Ulkomaat

Kiinan mysteeri­virus vaati kuudennen kuolon­uhrin, hätäkokouksen järjestävä Maailman terveys­järjestö arvioi tartunta­tapausten määrän kasvavan

Kiina vahvisti maanantaina, että uusi koronavirus on tarttunut ihmisestä toiseen.

Sadat miljoonat kiinalaiset suuntaavat tällä viikolla lomamatkoille, kun kiinalaisen uudenvuoden juhlinta on kuumimmillaan. Wuhanin kaupungista reissuun ei kuitenkaan lähdetä noin vain.

Lähtijöiltä mitataan nyt lentokentällä ja juna-asemilla ruumiinlämpö. Jos matkustaja vaikuttaa kuumeiselta, hänet passitetaan oitis lääkäriin ja eristykseen.

Syy seulontoihin on tammikuussa levinnyt koronavirus, joka on lähtöisin juuri Wuhanista. Maanantaina kerrottiin, että vahvistettujen tartuntojen määrä jopa kolminkertaistui viikonloppuna.

”Kun menen kotiin, aion vältellä julkisia paikkoja, mereneläviä ja elävää siipikarjaa”, Wuhaniin matkalla ollut, hengityssuojalla varustautunut nainen sanoi juna-asemalla Shanghaissa uutistoimisto Reutersille.Wuhanin lisäksi osa lentokentistä muuallakin maailmalla on tehostanut valvontaa viruksen varalta.

Seulonnan on aloittanut esimerkiksi kolme suurta yhdysvaltalaiskenttää: San Franciscon ja Los Angelesin kansainväliset kentät sekä JFK New Yorkissa. Kentillä Wuhanista saapuvilta ihmisiltä saatetaan mitata lämpö tai heitä pyydetään vastaamaan terveydentilaan liittyviin kysymyksiin.

Myös Australiassa aiotaan aloittaa Wuhanista saapuvien matkustajien seulonta.

Australialaisviranomaiset kertoivat tiistaina maan ensimmäisestä koronavirusepäilystä. Yleisradioyhtiö ABC:n mukaan Kiinan Wuhanissa vastikään matkustaneella miehellä oli todettu oireita, jotka viittaavat virukseen.

Mies oli tiistaina eristyksissä kotonaan Australian Brisbanessa. Viranomaiset kertoivat odottavansa testituloksia, joista selviää onko kyseessä koronavirus.

Wuhanista saapuvien matkustajien seulonta aloitetaan Sydneyn lentokentällä. Wuhanin ja Sydneyn välillä liikennöi viikoittain kolme lentoa, kertoo uutistoimisto Reuters.

Wuhanista tulevien matkustajien ruumiinlämpöä valvotaan myös Hongkongissa, Thaimaassa, Malesiassa, Singaporessa ja Etelä-Koreassa.

Suomen lentokentillä matkustajia tuskin aletaan seuloa, sanoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) johtava asiantuntija Jussi Sane.

Helsinki-Vantaalle ei tule suoria lentoja Wuhanista, joten valvonta menisi pitkälti hakuammunnaksi. Käynnissä on parhaillaan myös influenssakausi, joka voisi entisestään mutkistaa tilannetta.

”Suomessa ei ole koskaan tehty tällaista toimenpidettä. Se vaatisi hyvin perusteellisen keskustelun eri asiantuntijoiden kanssa,” Sane sanoo.

Kustannustehottomia seulontoja ei edes erityisemmin suositella. Maailman terveysjärjestö WHO:n mukaan niistä on yleisesti vain vähän hyötyä ottaen huomioon, miten kalliiksi ne tulevat.

Epidemia-alueelta lähtevien matkustajien seulonta on sen sijaan tehokkaampaa, ja sitä Wuhanissa juuri nyt tehdään.


Suomessa seurataan silti tarkasti viruksen etenemistä.

Sanen mukaan tärkein varautumiskeino on, että täällä ollaan valmiita diagnosoimaan mahdollinen tartunta nopeasti.

Kiina on jakanut koronaviruksen perimän terveysviranomaisille ympäri maailman, joten se voidaan tunnistaa laboratoriossa pikavauhtia.

Lentokentilläkin on toki valmiina varotoimet siltä varalta, että siellä epäillään jotakin vakavaa tautia. Valmiussuunnitelmien sisältöä Finavia ei kuitenkaan kommentoi.

Jos lentomatkustajia alettaisiin seuloa, ohjeet lentokentälle tulisivat viranomaisilta.

Uudenlaista koronavirusta on löydetty Kiinassa Wuhanista, Pekingistä, Shanghaista ja Guangdonin provinssista sekä Etelä-Koreasta, Thaimaasta ja Japanista.

Lähipäivinä paljastuu todennäköisesti uusia koronavirustapauksia Kiinassa ja mahdollisesti myös muissa maissa, varoitti Maailman terveysjärjestö WHO tiistaina.

Kiinan viranomaiset puolestaan ilmoittivat, että tartunnan saaneita olisi kaikkiaan 290. Kuusi tartunnan saanutta on kuollut, viranomaiset kertoivat tiistaina Kiinan valtiolliselle televisiokanavalle CCTV:lle.

Lähes kaikki viikonloppuna ilmenneet uudet tartunnat tulivat ilmi Wuhanissa. Kaupungissa noin 170 tartunnan saanutta oli maanantaina edelleen sairaalahoidossa, yhdeksän heistä kriittisessä tilassa.

Maanantaina myös Etelä-Korea ilmoitti vahvistaneensa ensimmäisen virustapauksen. Virus todettiin 35-vuotiaalla naisella, joka oli lentänyt Wuhanista Incheonin kansainväliselle lentoasemalle sunnuntaina. Nainen asetettiin lentokentällä karanteeniin, koska hänellä oli virukseen liittyviä oireita.

Aiemmin Thaimaassa on tullut ilmi kaksi ja Japanissa yksi tapaus.

Viime viikolla julkaistussa lontoolaisyliopiston tutkijoiden mallinnuksessa tosin arvioitiin, että tapauksia saattaa todellisuudessa olla jopa yli 1 700. Raportissa arvioitiin sairastuneiden määrää kansainvälisten lentotietojen perusteella.WHO kertoi maanantaina uutistoimisto AFP:n mukaan, että järjestön alainen komitea kokoontuu keskiviikkona Genevessä hätäkokoukseen keskustelemaan siitä, pitäisikö tapaukset julistaa niin sanotuksi kansainväliseksi kansanterveysuhaksi.

THL:n Sane muistuttaa, että Aasiaan matkustavien kannattaa huolehtia tuttuun tapaan hyvästä käsihygieniasta ja muutenkin matkustusterveydestä.

”Mielessä kannattaa pitää perusasiat infektioiden torjumisessa.”

Kiinan virustartunnat ovat pääosin peräisin Wuhanin kaupungissa sijaitsevalta torilta, jossa myydään muun muassa mereneläviä. Tori on suljettu virukseen liittyvän tutkinnan ajaksi.

”Jos menee mille tahansa markkinoille, jossa myydään eläviä eläimiä, on hyvä olla tarkkana siitä, mitä syö, mitä juo ja mihin koskee”, Sane sanoo.


Uudenlainen koronavirus muistuttaa 2000-luvun alussa Kiinassa satoja kuolemia aiheuttanutta sars-virusta.

Myös sars eli äkillinen vakava keuhkotieoireyhtymä oli koronavirus. Sen uskotaan tarttuneen ihmisiin toreilla myydyistä eläimistä. Virus tappoi yli 800 ihmistä maailmanlaajuisesti vuosina 2002 ja 2003.

Tammikuussa todetut koronavirustartunnat eivät kuitenkaan vaikuta nykytiedon perusteella olevan yhtä tappavaa tai tarttuvaa lajia kuin sars.

Kun koronaviruksen leviämistä tarkkaillaan, keskeisiä kysymyksiä on kaksi: Leviääkö tauti helposti ihmisestä toiseen? Entä kuinka moni tartunnan saaneista kuolee?

Sarsista teki erityisen sitkeän juuri se, kuinka herkästi se tarttui ihmisestä toiseen esimerkiksi sairaalassa.

Kiina vahvisti maanantaina AFP:n mukaan, että uusi koronavirus on tarttunut ihmisestä toiseen.

Kuolleisuus ei ole ollut suurta, vaan virukseen sairastuneet ovat toipuneet keskimäärin hyvin. Tautiin kuolleet henkilöt sairastivat WHO:n mukaan muitakin sairauksia.

Sanen mukaan Kiina on jakanut tietoa viruksesta ”kohtuullisen nopeasti”.

”Toki joka päivä tulee uusia tietoja tapauksista. Koko ajan opitaan lisää.”

Oikaisu 21.1. klo 9.05: Australialaisviranomaiset kertoivat lentokenttävalvonnan tehostamisesta tiistaina, ei maanantaina kuten artikkelissa aiemmin virheellisesti kerrottiin.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Stylisti Teuvo Lomanille ehdollista vankeutta 13-vuotiaan pojan törkeästä seksuaalisesta hyväksikäytöstä

  2. 2

   Miten toimia vihamielisen ihmisen edessä? Psykoterapeutti kertoo tekniikan, joka rauhoittaa mielen uhkaavassa tilanteessa

   Tilaajille
  3. 3

   Hampurilaisravintolan rasvahormi syttyi palamaan Sörnäisissä, sankka savu levisi kadulle

  4. 4

   Ensin Onni, 3, yski ja sitten vaimeni – Hädän hetkellä ensimmäiset minuutit ratkaisevat, mutta juuri silloin moni hyytyy

   Tilaajille
  5. 5

   Finnair antoi tulosvaroituksen, Helsingin pörssi aukesi noin 3,5 prosentin laskuun: HS seuraa osakemarkkinoiden kylmää kyytiä hetki hetkeltä

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Työhaalareissa ei pitäisi olla mitään asiaa juniin ja busseihin, sanoo työmies Juhani Kaappola Keravalta – Mitä vastaavat VR ja HSL?

  2. 2

   Suosikkikahvila haettiin konkurssiin Helsingin Punavuoressa: Sitten puhelu tuntemattomasta numerosta muutti kaiken

  3. 3

   37-vuotias Reetta Ek alkoi tuntea iltaisin olonsa oudoksi – Kun lääkäri kertoi syyn, Ek tunsi syöksyvänsä kohti vanhuutta

   Tilaajille
  4. 4

   Monen olkapäässä on tapahtunut salakavala muutos, joka voi altistaa vammoille – Fysioterapeutti näyttää kolme liikettä, joilla testaat olkanivelen liikkuvuuden

   Tilaajille
  5. 5

   Mitä varten te olette siellä, kysyi Terttu Paavola pihalleen putkahtaneelta ihmisjoukolta – Mobiilipeli ajoi asukkaat raivon partaalle Vantaalla

  6. Näytä lisää
  1. 1

   ”Elämäni hirveimpiä kokemuksia” – Katariina Souri kertoo HS:lle, mitä hänelle tapahtui miljonääri Peter Nygårdin huvilalla

  2. 2

   Helsingin keskustassa sijaitsevan ruokakaupan paistopisteelle ilmestyy siististi pukeutunut rouva, sitten tapahtuu jotain inhottavaa – HS valvoi paistopisteiden hygieniaa

  3. 3

   Koronaviruksen hillitsemiseksi on olemassa yli­voimainen keino, joka on jokaisen ulottuvilla – Kokeile, läpäisetkö käsi­hygienian testin

  4. 4

   Tampereen keskustassa on kommuuni, jossa tyhjät pullot jaetaan painimalla

   Tilaajille
  5. 5

   ”Ovi avattiin, ja esiin työntyi pistin” – Toimittaja Jussi Konttisen isä joutui kuusi­vuotiaana venäläisten vanki­leirille, jolta moni lapsi ei selvinnyt

   Tilaajille
  6. Näytä lisää