Ulkomaat

Lehdet: Saudi-Arabia vakoili maailman rikkainta miestä – YK:n asiantuntijat vaativat tapauksesta tutkintaa välittömästi

Mohammed bin Salmanin henkilökohtaiselta Whatsapp-tililtä lähetettiin Bezosille video. Tapauksen epäillään liittyvän toimittaja Jamal Khashoggiin, joka työskenteli ennen murhatuksi tulemistaan Bezosin omistalle Washington Post -lehdelle.

Saudi-Arabian epäillään vakoilleen maailman rikkaimman miehen, Washington Post -lehden omistajan ja Amazonin perustajan, Jeff Bezosin kännykkää.

Keskiviikkoiltapäivällä kaksi YK:n asiantuntijaa kertoivat tiedoista, joiden mukaan Saudi-Arabian kruununprinssi Mohammed bin Salman on ”mahdollisesti sekaantunut” Bezosin puhelimen vakoiluun, kertoo uutistoimisto Reuters.

YK:n asiantuntijoiden mukaan vakoilussa on mahdollisesti käytettty israelilaista vakoiluohjelmaa. Lausunnossaan asiantuntijat vaativat vakoiluepäilystä välittömästi tarkempaa tutkintaa.

Bezosin verkkovakoilusta tihkui tietoja jo viime vuonna, mutta sanomalehdet The Guardian ja Financial Times ovat nyt julkaisseet tapauksesta lisätietoa.

Lehtien lähteiden mukaan Bezosin hakkerointiin osallistui kruununprinssi bin Salman. .

Verkkovakoilu toteutettiin siten, että Bezos ja bin Salman olivat tekemisissä keskenään viestipalvelu Whatsappissa. Sitten bin Salman, josta käytetään yleisesti lyhennettä MBS, lähetti Bezosille liitetiedoston, jonka mukana Bezosin kännykkään asentui vakoileva haittaohjelma.

Tapahtumat alkoivat selvitä pitkälti sattuman kautta, ja taustalla vaikuttaa yhdysvaltalainen mediakonserni American Media International. Sen omistama juorulehti National Enquirer julkaisi tammikuussa 2019 erikoisnumeron, jossa kertoi avioeroprosessin keskellä olleen Bezosin tapailevan Lauren Sanchez -nimistä naista. National Enquirer julkaisi Bezosin ja Sanchezin välisiä viestejä ja nimesi lähteekseen Sanchezin veljen.

Veli tiesi kuitenkin kertoa, että toimittajat olivat jo nähneet Bezosin viestejä siinä vaiheessa, kun häneen otettiin yhteyttä. Tämä tarkoittaa, että viestit olivat peräisin jostain muualta.

Kun asia tuli ilmi, National Enquirerin omistajakonserni yritti saada Bezosin ja hänen turvallisuuspäällikkönsä Gavin de Beckerin allekirjoittamaan sopimuksen, jossa he vahvistavat, ettei mitään tietoliikenteen vakoilua olisi tapahtunut. Jos sopimus allekirjoitettaisiin, National Enquirer ei julkaisisi hallussaan olevia yksityisiä kuvia Jeff Bezosista.


Jeff Bezos julkaisi oman näkemyksensä Medium-tilillään. Gavin de Becker kirjoitti asiasta Daily Beast -verkkolehteen. Molemmat olivat sitä mieltä, että Bezosia yritettiin kiristää.

American Media International -konsernin tiedettiin jo tuolloin olleen hyvissä väleissä Saudi-Arabian päättäjien kanssa. Uutistoimisto AP oli kertonut keväällä 2018, että konserni teki erikoisnumeron Saudi-Arabian kruununprinssistä ja välitti sen Saudi-Arabian Yhdysvaltain-lähetystön tutustuttavaksi kolme viikkoa ennen julkaisua.

American Media Interational (AMI) on tehnyt aiemmin erikoisnumeroita esimerkiksi Kennedyn perheestä ja Elviksestä.

Saudi-Arabia-liitelehdessä ei ollut mainoksia, ja AP muistutti, että mikäli AMI olisi tuottanut julkaisunsa Saudi-Arabian valtion tilauksesta ja ottanut siitä maksun, Yhdysvaltain laki edellyttäisi yhtiön rekisteröityvän vieraan valtion vaikutuksesta toimivaksi yritykseksi. Todisteita Saudi-Arabian maksusta ei kuitenkaan ollut, ja AMI kiisti asian.

Bezosia ja de Beckeriä epäilytti. Maailman rikkain mies antoi turvallisuusalan konkari de Beckerille toimeksiannon: selvitä, mitä tapahtui.

De Becker selvitti, ja tuli lopputulokseen, että Saudi-Arabialla on hyvin suurella todennäköisyydellä ollut pääsy Jeff Bezosin älypuhelimeen. De Becker ei kuitenkaan kertonut tarkempia yksityiskohtia julkisuuteen.

Nyt, tammikuussa 2020, niistä kertoivat Financial Times ja The Guardian. Financial Times kertoo tutustuneensa raporttiin, The Guardian vetoaa kahteen lähteeseensä, jotka lehden mukaan tuntevat asian tarkoin.

Näin se julkisten tietojen perusteella tapahtui: Jeff Bezos ja Saudi-Arabian kruununprinssi, 32-vuotias ”MBS”, olivat tavanneet talvella tai keväällä 2018 illallistilaisuuden yhteydessä, kun MBS oli käymässä Yhdysvalloissa. He vaihtoivat puhelinnumeroita ja olivat ystävällisissä yhteyksissä Whatsappin kautta.

Toukokuun ensimmäisenä 2018 MBS lähetti Bezosille videon.

Myöhemmin, kun de Beckerin palkkaamat konsultit tekivät Bezosin käyttämälle puhelimelle teknistä tutkintaa, kävi ilmi, että tuon videon vastaanottamisen jälkeen Bezosin laitteesta alkoi siirtyä kymmeniä gigatavuja tietoja. Tavallisesti laitteesta lähti päivässä joitakin satoja kilotavuja. Ero oli huomattava, ja laitteesta poistuvan tiedon tahti pysyi erittäin suurena jopa kuukausia, Financial Times lainaa tutkintaraporttia.

Mitä Bezosin puhelimesta tarkalleen ottaen vietiin, ei ole tiedossa. Tutkinnan suorittanut konsulttiyhtiö FTI ei kommentoinut raporttia vaan vetosi asiakassuhteiden luottamuksellisuuteen.

Mutta miksi Saudi-Arabia olisi hakkeroinut Jeff Bezosin puhelimen?

Syitä voi olla useita, mutta helmikuussa 2019 Bezos itse epäili asian liittyvän hänen omistamaansa Washington Post -lehteen. Washington Post on yksi Yhdysvaltojen arvovaltaisimmista sanomalehdistä, ja helmikuussa 2019 oli kulunut vasta muutama kuukausi siitä, kun lehden kolumnisti Jamal Khashoggi oli murhattu.


Khashoggi tunnettiin Saudi-Arabian kruununprinssi MBS:n äänekkäänä vastustajana, ja hänet tapettiin Saudi-Arabian konsulaatissa Turkissa. Kruununprinssi MBS:n epäiltiin antaneen määräyksen toteuttaa henkirikos. Hän kiisti myöhemmin määränneensä murhan, mutta sanoi kantavansa siitä vastuuta.

”Tässä on minun kontekstini: omistukseni Washington Post on monimutkaistava tekijä. On väistämätöntä, että tietyt vaikutusvaltaiset ihmiset, jotka eivät hyväksy Washington Postin uutisointia, vetävät johtopäätöksen, että minä olen heidän vihollisensa”, Jeff Bezos kirjoitti Mediumissa helmikuussa 2019.

Tasan viikko Bezosin kirjoituksen julkaisemisen jälkeen MBS:lta saapui pitkästä aikaa Whatsapp-viesti.

”Jeff, kaikki, mitä kuulet tai kerrotaan, se ei ole totta ja on ajan kysymys, että tiedät totuuden, minulla tai Saudi-Arabialla ei ole mitään sinua tai Amazonia vastaan”, luki viestissä, josta Financial Times julkaisi kuvan.

Ennen Jamal Khashoggin murhaa ainakin yhden hänen yhteistyökumppaninsa puhelin oli hakkeroitu. Yli neljäsataa Whatsapp-viestiä Khashoggin ja Montrealissa asuvan Omar Abdulazizin ajanjaksolta lokakuusta 2017 elokuuhun 2018 oli vuotanut.


Toronton yliopiston alaisuudessa toimiva Citizen Lab selvitti, että hakkeroinnissa käytettiin israelilaisen NSO Group -yhtiön valtioille ja viranomaisille myymää nimellä Pegasus tunnettua vakoilutyökalujen kokonaisuutta.

Omar Abdulaziz sai Whatsapp-sovellukseensa CNN:n mukaan linkin. Myöhemmin kävi ilmi, että Pegasus-ohjelmistolla voitiin hakkeroida älypuhelimia pelkästään vastaamatonta videopuhelua muistuttavalla haittakoodilla.

Kävi ilmi, että videopuheluhakkeroinnin kohteita oli ainakin 1 400. Lokakuussa Whatsapp haastoi NSO Groupin oikeuteen.

Käytettiinkö Jeff Bezosiin israelilaista verkkovakoilutyökalua? Financial Timesin mukaan Bezosin puhelimen tutkineet konsultit eivät voineet varmistaa, mikä haittaohjelma vakoilijoilla oli käytössään. Raportissa kuitenkin arvioidaan, että tietomurto on tehty Saud al-Qahtanin hankkimilla työkaluilla.

Al-Qahtani on kruununprinssi MBS:n entinen viestintävastaava ja Saudi-Arabian kuningashuoneen neuvonantaja. Häntä pidetään miehenä, joka järjesteli ja valtuutti Jamal Khashoggin murhaamisen, mutta virallinen syyte on kaatunut todisteiden puutteeseen.

The Guardianin haastattelema Andrew Miller on Lähi-itään erikoistunut tutkija, joka toimi Yhdysvaltojen edellisen presidentin Barack Obaman kansallisen turvallisuuden neuvostossa. Miller arvioi, että mikäli kruununprinssi MBS tosiaan osallistui Jeff Bezosin puhelimen hakkerointiin, se kuvastaa henkilöön menevää ympäristöä, jossa kruununprinssi toimii.

”Hän varmaankin uskoi, että jos hänellä olisi Bezosista jotain, se voisi vaikuttaa siihen, miten Saudi-Arabiaa käsitellään Washington Postissa”, Miller sanoi.

Hänen mukaansa on yleisessä tiedossa, ettei Saudi-Arabialla ole juuri mitään rajoituksia sen suhteen, mitä he ovat valmiit tekemään suojatakseen kruununprinssiä ja edistääkseen hänen päämääriään – oli kyseessä sitten omillaan oleva toisinajattelija tai maailman suurimpiin kuuluvan yhtiön johtaja.

Saudi-Arabia on ponnekkaasti kiistänyt osuutensa Jeff Bezosin puhelimeen kohdistuneisiin epämääräisyyksiin. Financial Timesin mukaan saudiviranomaiset vaativat, että saavat tutustua näyttöihin ja todisteisiin, jotta voisivat osoittaa ne vääriksi. Saudi-Arabian lähetystö Yhdysvalloissa kommentoi syytöksiä ”absurdeiksi”.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Koronaviruksen hillitsemiseksi on olemassa yli­voimainen keino, joka on jokaisen ulottuvilla – Kokeile, läpäisetkö käsi­hygienian testin

  2. 2

   Vantaan kokoomusvaikuttaja Tapani Mäkinen maksoi kummitädille velkansa 100 ja 200 euron seteleinä, käteisen olivat samana päivänä nostaneet Sjöblomin veljekset

  3. 3

   ”Ole leidi, he sanoivat” -video lähti viraaliksi, sillä siinä sanotaan ääneen ne sadat vaatimukset joita naiset saavat kuulla päivittäin – ja se on upeaa

  4. 4

   Koronavirus jatkaa leviämistä: Italiassa nyt yksitoista kuolonuhria, Iranissa hikoilevana tv:ssä esiintynyt apulais­terveys­ministeri sai tartunnan

  5. 5

   Suomalainen ex-työntekijä kertoo HS:lle, mitä Peter Nygårdin kodeissa ja ”hemmottelu­juhlissa” tapahtui

   Tilaajille
  6. Näytä lisää
  1. 1

   Onko koronavirus lähestymässä käänne­kohtaansa? Suomalais­professori uskoo tämän viikon olevan ratkaiseva

  2. 2

   ”Ole leidi, he sanoivat” -video lähti viraaliksi, sillä siinä sanotaan ääneen ne sadat vaatimukset joita naiset saavat kuulla päivittäin – ja se on upeaa

  3. 3

   Koronaviruksen hillitsemiseksi on olemassa yli­voimainen keino, joka on jokaisen ulottuvilla – Kokeile, läpäisetkö käsi­hygienian testin

  4. 4

   Suomalaismies kertoo tilanteesta koronaviruksen eristämässä hotellissa Teneriffalla: ”Oven alta oli tullut ilmoitus, että hotelli on suljettu”

  5. 5

   Hotelli Tornin 11. kerroksessa oli huone, jonne asiakkailla ei ollut asiaa – Sinne piilotettua kätköä suojeltiin salaisella hälytysnapilla

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  2. 2

   ”Elämäni hirveimpiä kokemuksia” – Katariina Souri kertoo HS:lle, mitä hänelle tapahtui miljonääri Peter Nygårdin huvilalla

  3. 3

   Helsingin keskustassa sijaitsevan ruokakaupan paistopisteelle ilmestyy siististi pukeutunut rouva, sitten tapahtuu jotain inhottavaa – HS valvoi paistopisteiden hygieniaa

  4. 4

   Tampereen keskustassa on kommuuni, jossa tyhjät pullot jaetaan painimalla

   Tilaajille
  5. 5

   Lähes joka toinen kiinalainen on nyt karanteenissa: HS:n kuvakooste näyttää aavekaupungeiksi muuttuneet metropolit

   Tilaajille
  6. Näytä lisää