Ulkomaat

HS-analyysi: Trump-oikeudenkäynti vaarantaa monen senaattorin uran – maltillisen republikaanin Susan Collinsin suosio rapautui pahoin

Yhdysvaltain historian kolmas presidentin virkarikosoikeudenkäynti nostaa valamiehinä toimivat senaattorit poikkeukselliseen valokeilaan. Erityisen pulmallinen tilanne on republikaanien senaattoreilla, jotka asuvat kahtiajakautuneissa osavaltioissa.

Presidentti Donald Trumpin virkarikosoikeudenkäynti alkaa tänään tiistaina Yhdysvaltain kongressin ylähuoneessa senaatissa illalla Suomen aikaa. Presidentti saa hyvin todennäköisesti vapautuksen syytteistä, mutta prosessi voi vaikuttaa jopa kohtalokkaalla tavalla useiden senaattoreiden omaan kannatukseen.

Yhdysvaltain historian kolmas presidentin virkarikosoikeudenkäynti nostaa valamiehinä toimivat senaattorit poikkeukselliseen valokeilaan, mikä voi hyödyttää joitakin presidentiksi pyrkiviä demokraattiehdokkaita, jos he esiintyvät edukseen. Toisaalta oikeudenkäynti sotkee demokraattien mahdollisuutta olla vaalikentillä keräämässä suosiota alle kahden viikon päästä alkavissa presidentinvaalien esivaaleissa.

Senaatin paikoista kolmannes valitaan uudelleen ensi marraskuun kongressivaaleissa, jotka pidetään presidentinvaalien yhteydessä. Erityisen pulmallinen tilanne on republikaanien senaattoreilla, jotka asuvat kahtiajakautuneissa osavaltioissa: heidän pitäisi vedota itsenäisiin äänestäjiin, jotka vaihtelevat puoluetta milloin minkäkin ehdokkaan innoittamana.

Karkea ennakkoarvio on, että kaikki tai lähes kaikki 53 republikaania tulevat seisomaan Trumpin takana, kun syytteistä oikeudenkäynnin lopuksi äänestetään. Koska presidentin kaatamiseen tarvittaisiin vähintään kaksi kolmasosaa senaatin jäsenistä eli 67 senaattoria, Trump saa hyvin varmasti jatkaa tehtävässään.

Republikaanit on kuitenkin kirjava joukko ihmisiä sekä äänestäjiensä että poliitikkojensa puolesta. Heissä on Trumpia alusta alkaen tukeneita superuskollisia sekä monia käännynnäisiä, joista erityisen paljon on puhuttu viime aikoina Etelä-Carolinan osavaltion voimasenaattorista Lindsey Grahamista.

Vuoden 2016 republikaanien esivaalien alla 64-vuotias Graham pyrki itse presidentiksi, eikä säästellyt sanojaan arvostellessaan Trumpia. Yhdessä haastattelussa Graham esimerkiksi sanoi, että Trump on rasisti ja kiihkoilija, joka ei edusta republikaanien arvoja ja jonka puheet muslimeista ovat ”kuvottavia”.

”Jos me nimitämme Trumpin [republikaanien presidenttiehdokkaaksi], meidät tuhotaan... Ja sen me ansaitsemme”, Graham esimerkiksi totesi.
Trump ei kuunnellut Grahamin räksytystä toimettomana. Hän kohahdutti vuonna 2015, kun hän yhdessä kampanjatilaisuudessa heilutti kannattajiensa edessä Grahamin salaista puhelinnumeroa ja kannusti heitä soittelemaan senaattorille. Graham joutui vaihtamaan puhelinnumeronsa, mutta Trump ei katunut temppuaan.

”Tein sen huvin vuoksi ja kaikilla oli hauskaa”, Trump kertoi myöhemmin Fox-kanavan haastattelussa.

Vastustajilleen armoton Trump jauhoi väittelyissä ja esivaalien äänestyksissä tai niitä ennen yhteensä kuusitoista republikaanivastustajaansa silpuksi. Graham oli niitä, jotka tuupertuivat rahan ja kannatuksen puutteeseen jo ennen esivaalien alkamista.

Trumpin vaalivoiton ja presidentiksi nousun jälkeen epäileväisimmätkin republikaanipoliitikot ovat yksi toisensa jälkeen tukeneet Trumpia, koska puolueen kannattajista lähemmäs 90 prosenttia tukee presidenttiä. Demokraateista vain joka kymmenes hyväksyy Trumpin toimet presidenttinä.

Lindsey Grahamia pilkataan laajasti etenkin liberaalipiireissä, koska hän on nyt Trumpin ykkösluotettu, mitä tulee senaatin virkarikosoikeudenkäyntiin. Jos joku odottaa republikaanien suhtautuvan puolueettomasti oikeudenkäyntiin, kannattaa palauttaa mieleen Grahamin kommentti joulukuulta.

”Tämä [oikeudenkäynti] kuolee nopeasti ja minä teen kaikkeni, että se kuolee nopeasti. Yritän tässä antaa hyvin selvän signaalin siitä, että olen päätökseni tehnyt. En yritä teeskennellä, että olisin reilu valamiehistön jäsen”, Graham sanoi CNN-kanavan haastattelussa.

Grahamin suureen takinkäännökseen on sisältynyt myös osatakinkäännöksiä. Entisestä vihamiehestä tuli ensin golf-kaveri (joka kehui Trumpin pelitaitoja), mutta viime syksynä hän vannoi ryhtyvänsä Trumpin ”pahimmaksi painajaiseksi” johtuen presidentin Syyrian-politiikasta.

Ulkopolitiikkaa intohimoisesti seuraava Graham suuttui siitä, että Trump päätti vetää amerikkalaisjoukot Pohjois-Syyriasta ja jättää kurdit Turkin ja Isis-järjestön armoille. Hänen mielestään Trumpin päätös oli ”presidenttiyden suurin virhe”, joka voisi maksaa Trumpille uudelleenvalinnan.

Mutta kun virkarikosoikeudenkäynti läheni, Graham leppyi. Hän joutui todennäköisesti tutkimaan kannatuslukujaan, koska myös hän yrittää päästä uudelle jatkokaudelle marraskuun vaaleissa ja kyselyt povaavat hyvin tiukkaa taistelua.

Leppymistä joudutti myös se, että konservatiivisella Fox-kanavalla Grahamia alettiin sättiä ja Twitteriin ilmestyi republikaanien käyttämä pilkallinen ”Missä Lindsey on?” -aihetunniste liittyen Trumpin vaikeuksiin.

Mitä lähempänä ensi marraskuu on, sen paremmin Graham muistaa, että Trump sai vuoden 2016 vaaleissa Etelä-Carolinassa 14 prosenttiyksikköä enemmän ääniä kuin demokraattien Hillary Clinton.

Etelä-Carolina on Trumpin jykevää maaperää ja republikaanit on nykyään enimmäkseen Trumpin puolue, olipa kyseessä puolueen evankelikaalinen, aseita heiluttava tai talouskonservatiivinen siipi. Fox-kanava taas on Trumpin ja hänen tukijoukkojensa tärkein tiedonlähde: sitä ei kannata suututtaa sen enempää kuin presidenttiäkään.

Republikaanit, jotka uhmaavat Trumpia, elävät siis poliittisen tulevaisuutensa kannalta vaarallista elämää. Ehkä kaikkein hankalimmassa tilanteessa on Mainen osavaltion senaattori Susan Collins, joka on vuosikausien ajan tunnettu keskisen kentän pelaajana kahtiajakautuneessa kongressissa.


Collins, 67, on yksi harvoista republikaaneista, jotka ovat ilmaisseet tukensa ajatukselle, että virkarikosoikeudenkäyntiin otettaisiin uusia todistajia. Puolueen peruslinja on, että todistajia kuultiin jo riittämiin edustajainhuoneen syksyn kuulemisissa ja nyt on syytä panna nopeasti loppu prosessille, joka on Trumpin mukaan ”huijausta” ja ”noitavaino”.

USA Today -lehden mukaan Collinsin lisäksi ainakin kolme muuta republikaania kannattaa ajatusta uusista todistajista: Alaskan Lisa Murkowski, Utahin Mitt Romney ja Tennesseen Lamar Alexander. Tämä joukko voi keikauttaa tilanteen 51 senaattorin enemmistöksi, joka todistajien kuulemiseksi vaadittaisiin.

Susan Collins on siis harvinainen lintu Yhdysvaltain nykypolitiikassa, mikä on tuonut hänelle maineen periaatteellisena poliitikkona – ja paljon vihamiehiä. Republikaanit eivät voi häneen luottaa, mutta hän tuottaa myös pettymyksiä demokraateille.

Collins esimerkiksi ”pelasti” demokraattipresidentti Barack Obaman terveydenhuoltouudistuksen, kuten The New Yorker -lehti aikoinaan hehkutti. Sen sijaan hän suututti demokraatit toissa vuonna, kun hän tuki Trumpin kiistanalaista ehdokasta Brett Kavanaugh’ta korkeimman oikeuden tuomariksi.

Kavanaugh’n tuomarinimitys kertoi raadollista kuvaa Yhdysvaltain politiikan nykytilasta: yksi demokraatti äänesti hänen puolestaan, yksi republikaani oli nimitystä vastaan. (Alaskan Murkowski vastusti Kavanaugh’n nimitystä, mutta hänen ääntään ei kirjattu lopputulokseen senaattorin omasta toiveesta.)

Sama kuvio toistui, kun Trumpin virkarikosoikeudenkäynnistä päätettiin edustajainhuoneessa joulukuussa. Vain kaksi demokraattia äänesti Trumpin syyttämättä jättämisen puolesta, kun taas republikaaneista jokainen asettui Trumpin tueksi ja syytteitä vastaan.

Trumpin syyttäminen on kärjistänyt mielipideilmastoa entisestään, mikä näkyy myös Susan Collinsin kannatuksessa tai pikemminkin sen puutteessa. Morning Consult -laitoksen tuoreen kyselyn mukaan Collins on nyt kaikkein vähiten suosittu senaattori, kun viisi vuotta aiemmin hän oli toiseksi suosituin senaattori.
Collins sivuutti epäsuosiossa myös senaatin republikaanijohtajan Mitch McConnellin, jota demokraattijohtaja Nancy Pelosi kutsuu pilkkanimellä ”viikatemies”. Trump puolestaan kutsuu Pelosia ”Hullu-Nancyksi”, mikä omalta osaltaan kertoo puolueiden nykysuhteista.
The Hill -lehden mukaan Collins kuuluu kaikkein haavoittuvimman viiden senaattorin joukkoon, mitä tulee ensi marraskuun vaaleihin. Samaan pelokkaiden ja uhattujen senaattoreiden ryhmään kuuluu Coloradon osavaltion Gory Gardner.


Gardner, 45, on ensimmäisen kauden senaattori, joka voitti vain täpärästi paikkansa vuoden 2014 vaaleissa. Colorado on demokraatteihin kallellaan oleva osavaltio, jossa poliitikon pitää ilmaista tukensa Trumpille taiten, jos mielii taivutella epävarmoja äänestäjiä puolelleen.

The New York Timesin artikkelin mukaan Garnder ei ole uskaltanut ilmaista suoraan kantaansa virkarikosoikeudenkäyntiin. Hän pitää prosessia sirkuksena, mutta ei sano suoraan, mitä mieltä hän on itse asiasta – siitä, että Trump valjasti ulkopolitiikan oman uudelleenvalintansa välineeksi.

”Jos Gardner antaa äänekkään tukensa presidentille tai äänestää hänen vapauttamisensa puolesta senaatin oikeudenkäynnissä, se vaikeuttaa ja jopa vaarantaa hänen pyrkimyksiään säilyttää paikkansa senaatissa”, lehti luonnehti senaattorin tilannetta.

Kun coloradolainen toimittaja oli yrittänyt saada Gardnerilta kommenttia Trumpin tilanteesta, hän luonnehti asiaa näin: ”Meillä on oikeudenkäynti. Siinä on tilanne tällä hetkellä.”
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Valtava valonheitin pystytettiin ilmoittamatta Paula Arteksen ikkunan alle, eikä kokonainen kortteli ollut saada unta

  2. 2

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  3. 3

   Tampereen yliopisto puuttui sen logosta tehtyyn pilaversioon ”uhittelevalla” kirjeellä – Some reagoi omilla versioillaan ”tuninaamasta”

  4. 4

   Näin teet täydellisen perunamuusin: pieni niksi nostaa muusisi uudelle tasolle

  5. 5

   Pariskunta osti huonokuntoisen hirsitalon Vantaalta: Sitten vintiltä löytyi salahuone ja talon ainutlaatuinen historia alkoi valjeta

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  2. 2

   Pariskunta osti huonokuntoisen hirsitalon Vantaalta: Sitten vintiltä löytyi salahuone ja talon ainutlaatuinen historia alkoi valjeta

  3. 3

   Syöpäpotilaille ruokavalio­hoitoa antanut lääkäri Antti Heikkilä sai varoituksen

  4. 4

   Näin teet täydellisen perunamuusin: pieni niksi nostaa muusisi uudelle tasolle

  5. 5

   Valtava valonheitin pystytettiin ilmoittamatta Paula Arteksen ikkunan alle, eikä kokonainen kortteli ollut saada unta

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Jopa 70 prosenttia suomalaisista syö liian vähän hiilihydraatteja – asiantuntija kertoo yllättävät merkit, joista tunnistat hiilarivajeen

   Tilaajille
  2. 2

   HS vietti vuorokauden Helsingin maineikkaimmalla huolto­asemalla, ja kello 1.06 pöytään nukahti työntekijöille tuttu mies

   Tilaajille
  3. 3

   ”Nyt multa meni pata jumiin” – HS:n haltuunsa saamat ääni­viestit paljastavat, kuinka luistelu­valmentaja Mirjami Penttinen raivoaa nuorille luistelijoille

   Tilaajille
  4. 4

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  5. 5

   Kun ikuisesti reipas uupuu, kukaan ei huomaa – On väärin luulla, että jokainen pystyy pyytämään apua

  6. Näytä lisää