Ulkomaat

HS-analyysi: Trump on aiemmin osannut tehdä koukuttavaa viihdettä, nyt näyttää siltä, että hän taitaa myös täysin päin­vastaisen

Trumpin oikeudenkäynnin ensimmäinen istunto oli niin tylsä, että tv-kanavat luovuttivat kesken – ja juuri se on republikaanien tarkoitus, kirjoittaa HS:n ulkomaantoimittaja Verna Vuoripuro.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin virkarikosoikeudenkäynnin alku oli niin tylsä, että televisiokanavat luovuttivat kesken.

Kun historiallisen oikeudenkäynnin ensimmäistä istuntoa oli tiistaina kulunut vajaat kolme tuntia, CBS-kanava vaihtoi takaisin iltapäiväohjelmistoonsa eli tv-visailuihin ja Kauniisiin ja rohkeisiin.

Pian sen jälkeen periksi antoivat myös muut perinteiset valtakunnalliset kanavat, kuten NBC. Uutisnälkäiset saivat kääntyä maksullisten kaapelikanavien tai nettilähetysten puoleen.

Päätös ei ollut yllätys. Oikeudenkäynnin aikaan ruudussa näkyi lähinnä paperinippujaan jäykästi tavaavia pukumiehiä ja kaukaa katonrajasta taltioitua kuvaa nuokkuvista senaattoreista.

Amerikkalaisten vakuuttavat esiintymistaidot tuntien oikeudenkäynnin pitkäpiimäisyys oli silmiinpistävää. Tylsyys on kuitenkin juuri sitä, mitä republikaanit nyt haluavat.


Demokraatit ovat osanneet alusta lähtien kertoa suhteellisen vetävää ja suoraviivaista tarinaa siitä, miksi presidentti on joutunut valtakunnanoikeuteen.

Trump on heidän mukaansa vehkeillyt vieraan vallan kanssa ja yrittänyt saada sitä kaivamaan likaa poliittisesta vastustajastaan vastineeksi sotilasavustuksesta.Republikaanit haluavat haudata tämän narratiivin ja siihen liittyvät lukuisat todisteet. Taktiikka on ollut selvä heti kättelyssä: he tukahduttavat tarinan vääntämällä prosesseista kyllästymiseen asti.

Tiistaina alkanut oikeudenkäynti oli juonen huipentuma. Aamuyöhön venyneessä istunnossa väiteltiin lähinnä siitä, miten oikeudenkäynti aiotaan hoitaa.

”Senaatti keskustelee oikeudenkäynnin säännöistä”, luki uutiskanava CNN:n punaisena loistavassa uutisotsikossa.

Ei ihme, että moni vaihtaa mielellään kanavaa.

Republikaanit ovat kokeilleet lukuisia keinoja oikeudenkäynnin tylsyttämiseksi.

Ensin senaatin enemmistöjohtaja Mitch McConnell ehdotti, että oikeudenkäynnin osapuolilla olisi kahden päivän aikana yhteensä 24 tuntia aikaa esitellä näkemyksensä. Se olisi tarkoittanut senaattoreille – ja katsojille – 12 tunnin sessioita.

Koska istunnot alkavat vasta yhdeltä iltapäivällä, harva televisiokanava haluaa uhrata niille iltojensa parasta katseluaikaa.

Myöhemmin McConnell muutti ehdotustaan niin, että osapuolilla olisi kolmen päivän aikana 24 tuntia aikaa tuoda esille omat puolensa. Se lyhentää työpäiviä hieman.

Uusien todistajien esittelystä senaatti ei kuitenkaan joustanut. Demokraatit olisivat halunneet kutsua aitioon esimerkiksi Trumpin ex-neuvonantaja John Boltonin, joka olisi voinut tuoda saliin kaivattua draamaa.

Nyt demokraattisyyttäjät joutuvat vain kertaamaan jo saamiaan todistajanlausuntoja omin sanoin.


Oikeudenkäynnin sisällön lisäksi kuvakulmat ovat tarkkaan harkittuja.

Saliin ei päästetä uutismedioiden tv-kameroita, vaan senaatti välittää omien kuvaajiensa kuvaa joko puhujankorokkeella seisovasta henkilöstä tai kaukaa koko salista.

”Emme näe, mikä salissa on tunnetila tai ovatko senaattorit tajuissaan”, Fox-kanavan uutisankkuri Chris Wallace valittelee The New York Timesille.

Lehden mukaan toimittajien liikkumista on rajoitettu myös salin ulkopuolella. Toimittajat voivat tavallisena päivänä seurata senaattoreja mikrofoni kädessä, mutta nyt media on rajattu samettiköysin omaan aitioonsa.

”On äärimmäisen turhauttavaa, että toimittajien ja senaattorien välissä seisoo poliisi, kun olemme edelliset 200 vuotta saaneet lähestyä heitä vapaasti”, Los Angeles Timesin toimittaja Sarah Wire kommentoi.

Televisiokanaville tylsä oikeudenkäynti on kinkkinen pulma.

Kyseessä on historiallinen hetki: aiemmin Yhdysvalloissa presidentti on joutunut valtakunnanoikeuteen vain kaksi kertaa. Toisaalta istunnot ajoittuvat parhaaseen katseluaikaan eli iltakahdeksan ja -yhdentoista välille. Pelissä on miljoonien dollarien edestä mainostuloja.

Trumpin puolustajat ymmärtävät dilemman.

Tosi-tv-tähtenäkin tunnettu presidentti on aiemmin osannut tehdä koukuttavaa viihdettä. Nyt alkaa näyttää siltä, että hän taitaa myös täysin päinvastaisen.

Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Linda Lampenius kuvaili medialle Peter Nygårdin juhlia, ja siitä käynnistyi pitkä oikeusprosessi – Nyt Lampenius kertoo, miten taistelu vei rahat ja terveyden

  2. 2

   Tällainen on dash-ruokavalio, joka edistää terveyttä monipuolisesti – Sitä voi suositella ”ihan kaikille”, sanoo asiantuntija

   Tilaajille
  3. 3

   Jäytävä häpeä – Olli Taskinen antoi kasvot tunteelle, josta harva uskaltaa puhua

  4. 4

   Tutkimus: Suomalaisten arki on muuttunut ikävystyttävämmäksi ja raskaammaksi 2000-luvulla

  5. 5

   Vangit pelkäävät toisiaan Sukevan vankilassa – tuore raportti luo synkän kuvan Suomen neljänneksi suurimman vankilan tilanteesta

  6. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ovi avattiin, ja esiin työntyi pistin” – Toimittaja Jussi Konttisen isä joutui kuusi­vuotiaana venäläisten vanki­leirille, jolta moni lapsi ei selvinnyt

   Tilaajille
  2. 2

   Moni tekee vatsalihasliikkeet aina makuu­asennossa tai istuen, vaikka ei kannattaisi – Asian­tuntija neuvoo viisi vatsalihas­liikettä, jotka ovat selvästi tehokkaampia

   Tilaajille
  3. 3

   ”Hän saalistaa köyhien ihmisten pikkutyttöjä” – The New York Times julkaisi laajan selvityksen raiskaussyytösten kohteeksi joutuneesta Peter Nygårdista

  4. 4

   Kuvia Suomesta, osa 48: Akseli Valmunen otti maisemakuvia paikoista, joissa höntsäillään

  5. 5

   Pessimistin elimistö sairastuu herkästi, ja ominaisuus on hyvin pysyvä – Testaa, onko sinussa pessimistin piirteitä

   Tilaajille
  6. Näytä lisää
  1. 1

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  2. 2

   ”Elämäni hirveimpiä kokemuksia” – Katariina Souri kertoo HS:lle, mitä hänelle tapahtui miljonääri Peter Nygårdin huvilalla

  3. 3

   Helsingin keskustassa sijaitsevan ruokakaupan paistopisteelle ilmestyy siististi pukeutunut rouva, sitten tapahtuu jotain inhottavaa – HS valvoi paistopisteiden hygieniaa

  4. 4

   Lähes joka toinen kiinalainen on nyt karanteenissa: HS:n kuvakooste näyttää aavekaupungeiksi muuttuneet metropolit

   Tilaajille
  5. 5

   Moni säilyttää vihanneksia ja hedelmiä väärin, ja se voi johtaa turhaan hävikkiin – asiantuntija kertoo helpot korjausliikkeet

   Tilaajille
  6. Näytä lisää