Duuma hyväksyi yksimielisesti Putinin perustuslakimuutokset - Ulkomaat | HS.fi
Ulkomaat

Duuma hyväksyi yksimielisesti Putinin perustuslakimuutokset

Salamavauhtia parlamenttiin toimitettuja muutosehdotuksia käsitellään vielä kaksi kertaa .

Kuva Venäjän duuman istunnosta 16. tammikuuta, jolloin uusi pääministeri Mihail Mišustin puhui kansanedustajille. Kuva: JEVGENIA NOVOŽENINA / Reuters

Julkaistu: 23.1. 11:52

Venäjän parlamentin alahuone duuma on hyväksynyt ensimmäisessä käsittelyssä presidentti Vladimir Putinin perustuslakiin ehdottamat muutokset. Putinin muutoksia valmistelemaan nimittämä työryhmä ehti kokoontua vain kahdesti viiden päivän aikana ennen kuin muutosehdotukset toimitettiin parlamentille maanantaina.

Kaikki parlamentissa paikalla olleet 432 kansanedustajaa äänestivät muutoksien hyväksymisen puolesta.

Muutoksia käsitellään parlamentissa tämän jälkeen vielä kaksi kertaa.

Entisen pääministeri Dmitri Medvedevin hallitus erosi viime viikolla Putinin ehdotettua muutoksia maan perustuslakiin.

Muutosten myötä osa presidentin valtuuksista siirtyisi parlamentille ja muille valtion päätöselimille. Hallinnon kritisoijat uskovat, että muutosten tarkoitus on vahvistaa Putinin valta-asemaa sen jälkeen, kun hänen neljäs presidenttikautensa päättyy 2024.

Moskovan kaakkoispuolella Lipetskissa keskiviikkona puhunut Putin sanoi uskovansa, että Venäjä tarvitsee vahvan presidentin. Euroopan parlamentaarinen demokratia ei hänen mukaansa toimi.

”He eivät saa hallitusta muodostettua puolessa vuodessa. Ajatelkaa, jos Venäjä jäisi ilman hallitusta puoleksi vuodeksi. Se olisi katastrofi. Venäjä tarvitsee vahvan presidentin”, Putin sanoi.

Putin esitti isoja muutoksia Venäjän perustuslakiin ja sytytti spekulaatiot – Hallitus erosi heti, pääministeriksi nousee veroviraston johtaja

HS-analyysi: Venäjän pääministerin yllätys­potkut ovat osa uutta Operaatio Seuraajaa

Seuraa uutisia tästä aiheesta