Ulkomaat

Koronaviruksen takia eristetyn Wuhanin kadut tyhjenivät, mutta kaupasta sai vielä ruokaa, kertoo kaupungissa oleva vantaalais­nainen

Chen Hui ei tiedä, milloin hän pääsee palaamaan lastensa luo kotiin Vantaalle.

Wuhanin miljoonakaupungin kaduilla oli torstaina poikkeuksellisen tyhjää, kertoi vantaalainen Chen Hui puhelimessa. Viranomaiset julistivat kaupungin karanteeniin, joka alkoi aamukymmeneltä paikallista aikaa.

Karanteenin syy on aiemmin tuntematon koronaviruksen aiheuttama tauti, joka on lähtöisin Wuhanista. Sen pelätään leviävän jopa maailmanlaajuiseksi epidemiaksi.


Torstaina katujen autiuteen vaikutti myös sateinen sää, Chen kertoi.

Hän kävi itse aamulla lähimmässä ruokakaupassa ostamassa nuudeleita ja pikanuudeleita.

”Ruoka riittää meille kahdeksi kolmeksi viikoksi”, äitinsä luona vierailulla oleva Chen sanoi.

Vantaalainen Chen, 45, on syntyisin Wuhanista. Hän on asunut Suomessa 20 vuotta ja on Suomen kansalainen. Hän työskentelee vantaalaisessa päiväkodissa.

Lähikaupassa oli hänen mukaansa vielä torstaiaamuna ruokaa saatavilla, mutta pikanuudelit alkoivat olla lopussa. Monet hankkivat Chenin mukaan nyt kuivaruokaa, koska pakastimet ovat jo täynnä.

Jotkut isot ruokakaupat ilmoittivat nettisivuillaan, että ne on suljettu toistaiseksi. Lauantaina vietetään kiinalaista uuttavuotta, joten kauppojen sulkeminen tulee huonoon aikaan.

”Meille nuoremmille netistä löytyy tietoa, onko kaupat auki. Vanhoille ihmisille se voi olla vähän vaikeampaa”, Chen sanoi.

Sukulaiset pitävät huolta vanhuksista. Hänkin aikoi soittaa tädilleen ja tarkistaa, onko hänellä riittävästi ruokaa.

Chenin mukaan viranomaiset ovat vakuuttaneet, että ruoka ei lopu Wuhanista karanteenista huolimatta.Julkinen liikenne on katkaistu, joten kaupungissa liikkumaan pääsee vain taksilla tai omalla autolla. Monet ovat jääneet kotiin, mutta sairaaloissa on ruuhkaa, kun ihmiset käyvät tarkistuttamassa oireitaan.

Koronavirus aiheuttaa hengitystietulehduksia ja voi aiheuttaa keuhkokuumetta. Oireita ovat kuume, yskä ja hengitysvaikeudet.

Myös bensa-asemilla oli Chenin mukaan jonoja. ”Jos ei ole omaa autoa, on vaikea päästä mihinkään”, Chen sanoi. Hänellä autoa ei ole.

Aivan neljän seinän sisällä ei ole pakko pysytellä. Äidin asunnossa on iso parveke, ja talon vieressä on puisto, jossa voi ulkoilla.


Kaikki Wuhanista lähtevät lennot on peruttu, eikä kaupungista pääse pois myöskään junalla, bussilla tai autolla. Ulosmenotiet on suljettu.

Chenkin joutui perumaan omat paluulentonsa. Hänen piti lentää 1. helmikuuta Pekingiin ja jatkaa 2. helmikuuta Helsinkiin.

Chenin pitäisi palata maanantaina 3. helmikuuta töihin päiväkotiin, mutta hänellä ei ole mitään tietoa, milloin hän pääsee lähtemään Wuhanista.

Lentoyhtiön nettisivulla kerrotaan, että kaikki lennot, joiden pitäisi lähteä Wuhanista 29. maaliskuuta mennessä, voi perua ilmaiseksi. Siitä hän on päätellyt, että viranomaiset varautuvat jopa kaksi kuukautta jatkuvaan karanteeniin.

Mitään virallista arviota karanteenin kestosta ei ole esitetty. Suomen viranomaiset eivät ole olleet häneen yhteydessä.Chen kertoi olevansa vähän huolissaan kolmesta lapsestaan, jotka ovat Suomessa. Yhden lapsista on määrä esiintyä koululaisryhmän kanssa perjantaina Helsingin Kansalaistorilla kiinalaisen uudenvuoden juhlassa.

Chenin mukaan yhden esiintyjän äiti kertoi vanhempien Whatsapp-ryhmässä, että ei uskalla päästää lastaan esiintymään koronaviruksen takia.

Torstaihin mennessä koronavirukseen oli kiinalaisviranomaisten mukaan kuollut 17 ihmistä Wuhania ympäröivässä Hubein maakunnassa. Vahvistettuja tartunnan saaneita on Reutersin mukaan noin 600.

Asiantuntijoiden mukaan todellinen luku liikkuu tuhansissa. Lontoolaiset matemaattisen biologian tutkijat ovat laskeneet, että pelkästään Wuhanissa tartuntatapauksia olisi noin 4 000.

Kiinan lisäksi tautia on tavattu Thaimaassa, Japanissa, Etelä-Koreassa, Taiwanissa ja Yhdysvalloissa.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Bellingcat: Puhelu­tiedot paljastivat Berliinin puisto­murhaajan kytkökset Venäjän turvallisuus­palvelu FSB:hen

  2. 2

   Maa katoaa rivitalon alta Tampereella: ”Olen tätä uumoillut jo jonkin aikaa”, sanoo asukas

  3. 3

   Moni säilyttää vihanneksia ja hedelmiä väärin, ja se voi johtaa turhaan hävikkiin – asiantuntija kertoo helpot korjausliikkeet

   Tilaajille
  4. 4

   Image: Sibelius-Akatemiassa seksuaalista häirintää, nöyryyttämistä sekä opettajien ja opiskelijoiden välisiä suhteita

  5. 5

   Suomi sai uuden Michelin-ravintolan: Inarille yksi tähti

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Moni säilyttää vihanneksia ja hedelmiä väärin, ja se voi johtaa turhaan hävikkiin – asiantuntija kertoo helpot korjausliikkeet

   Tilaajille
  2. 2

   Nuorten miesten kivessyöpä yleistyy nopeasti, eikä syytä tiedetä – Lääkäri kertoo, millaisten oireiden vuoksi kannattaa mennä heti lääkäriin

  3. 3

   Katja Lahtinen tekee joka päivä ruokaa sadoille lapsille ja tienaa 2 500 euroa kuussa – Tällaisen maailman kouluruokalan keittäjä näkee

   Tilaajille
  4. 4

   Yhdysvaltalaiset risteily­matkustajat suuttuivat evakuoimisestaan virus­karanteenista Japanista

  5. 5

   Oodin johtaja: Päihteiden käytöstä ja huumeiden piikittämisestä on tullut arkipäiväinen ongelma

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Jopa 70 prosenttia suomalaisista syö liian vähän hiilihydraatteja – asiantuntija kertoo yllättävät merkit, joista tunnistat hiilarivajeen

   Tilaajille
  2. 2

   HS vietti vuorokauden Helsingin maineikkaimmalla huolto­asemalla, ja kello 1.06 pöytään nukahti työntekijöille tuttu mies

   Tilaajille
  3. 3

   ”Nyt multa meni pata jumiin” – HS:n haltuunsa saamat ääni­viestit paljastavat, kuinka luistelu­valmentaja Mirjami Penttinen raivoaa nuorille luistelijoille

   Tilaajille
  4. 4

   Huippuharpisti Emmanuel Ceysson osaa kertoa muusikoille, miten kilpailut voitetaan – Suomalaisille hän on ”ranskan­peruna”, ja syy siihen on puoliso Antti Holma

   Tilaajille
  5. 5

   Kun ikuisesti reipas uupuu, kukaan ei huomaa – On väärin luulla, että jokainen pystyy pyytämään apua

  6. Näytä lisää