Ulkomaat

Ensimmäinen koronavirustapaus havaittiin Yhdysvalloissa, uuteen virukseen kuollut yhdeksän ihmistä Kiinassa

Kiina piilotteli sars-epidemiaa. 2019-nCoV-viruksen suhteen se näyttäisi toimivan viisaammin. Keskiviikkoaamuna todettuja tartuntoja oli 440.

Yhdysvallat vahvisti ensimmäisen maassa havaitun koronavirustapauksen tiistaina illalla Suomen aikaa, kertoi uutistoimisto Reuters. Tapaus havaittiin terveysviranomaisten mukaan Seattlessa Washingtonin osavaltiossa. Kyseessä oli Kiinasta tullut matkustaja.

Asian vahvisti Reutersille Yhdysvaltain sairauksien valvonnasta ja ehkäisystä vastaavan viranomaisen CDC:n tiedottaja Benjamin Haynes.

Tauti on saanut alkunsa Kiinan Wuhanin seudulta. Yhteensä yhdeksän ihmistä oli keskiviikkoaamuun mennessä kuollut virukseen. Yhteensä 440 ihmistä on jo saanut tartunnan.

Suurin osa tartunnoista on rajoittunut South China Morning Post -lehden mukaan Hubein provinssiin, jonka keskus on Wuhanin kaupunki. Viranomaisten mukaan useat Kiinan Wuhanin terveydenhuollon henkilökunnan edustajat ovat saaneet tartunnan ja heistä yksi on kriittisessä tilassa.

Parikymmentä tapausta on havaittu kuudesta muusta kiinalaiskaupungista, joiden joukossa ovat Peking ja Shanghai.

Kiinassa havaittujen tapausten lisäksi virus on levinnyt myös ulkomaille ja Manner-Kiinan ulkopuolelle. Keskiviikkona Etelä-Kiinassa sijaitseva Kiinan erityishallintoalue Macao ilmoitti ensimmäisestä virustartunnasta. Tiistaina puolestaan asiasta kertoivat Yhdysvallat ja Taiwan, joka vahvisti ensimmäisen havaitun tartunnan iltapäivällä.

Lisäksi Thaimassa, Japanissa ja Etelä-Koreassa on todettu yhteensä neljä tartuntaa.

Myös Australiassa ilmeni tiistaina virusepäily, mutta terveysviranomaiset ilmoittivat keskiviikkona, ettei kyseessä ole koronavirus. Epäillyn tartunnan saanut mies oli uutistoimistojen mukaan ollut hiljattain matkoilla Kiinan Wuhanissa, ja hänen saamansa oireet viittasivat koronavirukseen.

Virusepidemian uhka vaikutti tiistaina myös pörsseihin eri puolilla maailmaa.

Lue lisää: Uusi koronavirus painoi maailman pörssit selvään laskuun, epidemiauhka laski myös Finnairin kurssia

Jo maanantaina varmistui, että Wuhanin torilta levinnyt muuntautumiskykyinen koronavirustyyppi tarttuu ihmisestä toiseen. Kiinan kansallisen terveyskomission mukaan kahdesta Guangdongin provinssissa todetusta tartunnasta on saatu varmuus, että tartunta on peräisin toiselta ihmiseltä.

Kiinan yleisestä järjestyksestä vastaava viranomainen varoitti tiistaina piilottelemasta mahdollisia uusia koronavirustartuntoja, kertovat Britannian yleisradioyhtiö BBC ja Kiinassa toimiva, länsimielinen South China Morning Post.

Varoituksen mukaan jokainen joka piilottelisi uusia tartuntatapauksia, ”naulattaisiin häpeäpaaluun ikuisuuden ajaksi”, järjestysviranomainen uhkasi.

”Jokainen joka asettaa poliitikkojen kasvot kansan edun edelle on vuosituhannen synnintekijä sekä puolueelle että kansalaisille.”

Maailman terveysjärjestö WHO kokoontuu keskiviikkona harkitsemaan, julistaako se kansainvälisen kansanterveyden hätätilan epidemian takia.

WHO on menetellyt näin aiemmin esimerkiksi sikainfluenssa- ja ebolaepidemioiden suhteen.

Paitsi Kiinassa myös maailmalla muistetaan toinenkin epidemia eli sars-virus. Myös sars eli äkillinen vakava keuhkotieoireyhtymä oli koronavirus. Sen uskotaan tarttuneen ihmisiin toreilla myydyistä eläimistä. Virus tappoi maailmanlaajuisesti yli 800 ihmistä vuosina 2002 ja 2003.Kiinan viranomaisten tiistai-iltapäivänä Suomen aikaa antama jyrkkä linjaus häpeäpaaluun ripustamisesta on sikäli positiivinen merkki. Sars-epidemian aikaan Kiina nimittäin peitteli, hidasteli ja piilotteli viruksen leviämistä eikä jakanut riittävän tehokkaasti tietoa, jolla sairastuneita olisi voitu auttaa nopeammin ja kenties pelastaa henkiä.

Näin kävi esimerkiksi Suomen ainoan sars-kuolemantapauksen suhteen. Tuolloin Kiina jätti kertomatta, että maailman kansainvälisen työjärjestö ILO:n suomalaisasiantuntija sai sars-tartunnan Kiinan kauppaministeriön korkealta virkamieheltä.

Uusi koronavirus ei vaikuta olevan ihmisen terveydelle yhtä tappava kuin sars, mutta läheskään kaikkea ei vielä tiedetä. Uusia tartuntoja ilmenee joka päivä, ja viruksella on riski levitä erityisesti nyt kun kiinalaiset matkustavat 25. päivänä koittavan uuden vuoden viettoon myös ulkomaille.

South China Morning Post kertoi tiistaina Hongkongin yliopiston tartuntatautien tutkimuskeskuksen tekemästä laskelmasta. Matkustustilastoihin ja muuhun dataan pohjautuvien tilastojen mukaan laskelma ennustaa, että pelkästään Wuhanissa tartuntoja olisi tapahtunut tammikuun 1. ja tammikuun 17. päivän välillä 1 343 kappaletta. Lisäksi Kiinan 20 muussa kaupungissa voisi olla vielä 116 tartuntaa lisää.

BBC kertoo Lontoon Imperial Collegen vastaavasta laskelmasta. Sen mukaan tartuntoja voisi olla jopa 1 700.

Viruksen nimi on toistaiseksi 2019-nCoV. Helsingin yliopiston zoonoosivirologian professori Olli Vapalahti sanoi Helsingin Sanomille, että virus on varmastikin lähtöisin lepakoista, ja tullut jonkin väli-isännän kautta ihmisten läheisyyteen josta se on levinnyt ihmisiin.

Lue lisää: Lähtöisin lepakoista ja lähellä sarsia: Tällainen on Kiinassa leviävä koronavirus

Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Vangit pelkäävät toisiaan Sukevan vankilassa – tuore raportti luo synkän kuvan Suomen neljänneksi suurimman vankilan tilanteesta

  2. 2

   Linda Lampenius kuvaili medialle Peter Nygårdin juhlia, ja siitä käynnistyi pitkä oikeusprosessi – Nyt Lampenius kertoo, miten taistelu vei rahat ja terveyden

  3. 3

   Jäytävä häpeä – Olli Taskinen antoi kasvot tunteelle, josta harva uskaltaa puhua

  4. 4

   ”Hän saalistaa köyhien ihmisten pikkutyttöjä” – The New York Times julkaisi laajan selvityksen raiskaussyytösten kohteeksi joutuneesta Peter Nygårdista

  5. 5

   Tällainen on dash-ruokavalio, joka edistää terveyttä monipuolisesti – Sitä voi suositella ”ihan kaikille”, sanoo asiantuntija

   Tilaajille
  6. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ovi avattiin, ja esiin työntyi pistin” – Toimittaja Jussi Konttisen isä joutui kuusi­vuotiaana venäläisten vanki­leirille, jolta moni lapsi ei selvinnyt

   Tilaajille
  2. 2

   Moni tekee vatsalihasliikkeet aina makuu­asennossa tai istuen, vaikka ei kannattaisi – Asian­tuntija neuvoo viisi vatsalihas­liikettä, jotka ovat selvästi tehokkaampia

   Tilaajille
  3. 3

   ”Hän saalistaa köyhien ihmisten pikkutyttöjä” – The New York Times julkaisi laajan selvityksen raiskaussyytösten kohteeksi joutuneesta Peter Nygårdista

  4. 4

   Kuvia Suomesta, osa 48: Akseli Valmunen otti maisemakuvia paikoista, joissa höntsäillään

  5. 5

   Pessimistin elimistö sairastuu herkästi, ja ominaisuus on hyvin pysyvä – Testaa, onko sinussa pessimistin piirteitä

   Tilaajille
  6. Näytä lisää
  1. 1

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  2. 2

   ”Elämäni hirveimpiä kokemuksia” – Katariina Souri kertoo HS:lle, mitä hänelle tapahtui miljonääri Peter Nygårdin huvilalla

  3. 3

   Helsingin keskustassa sijaitsevan ruokakaupan paistopisteelle ilmestyy siististi pukeutunut rouva, sitten tapahtuu jotain inhottavaa – HS valvoi paistopisteiden hygieniaa

  4. 4

   Lähes joka toinen kiinalainen on nyt karanteenissa: HS:n kuvakooste näyttää aavekaupungeiksi muuttuneet metropolit

   Tilaajille
  5. 5

   Moni säilyttää vihanneksia ja hedelmiä väärin, ja se voi johtaa turhaan hävikkiin – asiantuntija kertoo helpot korjausliikkeet

   Tilaajille
  6. Näytä lisää