Kreikka sai historiansa ensimmäisen naispuolisen presidentin - Ulkomaat | HS.fi
Ulkomaat

Kreikka sai historiansa ensimmäisen naispuolisen presidentin

63-vuotias Aikaterini Sakellaropoulou ei kuulu mihinkään puolueeseen, mikä on poikkeuksellista maan poliittisessa historiassa.

Aikaterini Sakellaropoulou vuonna 2018. Hän on toiminut aiemmin Kreikan korkeimman hallinto-oikeuden presidenttinä.

Aikaterini Sakellaropoulou vuonna 2018. Hän on toiminut aiemmin Kreikan korkeimman hallinto-oikeuden presidenttinä. Kuva: Vassilis Rempapis / AFP

Julkaistu: 22.1. 14:24

Kreikka on saanut maan historian ensimmäisen naispuolisen presidentin. Maan parlamentti hyväksyi Aikaterini Sakellaropouloun valinnan maan presidentiksi äänestyksessään keskiviikkona, kertovat uutistoimistot.

Sakellaropoulou seuraa tehtävässä Prokopis Pavlopoulosia, jonka viisivuotiskausi päättyy maaliskuussa. Uuden presidentin kausi alkaa 13. maaliskuuta.

63-vuotias Sakellaropoulou on aiemmin toiminut Kreikan korkeimman hallinto-oikeuden presidenttinä. Hän oli niin ikään ensimmäinen nainen korkeimman hallinto-oikeuden johdossa. Hänet valittiin tehtävään vuonna 2018.

Keskiviikon parlamenttiäänestyksessä Sakellaropoulou valintaa puolsi 300-paikkaisessa parlamentissa 261 kansanedustajaa. Uutistoimisto AFP:n mukaan uuden presidentin parlamentissa saama kannatus oli historiallisen suuri.

Keskusta-oikeistolaisen pääministeripuolue Uuden demokratian lisäksi Sakellaropouloun valintaa kannattivat myös oppositiopuolueet, kuten vasemmistolainen Syriza.

Uutistoimistojen mukaan uusi presidentti tunnetaan etenkin ympäristönsuojelun ja perustuslakiin liittyvistä ulostuloistaan. Koulutukseltaan Sakellaropoulou on juristi.

Kreikassa presidentti toimii valtion päämiehenä sekä asevoimien ylipäällikkönä, mutta muuten virka on pitkälti seremoniallinen.

Sakellaropouloun valintaa tukenut Kreikan pääministeri ja Uuden demokratian puheenjohtaja Kyriakos Mitsotákis on kutsunut uutta presidenttiä erinomaiseksi tuomariksi, jonka presidenttiehdokkuus yhdistää kreikkalaisia. Mitsotákiksen mukaan Sakellaropoulou uudistaa Kreikan politiikkaa paitsi sukupuolensa takia, myös koska hän ei kuulu mihinkään puolueeseen.

Aiemmat presidentit ovat yleensä olleet pitkään politiikassa vaikuttaneita henkilöitä, kuten ministereitä.

”Kreikan on nyt aika katsoa tulevaisuuteen”, Mitsotákis sanoi aiemmin tammikuussa AFP:n mukaan, kun Sakellaropoulou asetettiin presidenttiehdokkaaksi.

Mitsotákis nousi Kreikan pääministeriksi viime heinäkuussa. Häntä kritisoitiin tuolloin siitä, että hän nimitti hallitukseensa vain vähän naisia.

Seuraa uutisia tästä aiheesta