Ulkomaat

Ensimmäinen koronavirustapaus havaittiin Yhdysvalloissa, uuteen virukseen kuollut yhdeksän ihmistä Kiinassa

Kiina piilotteli sars-epidemiaa. 2019-nCoV-viruksen suhteen se näyttäisi toimivan viisaammin. Keskiviikkoaamuna todettuja tartuntoja oli 440.

Yhdysvallat vahvisti ensimmäisen maassa havaitun koronavirustapauksen tiistaina illalla Suomen aikaa, kertoi uutistoimisto Reuters. Tapaus havaittiin terveysviranomaisten mukaan Seattlessa Washingtonin osavaltiossa. Kyseessä oli Kiinasta tullut matkustaja.

Asian vahvisti Reutersille Yhdysvaltain sairauksien valvonnasta ja ehkäisystä vastaavan viranomaisen CDC:n tiedottaja Benjamin Haynes.

Tauti on saanut alkunsa Kiinan Wuhanin seudulta. Yhteensä yhdeksän ihmistä oli keskiviikkoaamuun mennessä kuollut virukseen. Yhteensä 440 ihmistä on jo saanut tartunnan.

Suurin osa tartunnoista on rajoittunut South China Morning Post -lehden mukaan Hubein provinssiin, jonka keskus on Wuhanin kaupunki. Viranomaisten mukaan useat Kiinan Wuhanin terveydenhuollon henkilökunnan edustajat ovat saaneet tartunnan ja heistä yksi on kriittisessä tilassa.

Parikymmentä tapausta on havaittu kuudesta muusta kiinalaiskaupungista, joiden joukossa ovat Peking ja Shanghai.

Kiinassa havaittujen tapausten lisäksi virus on levinnyt myös ulkomaille ja Manner-Kiinan ulkopuolelle. Keskiviikkona Etelä-Kiinassa sijaitseva Kiinan erityishallintoalue Macao ilmoitti ensimmäisestä virustartunnasta. Tiistaina puolestaan asiasta kertoivat Yhdysvallat ja Taiwan, joka vahvisti ensimmäisen havaitun tartunnan iltapäivällä.

Lisäksi Thaimassa, Japanissa ja Etelä-Koreassa on todettu yhteensä neljä tartuntaa.

Myös Australiassa ilmeni tiistaina virusepäily, mutta terveysviranomaiset ilmoittivat keskiviikkona, ettei kyseessä ole koronavirus. Epäillyn tartunnan saanut mies oli uutistoimistojen mukaan ollut hiljattain matkoilla Kiinan Wuhanissa, ja hänen saamansa oireet viittasivat koronavirukseen.

Virusepidemian uhka vaikutti tiistaina myös pörsseihin eri puolilla maailmaa.

Lue lisää: Uusi koronavirus painoi maailman pörssit selvään laskuun, epidemiauhka laski myös Finnairin kurssia

Jo maanantaina varmistui, että Wuhanin torilta levinnyt muuntautumiskykyinen koronavirustyyppi tarttuu ihmisestä toiseen. Kiinan kansallisen terveyskomission mukaan kahdesta Guangdongin provinssissa todetusta tartunnasta on saatu varmuus, että tartunta on peräisin toiselta ihmiseltä.

Kiinan yleisestä järjestyksestä vastaava viranomainen varoitti tiistaina piilottelemasta mahdollisia uusia koronavirustartuntoja, kertovat Britannian yleisradioyhtiö BBC ja Kiinassa toimiva, länsimielinen South China Morning Post.

Varoituksen mukaan jokainen joka piilottelisi uusia tartuntatapauksia, ”naulattaisiin häpeäpaaluun ikuisuuden ajaksi”, järjestysviranomainen uhkasi.

”Jokainen joka asettaa poliitikkojen kasvot kansan edun edelle on vuosituhannen synnintekijä sekä puolueelle että kansalaisille.”

Maailman terveysjärjestö WHO kokoontuu keskiviikkona harkitsemaan, julistaako se kansainvälisen kansanterveyden hätätilan epidemian takia.

WHO on menetellyt näin aiemmin esimerkiksi sikainfluenssa- ja ebolaepidemioiden suhteen.

Paitsi Kiinassa myös maailmalla muistetaan toinenkin epidemia eli sars-virus. Myös sars eli äkillinen vakava keuhkotieoireyhtymä oli koronavirus. Sen uskotaan tarttuneen ihmisiin toreilla myydyistä eläimistä. Virus tappoi maailmanlaajuisesti yli 800 ihmistä vuosina 2002 ja 2003.Kiinan viranomaisten tiistai-iltapäivänä Suomen aikaa antama jyrkkä linjaus häpeäpaaluun ripustamisesta on sikäli positiivinen merkki. Sars-epidemian aikaan Kiina nimittäin peitteli, hidasteli ja piilotteli viruksen leviämistä eikä jakanut riittävän tehokkaasti tietoa, jolla sairastuneita olisi voitu auttaa nopeammin ja kenties pelastaa henkiä.

Näin kävi esimerkiksi Suomen ainoan sars-kuolemantapauksen suhteen. Tuolloin Kiina jätti kertomatta, että maailman kansainvälisen työjärjestö ILO:n suomalaisasiantuntija sai sars-tartunnan Kiinan kauppaministeriön korkealta virkamieheltä.

Uusi koronavirus ei vaikuta olevan ihmisen terveydelle yhtä tappava kuin sars, mutta läheskään kaikkea ei vielä tiedetä. Uusia tartuntoja ilmenee joka päivä, ja viruksella on riski levitä erityisesti nyt kun kiinalaiset matkustavat 25. päivänä koittavan uuden vuoden viettoon myös ulkomaille.

South China Morning Post kertoi tiistaina Hongkongin yliopiston tartuntatautien tutkimuskeskuksen tekemästä laskelmasta. Matkustustilastoihin ja muuhun dataan pohjautuvien tilastojen mukaan laskelma ennustaa, että pelkästään Wuhanissa tartuntoja olisi tapahtunut tammikuun 1. ja tammikuun 17. päivän välillä 1 343 kappaletta. Lisäksi Kiinan 20 muussa kaupungissa voisi olla vielä 116 tartuntaa lisää.

BBC kertoo Lontoon Imperial Collegen vastaavasta laskelmasta. Sen mukaan tartuntoja voisi olla jopa 1 700.

Viruksen nimi on toistaiseksi 2019-nCoV. Helsingin yliopiston zoonoosivirologian professori Olli Vapalahti sanoi Helsingin Sanomille, että virus on varmastikin lähtöisin lepakoista, ja tullut jonkin väli-isännän kautta ihmisten läheisyyteen josta se on levinnyt ihmisiin.

Lue lisää: Lähtöisin lepakoista ja lähellä sarsia: Tällainen on Kiinassa leviävä koronavirus

Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  2. 2

   Valtava valonheitin pystytettiin ilmoittamatta Paula Arteksen ikkunan alle, eikä kokonainen kortteli ollut saada unta

  3. 3

   Tampereen yliopisto puuttui sen logosta tehtyyn pilaversioon ”uhittelevalla” kirjeellä – Some reagoi omilla versioillaan ”tuninaamasta”

  4. 4

   Pariskunta osti huonokuntoisen hirsitalon Vantaalta: Sitten vintiltä löytyi salahuone ja talon ainutlaatuinen historia alkoi valjeta

  5. 5

   Näin teet täydellisen perunamuusin: pieni niksi nostaa muusisi uudelle tasolle

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  2. 2

   Pariskunta osti huonokuntoisen hirsitalon Vantaalta: Sitten vintiltä löytyi salahuone ja talon ainutlaatuinen historia alkoi valjeta

  3. 3

   Syöpäpotilaille ruokavalio­hoitoa antanut lääkäri Antti Heikkilä sai varoituksen

  4. 4

   Näin teet täydellisen perunamuusin: pieni niksi nostaa muusisi uudelle tasolle

  5. 5

   Valtava valonheitin pystytettiin ilmoittamatta Paula Arteksen ikkunan alle, eikä kokonainen kortteli ollut saada unta

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Jopa 70 prosenttia suomalaisista syö liian vähän hiilihydraatteja – asiantuntija kertoo yllättävät merkit, joista tunnistat hiilarivajeen

   Tilaajille
  2. 2

   HS vietti vuorokauden Helsingin maineikkaimmalla huolto­asemalla, ja kello 1.06 pöytään nukahti työntekijöille tuttu mies

   Tilaajille
  3. 3

   ”Nyt multa meni pata jumiin” – HS:n haltuunsa saamat ääni­viestit paljastavat, kuinka luistelu­valmentaja Mirjami Penttinen raivoaa nuorille luistelijoille

   Tilaajille
  4. 4

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  5. 5

   Kun ikuisesti reipas uupuu, kukaan ei huomaa – On väärin luulla, että jokainen pystyy pyytämään apua

  6. Näytä lisää