Ulkomaat

Guantánamon vankilaan julmia kuulustelu­tekniikoita kehittänyt psykologi puolusti oikeudessa kidutusta: ”Amerikkalaisten henki oli tärkeämpää kuin terroristien epämukavuus”

Psykologi James Mitchell kertoi kehittäneensä ohjelman aikana, jona Yhdysvallat pelkäsi uutta terroristi-iskua, ja CIA oli valmis menemään ”laillisuuden rajamaille” estääkseen sen.

Vesikidutusta, pahoinpitelyä, unenpuutetta ja ahtamista pieneen laatikkoon.

CIA:n vankileirien julmat kuulustelutaktiikat ovat olleet jälleen esillä yhdysvaltalaismediassa, kun Yhdysvaltojen keskustiedustelupalvelulle kuulusteluohjelman suunnitellut psykologi James Mitchell on ollut todistamassa sotilastuomioistuimen edessä Guantánamossa.


68-vuotias Mitchell puolusti tiistaisessa todistuksessaan vankileirien ”tehostettua kuulustelua”. Armeijasta eläköitynyt psykologi sai CIA:lta aikoinaan 81 miljoonaa dollaria kuulusteluohjelman kehittämiseen yhdessä kollegansa Bruce Jessen kanssa.

”Nousisin ylös tänään ja tekisin sen uudestaan”, Mitchell sanoi kyyneleet silmissään The New York Timesin mukaan.

Mitchell kertoi kehittäneensä ohjelman aikana, jona Yhdysvallat pelkäsi syyskuun 11. päivän kaltaisen iskun tapahtuvan uudestaan. CIA oli valmis menemään ”laillisuuden rajamaille” estääkseen sen, Mitchell sanoi NYT:n mukaan.

”Ajattelin, että moraalinen velvollisuuteni suojella amerikkalaisten henkeä oli tärkeämpää kuin terroristien epämukavuuden tunteet.”

Guantánamon pahamaineinen vankileiri avattiin tammikuussa 2002 ”vihollistaistelijoita” varten. Leiri sijaitsee Yhdysvaltain laivastotukikohdassa Kuubassa.

Guantánamon lisäksi vankeja pidettiin CIA:n huippusalaisilla vankileireillä ympäri maailmaa.Vankeja kidutettiin Guantanámossa ja vankileireillä systemaattisesti. Kuulustelutaktiikoihin kuului muun muassa vankien vesikiduttamista, pahoinpitelyä ja ahtamista pieniin laatikoihin, joissa oli muun muassa hyönteisiä, kertoo The Guardian.

Vesikidutuksessa uhri makaa pää alaviistossa ja hänen kasvoilleen pannaan kangas, jonka läpi kaadetaan vettä. Tämä aiheuttaa intensiivisen tukehtumisen kokemuksen.

CIA:n kuulusteluohjelman hyväksyi George W. Bushin hallituksen puolustusministeriö vuonna 2002. Kidutuksesta luovuttiin ennen kuin presidentti Barack Obama astui virkaan vuonna 2009.

Presidentti Donald Trump taas on kertonut uskovansa, että vesikiduttaminen on toimiva kuulustelukeino.

Psykologi Mitchell on aiemminkin puolustanut kuulusteluohjelmaa sillä, että he vain tekivät, kuten heiltä pyydettiin.

Nyt hän kertoi todistuksessaan yrittäneensä itse estää useita kuulusteluissa tapahtuneita ylilyöntejä. The Guardianin mukaan hän vieritti vastuuta nimettömälle CIA-upseerille, jonka tekniikoita tiedustelupalvelu ei ollut Mitchellin mukaan hyväksynyt.

”Satuta ihmistä kunnes hän kertoo, mitä haluat tietää ja sitten satuta lisää saadaksesi selville, valehteleeko hän sinulle”, Mitchell kuvaili vallan väärinkäyttöä vankileireillä.

Psykologin kuulustelu liittyi syyskuun 11. päivän terrori-iskuista syytettyjen Guantanámo-vankien tulevaan oikeudenkäyntiin. Vankien asianajajat yrittävät saada CIA:n heistä saaman näytön hylättyä.

Oikeusprosessi Guantánamon sotilastuomioistuimessa on kestänyt kohtuuttoman kauan.

Oikeudenkäynnin on määrä alkaa tammikuussa 2021. Silloin terrori-iskusta ja lähes 3 000 ihmisen murhasta New Yorkissa 11. syyskuuta 2001 on syytettynä viisi ihmistä. Syyttäjä vaatii heille kuolemantuomiota.

Syytetyt olivat tiistaina seuraamassa, kun psykologi James Mitchell antoi todistuksensa.

Yksi syytetyistä on WTC-iskujen pääsuunnittelijaksi epäilty Khalid Sheikh Mohammed. Hän sai syytteen jo helmikuussa 2008.

The New York Timesin mukaan Mohammedia vesikidutettiin yhteensä 183 kertaa vuonna 2003. Hän istui lehden mukaan ilmeettömänä, kun vesikidutusta kuulustelumuotona suositellut psykologi antoi todistuksensa.

Useimmat Guantánamon neljästäkymmenestä jäljellä olevasta vangista eivät koskaan vapaudu. Vankien vanhetessa paikka onkin muuttumassa maailman kalleimmaksi vanhainkodiksi.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Tällainen on suomalaisten keskivertoauto – Uusien ja käytettyjen kauppaa hallitsevat aivan erilaiset autot

  2. 2

   Schjerfbeckin maalauksen 1,3 miljoonan euron huutokauppa Lontoossa johti tuomioon törkeästä veropetoksesta Helsingissä

  3. 3

   Kommentti: Äärioikeiston väkivalta ja viha ovat hälyttävällä tasolla, ja tilanne Saksassa tuntuu jo hallitsemattomalta

  4. 4

   Ihmiset ahdistuvat turhista asioista, sanoo professori Jyrki Korkeila – Asiantuntija kertoo, mitä on ”lillukanvarsiahdistus”

   Tilaajille
  5. 5

   Katajanokan alta paljastui erikoinen rakennelma: Vedessä on piilossa sata metriä holvi­kaarta, joka on kuin suoraan keski­ajalta

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Katajanokan alta paljastui erikoinen rakennelma: Vedessä on piilossa sata metriä holvi­kaarta, joka on kuin suoraan keski­ajalta

  2. 2

   Millaista on päiväkodissa, jossa aikuisilla on aikaa ja lapset ovat ”keskivertoa ihanampia”? HS vietti päivän Majavien seurassa Lauttasaaressa

   Tilaajille
  3. 3

   Saksan joukko­ampumisia tutkitaan ääri­oikeistolaisena terrorismina – tämä tapahtumien kulusta, epäillystä ja teon motiivista tiedetään nyt

  4. 4

   Ihmiset ahdistuvat turhista asioista, sanoo professori Jyrki Korkeila – Asiantuntija kertoo, mitä on ”lillukanvarsiahdistus”

   Tilaajille
  5. 5

   Haavisto-päätös on poliittisen järjestelmän voitto: Keskiöön nousi asia, joka kertoo Suomesta paljon

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  2. 2

   HS vietti vuorokauden Helsingin maineikkaimmalla huolto­asemalla, ja kello 1.06 pöytään nukahti työntekijöille tuttu mies

   Tilaajille
  3. 3

   ”Nyt multa meni pata jumiin” – HS:n haltuunsa saamat ääni­viestit paljastavat, kuinka luistelu­valmentaja Mirjami Penttinen raivoaa nuorille luistelijoille

   Tilaajille
  4. 4

   Neljä vuotta sitten Peter Vesterbacka sai illallisilla idean, joka ei koskaan toteudu – HS:n erikoisartikkeli kertoo kaiken Tallinnan-tunnelista

   Tilaajille
  5. 5

   Kuinka paljon pidemmälle kansanedustajat voivat väkivallan ihannoinnissa vielä mennä?

  6. Näytä lisää