Ulkomaat

Putin nimitti uuden hallituksen: Lavrov ja Šoigu jatkavat, mutta talouslinjan arvellaan muuttuvan

Ensimmäiseksi varapääministeriksi nousee presidentin talousneuvonantaja Andrei Belousov, joka kannattaa valtion isoa roolia taloudessa.

Moskova

Venäjän presidentti Vladimir Putin nimitti tiistai-iltana uuden hallituksen.

Hallituksen vaihdoksesta ilmoitettiin viime viikon keskiviikkona pian sen jälkeen, kun Putin oli linjapuheessaan ehdottanut useita merkittäviä muutoksia Venäjän perustuslakiin.

Uudeksi pääministeriksi nimitettiin jo silloin verohallinnon johtaja Mihail Mišustin. Tiistai-iltana selvisivät siis muiden ministerien nimet.

Hallitukseen nousee useita uusia ministereitä, mutta myös moni avainministeri säilytti paikkansa. Hallituksen nimitys oli myös yksi osa isoa nimitysrulettia, jossa pian selviää entisten ministerien uudet tehtävät.

Moskovassa on liikkunut viime päivinä paljon huhuja uuden hallituksen kokoonpanosta. Erityistä huomiota on kiinnitetty jo etukäteen siihen, ketkä saavat hoitaakseen talousasiat.

Tiistaina Putin nimitti ensimmäiseksi varapääministeriksi talousneuvonantajansa Andrei Belousovin. Samalla aiemmin ensimmäisen varapääministerin ja finanssiministerin tehtäviä hoitanut Anton Siluanov sai alennuksen, sillä hän on uudessa hallituksessa vain finanssiministeri.

Nimitys saattaa tarkoittaa muutosta talouspolitiikkaan. Siluanov on ollut tiukan budjettipolitiikan pääarkkitehtejä. Hänen yläpuolelleen nouseva Belousov puolestaan on ollut suunnittelemassa Putinin kansalliset projektit -hanketta, jossa on tarkoitus käyttää satoja miljardeja euroja infrastruktuurin kohentamiseen.

Belousovin nousua varapääministeriksi on jo ennalta pidetty jonkinlaisena ”regiimin muutoksena”, sillä Belousov kannattaa valtio roolin kasvattamista taloudessa. Liikemiehet muotoilevat tämän sanomalla, että Belousov ”uskoo vahvasti valtion oikeuteen sotkeutua markkinoihin”.

Siluanovin kaksoisrooli aikaisemmassa hallituksessa oli kriitikoiden mielestä ongelmallista myös siksi, että se vahvisti finanssiministeriön asemaa talouskehitysministeriön kustannuksella.

Uudeksi talouskehitysministeriksi nousee Permin kuvernööri Maksim Rešetnikov. Moskovasta maakuntiin kuvernööreiksi komennetuilla teknokraateilla on siis myös mahdollisuus päästä takaisin pääkaupunkiin.

Edellinen talouskehitysministeri Maksim Oreškin on lehtitietojen mukaan siirtymässä presidentin neuvonantajaksi.

Talousministereihin on kiinnitetty huomiota jo ennalta, sillä Venäjän verrattain hidasta talouskasvua pidetään isona selityksenä yleiseen tyytymättömyyden kasvuun.

Tiukalla budjettikurilla on saatu Venäjän makrotalous hyvään kuntoon. Valtio on käytännössä velaton ja sillä on valtavat puskurirahastot. Se on myös lisännyt venäläisten joukkovelkakirjojen houkuttelevuutta.

Sen hinnaksi on kuitenkin asiantuntijoiden mukaan tullut hidas talouskasvu, sillä Venäjällä valtion rooli on jo nyt taloudessa iso.

Putin sanoikin tiistai-iltana hallitusta nimittäessään, että sen pitäisi keskittyä taloustilanteen kohentamiseen ja elintason parantamiseen. Yksi tärkeä tehtävä on toteuttaa Putin kansalliset projektin -hankkeita. Joitakin muutoksia on asiantuntijoiden mukaan odotettavissa, mutta mitään oikeasti isoja rakenteellisia ja periaatteellisia muutoksia vallanpitäjät eivät halua tehdä.

Mišustin puolestaan sanoi päätehtävinä olevan kansalaisten hyvinvoinnin lisääminen, lapsiperheiden tukeminen ja syntyvyyden lisääminen. Juuri niistä Putin puhui linjapuheessaan ennen kuin ilmoitti perutuslain muuttamisesta.

Moni ministeri myös jatkaa tehtävässään, muun muassa ulkoministeri Sergei Lavrov ja puolustusministeri Sergei Šoigu.

Sen sijaan energia-asioista vastannut varapääministeri Dmitri Kozak lähtee. Hänellä on Suomeen liittyvä rooli, sillä hän on Suomen ja Venäjän hallitustenvälisen talouskomission Venäjän puolen puheenjohtaja.

Talouskomission puheenjohtajatapaamiset on pidetty viime ajat Venäjällä, sillä EU on asettanut Kozakille Krimin valtauksen vuoksi pakotteita.

Uudessa hallituksessa eivät myöskään jatka kulttuuriministeri Vladimir Medinski ja opetusministeri Olga Vasiljeva, jotka ovat olleet näkyviä kansallismielisen ja sosiaalisesti konservatiivisen politiikan ajajia. Patrioottiseen kulttuuriin panostanut Medinski etenkin on ollut Venäjällä ristiriitainen hahmo.

Medinski on myös Venäjän sotahistoriallisen seuran puheenjohtaja. Seura selvittää Stalinin vainojen uhrien hautapaikalla Sandarmohissa teoriaa, jonka mukaan sinne olisi haudattu myös suomalaisten teloittamia sotavankeja. Suomessa – jossa arkistot ovat auki – teoriaa pidetään perusteettomana.

Medinskin seuraajaksi nousee ministeriön elokuvataiteen osaston päällikkö Olga Ljubimova, jonka linja ei välttämättä kovin paljon muutu. Uudeksi opetusministeriksi nousee Sergei Kravtsov, joka johti aiemmin Opetus- ja tiedevirastoa. Kravtsovin johtajakaudella se vei esimerkiksi Pietarin eurooppalaiselta yliopistolta toimiluvan.

Myös urheiluministeri Pavel Kolobkov ja entinen urheiluministeri, varapääministeri Vitali Mutko jäivät uuden hallituksen ulkopuolelle. Heidän tilannettaan seurattiin tarkkaan, koska Venäjä on keskellä dopingskandaalia ja sen vuoksi suljettu olympialaisista. Uusi urheiluministeri on Oleg Matytsin.

Venäjällä hallitukset ovat käytännössä virkamieshallituksia, joihin esimerkiksi kansanedustajia nousee vain poikkeuksellisesti.

Esimerkiksi Lavrov on karriääridiplomaatti eli ammattiministeri. Hallitukseen nousee muitakin alojensa asiantuntijoita erilaisten virastojen johdosta.

Ministereillä on silti myös vaikutusvaltaa, vahva ministeri vahvistaa myös oman ministeriönsä asemaa. Talouslehti Vedomosti kertoi keskiviikkoaamuna, että Mišustin sai valita ministereitä poikkeuksellisen vapaasti.

Uudessa hallituksessa on yhteensä 31 jäsentä eli yksi vähemmän kuin edellisessä. Ministerien lukumäärä pysyy samana, mutta varapääministereitä on yksi aiempaa vähemmän.

Edellisessä hallituksessa oli 10 varapääministeriä, uudessa 9. Naisia uudessa hallituksessa on yhteensä kolme, kun edellisessä oli neljä.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Valtava valonheitin pystytettiin ilmoittamatta Paula Arteksen ikkunan alle, eikä kokonainen kortteli ollut saada unta

  2. 2

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  3. 3

   Tampereen yliopisto puuttui sen logosta tehtyyn pilaversioon ”uhittelevalla” kirjeellä – Some reagoi omilla versioillaan ”tuninaamasta”

  4. 4

   Pariskunta osti huonokuntoisen hirsitalon Vantaalta: Sitten vintiltä löytyi salahuone ja talon ainutlaatuinen historia alkoi valjeta

  5. 5

   Näin teet täydellisen perunamuusin: pieni niksi nostaa muusisi uudelle tasolle

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  2. 2

   Pariskunta osti huonokuntoisen hirsitalon Vantaalta: Sitten vintiltä löytyi salahuone ja talon ainutlaatuinen historia alkoi valjeta

  3. 3

   Syöpäpotilaille ruokavalio­hoitoa antanut lääkäri Antti Heikkilä sai varoituksen

  4. 4

   Näin teet täydellisen perunamuusin: pieni niksi nostaa muusisi uudelle tasolle

  5. 5

   Valtava valonheitin pystytettiin ilmoittamatta Paula Arteksen ikkunan alle, eikä kokonainen kortteli ollut saada unta

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Jopa 70 prosenttia suomalaisista syö liian vähän hiilihydraatteja – asiantuntija kertoo yllättävät merkit, joista tunnistat hiilarivajeen

   Tilaajille
  2. 2

   HS vietti vuorokauden Helsingin maineikkaimmalla huolto­asemalla, ja kello 1.06 pöytään nukahti työntekijöille tuttu mies

   Tilaajille
  3. 3

   ”Nyt multa meni pata jumiin” – HS:n haltuunsa saamat ääni­viestit paljastavat, kuinka luistelu­valmentaja Mirjami Penttinen raivoaa nuorille luistelijoille

   Tilaajille
  4. 4

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  5. 5

   Kun ikuisesti reipas uupuu, kukaan ei huomaa – On väärin luulla, että jokainen pystyy pyytämään apua

  6. Näytä lisää