Ulkomaat

Trumpin virkarikos­oikeudenkäynti on aikansa kuva: sen sysäsi käyntiin salaliitto­teoria

Oikeudenkäynti presidentti Donald Trumpia vastaan käynnistyy senaatissa toden teolla tiistaina.

Washington

Viime torstaina Yhdysvaltain korkeimman oikeuden puheenjohtaja John Roberts pyysi edessään olevia ihmisiä seisomaan ja nostamaan oikean kätensä. Sen jälkeen hän luki valan, jossa heitä pyydettiin pyhästi vannomaan, että he tulkitsevat presidentti Donald John Trumpin virkarikosoikeudenkäynnissä perustuslakia ja lakeja puolueettomasti – Jumalan avulla.

”Minä vannon”, kaikki sata senaattoria sanoivat yhteen ääneen.

Oikeudenkäynti Trumpia vastaan käynnistyy senaatissa toden teolla tiistaina. Puolueetonta siitä ei odota kukaan. Oikeudenkäynnistä on tulossa poliittisesti jakautuneen maan peilikuva.

Puolueet eivät ole yksimielisiä edes siitä, millaisen todistusaineiston varaan oikeudenkäynnin tulisi perustua, puhumattakaan siitä, että ne jakaisivat näkemyksen syytteiden perustana olevista tapahtumista.

Trumpin oikeudenkäynti eroaa entisen presidentin Bill Clintonin virkasyytteestä 1990-luvulla. Silloin republikaanit ja demokraatit olivat melko yksimielisiä faktoista. Erimielisyys koski rangaistusta eli sitä, olivatko Clintonin sivusuhde ja siitä valehtelu syitä panna presidentti viralta.


Trumpin virkarikosoikeudenkäynti on aikansa kuva: sen sysäsi käyntiin salaliittoteoria.

The New York Times -lehden mukaan Trumpin henkilökohtainen asianajaja Rudy Giuliani innostui Trumpin levittämästä perättömästä teoriasta. Sen mukaan Ukraina olisi murtautunut demokraattipuolueen sähköposteihin ja yrittänyt sekaantua Yhdysvaltain presidentinvaaleihin Hillary Clintonin eduksi.

Todellisuudessa Yhdysvaltain tiedusteluviranomaiset ovat selvittäneet, että vaaleihin sekaantui Venäjä, joka pyrki hyödyttämään Trumpin kampanjaa.

Giuliani näki Ukraina-teoriassa mahdollisuuden pelastaa päämiehensä eli presidentin maineen. Jos Ukraina olisi syyllinen, Venäjä ei olisi. Väitteet siitä, että Trump olisi presidentti Venäjän ansiosta, joutaisivat lopultakin sivuun.

Alkoi tapahtumaketju, joka lopulta vei Trumpin valtakunnanoikeuteen.

Yksityiskohtia on loputtomasti, mutta muun muassa tämä tiedetään varmasti: Heinäkuussa 2019 Trump pyysi puhelimessa Ukrainan presidenttiä Volodymyr Zelenskyiä tutkimaan Ukraina-salaliittoteoriaa ja poliittista vastustajaansa, demokraattien presidenttiehdokkaaksi pyrkivää Joe Bidenia sekä tämän poikaa Hunter Bidenia. Hunter Biden oli ukrainalaisen kaasuyhtiön Burisman hallituksen jäsen. (Isän tai pojan väärinkäytöksistä ei ole kuukausien kohun jälkeen mitään näyttöä.)

Ennen puhelua tutkintojen avaamista oli yritetty edistää diplomatian kulisseissa ja varjoissa kuukausien ajan.

Alle kaksi tuntia puhelun jälkeen Valkoisen talon budjettiosasto lähetti Yhdysvaltain puolustusministeriöön sähköpostin, jossa pyydettiin jäädyttämään Ukrainalle myönnetty sotilasapu. Elokuussa budjettiosaston virkamies kirjoitti sähköpostissa, että käsky varojen jäädyttämiseen tuli presidentiltä.

Viime viikolla puolueeton kongressin tutkimusvirasto Government Accountability Office (GAO) totesi, ettei Trumpilla ollut oikeutta jäädyttää kongressin myöntämiä varoja ja siten jäädytys oli laiton.

Demokraattien mielestä Trump painosti varojen jäädytyksellä ja lupaamalla Zelenskyille kutsun Valkoisen taloon Ukrainaa toimimaan omaksi edukseen. He syyttävät presidenttiä vallan väärinkäytöstä.

Kun virkarikostutkinta alkoi, Valkoinen talo kieltäytyi toimittamasta kongressille mitään sen pyytämää todistusaineistoa ja kielsi keskeisiä todistajia todistamasta.

Todistustaakka on syyttäjillä, mutta Trumpin puolustus ei ole myöskään esittänyt todisteita, jotka kiistäisivät demokraattien version tapahtumista.

Republikaanit ovat tähän mennessä keskittyneet haukkumaan demokraatteja, kritisoimaan prosessia ja levittämään Ukraina-teoriaa ja epäilyksiä Bideneista.

Lauantaina Valkoisen talon asianajajat julkaisivat puolustuksen ensimmäisen virallisen vastauksen syytteisiin. Kuuden sivun kirje ei sisältänyt uusia faktoja vaan toisti moneen kertaan kuullut väitteet siitä, että virkarikostutkinta oli puolueellinen ja ettei Trump ole tehnyt mitään väärää.

Lue lisää: Trumpin puolustuksen uusin kaksikko palauttaa amerikkalaisten mieliin Yhdysvaltain juridisen lähihistorian kauhugallerian

Virkasyyte nostettiin joulukuussa. Sen jälkeen tapahtumista on tullut julkisuuteen uutta tietoa. Lisäksi Trumpin entinen turvallisuusneuvonantaja John Bolton on kertonut haluavansa todistaa, jos senaatti kutsuu hänet oikeudenkäyntiin.

Republikaanien johto vastustaa todistajien kutsumista. Demokraatit yrittävät silti saada muutaman republikaanin kannattamaan sitä. 51 ääntä sadasta riittäisi läpimenoon.

Oikeudenkäynnin kesto riippuu ennen kaikkea näistä äänestyksistä. Ilman todistajia sen odotetaan kestävän kahdesta kolmeen viikkoa. Tiistaina senaatin odotetaan äänestävän oikeudenkäynnin raameista. Jos enemmistöjohtaja Mitch McConnellin esitys menee läpi, syyttäjät alkanevat keskiviikkona perustella syytteitä.

Valtakunnanoikeuden säännöt vaativat senaattoreita kuuntelemaan oikeudenkäyntiä hiljaa. Kannettavat tietokoneet ja kännykät on kielletty.

Syytetyn eli presidentin ei tarvitse olla paikalla. Hän pääsee Twitteriin.


Mitä tämä kaikki sitten merkitsee? Trumpiin kohdistuvissa syytteissä on kyse yrityksestä, joka ei onnistunut. Ukraina ei taipunut ilmoittamaan tutkinnoista. Sotilasapu vapautettiin lopulta syyskuussa, kun sen jäädytyksestä oli noussut meteli.

Miltä näyttäisi vaihtoehtoinen historia? Mitä jos Ukrainan presidentti olisi kertonut tutkivansa Joe Bidenia, tämän poikaa ja demokraattien sähköpostipalvelinta?

”Uskon, että se olisi auttanut presidenttiä”, Ohion osavaltion yliopiston politiikan tutkimuksen emeritusprofessori Paul Beck sanoo.

”Osa äänestäjistä olisi varmasti ajatellut, että jos ukrainalaiset uskovat, ettei Bideneilla ollut puhtaita jauhoja pussissaan, siinä täytyy olla jotakin perää.”

Beck sanoo, että Trump olisi rummuttanut asiaa tasaisesti ja Biden olisi joutunut puolustuskannalle vielä enemmän kuin nyt.

”Se toimi Clintonin kohdalla”, Beck sanoo.

Vuoden 2016 presidentinvaalikampanjan aikana Trump ratsasti sillä, että liittovaltion poliisi FBI tutki sitä, miten Clinton oli ulkoministerinä käyttänyt henkilökohtaista sähköpostiaan valtion asioiden hoitamiseen.

FBI totesi, ettei mitään laitonta ollut tapahtunut, mutta Trump ruokki silti epäilystä, ja monelle jäi kuva, että jotakin hämärää asiassa on.

Mikä merkitys vastustajan lokaamisella on vaalituloksen kannalta? Sitä on mahdoton tietää tarkkaan.

Beck oli mukana tutkimassa valeuutisten roolia vuoden 2016 presidentinvaaleissa. Tutkimus keskittyi niihin äänestäjiin, jotka olivat aiemmin äänestäneet Barack Obamaa presidentiksi mutta äänestivät nyt Trumpia.

Tutkijat tekivät kyselyn, jossa muiden asioiden ohella kysyttiin, uskoivatko vastaajat kolmeen vaalien alla levinneeseen valeuutiseen. Kävi ilmi, että usko valeuutisiin korreloi Trumpin äänestämisen kanssa voimakkaasti.

Niistä, jotka eivät uskoneet yhteenkään valeuutisista, 89 prosenttia äänesti Clintonia. Niistä, jotka uskoivat kahteen tai kolmeen, vain 17 prosenttia äänesti häntä.

Eroa voi selittää moni asia, mutta tutkijat pyrkivät sulkemaan mahdollisimman monta niistä pois.

”Sen jälkeenkin valeuutisilla oli merkitystä niin paljon, että se on saattanut ratkaista vaalituloksen”, Beck sanoo.

Mahdollisia selityksiä vaalitulokselle on loputtomasti, mutta vaikuttaa siltä, että ainakin Trump itse uskoo vastustajien lokaamiseen. Hän tekee sitä jatkuvasti.

Kaiken taustalla on Yhdysvaltain poliittinen jakautuminen, Beck muistuttaa. Hänen mukaansa 35–40 prosenttia kansasta on visusti republikaaneja ja 45–50 prosenttia demokraatteja. Kilpailua käydään niistä 10–15 prosentista, jotka eivät kuulu kumpaankaan leiriin.

Puolueettomat ovat vähemmistössä. Valtakunnanoikeudessa heitä on vielä vähemmän, valasta viis.

Republikaanienemmistöisen senaatin odotetaan vapauttavan Trumpin syytteistä, koska viraltapano vaatisi kahden kolmasosan äänienemmistön. Oikeudenkäynnin jälkeen kaikki katseet ovat marraskuun presidentinvaaleissa.

Sinne on vielä aikaa, Beck muistuttaa. Mitä tahansa voi tapahtua.

”Marraskuuhun mennessä valtakunnanoikeus on jäänyt taka-alalle.”
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  2. 2

   Valtava valonheitin pystytettiin ilmoittamatta Paula Arteksen ikkunan alle, eikä kokonainen kortteli ollut saada unta

  3. 3

   Tampereen yliopisto puuttui sen logosta tehtyyn pilaversioon ”uhittelevalla” kirjeellä – Some reagoi omilla versioillaan ”tuninaamasta”

  4. 4

   Näin teet täydellisen perunamuusin: pieni niksi nostaa muusisi uudelle tasolle

  5. 5

   Pariskunta osti huonokuntoisen hirsitalon Vantaalta: Sitten vintiltä löytyi salahuone ja talon ainutlaatuinen historia alkoi valjeta

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  2. 2

   Pariskunta osti huonokuntoisen hirsitalon Vantaalta: Sitten vintiltä löytyi salahuone ja talon ainutlaatuinen historia alkoi valjeta

  3. 3

   Syöpäpotilaille ruokavalio­hoitoa antanut lääkäri Antti Heikkilä sai varoituksen

  4. 4

   Näin teet täydellisen perunamuusin: pieni niksi nostaa muusisi uudelle tasolle

  5. 5

   Valtava valonheitin pystytettiin ilmoittamatta Paula Arteksen ikkunan alle, eikä kokonainen kortteli ollut saada unta

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Jopa 70 prosenttia suomalaisista syö liian vähän hiilihydraatteja – asiantuntija kertoo yllättävät merkit, joista tunnistat hiilarivajeen

   Tilaajille
  2. 2

   HS vietti vuorokauden Helsingin maineikkaimmalla huolto­asemalla, ja kello 1.06 pöytään nukahti työntekijöille tuttu mies

   Tilaajille
  3. 3

   ”Nyt multa meni pata jumiin” – HS:n haltuunsa saamat ääni­viestit paljastavat, kuinka luistelu­valmentaja Mirjami Penttinen raivoaa nuorille luistelijoille

   Tilaajille
  4. 4

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  5. 5

   Kun ikuisesti reipas uupuu, kukaan ei huomaa – On väärin luulla, että jokainen pystyy pyytämään apua

  6. Näytä lisää