Ulkomaat

Uuden virustaudin synnyinpaikalle matkustanut vantaalaisnainen: Wuhanissa sairaalat ovat täynnä ja hengityssuojaimet loppu

Kiinan viranomaisten mukaan Wuhaniin matkustamista pitää nyt välttää.

Sairaalat ovat täynnä potilaita, apteekit ja kaupat ovat tyhjinä hengityssuojaimista. Jopa suosituissa nettikaupoissa varastot ovat tyhjentyneet pisaratartuntojen pelossa ostetuista suojaimista.

Tällaisia havaintoja on tehnyt vantaalainen Chen Hui, joka on matkustanut viettämään kiinalaista uuttavuotta synnyinkaupunkiinsa Wuhaniin, joka on Hubein maakunnan pääkaupunki Kiinan keskiosissa.

Wuhanista on lähtöisin koronaviruksen aiheuttama, keuhkokuumetta muistuttava ja aiemmin tuntematon tauti, jonka pelätään leviävän jopa maailmanlaajuiseksi epidemiaksi. Suomessa 20 vuotta asunut Chen kertoo, että pelko on hiipinyt vähä vähältä Wuhaniin, jonne hän matkusti muutama päivä sitten.

Ihmisillä ei ole selvyyttä siitä, onko tilanne pahempi kuin mitä viranomaiset kertovat, mutta virallistenkin tietojen mukaan tartunnat ja kuolonuhrit ovat lisääntyneet viime päivinä hälyttävästi.

”Osa ihmisistä on älyttömän pelokkaita ja varovaisia, kun taas toiset sanovat, että mitä tämä haittaa”, 45-vuotias Chen kertoo puhelimessa Wuhanista.

Sairaaloissa kävijöiden määrää lisää Chenin mukaan se, että sinne hakeudutaan myös tavallisten flunssaoireiden vuoksi. Kuumeisten ihmisten taas kuuluukin mennä tarkempiin tutkimuksiin.

Äitinsä luona vieraileva Chen kävi keskiviikkoaamuna Wuhan Baibuting Expo -vihannestorilla, jossa hän huomasi, että alle puolet ihmisistä piti kasvoillaan hengityssuojaimia.

”Äitini asuu halvemmalla asuinalueella, jossa ihmiset eivät ole kovin koulutettuja. Heillä ei välttämättä ole aikaa katsoa uutisia. Yliopistoalueella paljon useammat käyttävät varmasti kasvosuojuksia”, sanoo Chen, joka on Suomen kansalainen ja joka työskentelee päiväkodin avustajana.

Chen sanoo, että yksi miespuolinen torimyyjä oli kysynyt häneltä, miksi hän pitää kasvosuojusta.

”Vastasin, että siksi, koska tämä tauti voi olla kuolemaksi. Hän hymyili ja kiitti. Jotkut ihmiset eivät tiedä asioista mitään”, Chen sanoo.


Kiinan terveyskomission varajohtaja Li Bin kertoi keskiviikkona, että ihmisten tulisi välttää noin 11 miljoonan asukkaan Wuhaniin matkustamista.

”Ja te jotka olette Wuhanissa, älkää kiitos lähtekö kaupungista”, Li ohjeisti Britannian yleisradioyhtiön BBC mukaan.

Chen kertoo, että hänen Wuhanissa vierailevat appivanhempansa, jotka asuvat myös Vantaalla, olivat järjestämässä perjantaiksi ravintolaan kiinalaisen uudenvuodenaaton illallista, johon piti tulla yli 30 sukulaista. Sitten yksi sukulainen toisensa jälkeen ilmoitti jättävänsä illallisen väliin, ja lopulta koko perhetapaaminen peruttiin.

”Onneksi ravintola suostui maksamaan kaikki rahat takaisin”, Chen kertoo ennakkomaksun palauttamisesta.

Chenin mukaan hallitus on määrännyt eri matkapalvelujen tarjoajia maksamaan ihmisille takaisin matkaliput, jotka jäävät tautiuhan vuoksi käyttämättä.

”Tämä on hyvä asia. Ehkä hallitus on paremmin valmistautunut kuin sarsin aikaan”, Chen sanoo.Kiinalaiset peilaavat uuden taudin kehittymistä vuoden 2003 sars-epidemiaan, jossa kuoli maailmanlaajuisesti yli 770 ihmistä. Wuhanin uusi koronavirus nimeltä 2019-nCoV vastaa noin 70-prosenttisesti sars-virusta, joka sai myös alkunsa Kiinasta ja johon kuoli noin kymmenen prosenttia tartunnan saaneista.

Mikä on hämmentävää, on uuden virustaudin etenemistahti virallisten tietojen valossa. Ensimmäinen tartuntatapaus todettiin joulukuun puolivälissä, minkä jälkeen tietoa tuntuu tulleen tipoittain, hieman kuten sars-epidemian alkuvaiheissa.

Tällä kertaa ensimmäisestä kuolintapauksesta kerrottiin 10. tammikuuta ja toisesta noin viikkoa myöhemmin. Tämän viikon tiistaina kuolonuhrien määrä nousi tai nostettiin kuuteen, mutta keskiviikkona alkuillasta luku kasvoi jo ainakin seitsemääntoista.

Vahvistettujen tartuntojen määrä taas oli maanantain tietojen mukaan 217, mutta keskiviikkona jo yli 500. Virustartuntoja on havaittu myös ulkomailla.
Vantaalaisen Chen Huin mukaan hänen Wuhanissa asuvaa serkkuaan pelottaa, koska hän työskentelee vilkkaassa pankkisalissa, joka on aina täpösen täynnä asiakkaita. Yksi serkun kollegoista ei saa nyt tulla töihin, koska tämän veljen epäillään sairastuneen uuteen tautiin.

”Serkkuani pelottaa nyt, koska hän on käyttänyt montaa päivää samaa hissiä ja ruokasalia työkaverinsa kanssa”, Chen sanoo.


Chenin antaman kuvailun mukaan mistään paniikista ei kuitenkaan voi vielä Wuhanissakaan puhua, sillä kaupoista saa yhä ruokaa ja julkisilla paikoilla on paljonlaisesti ihmisiä. Osittain vilkkautta selittää se, että kaikki valmistautuvat vuoden tärkeimpään juhlaan.

”Pelkään, että uudenvuoden jälkeen tilanne on paljon pahempi, koska kaikki ihmiset matkustavat”, Chen sanoo.

Kiinassa sian vuosi vaihtuu rotan vuodeksi lauantaina. Kiinalaiset tekevät noin kolme miljardia eri matkaa pari viikkoa kestävien uudenvuoden juhlallisuuksien aikana, kun mukaan lasketaan kaikki siirtymät, uutistoimisto Bloomberg kertoo.

Koska uusi virustauti on levinnyt moniin Kiinan maakuntiin sekä ainakin Japaniin, Thaimaahan, Taiwanille, Etelä-Koreaan ja Yhdysvaltoihin, myös Cheniä huolestuttaa paluu koti-Suomeen helmikuun alussa.

Chenin mies oli soittanut tiistaina ja pohtinut puhelimessa, pitäisikö Chenin palatessaan mennä ensin appivanhempien tyhjänä olevaan asuntoon tai ehkä suoraan terveyskeskukseen. Päiväkotiin töihin palaamista heti matkan jälkeen mies ei pidä järkevänä, vaikkei Chenillä mitään oireita olekaan.

”Minulla on parin tunnin lento Wuhanista Pekingiin ennen Suomeen lentämistä”, Chen sanoo.

Pelottaako siellä Wuhanissa olla?

”Minua ei niin pelota. Yleensä en käy ulkona, ja isoihin kauppoihin en mene.”

Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Rappukäytävään leijaili kuukausien ajan sietämätön haju – Vuokralainen tuhosi töölöläisasunnon jätteillä betoniseiniä myöten

  2. 2

   Tampereen keskustassa on kommuuni, jossa tyhjät pullot jaetaan painimalla

   Tilaajille
  3. 3

   ”Elämäni hirveimpiä kokemuksia” – Katariina Souri kertoo HS:lle, mitä hänelle tapahtui miljonääri Peter Nygårdin huvilalla

  4. 4

   Lätkäjätkät edustavat kaikkea, mikä suomalaisessa miehisyydessä on pielessä, sanoo kirjailija Juhani Brander

  5. 5

   ”Tämä jos mikä osoittaa, että kunnioitamme ihmisoikeuksia” – Vihreät riemastuivat, kun Ohisalo kertoi 175 turvapaikanhakijan tuomisesta Suomeen

  6. Näytä lisää
  1. 1

   ”Elämäni hirveimpiä kokemuksia” – Katariina Souri kertoo HS:lle, mitä hänelle tapahtui miljonääri Peter Nygårdin huvilalla

  2. 2

   Tampereen keskustassa on kommuuni, jossa tyhjät pullot jaetaan painimalla

   Tilaajille
  3. 3

   Helsingin keskustassa sijaitsevan ruokakaupan paistopisteelle ilmestyy siististi pukeutunut rouva, sitten tapahtuu jotain inhottavaa – HS valvoi paistopisteiden hygieniaa

  4. 4

   Vihreiden Fatim Diarra uhkaa julkistaa kaikki saamansa peniskuvat: ”Se on seksuaalista häirintää”

  5. 5

   En ole mies, mutta voin vilkaista

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  2. 2

   ”Nyt multa meni pata jumiin” – HS:n haltuunsa saamat ääni­viestit paljastavat, kuinka luistelu­valmentaja Mirjami Penttinen raivoaa nuorille luistelijoille

   Tilaajille
  3. 3

   Helsingin keskustassa sijaitsevan ruokakaupan paistopisteelle ilmestyy siististi pukeutunut rouva, sitten tapahtuu jotain inhottavaa – HS valvoi paistopisteiden hygieniaa

  4. 4

   Neljä vuotta sitten Peter Vesterbacka sai illallisilla idean, joka ei koskaan toteudu – HS:n erikoisartikkeli kertoo kaiken Tallinnan-tunnelista

   Tilaajille
  5. 5

   Kuinka paljon pidemmälle kansanedustajat voivat väkivallan ihannoinnissa vielä mennä?

  6. Näytä lisää