Ulkomaat

Kommentti: Demokraattien suurin haave virka­rikos­jutussa vaatisi vaihto­kaupan, joka antaisi Trumpille jykevän propaganda-aseen

Yli puolet amerikkalaisista uskoo Trumpin käyttäneen valtaansa väärin, mutta vain harva seuraa senaatin oikeudenkäyntiä. Republikaaneja ei kiinnosta uusien todisteiden kuuleminen, ja virkarikosjutusta uhkaa tulla turhauttava ja demokraatteja vahingoittava soppa, kirjoittaa HS:n ulkomaantoimittaja Pekka Mykkänen.

Olen käyttänyt kymmeniä kallis­arvoisia tunteja elämästäni seuratessani Yhdys­valtain presidentin Donald Trumpin virka­rikos­prosessia. Vaarana on, että nuo tunnit (joista osasta olen toki saanut palkkaa) alkavat tuntua hukkaan heitetyltä ajalta, koska prosessin lopputulos on ollut pitkään selvä: Trump vapautetaan syytteistä, ja hän jatkaa virassaan.

Turhuuksien turhuus, ajattelee jo moni amerikkalainen, joista murskaava enemmistö ei seuraa senaatin suorana televisioitua show’ta. Tiistaina, ensimmäisenä istuntopäivänä, oikeudenkäyntiä seurasi tärkeimmiltä kanavilta vain noin 11 miljoonaa amerikkalaista, kun 326 miljoonaa kansalaista teki jotain muuta.

Yksi syy on se, että tämänhetkisten tietojen perusteella senaatin oikeudenkäynnissä kerrataan uudestaan, ja sitten vielä uudestaan se, mikä tuli esille jo syksyllä pidetyissä edustajainhuoneen kuulemisissa. Voi olla, että mitään uutta todistusaineistoa ei enää esitetä.

Tylsyyttä on havaittu myös senaatin istuntosalissa, jossa osa yleisöstä on lähtenyt kesken käsittelyjen pois. Jotkut senaattorit ovat ilmeisesti karanneet sääntöjen vastaisesti salista, minkä lisäksi senaattorit haukottelevat tuoleissaan, kuvailee uutistoimisto AP.

Oikeudenkäynnin tuomareina ovat siis senaatin sata jäsentä, joista 53 on republikaaneja. Heistä ehkä yksikään ei tule äänestämään Trumpia vastaan. Sen sijaan jokainen demokraatti äänestänee Trumpia viralta, mutta presidentin kaatoon tarvittaisiin 67 ääntä – niinpä se ei onnistu.

Kansalla on toki mietteensä, vaikkei se silmä kovana prosessia seuraakaan. CNN-kanavan tuoreen kyselyn mukaan 58 prosenttia amerikkalaisista ajattelee, että Trump käytti valtaansa väärin, kun hän painosti Ukrainan presidenttiä Volodymyr Zelenskyitä käymään demokraattien presidenttiehdokkaan Joe Bidenin kimppuun.


51 prosenttia sanoi kyselyssä, että senaatin pitäisi panna presidentti viralta. Mutta kuten kongressin jäsenet, amerikkalaiset ovat täysin jakautuneet totuuskäsitystensä ja johtopäätöstensä suhteen: 89 prosenttia demokraattiäänestäjistä haluaa Trumpin viralta, kun republikaaneista näin toivoo kahdeksan prosenttia.

Vertailun vuoksi: vain alle kolmannes amerikkalaisista halusi Bill Clintonin eroavan tehtävästään, kun häntä syytettiin virkarikosprosessissa pari vuosikymmentä sitten.

Vaikka Trumpin presidenttiyden jatkumisen suhteen ei olekaan yllätyksiä luvassa, itse prosessissa on vielä jännittämistä. Suurin kysymys on, suostuuko senaatin enemmistö kuulemaan lisää todistajia: demokraatit sitä janoavat ja republikaanit vastustavat.

Demokraattien suurin haave on, että he saisivat senaatin eteen Trumpin entisen turvallisuusneuvonantajan John Boltonin. Tämän on kerrottu verranneen presidentin lähipiirin ja Ukrainan välistä suhmurointia ”huumediiliin”. Bolton olisi valmis todistamaan, mutta Trumpin Valkoinen talo ei tähän suostu.


Lisätodistajista ja uuden kirjallisen todistusaineiston vaatimisesta voitaisiin päättää enemmistöllä, mikä edellyttäisi, että neljä republikaania tukisi demokraattien yritystä. Juuri neljän republikaanin lasketaan harkitsevan asiaa, josta päätetään aikaisintaan ensi viikolla.

Senaatissa heräsi äskettäin uusi ajatus siitä, että republikaanit voisivat hyväksyä Boltonin todistajaksi, jos demokraatit antaisivat Joe Bidenin tai tämän pojan Hunter Bidenin todistaa senaatissa. Poika-Biden istui korruptiosta epäillyn ukrainalaisyrityksen hallituksessa, mistä republikaanit ovat yrittäneet virittää merkittävää skandaalia.

Kymmenet miljoonat amerikkalaiset uskovat, että isä-Biden yritti ajaa Ukrainan valtionsyyttäjän eroamaan suojellakseen poikaansa. Tämä ei pidä paikkansa minkään luotettavan tahon mukaan, vaikka kyseistä väitettä esittäviä nettivideoita on katseltu kymmeniä miljoonia kertoja.

Vaikka mikään ei viittaa siihen, että kumpikaan Biden olisi tehnyt mitään väärin Ukrainassa, Trump olisi halunnut Ukrainan tutkivan Bideneita. Tai pikemminkin hän halusi, että tutkimuksista olisi tehty näyttävä julkinen ilmoitus: presidentti Zelenskyin suulla CNN-kanavan haastattelussa.

Trump yritti käydä Bideneiden kimppuun Ukrainan tuella – jäädyttäen Ukrainalle korvamerkityn sotilasavun. Biden on Trumpin ehkä pahin haastaja tämän vuoden presidentinvaaleissa. (Tosin Trumpin mukaan presidentti oli vain huolissaan Ukrainan korruptiosta, minkä takia sotilasapu hetkeksi jäädytettiin.)

Senaatin demokraattijohtaja Chuck Schumer ja Joe Biden totesivat molemmat keskiviikkona, että mitään vaihtokauppaa todistajilla ei tehdä. Biden sanoi, ettei hän halua, että virkarikosoikeudenkäynti muutetaan ”farssiksi ja teatteriksi”.

Bidenin kuuleminen senaatissa olisi tehnyt hänen väitetystä Ukraina-suhmuroinnistaan entistä jykevämmän propaganda-aseen Trumpille ja tämän tukijoukoille. On muistettava, että Trumpia ei ole läheskään aina kiinnostanut totuus, vaan se, mikä mielikuva asioista vallitsee.

Trump esimerkiksi piti puoli vuosikymmentä elossa teoriaa, jonka mukaan hänen demokraattiedeltäjänsä Barack Obama ei olisi (ehkä sittenkään, kuka tietää) syntynyt Yhdysvalloissa. Näin Trump sai istutettua lukemattomiin amerikkalaisiin Obamaan kohdistuvan epäluulon siemenen.

Kunnes sitten syyskuussa 2016 Trump kutsui median uuteen hotelliinsa kertoakseen, että – tadaa – Obama on sittenkin syntynyt Yhdysvalloissa. Kuin jostain surrealismin ja dadaismin fuusioteoksesta Trump lausui, että demokraatti Hillary Clinton oli pannut alulle epäilyt Obaman syntyperästä ja nyt Trumpin työtä oli saattaa epäilyt päätökseen. Ja piste.

Näin sanottuaan Trump alkoi esitellä hotelliaan ottamatta vastaan yhtäkään kysymystä liittyen Obamaan.

”Meitä on höynäytetty, meitä on höynäytetty”, kommentoi CNN-kanavan tähtireportteri John King Trumpin ”tiedotustilaisuutta”.

Monia muitakin oli höynäytetty. Vuoden 2016 alussa tehdyssä kyselyssä vain 48 prosenttia amerikkalaisista uskoi Obaman syntyneen Yhdysvalloissa, kun 34 prosenttia ei siihen uskonut. Loput eivät tienneet, mikä mahtoi olla totta.

Jos Biden saataisiin senaattiin todistajaksi, se saattaisi antaa Trumpia tukevalle Fox-kanavalle ja muulle propagandakoneistolle tilaisuuden esittää asian niin, että Biden on jollain epäilyttävällä tavalla sekaantunut tähän Ukraina-soppaan ja nyt hän kiemurtelee kuin mato koukussa.

Tällainen julkisuus voisi maksaa Bidenille demokraattien esivaaleissa paikan puolueensa presidenttiehdokkaana, kun tällä hetkellä hän johtaa demokraattien sisäisiä kannatuskyselyjä.

Ilman Boltonin tai muiden Trumpin lähipiiriläisten todistuksia virkarikosoikeudenkäynti uhkaa jäädä turhauttavaksi näytelmäksi, joka kääntyy vaalivuoden mittaan demokraatteja vastaan. Sellaiseen tavoitteeseen Trump muuten pyrki Ukraina-projektillaan, joka johti hänen syyttämiseensä.

Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Rappukäytävään leijaili kuukausien ajan sietämätön haju – Vuokralainen tuhosi töölöläisasunnon jätteillä betoniseiniä myöten

  2. 2

   Tampereen keskustassa on kommuuni, jossa tyhjät pullot jaetaan painimalla

   Tilaajille
  3. 3

   ”Elämäni hirveimpiä kokemuksia” – Katariina Souri kertoo HS:lle, mitä hänelle tapahtui miljonääri Peter Nygårdin huvilalla

  4. 4

   Lätkäjätkät edustavat kaikkea, mikä suomalaisessa miehisyydessä on pielessä, sanoo kirjailija Juhani Brander

  5. 5

   ”Tämä jos mikä osoittaa, että kunnioitamme ihmisoikeuksia” – Vihreät riemastuivat, kun Ohisalo kertoi 175 turvapaikanhakijan tuomisesta Suomeen

  6. Näytä lisää
  1. 1

   ”Elämäni hirveimpiä kokemuksia” – Katariina Souri kertoo HS:lle, mitä hänelle tapahtui miljonääri Peter Nygårdin huvilalla

  2. 2

   Tampereen keskustassa on kommuuni, jossa tyhjät pullot jaetaan painimalla

   Tilaajille
  3. 3

   Helsingin keskustassa sijaitsevan ruokakaupan paistopisteelle ilmestyy siististi pukeutunut rouva, sitten tapahtuu jotain inhottavaa – HS valvoi paistopisteiden hygieniaa

  4. 4

   Vihreiden Fatim Diarra uhkaa julkistaa kaikki saamansa peniskuvat: ”Se on seksuaalista häirintää”

  5. 5

   En ole mies, mutta voin vilkaista

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  2. 2

   ”Nyt multa meni pata jumiin” – HS:n haltuunsa saamat ääni­viestit paljastavat, kuinka luistelu­valmentaja Mirjami Penttinen raivoaa nuorille luistelijoille

   Tilaajille
  3. 3

   Helsingin keskustassa sijaitsevan ruokakaupan paistopisteelle ilmestyy siististi pukeutunut rouva, sitten tapahtuu jotain inhottavaa – HS valvoi paistopisteiden hygieniaa

  4. 4

   Neljä vuotta sitten Peter Vesterbacka sai illallisilla idean, joka ei koskaan toteudu – HS:n erikoisartikkeli kertoo kaiken Tallinnan-tunnelista

   Tilaajille
  5. 5

   Kuinka paljon pidemmälle kansanedustajat voivat väkivallan ihannoinnissa vielä mennä?

  6. Näytä lisää