Jos maailman rikkain mies ei ole turvassa hakkereilta, kuka on? - Ulkomaat | HS.fi
Ulkomaat|Kommentti

Jos maailman rikkain mies ei ole turvassa hakkereilta, kuka on?

Jos Amazonin ja Washington Postin omistajan Jeff Bezosin kaltainen miljardööri ei ole verkkovakoilulta turvassa, miten kukaan voisi olla turvassa? Yksinkertainen vastaus on: ei mitenkään. Eikä kukaan olekaan, kirjoittaa HS:n ulkomaantoimittaja Laura Halminen.

Jeff Bezos syyskuussa 2018. Kuva: Joshua Roberts / Reuters

Julkaistu: 22.1. 17:47

Yhdellä on yli sata miljardia, toisen perheellä jopa yli biljoona sekä kokonainen valtakunta.

Luulisi, että näin tähtitieteellisillä omaisuuksilla saa kaiken, mitä haluaa. Vaan ei: biljonääriperheen perijä Mohammed bin Salman vaikuttaa sekaantuneen sadan miljardin miehen Jeff Bezosin kännykän hakkerointiin ja verkkovakoiluun.

Lue lisää: Lehdet: Saudi-Arabia vakoili maailman rikkainta miestä – kruununprinssi ujutti vakoiluohjelman Jeff Bezosin puhelimeen

Saudi-Arabian kuningassuku, jossa Mohammed bin Salman on perimysjärjestyksen kärjessä, ei ole ilmeisesti saanut mielestään riittävästi vaikutusvaltaa Yhdysvalloissa. Bezos omistaa paitsi verkkokauppa Amazonin, myös arvovaltaisen amerikkalaislehti Washington Postin. Lehti on sama, jolle saudiarabialainen toisinajattelija Jamal Khashoggi työskenteli ennen kuin hänet murhattiin Saudi-Arabian konsulaattiin Turkissa.

Myöhään tiistaina Suomen aikaa The Guardian ja Financial Times kertoivat, että Bezos ja bin Salman olivat keväällä 2018 tekemisissä keskenään viestipalvelu Whatsappissa. Sitten kruununprinssi lähetti Bezosille liitetiedoston, jonka mukana Bezosin kännykkään asentui vakoileva haittaohjelma.

Joitakin kuukausia myöhemmin amerikkalainen juorulehti National Enquirer julkaisi jättijutun Bezosin avioerosta. Kävi ilmi, että lehden hallussa oli varsin intiimejä kuvia, jotka eivät olleet peräisin siltä lähteeltä, jolta lehti niiden väitti olevan.

Kun Bezos palkkasi ammattilaisia tutkimaan asiaa, lehden omistajayhtiö hermostui. Lehti uhkasi julkaista Bezosista yksityiskohtaisia kuvia ”navan alta”, myös sukuelimestä, jos hän ei allekirjoita sopimusta, jossa vakuuttaa, ettei tulevaisuudessa väitä tulleensa hakkeroiduksi.

Bezos ei juorulehden kiristykseen suostunut. Mutta intiimejä kuviakaan ei ole julkaistu.

On mahdollista, joskaan ei varmaa, että lehden saamat kuvat ja Saudi-Arabian toteuttama hakkerointi liittyvät jotenkin toisiinsa.

Mutta voi myös olla, että Bezosin laitteen on hakkeroinut useampikin taho.

Toistaiseksi ainoa järkeenkäypä teoria on Saudi-Arabiaan liittyvä hakkerointi ja kiristys, sillä muista mahdollisista tietomurtajista ei ole ainakaan julkista tietoa.

On pakko kysyä, miksi sadan miljardin mies olisi viestitellyt sekä Saudi-Arabian kruununprinssin kanssa että ottanut intiimejä kuvia henkilökohtaisella puhelimellaan? Selitykseksi ei kelpaa, että puhelin on yksityinen.

Tässä kohtaa Jeff Bezosin turvallisuudesta vastaavat ihmiset ovat tyrineet. Pelkästään sadan miljardin omaisuuden johdosta luulisi olevan ilmeistä, että mieheen kohdistuu riski tulla kiristetyksi. Turva-alan ihmiset osaavat usein ottaa huomioon uhan siitä, että rikkaan tai vaikutusvaltaisen ihmisen läheinen voi tulla siepatuksi. Immateriaalista omaisuutta ei ymmärretä suojata, ja nyt sitten kävi näin.

Bezosilla olisi varaa pitää vaikka omaa puhelinta joka ikiselle käyttämälleen sovellukselle. Näin olisi turvallisempaa, eikä laitteesta pääsisi hakkeroinnin yhteydessä vuotamaan kaikkea muutakin. Toisaalta ihmisillä on keskimäärin ainakin 60 sovellusta puhelimissaan, joten yhtälö olisi kestämätön. Pelkästään puhelinten siirtelyynkin tarvittaisiin oma avustaja.

Mutta miksipä ei edes omia laitteita työ- ja yksityisasioille? Yksi töille, yksi ystäville ja kolmas niille seksikuville – jos niitä ylipäätään on pakko millään verkkoon kytketyllä laitteella ottaa.

Jos Jeff Bezos ei nerokkuudestaan huolimatta ole tullut ajatelleeksi tietojensa vuotamisen riskejä itse, olisi hänen turvallisuushenkilökuntansa tehtävä varoittaa häntä siitä.

Vai kävikö niin, että paratiisiin ui käärme? Uusi, mukava tuttavuus ja mahdollinen liikekumppani onnistui voittamaan Bezosin luottamuksen ja käytti sitä hyväkseen. Eikä siihen tarvittu kuin Bezosin puhelinnumero.

Tehokkaimmille hakkerointityökaluille ei oikeastaan voi mitään: tiedossa on tapauksia, jossa älypuhelimia on hakkeroitu siten, että Whatsappiin on jäänyt vain jälki vastaamattomasta videopuhelusta. Näin on toiminut jo aiemmin Khashoggin murhaa edeltäneeseen tiedonhankintaan liitetty israelilainen NSO Group -yhtiö, jolta muiden muassa Saudi-Arabia on ostanut heidän valmistamansa hakkerointityökalun käyttöönsä.

Lue lisää: Vakoiluohjelma asentui vastaamattomalla puhelulla – Näin toimii Whatsappin hakkeroinnista syytetty yritys, joka on kaupannut tuotteitaan myös Suomen Puolustusvoimille

Jos Jeff Bezosin kaltainen miljardööri ei ole turvassa, miten kukaan voisi olla turvassa? Yksinkertainen vastaus on: ei mitenkään. Eikä kukaan olekaan.

Suurimmalla osalla ei ole miljardiomaisuutta tai tarvetta miettiä, mitä tehdä, jos sattuisimme saamaan liitetiedoston Saudi-Arabian kruununprinssiltä. Meillä kun sellaiset menevät automaattisesti roskapostiin muiden nigerialaiskirjeiden sekaan. Bezosilla rahoineen on erilaiset ongelmat kuin tavan tallaajalla, joka ei ole illastanut prinssin kanssa tai jota juorulehdet eivät yritä kiristää vaikka puhelimesta joku kuva intiimialueista löytyisikin.

Bezosin toiminta on hyvin inhimillistä, ja se yhdistää hänet itseään köyhempiin ihmisiin. Tuskin hän tuli ajatelleeksi, mitä Whatsappiin saapuneesta liitetiedostosta voisi seurata. Harvalle moinen tulee mieleen, vaikka pitäisi.

Uhrien syytteleminen ei auta. Eikä tarinan pahis edes ole Jeff Bezos ja hänen mahdolliset seksikuvansa, vaan prinssi, joka paljastuu sammakoksi. Kuka haluaisi viestitellä miehen kanssa, joka käyttää valtaansa vastustajien hengen viemiseen ja jopa viestittelykumppanin yksityisyyden varastamiseen? Haluaisitko sinä harjoittaa liiketoimia tai tehdä politiikkaa näin halpamaisesti ja moraalittomasti toimivan ihmisen kanssa?

Kyllä kruununprinssi Mohammed bin Salmanilla Yhdysvalloissa viestikumppaneita vielä on. Eräästä tiedetään, että hän”whatsappasi” prinssin kanssa ainakin niihin aikoihin, kun Jamal Khashoggin järkyttävä murha tuli ilmi.

Hänen nimensä on Jared Kushner ja hän on presidentti Donald Trumpin vävy.

Lehdet: Saudi-Arabia vakoili maailman rikkainta miestä – YK:n asiantuntijat vaativat tapauksesta tutkintaa välittömästi