Ulkomaat

Miten vaarallinen Kiinasta leviävä koronavirus on? HS kokosi vastaukset neljään keskeiseen kysymykseen

Terveysviranomaiset varautuvat uuteen virukseen. HS kokosi vastauksia olennaisiin kysymyksiin.

Terveysviranomaiset eri puolilla maailmaa varautuivat toimenpiteisiin, kun Kiinassa leviävän uudenlaisen koronaviruksen kerrottiin tappaneen jo yhdeksän tartunnan saanutta ihmistä. Riskiarviot kohosivat sen jälkeen kun Kiinan viranomaiset vahvistivat maanantaina, että virus voi levitä ihmisestä ihmiseen.

Uudenlainen, ärhäkkä koronavirus aiheuttaa hengitystietulehduksia ja voi aiheuttaa keuhkokuumetta. Oireita ovat kuume, yskä ja hengitysvaikeudet.

Kiinassa viranomaiset olivat vahvistaneet keskiviikkona iltapäivään mennessä 473 tartuntaa. Maailman terveysjärjestö WHO kokoontuu tänään keskiviikkona harkitsemaan, julistaako se kansainvälisen kansanterveyden hätätilan viruksen takia.

Grafiikka näyttää tilanteen tiistaina iltapäivällä. Keskiviikkona kiinalaisviranomaiset kertoivat tapausten määrän nousseen 473:een.


Viruksen leviäminen on herättänyt huolta, sillä se muistuttaa vuosituhannen alussa Kiinassa levinnyttä sars-virusta. Sars pääsi leviämään epidemiaksi vuonna 2003, kun Kiinassa valmistauduttiin uudenvuoden juhlintaan ja miljoonat kiinalaiset matkustivat juhlan vuoksi kotiseuduilleen levittäen samalla tartuntoja. Tänä vuonna Kiinassa juhlitaan uuttavuotta 25. tammikuuta.

HS kokosi vastauksia olennaisiin kysymyksiin uudesta viruksesta ja sen leviämisestä.

Viruksen tiedetään leviävän ihmisestä toiseen. Miten tämä vaikuttaa tilannekuvaan?

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että virus leviää herkemmin kuin jos se leviäisi vain eläimistä ihmiseen. Terveysviranomaisten mukaan tilannekuva ei ole kuitenkaan dramaattisesti muuttunut sen jälkeen kun Kiina vahvisti, että virus leviää ihmisestä ihmiseen.

”Tämä ei ollut suuri yllätys, sitä oltiin pidetty jo aiemmin mahdollisena”, sanoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) johtava asiantuntija Jussi Sane.

Sanen mukaan tarvitaan vielä lisätietoja ainakin kahdesta asiasta, jotka ovat merkittäviä epidemian mahdollisen leviämisen ennustamisen kannalta: miten tehokkaasti virus leviää ihmisestä toiseen ja mikä on tartunnan saaneiden kuolleisuus.

Tautiin on tähän mennessä kuollut kuusi ihmistä Kiinan Wuhanissa.

”Toistaiseksi suurin osa kuolleista on ollut pitkäaikaissairaita ja vanhuksia, eli he ovat kuuluneet jo ennestään riskiryhmään. Näiden tietojen perusteella kyseessä ei olisi keskimäärin kovin vakava tauti”, Sane arvioi.

Miten viranomaiset valmistautuvat mahdolliseen epidemiaan?

Maailman terveysjärjestö WHO kokoontuu keskiviikkona pohtimaan, julistaako se kansainvälisen kansanterveyden hätätilan viruksen takia. Vaikka tämä kuulostaa dramaattiselta, jo tällä hetkellä on voimassa kaksi WHO:n julistamaa hätätilaa. Ne liittyvät ebolaan ja polioon.

Mikäli hätätila julistetaan, WHO antaa lisää ohjeistuksia kansallisille terveysviranomaisille ja pyytää rahoitusta. Suomessa THL seuraa tilannetta ja kokoaa muun muassa verkkosivuilleen tilannepäivitystä.

”Saamme vahvistettua viranomaistietoja WHO:n ja Euroopan tautikeskuksen ECDC:n kautta. Heidän kauttaan saamme myös riskiarvioita siitä, mitä tilanne tarkoittaa Euroopan tai koko maailman osalta”, Sane sanoo.

Mikäli tartuntatapauksia todetaan Suomessa asti, THL:llä on valmiudessa laboratorio diagnosointia varten.

”Laboratoriotestien kehittämisen kannalta olennaista on ollut se, että Kiina jakoi viruksen perimän, minkä perusteella testit voitiin kehittää.”

Sanen mukaan THL:llä on myös valmiit toimintamallit, mikäli epäiltyjä tapauksia tulee Suomen terveydenhuollon piiriin.


Voiko Kiinan hallinnolta saatuihin tietoihin luottaa?

Kiinasta leviävä virus on saanut kansainvälisessä mediassa huomiota osin siksi, että tilanne vertautuu sars-epidemiaan vuosina 2002–2004.

Tuolloin Kiinan paikallishallinnot pimittivät aluksi tietoja epidemian vakavuudesta Kiinan keskushallinnolta. Myöhemmin keskushallinto salasi tietoja kansainväliseltä yhteisöltä. Lopulta epidemiassa kuoli lähes 800 ihmistä ennen kuin sen leviäminen saatiin pysäytettyä.

Myönteinen merkki on tällä kertaa se, että Kiina on nyt jakanut tiedot viruksen perimästä. Tämä on auttanut tutkijoita maailmanlaajuisesti. Tiistaina Kiinan hallinto myös varoitti piilottelemasta tartuntatapauksia.

Kiinan katastrofihallintaan perehtynyt professori Lauri Paltemaa Turun yliopistosta sanoo, että sars-epidemian jälkeen Kiinassa on uudistettu tiedonkulkua tautitilanteista paikallistasolta keskushallinnolle. Tieto paikallistasolta keskushallintoon kulkee siis entistä paremmin.

Toinen kysymys on se, miten Kiina antaa tietoja kansainväliselle yhteisölle. Hänen mielestään Kiina näyttäisi antavan tietoja ainakin jonkin verran.

”Käsittelytapa näyttää olevan erilainen kuin sars-epidemian aikaan. Mutta emme silti oikeasti tiedä sitä, milloin keskushallinto on saanut tietää viruksesta, miten paljon he asiasta tietävät tai miten laaja epidemia oikeasti on”, Paltemaa sanoo.

Paltemaan mukaan tietojen pimittäminen on Kiinan hallintotavan mukaista.

”Kiinan katastrofihallinto panostaa mielipidehallintaan ja tiedonhallintaan. He harkitsevat tarkasti, mitä tietoja antavat ja kuinka paljon. Kiinalla on motiiveja vähätellä asiaa ja antaa kuva, että tilanne on hallinnassa.”

Kiinan hallinnon näkökulmasta viruksen leviäminen on ennen kaikkea poliittinen kysymys.

”Tietoa tulee aiempaa paremmin, mutta olemmeko saaneet todellisen kuvan tilanteesta – siihen en vielä täysin luottaisi.”

Miten tavallinen ihminen voi varautua tilanteeseen?

THL:llä ei toistaiseksi ole erityisohjeita nimenomaan Wuhanin koronavirukseen liittyen. Tartuntojen ehkäisyssä pätevät samat ohjeet kuin muissakin infektioiden torjumisessa.

”Pidetään huolta käsihygieniasta ja oikeasta aivastustekniikasta”, ohjeistaa THL:n Sane. ”Käytetään samoja keinoja, joilla pyritään suojautumaan influenssalta ja muilta hengitystieinfektioita aiheuttavilta viruksilta.”

Matkustellessa tulee erityisesti vältellä koskemasta eläviin eläimiin markkinoilla. Uuden virusepidemian uskotaan olevan peräisin Wuhanin kaupungissa sijaitsevalta torilta, jossa myydään muun muassa mereneläviä. Tori on suljettu virukseen liittyvän tutkinnan ajaksi. Joitakin tartuntatapauksia on myös Thaimaassa, Etelä-Koreassa ja Japanissa.

Myös Yhdysvalloissa on havaittu ensimmäinen koronavirustapaus. Yhdysvallat vahvisti tapauksen tiistaina illalla Suomen aikaa, kertoi uutistoimisto Reuters. Tapaus havaittiin terveysviranomaisten mukaan Seattlessa. Kyseessä oli Kiinasta tullut matkustaja.

THL:llä ei ole ainakaan tällä hetkellä matkustamisen suhteen mitään erityisiä ohjeita tai suosituksia, jotka liittyisivät uuteen virukseen.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   ”Hän saalistaa köyhien ihmisten pikkutyttöjä” – The New York Times julkaisi laajan selvityksen raiskaussyytösten kohteeksi joutuneesta Peter Nygårdista

  2. 2

   Moni tekee vatsalihasliikkeet aina makuu­asennossa tai istuen, vaikka ei kannattaisi – Asian­tuntija neuvoo viisi vatsalihas­liikettä, jotka ovat selvästi tehokkaampia

   Tilaajille
  3. 3

   ”Ovi avattiin, ja esiin työntyi pistin” – Toimittaja Jussi Konttisen isä joutui kuusi­vuotiaana venäläisten vanki­leirille, jolta moni lapsi ei selvinnyt

   Tilaajille
  4. 4

   Pessimistin elimistö sairastuu herkästi, ja ominaisuus on hyvin pysyvä – Testaa, onko sinussa pessimistin piirteitä

   Tilaajille
  5. 5

   Kuvia Suomesta, osa 48: Akseli Valmunen otti maisemakuvia paikoista, joissa höntsäillään

  6. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ovi avattiin, ja esiin työntyi pistin” – Toimittaja Jussi Konttisen isä joutui kuusi­vuotiaana venäläisten vanki­leirille, jolta moni lapsi ei selvinnyt

   Tilaajille
  2. 2

   Rappukäytävään leijaili kuukausien ajan sietämätön haju – Vuokralainen tuhosi töölöläisasunnon jätteillä betoniseiniä myöten

  3. 3

   Kuvia Suomesta, osa 48: Akseli Valmunen otti maisemakuvia paikoista, joissa höntsäillään

  4. 4

   Tampereen keskustassa on kommuuni, jossa tyhjät pullot jaetaan painimalla

   Tilaajille
  5. 5

   Moni tekee vatsalihasliikkeet aina makuu­asennossa tai istuen, vaikka ei kannattaisi – Asian­tuntija neuvoo viisi vatsalihas­liikettä, jotka ovat selvästi tehokkaampia

   Tilaajille
  6. Näytä lisää
  1. 1

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  2. 2

   ”Elämäni hirveimpiä kokemuksia” – Katariina Souri kertoo HS:lle, mitä hänelle tapahtui miljonääri Peter Nygårdin huvilalla

  3. 3

   Helsingin keskustassa sijaitsevan ruokakaupan paistopisteelle ilmestyy siististi pukeutunut rouva, sitten tapahtuu jotain inhottavaa – HS valvoi paistopisteiden hygieniaa

  4. 4

   Neljä vuotta sitten Peter Vesterbacka sai illallisilla idean, joka ei koskaan toteudu – HS:n erikoisartikkeli kertoo kaiken Tallinnan-tunnelista

   Tilaajille
  5. 5

   Kuinka paljon pidemmälle kansanedustajat voivat väkivallan ihannoinnissa vielä mennä?

  6. Näytä lisää