Vuoto paljasti ”Angolan prinsessan”

Angolan entisen presidentin tytär Isabel dos Santos on Afrikan rikkain nainen, jota syytetään nyt korruptiosta. Dos Santos vakuuttaa saavuttaneensa kahden miljardin dollarin omaisuutensa kovalla työllä.

Julkaistu:

Tarina on houkutteleva: nainen luo menestyksekkään uran miesvaltaisessa yritysmaailmassa ja tienaa miljoonia afrikkalaisessa sisällissodan ja köyhyyden riivaamassa maassa.

”Olen johtanut yrityksiä jo kauan. Aloittanut pienestä, rakentanut niitä isommaksi ja käynyt läpi kaikki ne vaiheet, joita tarvitaan yrityksen menestymiseen”, Afrikan rikkain nainen Isabel dos Santos kertoi London Business Schoolin seminaarissa vuonna 2017.

Viikonloppuna mediat ympäri maailmaa ovat uutisoineet, että tosiasiassa dos Santos on hankkinut valtavan omaisuutensa käyttämällä hyväkseen asemaansa Angolan entisen presidentin José Eduardo dos Santosin tyttärenä.

Lue lisää: Valtava dokumenttivuoto paljastaa, että Afrikan rikkain nainen on junaillut itselleen korruption avulla lähes kahden miljardin omaisuuden

Angolan prinsessaksi tituleerattu Isabel dos Santos on toistuvasti kiistänyt korruptiosyytteet ja vakuuttanut saavuttaneensa asemansa kovalla työllä.


Afrikan lounaisosassa sijaitseva Angola on yksi maailman korruptoituneimmista maista.

Korruptiota tarkkailevan kansalaisjärjestö Transparency Internationalin korruptioindeksissä se oli sijalla 165 kaikista 180:sta maasta vuonna 2018.Maan entisen presidentin esikoistytär on ollut yksi laajalle ulottuvan korruption päähyötyjistä, väittävät Isabel dos Santosin omistuksia seitsemän kuukauden ajan tutkineet journalistit 37:stä eri maasta.

Luanda Leaksiksi nimetyssä tietovuodossa tutkivien journalistien yhteenliittymä ICIJ:lle on luovutettu yli 700 000 dokumenttia. Dokumentit on julkaistu myös projektin nettisivuilla.


Angola on vaurastunut öljyllä ja timanteilla, mutta varallisuus on keskittynyt vain harvoille. Noin 30 prosenttia maan asukkaista elää köyhyysrajan alapuolella alle kahdella dollarilla päivässä.

Samalla dos Santosin perheen luksuselämään on kuulunut muun muassa 55 miljoonan dollarin kartano Monte Carlossa, 35 miljoonan dollarin luksusjahti ja hulppeita juhlia julkisuuden henkilöiden kanssa.

46-vuotias Isabel dos Santos syntyi Azerbaidžanin pääkaupungissa Bakussa, jossa hänen isänsä José Eduardo dos Santos ja venäläinen äiti Tatiana Kukanova tapasivat.

Perhe muutti takaisin isän kotimaahan Angolaan vuonna 1975, kun entinen Portugalin siirtomaa itsenäistyi.

José Eduardo dos Santos nousi Angolan presidentiksi sosialistipuolue MPLA:n riveistä vuonna 1976.

Pari vuotta myöhemmin dos Santosin ja Kukanovan avioliitto päättyi eroon, ja Kukanova muutti Isabelin kanssa Lontooseen. Lontoossa Isabel opiskeli maineikkaissa yksityiskouluissa ja kouluttautui insinööriksi.

Talouslehti Forbes on arvioinut Isabel dos Santosin omaisuuden arvoksi yli kaksi miljardia dollaria.

The Guardianin mukaan dos Santosilla, hänen miehellään ja lähipiirillään on kytköksiä yhteensä 400:aan eri yritykseen ympäri maailmaa.

”Isabelin omaisuuden juuret ovat timanteissa ja Unitelissä, jotka hän on saanut isältään”, sanoo lakianalyytikko ja Angolan tutkimusverkoston perustaja Rui Verde Quartz-talousjulkaisussa.

Unitel on Angolan suurin teleyhtiö, josta Isabel sai 25 prosentin omistuksen parikymppisenä.

Timanttibisneksiin liittyy myös dos Santosin aviomies, kongolainen taidekeräilijä ja liikemies Sindika Dokolo.

Tutkivien toimittajien mukaan Dokolo hyödynsi Angolan valtion omistaman timanttiyhtiön Sodiamin varoja miljoonien eurojen edestä hankkiessaan sveitsiläisen luksuskoruyhtiö De Grisogonon vuonna 2012.

Dokolo sopi ostavansa koruyhtiön puoliksi valtion timanttiyhtiön kanssa. Asiakirjoista käy kuitenkin ilmi, että Sodiam oli sijoittanut kauppaan 79 miljoonaa dollaria ja Dokolo vain neljä miljoonaa.

Sitäkään Dokolo ei joutunut maksamaan omasta pussistaan, koska hän oli saanut Sodiamilta viisi miljoonaa palkkioksi kaupan välittämisestä, BBC kertoo.

Valtion timanttiyhtiö lainasi rahat kauppaan yksityispankista, jonka suurin osakkeenomistaja oli Isabel dos Santos.

”Kun olemme saaneet maksettua lainamme, Sodiam on menettänyt yli 200 miljoonaa dollaria”, Sodiamin nykyinen toimitusjohtaja Bravo da Rosa kertoo BBC:lle.

Timanttien ja teleyhtiön lisäksi dos Santosin perheellä on omistuksia muun muassa Angolan sementtiteollisuudessa, angolalaisissa ja portugalilaisissa pankeissa, supermarketketjussa ja panimossa.


Merkittävin omistuksista on portugalilaisessa energiayhtiö Galpissa, jonka dos Santosin omistama yritys osti Angolan valtion öljy-yhtiöltä Sonangolilta vuonna 2006.

Kauppa syntyi samalla kaavalla kuin Isabelin miehen timanttidiili.

Dos Santos joutui asiakirjojen mukaan maksamaan Galpista 15 prosenttia etukäteen. Loput 63 miljoonaa euroa lainattiin Sonangolilta.

Laina sai anteliaat ehdot, joiden mukaan takaisinmaksuun olisi 11 vuotta aikaa.

Vuonna 2016 presidentti dos Santos nimesi tyttärensä Sonangolin johtoon. Vuotta myöhemmin Isabel tarjoutui maksamaan valtionyhtiölle lainansa takaisin.

BBC:n mukaan tarjous olisi pitänyt hylätä, koska se ei sisältänyt lainkaan lähes yhdeksän miljoonan euron korkoa. Dos Santos kuitenkin hyväksyi rahat oman velkansa maksuksi.

Kuusi päivää myöhemmin hänet erotettiin Sonangolin johdosta.

Dos Santos ehti kuitenkin hyväksyä Sonangolista kymmenien miljoonien dollarin edestä epäilyttäviä maksuja konsulttiyritykselle Dubaissa. Asiakirjojen mukaan yrityksen omistaa dos Santoksen ystävä.

Yhden päivän aikana valtion öljy-yhtiön tilin saldo putosi 57 miljoonasta dollarista vaivaiseen 309 dollariin, kertoo The Guardian.

Isabel dos Santos voitiin erottaa Sonangolin johdosta, koska Angolassa vaihtui valta vuonna 2017.

Maata 38 vuotta hallinnut José Eduardo dos Santos jättäytyi pois vallasta, ja saman MPLA-puolueen João Lourençosta tuli presidentti.

Lourenço lupasi kitkeä korruption maasta, eikä entisen hallitsijan mahtisuvulle luvattu poikkeuksia.

”Tässä ristiretkessä [korruption torjumiseksi] MPLA:n tulisi ottaa johtoasema, vaikka ensimmäisenä putoaisivatkin puolueen jäsenet tai johtajat”, Lourenço sanoi puheessaan uutistoimisto Reutersin mukaan.

Viime vuoden lopussa Angolan oikeuslaitos päätti jäädyttää Isabel dos Santoksen ja hänen miehensä varat.

Hallituksen mukaan he ovat Angolan valtiolle velkaa 1,1 miljardia dollaria.

Dos Santos on kutsunut tutkintaa noitavainoksi. Keskiviikkona hän vihjasi tv-haastattelussa harkitsevansa itse Angolan presidentiksi pyrkimistä.

Eteläafrikkalaisen Corruption Watch -järjestön johtaja Andrew Feinstein sanoo Luanda Leaks -dokumenttien paljastavan, kuinka Isabel dos Santos riisti Angolaa tavallisten kansalaisten kustannuksella.

”Joka kerta, kun hän esiintyy jonkun kiiltäväpaperisen lehden kannessa jossain päin maailmaa, joka kerta kun hän emännöi loistokkaita juhliaan Etelä-Ranskassa, hän tekee sen tallomalla Angolan asukkaiden toiveita”, Feinstein totesi BBC:lle.

Maanantai-iltana Angolan viranomaiset ilmoittivat käyttävänsä ”kaikkia mahdollisia” keinoja saadakseen Isabel dos Santosin takaisin maahan vastaamaan teoistaan.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Rappukäytävään leijaili kuukausien ajan sietämätön haju – Vuokralainen tuhosi töölöläisasunnon jätteillä betoniseiniä myöten

  2. 2

   ”Elämäni hirveimpiä kokemuksia” – Katariina Souri kertoo HS:lle, mitä hänelle tapahtui miljonääri Peter Nygårdin huvilalla

  3. 3

   Tampereen keskustassa on Suomen kovin kommuuni – ”Linnan” asukkaita yhdistää armoton harrastus

   Tilaajille
  4. 4

   ”Tämä jos mikä osoittaa, että kunnioitamme ihmisoikeuksia” – Vihreät riemastuivat, kun Ohisalo kertoi 175 turvapaikahakijan tuomisesta Suomeen

  5. 5

   Lätkäjätkät edustavat kaikkea, mikä suomalaisessa miehisyydessä on pielessä, sanoo kirjailija Juhani Brander

  6. Näytä lisää
  1. 1

   ”Elämäni hirveimpiä kokemuksia” – Katariina Souri kertoo HS:lle, mitä hänelle tapahtui miljonääri Peter Nygårdin huvilalla

  2. 2

   Helsingin keskustassa sijaitsevan ruokakaupan paistopisteelle ilmestyy siististi pukeutunut rouva, sitten tapahtuu jotain inhottavaa – HS valvoi paistopisteiden hygieniaa

  3. 3

   Tampereen keskustassa on Suomen kovin kommuuni – ”Linnan” asukkaita yhdistää armoton harrastus

   Tilaajille
  4. 4

   En ole mies, mutta voin vilkaista

  5. 5

   Vihreiden Fatim Diarra uhkaa julkistaa kaikki saamansa peniskuvat: ”Se on seksuaalista häirintää”

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  2. 2

   ”Nyt multa meni pata jumiin” – HS:n haltuunsa saamat ääni­viestit paljastavat, kuinka luistelu­valmentaja Mirjami Penttinen raivoaa nuorille luistelijoille

   Tilaajille
  3. 3

   Helsingin keskustassa sijaitsevan ruokakaupan paistopisteelle ilmestyy siististi pukeutunut rouva, sitten tapahtuu jotain inhottavaa – HS valvoi paistopisteiden hygieniaa

  4. 4

   Neljä vuotta sitten Peter Vesterbacka sai illallisilla idean, joka ei koskaan toteudu – HS:n erikoisartikkeli kertoo kaiken Tallinnan-tunnelista

   Tilaajille
  5. 5

   Kuinka paljon pidemmälle kansanedustajat voivat väkivallan ihannoinnissa vielä mennä?

  6. Näytä lisää