Ulkomaat

Ranskan presidentti Emmanuel Macron hermostui turvamiehille kirkon ovella Israelissa

Ranskan presidentti Emmanuel Macron vieraili Jerusalemissa osallistumassa holokaustin muistotilaisuuteen.

rac
Useiden maiden johtajat ovat olleet viime päivinä Jerusalemissa torstaina järjestettyä holokaustin muistotilaisuutta varten.

Saman matkan yhteydessä Ranskan presidentistä Emmanuel Macronista alkoi levitä muun muassa sosiaalisessa mediassa video, jossa tämä hermostuu israelilaisille turvallisuusviranomaisille. Kohtaus muistuttaa samankaltaista tapausta vuonna 1996, jolloin Ranskan entinen presidentti Jacques Chirac menetti malttinsa turvallisuushenkilökunnan kanssa samassa kirkossa.

Välikohtaus tapahtui Pyhän Annen kirkon ovella Jerusalemin vanhassa kaupungissa. Kirkko on kuulunut Ranskalle vuodesta 1856 lähtien, jolloin aluetta hallinnut Turkin sulttaanikunta luovutti sen Ranskan keisari Napoleon III:lle.

”Mene ulos”, Macron komensi israelilaisia turvallisuusviranomaisia videolla.

”Kaikki tietävät säännöt. En pidä siitä, mitä teit juuri edessäni. Mene ulos, pyydän”, Macron sanoi.

Myöhemmin presidentti kertoi toimittajille tilanteen päättyneen ystävällisissä merkeissä kädenpuristukseen. Myös Israelin poliisin tiedotteen mukaan Macron pahoitteli asiaa vierailunsa jälkeen sekä kätteli henkilökuntaa.

Syynä Macronin puuttumiseen tilanteeseen oli presidentin tiedottajan mukaan se, että israelilaiset turvallisuusviranomaiset olivat yrittäneet tulla kirkkoon, vaikka turvallisuudesta huolehtiminen oli ranskalaisten vastuulla, kertoi yhdysvaltalaiskanava CNN.

”Pyhän Annen kirkko kuuluu Ranskalle. On Ranskan vastuulla huolehtia näiden paikkojen turvallisuudesta”, tiedottaja sanoi.

Ranska, kuten monet muutkaan valtiot, ei ole tunnustanut Israelin suvereniteettia Jerusalemin vanhan kaupungin alueeseen, vaikka Israel itse katsoo koko Jerusalemin sen aluetta, kertoo CNN.

”Ei koskaan enää” – valtioiden johtajat muistelivat Jerusalemissa holokaustia

Usean maan johtajat ovat olleet koolla Jerusalemissa muistelemassa yli kuuden miljoonan juutalaisen surmaamista toisessa maailmansodassa. Puheissa korostettiin, ettei vastaava saa koskaan toistua, mutta uhkia nähtiin silti eri suunnilla.

Saksan liittopresidentti Frank-Walter Steinmeier kertoi haluavansa voida sanoa, että saksalaiset ovat saaneet historialta lopullisen ja kertakaikkisen opetuksen.

”Mutta en voi sanoa niin, koska viha leviää. Tietysti meidän aikamme on erilainen. Sanat eivät ole samoja. Syylliset eivät ole samoja. Mutta viha on sama”, Steinmeier sanoi.

Hänen mukaansa viha esittäytyy nykyään uudessa muodossa tarjoten juutalaisvastaisia, rasistista ja itsevaltaisia ajatuksia ratkaisuksi tulevaisuuden ongelmiin.

Juutalaisvastaisuuden nousun nosti esiin myös Macron. Hän varoitti samalla miljoonien holokaustin uhrien muiston käyttämisestä väärin.

”Kenelläkään ei ole oikeutta kutsua näitä kuolleita oikeuttamaan vihaa tai jakolinjoja nykyajassa”, Macron sanoi.

Ranskan presidentin sanat saattoi tulkita kommentiksi Israelin ja Yhdysvaltain puheenvuoroille, joissa ei jätetty käyttämättä hyväksi tilaisuutta varoittaa Iranin uhasta. Pääministeri Benjamin Netanjahu kutsui Irania maailman juutalaisvastaisimmaksi valtioksi ja sanoi ”Teheranin tyrannien” uhkaavan juutalaisten ja Israelin olemassaoloa.

Netanjahu sai tukea Yhdysvaltain varapresidentiltä Mike Pencelta, jonka mukaan holokaustin kiistäminen on osa Iranin virallista politiikkaa.

”Maailman täytyy seistä vahvana Iranin islamilaista tasavaltaa vastaan”, Pence sanoi.

Venäjän presidentin Vladimir Putinin mielestä YK:n turvallisuusneuvoston viiden pysyvän jäsenmaan pitäisi kokoontua tänä vuonna huippukokoukseen keskustelemaan maailman epävakaudesta ja ”puolustamaan rauhaa”.

Muistojuhla Yad Vashem -keskuksessa järjestettiin 75 vuotta sitten tapahtuneen Auschwitzin keskitysleirin vapauttamisen johdosta. Neuvostojoukot saapuivat nykyisen Puolan alueella sijaitsevaan leiriin 27. tammikuuta 1945. Pelkästään Auschwitzissa surmattiin yli miljoona juutalaista.

Auschwitzin vapautuksen muistotilaisuuksiin valmistautuminen ei ole sujunut ilman poliittisia kiistoja. Puolan presidentti Andrzej Duda perui osallistumisensa tilaisuuteen Jerusalemissa, koska hänelle ei ollut varattu mahdollisuutta puhua, toisin kuin Putinille.

Venäjä ja Puola ovat kiistelleet viime aikoina Puolan roolista holokaustissa ja toisen maailmansodan syttymisessä.

Suomea Jerusalemin tilaisuudessa edusti presidentti Sauli Niinistö, joka osallistuu myös Auschwitz-muistotilaisuuteen Puolassa ensi maanantaina.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Katajanokan alta paljastui erikoinen rakennelma: Vedessä on piilossa sata metriä holvi­kaarta, joka on kuin suoraan keski­ajalta

  2. 2

   Millaista on päiväkodissa, jossa aikuisilla on aikaa ja lapset ovat ”keskivertoa ihanampia”? HS vietti päivän Majavien seurassa Lauttasaaressa

   Tilaajille
  3. 3

   Saksan ampumisissa on kuollut ainakin 11 ihmistä, kuollut epäilty jätti Bild-lehden mukaan äärioikeistolaisen viestin

  4. 4

   Ihmiset ahdistuvat turhista asioista, sanoo professori Jyrki Korkeila – Asiantuntija kertoo, mitä on ”lillukanvarsiahdistus”

   Tilaajille
  5. 5

   Demokraattien viimeöinen vaali­väittely oli brutaalia katsottavaa: Paksu lompakko ei suojellut Bloombergia kanssa­kilpailijoilta

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Osa ihmisistä kävelee ”istuma­kävelyä”, joka voi aiheuttaa kipuja niskassa asti – Fysio­terapeutti neuvoo kolme liikettä, joilla kävelystä tulee ryhdikästä ja sulavaa

   Tilaajille
  2. 2

   Mies kasasi pihalleen romua, jätettä ja jopa puolikkaita junanvaunuja – Kuvat näyttävät, miten ympäristöä turmeltiin vuosien ajan

  3. 3

   Katajanokan alta paljastui erikoinen rakennelma: Vedessä on piilossa sata metriä holvi­kaarta, joka on kuin suoraan keski­ajalta

  4. 4

   Lähes joka toinen kiinalainen on nyt karanteenissa: HS:n kuvakooste näyttää aavekaupungeiksi muuttuneet metropolit

   Tilaajille
  5. 5

   Millaista on päiväkodissa, jossa aikuisilla on aikaa ja lapset ovat ”keskivertoa ihanampia”? HS vietti päivän Majavien seurassa Lauttasaaressa

   Tilaajille
  6. Näytä lisää
  1. 1

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  2. 2

   HS vietti vuorokauden Helsingin maineikkaimmalla huolto­asemalla, ja kello 1.06 pöytään nukahti työntekijöille tuttu mies

   Tilaajille
  3. 3

   ”Nyt multa meni pata jumiin” – HS:n haltuunsa saamat ääni­viestit paljastavat, kuinka luistelu­valmentaja Mirjami Penttinen raivoaa nuorille luistelijoille

   Tilaajille
  4. 4

   Neljä vuotta sitten Peter Vesterbacka sai illallisilla idean, joka ei koskaan toteudu – HS:n erikoisartikkeli kertoo kaiken Tallinnan-tunnelista

   Tilaajille
  5. 5

   Kuinka paljon pidemmälle kansanedustajat voivat väkivallan ihannoinnissa vielä mennä?

  6. Näytä lisää