Ulkomaat

Norjan edistyspuolue jättää hallituksen, syynä Isis-taistelijan vaimon palauttaminen maahan

Norjalaisnainen ja hänen kaksi lastaan palautettiin Norjaan viime viikolla al-Holista, mikä aiheutti maahan hallituskriisin.

Helsinki / Tukholma

Norjan edistyspuolue on eronnut maan hallituksesta vastalauseena Isis-taistelijan vaimon palauttamiselle. Näin ollen konservatiivien Erna Solbergin hallitus on menettänyt enemmistön parlamentissa. Uutistoimisto Reutersin mukaan edistyspuoluetta johtava valtiovarainministeri Siv Jensen kertoi omasta ja puolueensa erosta hallituksesta maanantaina.

Solberg pysyy kuitenkin uutistoimisto Reutersin mukaan vähemmistöhallituksen johdossa. Norjan perustuslaki ei salli ennenaikaisia vaaleja, ja seuraavat vaalit ovat tiedossa syyskuussa 2021.

Jo viime viikolla kerrottiin, että naisen ja hänen lastensa palauttaminen al-Holin leiriltä viime viikon lopulla on aiheuttanut maahan hallituskriisin, koska oikeistolainen edistyspuolue vastusti palauttamista.

Toisen 29-vuotiaan norjalaisnaisen lapsista on kerrottu olevan vakavasti sairas, minkä takia koko kolmihenkinen perhe päätettiin hallituksen päätöksellä tuoda Norjaan humanitääristen syiden vuoksi. Asiasta kerrottiin norjalaisviestimissä viime viikolla.

Poliisi otti naisen kiinni heti tämän saavuttua lentokentälle puolenyön maissa perjantain ja lauantain välisenä yönä.


Norjalais-pakistanilainen nainen oli alun perin matkustanut äärijärjestö Isisin hallitsemalle alueelle Syyriaan jo vuonna 2013 ja mennyt naimisiin järjestön taistelijan kanssa.

Nainen on sanonut, ettei matkustanut alueelle vapaaehtoisesti vaan hänen miehensä vei hänet sinne. Maan viranomaiset epäilevät naisen kuitenkin kuuluneen Isisiin ja jihadistijärjestö al-Nusran rintamaan.

Nainen itse on kiistänyt rikoksen ja sanoo olleensa vain kotona hoitamassa lapsia, laittamassa ruokaa ja pyykkäämässä.

Naisten todellinen rooli Isisin ”kalifaatissa” on herättänyt väittelyä kaikissa Pohjoismaissa nyt kun kalifaatti on kaadettu ja leireille jääneiden Isis-perheiden mahdollisesta palaamisesta keskustellaan.

Usein naiset itse vähättelevät rooliaan. Toisaalta kodin toimintojen pyörittäminen ja uusien taistelijoiden kasvattaminen on ollut tärkeä osa Isisin toimintaa.

Naisilla on ollut myös muita rooleja. Esimerkiksi Isisin alueella olleista suomalaisnaisista tiedetään, että ainakin osa heistä on osallistunut Isisin propagandan levittämiseen.

Lue HS:n artikkeli naisten roolista Isisissä tästä.

Jensenin ja Solbergin kerrottiin viime viikolla tapaavan maanantaina ja keskustelevan asiasta.

Populistisen edistyspuolue olisi ollut valmis auttamaan lapsia, mutta puolueen linjauksen mukaan islamistisiin ryhmiin liittyneitä tai vierastaistelijoiden kanssa naimisiin menneitä aikuisia ei kuitenkaan tulisi auttaa.

Edistyspuolue ehti olla hallituksessa yli kuusi vuotta. Puoluejohtaja Siv Jensenin mukaan naisen palautus oli kuitenkin viimeinen pisara.

”Tein näin, koska tämä oli ainut oikea ratkaisu. Emme yksinkertaisesti saa läpi tarpeeksi politiikkaamme, jotta meidän kannattaisi hyväksyä enää yhtäkään tappiota”, Jensen sanoi Norjan yleisradioyhtiö NRK:n näyttämässä tiedotustilaisuudessa.

”Emme tee kompromisseja sellaisten ihmisten kanssa, jotka ovat vapaaehtoisesti liittyneet terroristiorganisaatioon”, hän sanoi.

Jensen sanoi olevansa tyytyväinen, että Edistypuolue on saanut tiukennettua Norjan maahanmuuttopolitiikkaa. Hän luetteli puolueen saavutuksina esimerkiksi toteutettuja palautuksia ja maahanmuuttajien alkuvaiheen sosiaalitukien laskua.

Pääministeri Solberg totesi tiedotustilaisuudessa, että nyt hallituksella alkaa vaikea aika, jossa jokaiselle hankkeelle täytyy erikseen löytää tuki Norjan parlamentissa Stortingetissä.

”Aiomme toteuttaa hallitusohjelmaa ja tulemme neuvottelemaan edelleen myös Edistyspuolueen kanssa”, hän sanoi.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Jari Sillanpään syytteestä uutta tietoa: Tilasi hierojan kotiinsa ja harrasti tämän kanssa seksiä, paikalla ollut lapsi otti kuvia tilanteesta

  2. 2

   Tallink aikoo rakentaa uuden sataman ja konserttikeskuksen Tallinnaan, kaupankäynti osakkeella keskeytettiin

  3. 3

   Nämä Bernie Sandersin ilmeet lähtivät viraaliksi – kuten myös vastaus siihen miksi yleisö buuasi hänelle: ”Useimmat tuntemani työläiset eivät maksa 1750:tä dollaria lipuista tänne”

  4. 4

   Teneriffalla hotelliin eristetty Peter Furu kertoo kahdesta ensimmäisestä karanteeni­päivästä: ”Täällä ei ilmoiteta mitään”

  5. 5

   Etelä-Espoon ratsastuskoulua epäillään eläinsuojelurikoksista

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Koronaviruksen hillitsemiseksi on olemassa yli­voimainen keino, joka on jokaisen ulottuvilla – Kokeile, läpäisetkö käsi­hygienian testin

  2. 2

   Vantaan kokoomusvaikuttaja Tapani Mäkinen maksoi kummitädille velkansa 100 ja 200 euron seteleinä, käteisen olivat samana päivänä nostaneet Sjöblomin veljekset

  3. 3

   Influenssaan kuolee Suomessakin joka vuosi satoja ihmisiä – Onko koronavirus influenssaa tappavampi?

  4. 4

   ”Ole leidi, he sanoivat” -video lähti viraaliksi, sillä siinä sanotaan ääneen ne sadat vaatimukset joita naiset saavat kuulla päivittäin – ja se on upeaa

  5. 5

   Koronavirus jatkaa leviämistä: Italiassa nyt yksitoista kuolonuhria, Iranissa hikoilevana tv:ssä esiintynyt apulais­terveys­ministeri sai tartunnan

  6. Näytä lisää
  1. 1

   ”Elämäni hirveimpiä kokemuksia” – Katariina Souri kertoo HS:lle, mitä hänelle tapahtui miljonääri Peter Nygårdin huvilalla

  2. 2

   Helsingin keskustassa sijaitsevan ruokakaupan paistopisteelle ilmestyy siististi pukeutunut rouva, sitten tapahtuu jotain inhottavaa – HS valvoi paistopisteiden hygieniaa

  3. 3

   Tampereen keskustassa on kommuuni, jossa tyhjät pullot jaetaan painimalla

   Tilaajille
  4. 4

   Lähes joka toinen kiinalainen on nyt karanteenissa: HS:n kuvakooste näyttää aavekaupungeiksi muuttuneet metropolit

   Tilaajille
  5. 5

   ”Ovi avattiin, ja esiin työntyi pistin” – Toimittaja Jussi Konttisen isä joutui kuusi­vuotiaana venäläisten vanki­leirille, jolta moni lapsi ei selvinnyt

   Tilaajille
  6. Näytä lisää