkiaa vastaan. On konservatiivista arvostella herttuaparia siitä, että nämä eivät halua jatkaa virallisina kuninkaallisina.

Taantumuksellisinta on toistaa vanhaa seksististä kaavaa eli syyttää vaimoa siitä, että mies haluaa ulos vanhasta roolistaan.

Toisin kuin Suomessa usein luullaan, suurin osa tavallisista briteistä ei vaivaa päätään kuninkaallisten liikkeillä. Mielipidemittausten mukaan monarkialla on Britanniassa yhä kansan enemmistön tuki. Arjessa harva miettii henkilökohtaista monarkiasuhdettaan.

Britannian EU-eron eli brexitin varmistuminen on jättänyt brittilehtien etusivuilla tilaa Sussexien tapaukselle. Kolumnistit niin Britanniassa kuin muuallakin kertovat oman näkemyksensä herttuaparista. Sosiaalisessa mediassa jokainen voi olla Sussex-asiantuntija.

Ne ajat ovat menneet, kun hovi pystyi säätelemään julkisuuden astetta ja sävyä. Samalla monarkiaa tukevan markkinointiviestinnän säännöt ovat muuttuneet.

Brittimedia kerääntyi Sandrighamin palatsiin tammikuun 13. päivänä, kun kuningatar Elisabet, prinssi Charles ja prinssit William ja Harry pohtivat Sussexien tulevaisuutta. Kuva: TOBY MELVILLE / Reuters

Monarkia pohjaa nokkimisjärjestykseen, mutta monarkiankin pitää elossa kyky kertoa tarinoita.

Eihän kuninkaallista perhettä turhaan kutsuta ”firmaksi”. Sen päätuote on mielikuva Britanniasta, ja tätä tuotetta markkinoidaan kotimaassa hengenkohotustarkoituksiin ja viedään ulkomaille brändäys- ja ansaintamielessä.

Lähes kaikki tuntevat tarinan tunnollisesta kuningattaresta, joka puree hammasta ja hallitsee vaikka sata vuotta. Ja toisen, hieman tylsemmän tarinan pääroolissa on Cambridgen herttuapari eli William ja Kate lapsineen. Cambridget ovat niin hyviä ja puhtoisia, että hieman jo haukotuttaa.

Sitten meillä on traaginen tarina kauniista prinsessa Dianasta, joka pakeni pahasta hovista, mutta sai lopulta surullisen lopun.

Ja nyt on tälle jatko-osa eli uusi pakotarina, jota tähdittävät Dianan poika Harry ja kaunis mutta moderni Meghan.

Uusimman tarinan ironia on siinä, että Sussexien pako voi vahvistaa mutkan kautta brittimonarkiaa. Mutta pääsevätkö Sussexit itse koskaan enää vapaiksi? Eivät tietenkään.

Kuningatar Elisabet: Harry ja Meghan menettävät kuninkaalliset tittelinsä eivätkä saa enää rahaa julkisista varoista

Trudeau suhtautuu varauksella Harryn ja Meghanin elämään Kanadassa, pääministerin mukaan kustannuksista on vielä keskusteltava