Kiina aikoo kieltää muovipussit suurimmissa kaupungeissa - Ulkomaat | HS.fi
Ulkomaat

Kiina aikoo kieltää muovipussit suurimmissa kaupungeissa

Muovipussit on tarkoitus kieltää kaikista Kiinan suurimmista kaupungeista tämän vuoden loppuun mennessä.

Eläviä kaloja myytiin vesitäytteisissä muovipusseissa Hongkongissa lokakuussa 2019.

Eläviä kaloja myytiin vesitäytteisissä muovipusseissa Hongkongissa lokakuussa 2019. Kuva: Umit Bektas / Reuters

Julkaistu: 19.1. 21:07

Kiina aikoo rajoittaa kertakäyttöisten muovituotteiden käyttöä. Esimerkiksi muovipussit on tarkoitus kieltää kaikissa Kiinan suurimmista kaupungeissa tämän vuoden loppuun mennessä, kertoo uutistoimisto Reuters. Myös kertakäyttöpillit on tarkoitus kieltää ravintolateollisuudelta tämän vuoden aikana.

Kaikkia paikkakuntia koskevan muovipussikiellon on tarkoitus tulla voimaan vuonna 2022. Muovipussikielto ei vielä lähivuosina koske tuoretuotteiden myyntiä. Myös esimerkiksi kertakäyttöaterimien käytöstä on tarkoitus tulevaisuudessa luopua vaiheittain.

Ravintolateollisuudessa on suunnitelmien mukaan tarkoitus vähentää kertakäyttöisten muovituotteiden kuluttamista 30 prosentilla vuoteen 2025 mennessä.

Muovinkierrätyksen puutteellisuus sekä kaatopaikkojen paisuminen ovat suuria ongelmia maailman runsasväkisimmässä valtiossa. Iso osa muovijätteestä päätyy esimerkiksi jokiin, kertoo Reuters.

Kiina on kieltänyt muovijätteen maahantuonnin. Monet rikkaat länsimaat ovat vuosia vieneet Kiinaan valtavia määriä muovijätettä. Kiina on 1990-luvun alusta lähtien ottanut vastaan 45 prosenttia kaikesta muovijätteestä.

Esimerkiksi vuonna 2016 Kiina käsitteli omien jätteidensä lisäksi muovijätettä 43 maasta, muun muassa Euroopan unionista ja Yhdysvalloista.

YK:n mukaan kertakäyttöiset muovituotteet aiheuttavat yhden maailman suurimmista ympäristöongelmista. Rajoituksia muovituotteiden käyttöön on tehty tai tulossa monissa paikoissa maailmaa, esimerkiksi EU:ssa ja Intiassa.

Kiina ei enää halua olla maailman kaatopaikka – ja se on syöksemässä länsimaat kaaokseen muovijätteen kanssa

Muovia on merissä kohta jopa enemmän kuin kalaa, ja osa siitä päätyy ruoka-aineisiin – HS:n grafiikat kertovat, mitä se tarkoittaa eläimille ja ihmisille

Hyvästi muovipillit: EU-parlamentti hyväksyi kertakäyttö­muoveja kieltävän direktiivin

Intia kieltää kuusi kerta­käyttöistä muovituotetta: listalla esimerkiksi muovi­lautaset ja pillit

Seuraa uutisia tästä aiheesta