Ulkomaat

Kiina eristää uusia kaupunkeja viruksen takia, rajoitukset koskevat jo yli 41:tä miljoonaa ihmistä

Pekingin viranomaiset ovat kieltäneet kiinalaisen uudenvuoden kokoontumiset kaupungissa. Muun muassa yksi Kiinan tunnetuimmista nähtävyyksistä eli Kielletty kaupunki suljetaan lauantaista alkaen varotoimenpiteenä koronavirustartuntojen vuoksi.

Kiinassa on alkamassa viikonloppuna vilkas matkustuskausi, koska lauantaina juhlitaan kiinalaista uuttavuotta, joka on myös suosittu hääajankohta. Jopa satojen miljoonien kiinalaisten odotetaan matkustavan kotiseudulleen. Uudenvuoden juhlintaa varjostaa kuitenkin koronaviruksen leviäminen.

Perjantai-aamuun mennessä koronavirukseen oli kiinalaisviranomaisten mukaan kuollut 24 ihmistä Hubein maakunnassa, yksi Hebein maakunnassa, joka ympäröi pääkaupunki Pekingiä ja yksi Heilonjiangin maakunnassa, joka on Kiinan pohjoisin maakunta. Vahvistettuja tartunnan saaneita on Reutersin mukaan jo yli 800.

Asiantuntijoiden mukaan todellinen luku liikkuu pikemminkin useassa tuhannessa. Lontoolaiset matemaattisen biologian tutkijat ovat laskeneet, että pelkästään Wuhanissa tartuntatapauksia olisi noin 4 000.

Torstaina Pekingin kaupungin viranomaiset kertoivat peruvansa ison osan kaupungissa järjestettävistä kiinalaisen uudenvuoden tapahtumista varotoimena. Juhlamenoista peruttiin muun muassa temppeleissä järjestettävät tapahtumat, jotka ovat perinteisesti houkutelleet erityisesti turisteja. Useat muut kiinalaiskaupungit ovat seuranneet Pekingin linjaa ja peruneet uudenvuoden tapahtumiaan.

Torstaina Kiinan viranomaiset kertoivat myös aikovansa sulkea yhden Kiinan tunnetuimmista nähtävyyksistä. Pekingissä sijaitseva Kielletty kaupunki on tarkoitus sulkea lauantaista alkaen toistaiseksi määrittelemättömän mittaiseksi ajaksi. Ovensa sulkee myös Shanghain Disneyland.

Lisäksi osa Kiinan muurista suljetaan vierailijoilta, kertoo AFP.

Koronaviruksen uudentyyppinen, ärhäkkä muoto alkoi levitä Wuhanissa, Hubein maakunnan pääkaupungissa Kiinan keskiosassa joulukuussa.

Manner-Kiinan lisäksi tautia on tavattu ainakin Thaimaassa, Japanissa, Etelä-Koreassa, Taiwanissa ja Yhdysvalloissa. Torstaina myös Singapore sekä Vietnam kertoivat vahvistaneensa, että tautia on havaittu myös niissä. Eri maiden viranomaiset antoivat kansalaisilleen varoituksia perjantaina. Esimerkiksi Japanin hallinto kehotti kansalaisiaan välttämään Hubein maakuntaan matkustamista.

Perjantaiaamuna selvisi, että myös Suomessa tutkitaan kahta koronavirusepäilyä, kun kaksi kiinalaisturistia hakeutui Ivalon terveyskeskukseen hoitoon influenssaoireiden vuoksi.

Lue lisää: Lapissa tutkitaan kahta koronavirusepäilyä: Wuhanista tulleet turistit hakeutuivat yöllä Ivalon terveyskeskukseen – HS seuraa

Koronavirus aiheuttaa hengitystietulehduksia ja voi aiheuttaa keuhkokuumetta. Oireita ovat kuume, yskä ja hengitysvaikeudet.

Kiina ryhtyi torstaina poikkeuksellisen koviin toimiin estääkseen koronaviruksen leviämisen laajemmalle: 11 miljoonan asukkaan suurkaupunki pantiin karanteeniin. Kaikki lennot, junat, laivat ja bussit Wuhanista on peruttu ja kaupungin julkinen liikenne pysäytetty.

Viranomaiset eivät kieltäneet ihmisiä ajamasta, mutta mediatietojen mukaan myös kaupungista ulos vievät moottoritiet on suljettu. Sosiaalisessa mediassa kiertää videoita, joissa näkyy tiesulkuja.Wuhanin kaupungin karanteenin jälkeen myös muissa kaupungeissa rajoitettiin liikennettä. Kaikkiaan noin 41 miljoonaa ihmistä oli perjantaiaamuna Suomen aikaa jonkinasteisessa karanteenissa, kun tiesulut levisivät ja joukkoliikennettä rajoitettiin muualla Hubein maakunnassa. Kaupungeissa suljettiin myös joitakin julkisia tiloja, kuten teattereita ja karaokebaareja, kertovat uutistoimistot.

Noin 60 kilometrin päässä Wuhanista sijaitsevan Huanggangin kaupungin karanteeni tuli voimaan keskiyöllä paikallista aikaa.

Lisäksi liikennettä ja liikkumista on rajoitettu ainakin Ezhoussa, Xiantaossa, Chibissä, Lichuanissa, Enshissä, Qianjiangissa, Xianningissa ja Huangshissa kertovat uutistoimistot ja muun muassa brittilehti The Guardian.

”Ellei erityisistä syistä ole, kansalaisten ei pitäisi poistua Wuhanista”, viranomaiset viestittivät matkustuskieltoa koskevassa ilmoituksessa.

Myös Wuhaniin saapuvaa liikennettä on rajoitettu.


Maailman terveysjärjestön WHO:n alainen komitea on tällä viikolla kokoontunut pohtimaan sitä, pitäisikö virus julistaa kansainväliseksi terveysuhaksi. WHO kertoi torstaina, että ainakin vielä on liian varhaista pitää virusta kansainvälisenä terveysuhkana.

”Kiinassa tämä on hätätilanne, mutta siitä ei ole vielä tullut kansainvälistä terveyttä uhkaavaa hätätilaa. Siitä saattaa kuitenkin vielä tulla sellainen”, sanoi Maailman terveysjärjestön pääjohtaja Tedros Adhanom Ghebreyesus torstaina Reutersin mukaan.

Hänen mukaansa ainakaan vielä ei ole todisteita siitä, että virus olisi tarttunut ihmisestä toiseen missään muualla kuin Kiinassa. Tartuntoja on havaittu myös Kiinan ulkopuolella, mutta toistaiseksi tapauksissa on ilmeisesti ollut kyse Kiinasta tulleista tai siellä vierailleista ihmisistä, kertoo Reuters.


Wuhanin karanteenista kerrottiin torstain vastaisena yönä Kiinan aikaa. Paikalla olleet yhdysvaltalaiskanava CNN:n toimittajat kertovat yrityksestään päästä pois kaupungista ennen karanteenin alkamista.

Karanteeni tuli voimaan paikallista aikaa kymmeneltä aamulla, ja suurin osa lennoista ennen sitä oli jo täynnä. Lisäksi oli epävarmaa, mitä tapahtuisi, jos lento myöhästyisi. Saisiko se lähtölupaa enää kymmenen jälkeen?


Vaikka tiesuluista ei viranomaisten tiedotteessa puhuttu, CNN:n toimittajat olivat nähneet sosiaalisessa mediassa kuvia poliiseista sulkemassa moottoriteitä.

Kolmelta aamuyöstä CNN:n tiimi päätti lähteä kiireellä juna-asemalle, jossa vastassa olivat juna-aseman ovista ulos ylettyvät jonot. Monet olivat valmiita ostamaan junalipun minne vain, ”kunhan pääsen ulos Wuhanista”, raportoi The Washington Post.

Toimittajat saivat kuin saivatkin liput aamuseitsemän junaan Pekingiin, mutta eri juna-asemalta – läheltä samaa toria, jota on epäilty koko koronaviruksen alkupisteeksi.

Juna-aseman ulkopuolella eräs nainen olisi tarjonnut tiimille autokyytiä ulos kaupungista 300 dollarilla. Lopulta tiimi kuitenkin pääsi Pekingin-junaansa.


Kokonaisen miljoonakaupungin sulkeminen on ennennäkemätöntä.

”Se on uskomaton toimenpide”, sanoo Michiganin yliopiston tohtori Howard Markel The New York Timesille. Lääketieteen historiaa tutkiva Markel sanoo, että hän ole koskaan kuullut vastaavan suuruusluokan karanteenista.

Wuhan on Kiinan seitsemänneksi suurin kaupunki, suurempi kuin esimerkiksi yksikään Yhdysvaltojen kaupunki. Kiinalaisen uudenvuoden alla karanteenia voisi verrata siihen, että kaikki New Yorkin asukkaat pistettäisiin karanteeniin juuri joulun alla.


”Tietojeni mukaan on uutta tieteelle yrittää pitää 11 miljoonaa ihmistä kaupungin sisällä”, sanoi Gauden Galea, Maailman terveysjärjestö WHO:n Kiinan-edustaja, uutistoimisto AP:lle.

”Sitä ei ole aiemmin kokeiltu terveydellisenä toimenpiteenä. Emme voi tässä vaiheessa sanoa, toimiiko se vai ei.”

Karanteeni sairauksien leviämisen estämisen toimenpiteenä on ikivanha. Sana on peräisin italiasta: quaranta giorni eli neljäkymmentä päivää oli Venetsian satamaan saapuvien laivojen karanteeniaika ruttoepidemian aikaan 1300-luvulla.

Se ei kuitenkaan ole välttämättä erityisen tehokas toimenpide, arvioivat asiantuntijat.

Esimerkiksi vuonna 2014 Liberian terveysviranomaiset eristivät pääkaupunki Monvoriassa 70 000 ihmistä slummiin ebolan vuoksi, mikä asiantuntijoiden mukaan vain auttoi sairautta leviämään.

Kiinan toimeenpanema karanteeni sulkee kaupunkiin myös terveet ihmiset ja voi altistaa heidät aiempaa suuremmalle tartuntariskille.

Riskinä on myös, että ihmisistä tulee aiempaa vastahakoisempia tartuntaepäilyn ilmoittamiselle.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n johtava asiantuntija Jussi Sane kertoo, että WHO:n linja massakaranteeneihin on yleisesti ottaen se, että niitä tulee välttää, koska niistä voi tulla niin paljon muita haittoja.

”Ne ovat hyvin järeitä toimia, joiden kohdalla pitää harkita tarkasti, onko niistä hyötyä.”

Sane ei kuitenkaan halua ryhtyä spekuloimaan sitä, miten ja millä perustein Kiina on päätynyt karanteeniin.

Sanen mukaan torjuntatoimenpiteiden tulisi olla linjassa sen suhteen, miten vaarallinen ja helposti leviävä tauti on kyseessä. WHO lykkäsi keskiviikkona päätöstä siitä, julistetaanko koronavirus kansainväliseksi terveysuhaksi.

Sane huomauttaa, että tämänhetkisen tiedon mukaan koronavirustapaukset painottuvat perussairauksia sairastaviin ja iäkkäisiin ihmisiin – siis ihmisiin, jotka ovat tyypillisestikin esimerkiksi influenssan riskiryhmää. Esimerkiksi Suomessa vuosittaisen kausi-influenssan aallossa todetaan noin 500 ”ylimääräistä” kuolemaa.


Karanteenissa on lopulta kyse päättämisestä yksilön vapauden rajoittamisen ja taudin yhteisölle aiheuttaman haitan kesken.

Karanteenit iskevät yleensä ensimmäisenä heikko-osaisiin. Esimerkiksi ruttoepidemian aikaan eurooppalaiset kaupungit sulkivat rajojensa ulkopuolelle vähemmistöryhmiä, juutalaisia ja lepraa sairastavia.

”Se on karanteenin synkkä puoli – sen väärinkäyttö sosiaalisena välineenä eikä niinkään lääketieteellisenä toimenpiteenä”, lääketieteen historiantutkija Markel kertoo The New York Timesille.

Yksi kiinalaisviranomaisille ihmisten eristämistä kaupunkiin suositelleista asiantuntijoista kertoo CNN:n haastattelussa, että kyseessä on varsin äärimmäinen, mutta hänen mukaansa silti tarpeellinen toimenpide.

”Kiinalainen uusivuosi on kiinalaisten tärkein juhlapyhä. Monet väestöstä tulevat Kiinan maaseudulta työskentelemään Wuhaniin, ja nyt heitä pyydetään olemaan lähtemättä ja tapaamatta sukulaisiaan. Se on vaikeaa, mutta se on tehtävä”, mikrobiologian professori Yuen Kwok-yung sanoi.

”Mielestäni Kiinan hallitus on ollut hyvin päättäväinen, mikä on hyvä asia koko maailmalle.”


Wuhanissa monet ovat joka tapauksessa peloissaan.

Uutistoimisto Reutersin mukaan ihmiset ovat rynnänneet kauppoihin ostamaan ruokaa varastoon, ja liha- ja kasvishyllyt ammottivat monessa paikassa jo tyhjinä.

Kiinassa sosiaalisessa mediassa Weibossa karanteeni on herättänyt paljon huolestunutta keskustelua, kertoo uutistoimisto AFP.

”Tämä tuntuu maailmanlopulta”, eräs käyttäjä viestitti.

Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Tampereen keskustassa on Suomen kovin kommuuni – ”Linnan” asukkaita yhdistää armoton harrastus

   Tilaajille
  2. 2

   ”Elämäni hirveimpiä kokemuksia” – Katariina Souri kertoo HS:lle, mitä hänelle tapahtui miljonääri Peter Nygårdin huvilalla

  3. 3

   Puolisottomuus on yleistynyt kolme­kymppisillä lyhyessä ajassa: ”Parisuhteiden dynamiikka vaikuttaa syntyvyyteen”, tutkija sanoo

  4. 4

   Lätkäjätkät edustavat kaikkea, mikä suomalaisessa miehisyydessä on pielessä, sanoo kirjailija Juhani Brander

  5. 5

   Kello on 10.40, wc:n roskakorissa on verisiä papereita ja puhdistus­lappuja – HS vietti päivän Oodissa

  6. Näytä lisää
  1. 1

   ”Elämäni hirveimpiä kokemuksia” – Katariina Souri kertoo HS:lle, mitä hänelle tapahtui miljonääri Peter Nygårdin huvilalla

  2. 2

   Helsingin keskustassa sijaitsevan ruokakaupan paistopisteelle ilmestyy siististi pukeutunut rouva, sitten tapahtuu jotain inhottavaa – HS valvoi paistopisteiden hygieniaa

  3. 3

   En ole mies, mutta voin vilkaista

  4. 4

   Vihreiden Fatim Diarra uhkaa julkistaa kaikki saamansa peniskuvat: ”Se on seksuaalista häirintää”

  5. 5

   Jos Samu Hällforsin työntekijä on onneton, hän saa 5 000 euroa – Yrittäjä ratkaisi avokonttorien pahimman piinan, ja se teki hänestä rikkaan miehen

   Tilaajille
  6. Näytä lisää
  1. 1

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  2. 2

   ”Nyt multa meni pata jumiin” – HS:n haltuunsa saamat ääni­viestit paljastavat, kuinka luistelu­valmentaja Mirjami Penttinen raivoaa nuorille luistelijoille

   Tilaajille
  3. 3

   Helsingin keskustassa sijaitsevan ruokakaupan paistopisteelle ilmestyy siististi pukeutunut rouva, sitten tapahtuu jotain inhottavaa – HS valvoi paistopisteiden hygieniaa

  4. 4

   Neljä vuotta sitten Peter Vesterbacka sai illallisilla idean, joka ei koskaan toteudu – HS:n erikoisartikkeli kertoo kaiken Tallinnan-tunnelista

   Tilaajille
  5. 5

   Kuinka paljon pidemmälle kansanedustajat voivat väkivallan ihannoinnissa vielä mennä?

  6. Näytä lisää