Ulkomaat

Tuomiopäivän kellon viisareita siirrettiin 20 sekuntia lähemmäs keskiyötä

Tuomiopäivän kellosta päättävän yhteisön perustivat atomipommin kehittäjät varoittaakseen ihmisiä ydinaseiden vaaroista. Siitä huolimatta kellon viisarit ovat olleet viime vuosina entistä pelottavammassa asennossa.

rac
Niin sanotun tuomiopäivän kellon viisarit ovat liikahtaneet parinkymmenen sekunnin verran lähemmäs keskiyötä. Tuomiopäivän kellon viisarien tämänhetkinen tila paljastettiin torstaina Washingtonissa.

Nyt kellon viisarit siirtyivät siis näyttämään sataa sekuntia vaille puoltayötä. Viisareiden siirrosta päättävä Bulletin of Atomic Scientists -tiedeyhteisö perusteli valintaa tiedotteessaan kahdella suurella ihmiskuntaa uhkaavalla vaaralla eli ydinsodalla ja ilmastonmuutoksella.

Tutkijat mainitsivat esimerkiksi sen, että kansainvälinen turvallisuustilanne on huolestuttava myös siksi, että maailman johtajat ovat antaneet uhkia hillitsevien poliittisten rakenteiden heikentyä. Esimerkkeinä huolta aiheuttavista asioista mainittiin Iranin ja Pohjois-Korean toistaiseksi ratkaisemattomat ydinasetilanteet sekä se, että konkreettiset toimet ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi ovat olleet juhlavista puheista huolimatta riittämättömiä. Tiedotteessa mainittiin myös muun muassa hallitusten harjoittamat disinformaatiokampanjat.

Kellon siirrolla halutaan tiedotteen mukaan varoittaa johtajia ja kansalaisia ympäri maailman siitä, että kansainvälinen turvallisuustilanne on nyt vaarallisempi kuin koskaan aikaisemmin.

Tuomiopäivän kello on epätieteellinen, mutta suosittu mittari sille, miten maailmalla menee. Viime vuosina ei ole mennyt kovin hyvin.

Vertauskuvallisen kellon viisarit naksahtivat puoli minuuttia lähemmäs tuhoa vuonna 2018 osoittamaan kahta minuuttia vaille keskiyötä. Tilanne pysyi samana vuonna 2019.

Niin lähellä tuomiopäivää ja ihmiskunnan tuhoa kello on käynyt viimeksi vuonna 1953. Silloin Yhdysvallat ja Neuvostoliitto testasivat vetypommia. Ja nyt siis viisari lähestyi puoltayötä vielä 20 sekuntia lisää.

Kellon viisareiden siirrosta päättävät Bulletin of Atomic Scientists -tiedeyhteisön tutkijat. Viimeisimmän kellonajan julkistivat torstaina kello 17 Suomen aikaa Washingtonissa Irlannin entinen presidentti Mary Robinson, YK:n edellinen pääsihteeri Ban Ki-Moon sekä tieteilijäryhmän ylin puheenjohtaja, kuvernööri Jerry Brown.

Bulletin of Atomic Scientistsin perusti vuonna 1945 ryhmä aiemmin ydinaseita kehitelleessä Manhattan Projectissa työskennelleitä tiedemiehiä. Manhattan Project oli Yhdysvaltojen toisen maailmansodan aikainen ydinaseohjelma, joka onnistui kehittämään ydinpommin.

Perustajat halusivat valistaa yleisöä ydinaseiden aiheuttamasta uhasta.

Vuonna 1948 J. Robert Oppenheimer ja Albert Einstein perustivat tiedesponsorien taustayhteisön, joka antaa asiantuntemuksensa käyttöön, kun tuomiopäivän kellon tikitystä määritellään.

Einstein tunnetaan suhteellisuusteorian isänä. Sen pohjalta syntyivät olosuhteet, jotka mahdollistivat sen, että Oppenheimer johti Yhdysvaltojen ensimmäistä menestynyttä ydinkoetta heinäkuussa 1945.

Pari viikkoa myöhemmin Yhdysvallat pudotti maailman ensimmäiset ydinpommit ensin Japanin Hiroshimaan ja sitten Nagasakiin.

Nykyään tuomiopäivän kellon liikkeitä määrittää 34 tieteilijän ryhmä, joista 13 on saanut Nobel-palkinnon useimmiten fysiikan tai kemian alalta. Joukossa ovat esimerkiksi myös Skypen perustaja Jaan Tallinn ja Microsoftin tutkimusjohtaja Eric Horvitz.

Alun perin tuomiopäivän kellon oli tarkoitus varoittaa ydinaseiden ja niiden kehittelyn vaaroista. Nyt se ei enää palvele tarkoitustaan, arvosteli tieteilijäryhmän entinen johtaja Lawrence M. Krauss keskiviikkona yhdysvaltalaislehti Wall Street Journalissa julkaistussa mielipidekirjoituksessaan.

Krauss johti tieteilijäryhmää vuodesta 2009 vuoteen 2018 asti. Hänen mukaansa nykypäivän uhat ovat niin moninaisia ja pitkälti poliittisia, ettei ydinfyysikkojen auktoriteetti riitä niiden tieteelliseen arviointiin. Siksi kellon olisi aika jäädä eläkkeelle, Krauss kirjoittaa.

”Kello mittaa nyt toisenlaisia uhkia. Ydinaseet voivat lopettaa koko ihmiskunnan päivässä, teollisuuteen liittyvät kasvihuonekaasujen päästöt eivät. Niillä on yhä todennäköisemmin erittäin tuhoisia vaikutuksia, mutta ne näkyvät pidemmällä aikavälillä ja jakaantuvat maapallolla epätasaisesti.”

Tammikuussa 2020 jännitettiin samaa kuin aiemmin: siirtyykö kello lähemmäs tuhoa? Onko mahdollista, että se siirtyisi taaksepäin?

Maailman keskilämpötila nousee nopeammin kuin on ennakoitu. Iranin ydinasesopimuksen kohtalo huojuu ja uraanin rikastaminen jatkuu. Yhdysvaltojen ja Venäjän välinen ydinaseiden rajoitussopimus INF pääsi happanemaan. Venäjä on kehittänyt ääntä nopeamman, ydinlatauksella varustetun risteilyohjuksen. Yhdysvaltain presidenttiä syytetään virkarikoksesta, joka voi teoriassa johtaa viraltapanoon.

Ei tämä järin hyvältä näytä.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Heikki Korpela muutti Norjaan tullakseen paremmaksi hiihtäjäksi – nyt hän on nähnyt, mihin hiihdon mahtimaan valtava menestys perustuu

  2. 2

   Ei koskaan enää perjantaita töissä – Näin mainostoimisto siirtyi nelipäiväiseen työviikkoon

  3. 3

   Pirkon ja Eliaksen nuori rakkaus roihusi vain yhden kesän, kunnes 36 vuotta myöhemmin tuli sähköposti – HS:n lukijat kertovat lomaromansseistaan

   Tilaajille
  4. 4

   Kun Harvey Weinstein saapui oikeuteen rollaattorin kanssa, epäilin sitä teatteriksi – Kaikkein vaarallisimpia ovat juuri ne kuvat, joiden taustoja emme tiedä

  5. 5

   Kun Lepakkomies astuu ovesta ja haluaa piikittää heroiinia, Jani Keto auttaa löytämään suonen – Tältä näyttää tanskalaisessa huumeidenkäyttöhuoneessa, jossa suomalainen Keto työskentelee

   Tilaajille
  6. Näytä lisää
  1. 1

   Miten toimia vihamielisen ihmisen edessä? Psykoterapeutti kertoo tekniikan, joka rauhoittaa mielen uhkaavassa tilanteessa

   Tilaajille
  2. 2

   HS:n laskuri kertoo, kuulutko asuin­alueesi pieni- vai suuri­tuloisiin

  3. 3

   Ensin Onni, 3, yski ja sitten vaimeni – Hädän hetkellä ensimmäiset minuutit ratkaisevat, mutta juuri silloin moni hyytyy

   Tilaajille
  4. 4

   Helsingin pörssissä viikosta tuli heikoin sitten euro­kriisin: osakkeiden arvosta pyyhkiytyi 10 prosenttia – Yhdys­valloissa osakkeet jatkoivat laskuaan

  5. 5

   Työnantajalle suuttunut mies jätti työnsä ja ajautui liki kolmen vuoden työttömyyteen – Oikeus tuomitsi yrityksen maksamaan jättikorvaukset

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Koronaviruksen hillitsemiseksi on olemassa yli­voimainen keino, joka on jokaisen ulottuvilla – Kokeile, läpäisetkö käsi­hygienian testin

  2. 2

   Tampereen keskustassa on kommuuni, jossa tyhjät pullot jaetaan painimalla

   Tilaajille
  3. 3

   ”Ovi avattiin, ja esiin työntyi pistin” – Toimittaja Jussi Konttisen isä joutui kuusi­vuotiaana venäläisten vanki­leirille, jolta moni lapsi ei selvinnyt

   Tilaajille
  4. 4

   ”Elämäni hirveimpiä kokemuksia” – Katariina Souri kertoo HS:lle, mitä hänelle tapahtui miljonääri Peter Nygårdin huvilalla

  5. 5

   Rappukäytävään leijaili kuukausien ajan sietämätön haju – Vuokralainen tuhosi töölöläisasunnon jätteillä betoniseiniä myöten

  6. Näytä lisää