Ulkomaat

Ukraina haluaa edelleen mustat laatikot Iranin ohjusturmasta tutkittavaksi – maan ulkoministerin mukaan se osoittaisi valmiutta puolueettomaan tutkintaan

Iran jahkailee ohjuksilla alas ammutun ukrainalaiskoneen mustien laatikoiden luovuttamista. Ukraina haluaa laatikot tutkittavaksi.

Ukraina, Iran, Ranska, Iran, ehkä sittenkin Ukraina? Vaiko kuitenkin Iran? Kansainvälinen kissanhännän veto Iranin alas ampuman matkustajalennon ympärillä jatkuu.

Maanantaina Ukrainan ulkoministeri Vadym Prystaiko kertoi, että he vaativat edelleen mustia laatikoita tutkittaviksi Ukrainaan. Uutistoimisto Reutersin mukaan Prystaiko sanoi, että mustien laatikoiden luovuttaminen osoittaisi, että Iran on valmis puolueettomaan onnettomuustutkintaan.

Ukrainan ulkoministerin ilmoitus liittyy siihen, että Iranin tieverkko- ja kaupunkikehitysministeri Mohammad Eslami vieraili Ukrainassa maanantaina.

”Hänen päätehtävänsä on esittää virallinen anteeksipyyntö ja selvittää, mitä tapahtui”, Prystaiko sanoi maanantaina Reutersin mukaan.

”Toivon, että voimme mennä hiukan syvemmälle kuin poliittiselle tasolle ja keskustella käytännön ongelmista. Niiden joukossa on nimenomaan juuri tämä mustien laatikoiden palauttaminen.”

Lauantaina Iran ilmoitti tehneensä päätöksen siitä, että laatikot luovutetaan tutkittavaksi Ukrainaan. Sunnuntaina Iranin siviili-ilmailuvirastossa onnettomuustutkintoja johtava Hassan Rezaifar kiirehti oikomaan, ettei mitään olekaan luvattu.

”Yritämme lukea mustia laatikoita täällä Iranissa. Muuten vaihtoehtomme ovat Ukraina ja Ranska, mutta mitään päätöstä laatikoiden lähettämisestä toiseen maahan ei ole toistaiseksi tehty”, Rezaifar sanoi iranilaiselle uutistoimisto Irnalle.

Mustat laatikot ovat oikeasti punaisia tai oransseja. Niiden tietoja ei ole salakirjoitettu, mutta vaurioituneiden laatikoiden tutkiminen on vaativampaa. Ehjästä laatikosta tiedot saataisiin ulos melkein kotikoneen tasoisella laitteistolla, mutta vahingoittuneiden laatikoiden tutkiminen voi viedä kuukausia.Iranissa tätä ei voida tehdä, sanoi Onnettomuustutkintakeskuksen ilmailuonnettomuuksien johtava tutkija Janne Kotiranta HS:lle aiemmin tammikuussa.

”Sellaisia laboratorioita, joissa on asiantuntemusta, ei ole maapallolla kovin monessa paikassa. Ranska, Saksa, Englanti ja Yhdysvallat tulee kylmiltään mieleen”, Kotiranta sanoi.

Näistä maista ainakin Ranskan onnettomuustutkinta on mukana Teheranin turman selvittelyissä. Ranskan onnettomuustutkinnan mukaan työ tehdään Ukrainassa, ja kaikesta tiedottamisesta vastaa Iran. Lisäksi mukana ovat ainakin onnettomuuskoneen kotimaa Ukraina sekä Kanada. Onnettomuudessa kuoli 57 Kanadan kansalaista.

Iran ampui koneen alas 8. tammikuuta. Kaikki koneessa olleet 176 ihmistä, joiden joukossa oli muun muassa iranilaisia, kanadalaisia ja ruotsalaisia, kuolivat turmassa.

Syy sille, miksi Iran jahkailee onnettomuustutkinnan kanssa, ei ole tarkalleen tiedossa. Ennen kuin maa myönsi, että koneeseen osui ilmatorjuntaohjuksia, se oli ilmoittanut, ettei anna Yhdysvaltojen ja yhdysvaltalaisen konevalmistaja Boeingin osallistua onnettomuustutkintaan.

Kansainvälisen siviili-ilmailujärjestö ICAO:n sääntöjen mukaan konevalmistajalla on kuitenkin oikeus osallistua tutkintaan. Sittemmin Iran perääntyi ja ilmoitti, että Boeing voi osallistua.

Kanadan pääministeri Justin Trudeau on todennut, että hänestä Iranin pitäisi lähettää mustat laatikot Ranskaan. Siellä on Trudeaun mielestä paras asiantuntemus ja parhaat välineet analyysien tekoon.

Trudeaun mukaan Kanada maksaa kanadalaisten uhrien perheille noin 17 000 euroa vastaavan summan kutakin uhria kohden, uutistoimisto Reuters kertoi perjantaina.

Iranissa on parhaillaan 45 onnettomuustutkijaa Ukrainasta. Kanadasta saapuu tutkijoita alkuviikosta.

Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Influenssaan kuolee Suomessakin joka vuosi satoja ihmisiä – Onko koronavirus influenssaa tappavampi?

  2. 2

   Lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä syytetty Jari Sillanpää astuu oikeuden eteen

  3. 3

   Koronaviruksen hillitsemiseksi on olemassa yli­voimainen keino, joka on jokaisen ulottuvilla – Kokeile, läpäisetkö käsi­hygienian testin

  4. 4

   ”Vuoden päästä olet entisissä mitoissa”, Riku Saastamoinen kuuli laihduttuaan 50 kiloa – Elämänmuutos voi koetella ystävyyssuhteita, ja taustalla on monimutkaisten tunteiden vyyhti

   Tilaajille
  5. 5

   Vantaan kokoomusvaikuttaja Tapani Mäkinen maksoi kummitädille velkansa 100 ja 200 euron seteleinä, käteisen olivat samana päivänä nostaneet Sjöblomin veljekset

  6. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ole leidi, he sanoivat” -video lähti viraaliksi, sillä siinä sanotaan ääneen ne sadat vaatimukset joita naiset saavat kuulla päivittäin – ja se on upeaa

  2. 2

   Koronaviruksen hillitsemiseksi on olemassa yli­voimainen keino, joka on jokaisen ulottuvilla – Kokeile, läpäisetkö käsi­hygienian testin

  3. 3

   Onko koronavirus lähestymässä käänne­kohtaansa? Suomalais­professori uskoo tämän viikon olevan ratkaiseva

  4. 4

   Suomalaismies kertoo tilanteesta koronaviruksen eristämässä hotellissa Teneriffalla: ”Oven alta oli tullut ilmoitus, että hotelli on suljettu”

  5. 5

   Vantaan kokoomusvaikuttaja Tapani Mäkinen maksoi kummitädille velkansa 100 ja 200 euron seteleinä, käteisen olivat samana päivänä nostaneet Sjöblomin veljekset

  6. Näytä lisää
  1. 1

   ”Elämäni hirveimpiä kokemuksia” – Katariina Souri kertoo HS:lle, mitä hänelle tapahtui miljonääri Peter Nygårdin huvilalla

  2. 2

   Helsingin keskustassa sijaitsevan ruokakaupan paistopisteelle ilmestyy siististi pukeutunut rouva, sitten tapahtuu jotain inhottavaa – HS valvoi paistopisteiden hygieniaa

  3. 3

   Tampereen keskustassa on kommuuni, jossa tyhjät pullot jaetaan painimalla

   Tilaajille
  4. 4

   Lähes joka toinen kiinalainen on nyt karanteenissa: HS:n kuvakooste näyttää aavekaupungeiksi muuttuneet metropolit

   Tilaajille
  5. 5

   ”Ovi avattiin, ja esiin työntyi pistin” – Toimittaja Jussi Konttisen isä joutui kuusi­vuotiaana venäläisten vanki­leirille, jolta moni lapsi ei selvinnyt

   Tilaajille
  6. Näytä lisää