Ulkomaat

Yhdysvallat määräsi uuden viisumisäännön: Raskaana oleva ei saa viisumia jos matkan syyksi epäillään synnytystä

Yhdysvaltoihin kohdistuu synnytysturismia, jonka tarkoituksena on taata lapselle Yhdysvaltojen kansalaisuus. Uusi viisumisääntö ei koske suomalaisten ja useiden muiden EU-kansalaisten turistimatkailua.

Yhdysvaltojen hallinto ryhtyy karsimaan siirtolaisuutta rajoittamalla viisumien myöntämistä raskaana oleville naisille. Muutos astuu voimaan tänään perjantaina, kertovat uutistoimistot AFP ja Reuters.

Ilmiössä on kyse siitä, että Yhdysvalloissa syntynyt ihminen saa automaattisesti Yhdysvaltojen kansalaisuuden. Tästä syystä hallinto kutsuu toimintaa synnytysturismiksi. Sen tuloksena syntyneitä ihmisiä on nimitetty ”ankkurivauvoiksi”: heidän ajatellaan olevan vanhempiensa portti oleskelulupaan ja lailliseen elämään Yhdysvalloissa.

Tällaisille raskaana oleville naisille ei jatkossa ole tarkoitus enää myöntää viisumia lyhytaikaiseen oleskeluun Yhdysvalloissa.

Uutiskanava CNN sai haltuunsa Yhdysvaltojen lähetystöihin ympäri maailman torstaina toimitetun ohjeistuksen. Sen mukaan viisumiasioita käsittelevillä diplomaateilla ei ole oikeutta yrittää selvittää synnytysaikeita kyselemällä naispuolisilta hakijoilta asiasta ellei siihen ole perusteltua syytä.

Virkailijoilla pitää siis olla erikseen perusteltu syy olettaa, että viisuminhakija on nimenomaan aikeissa hakeutua Yhdysvaltoihin synnyttämään tarkoituksenaan hankkia lapselle Yhdysvaltain kansalaisuus. Perustelut pitää myös dokumentoida kirjallisesti.

Valkoisen talon nimetön virkamies sanoi CNN:lle, että tällainen perusteltu syy kysyä synnytysasioista olisi hakemusmerkintä siitä, että viisumin hakija on matkustamassa Yhdysvaltoihin lääketieteellisen toimenpiteen vuoksi. Viisumihakemuksissa on jo valmiiksi tällainen perusteluvaihtoehto.

Virkailija ei suostunut myöntämään tai kiistämään, että lähetystöjen viisumihenkilökunnan ”perusteltu syy” voi olla myös se, että hakija näyttäisi olevan raskaana. Raskaustestin tuloksen kysyminen tai edellyttäminen on kuitenkin kiellettyä, kertoi myös AFP.

Valkoisen talon tiedotteen mukaan sääntömuutos on tarpeen paitsi maahanmuuttojärjestelmän riippumattomuuden, myös yleisen ja kansallisen turvallisuuden takaamiseksi.

Yleisellä turvallisuudella tarkoitetaan suomeksi käännettynä tavallisesti yleistä järjestystä siinä, missä kansallinen turvallisuus viittaa valtiollisiin uhkiin kuten vakoiluun ja sodan uhkaan tai vaikka terrorismiin.

CNN huomauttaa, ettei kanavan haastattelema virkamies pystynyt antamaan kunnollista esimerkkiä siitä, miten synnytysturismi ja ankkurivauvat uhkaisivat kansallista turvallisuutta. Virkamiehen mukaan uudella säännöstöllä suljetaan porsaanreikä.

Porsaanreikä on kiistatta olemassa. Uutistoimisto AFP kertoo että vuosi sitten viranomaiset pysäyttivät kolmen synnytysturismiringin toiminnan. Ne tarjosivat Kiinan kansalaisille väylän tulla synnyttämään Kaliforniassa. Yhdysvaltojen ulkoministeriön mukaan synnytysturismitoimistot saattavat laskuttaa palveluistaan jopa 90 000 euron palkkioita.

Yhdysvalloissa syntyy vuosittain noin 3,8 miljoonaa lasta. AFP esittää ajatuspaja Center for Immigration Studies -ajatuspajan arvion, jonka mukaan kesäkuun 2016 ja 2017 välisenä aikana synnytysturismin johdosta vauvoja syntyi Yhdysvalloissa noin 33 000.

Center of Immigration Studies tunnetaan maahanmuuttovastaisuudestaan.

CNN puolestaan lainaa tartuntatautien viraston tilastoa siitä, kuinka moni ulkomaille osoitteensa ilmoittanut nainen synnyttää Yhdysvalloissa. Luku on noin 10 000.

Uusi sääntö koskee turismi- ja muita luonteeltaan lyhytaikaisia viisumeja, mutta se ei koske Visa Waiver -ohjelman maita. Kyseisessä ohjelmassa viisumi tarvitaan vasta 90 päivän oleskelua pidemmälle ajalle. Ohjelmaan kuuluvat Suomen lähes kaikki EU-maat, Japani, Australia ja Uusi-Seelanti sekä esimerkiksi Chile ja Brunei.

CNN:n haastatteleman maahanmuuttopolitiikkaan erikoistuneen instituutin tutkija Sarah Piercen mukaan sääntö asettaa viisumivirkailijat hankalaan asemaan. He kun joutuvat tekemään päätöksen siitä, uskovatko jonkun olevan synnyttämässä.

Lisäksi kyseisiä viisumeita myönnetään jopa kymmenen vuoden päähän, joten hakija voi hakea viisumin hyvissä ajoin ennen kuin edes hankkiutuu raskaaksi. Eikä kovin moni todennäköisesti edes myönnä virkailijalle, että matkan tarkoitus olisi synnyttää.

”Paljon tehokkaampaa olisi käydä synnytysturismiteollisuuden kimppuun”, Pierce sanoi.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Katajanokan alta paljastui erikoinen rakennelma: Vedessä on piilossa sata metriä holvi­kaarta, joka on kuin suoraan keski­ajalta

  2. 2

   Demokraattien viimeöinen vaali­väittely oli brutaalia katsottavaa

  3. 3

   Millaista on päiväkodissa, jossa aikuisilla on aikaa ja lapset ovat ”keskivertoa ihanampia”? HS vietti päivän Majavien seurassa Lauttasaaressa

   Tilaajille
  4. 4

   Saksan ampumisissa on kuollut ainakin 11 ihmistä, kuollut epäilty jätti Bild-lehden mukaan äärioikeistolaisen viestin

  5. 5

   Ihmiset ahdistuvat turhista asioista, sanoo professori Jyrki Korkeila – Asiantuntija kertoo, mitä on ”lillukanvarsiahdistus”

   Tilaajille
  6. Näytä lisää
  1. 1

   Katajanokan alta paljastui erikoinen rakennelma: Vedessä on piilossa sata metriä holvi­kaarta, joka on kuin suoraan keski­ajalta

  2. 2

   Osa ihmisistä kävelee ”istuma­kävelyä”, joka voi aiheuttaa kipuja niskassa asti – Fysio­terapeutti neuvoo kolme liikettä, joilla kävelystä tulee ryhdikästä ja sulavaa

   Tilaajille
  3. 3

   Mies kasasi pihalleen romua, jätettä ja jopa puolikkaita junanvaunuja – Kuvat näyttävät, miten ympäristöä turmeltiin vuosien ajan

  4. 4

   Millaista on päiväkodissa, jossa aikuisilla on aikaa ja lapset ovat ”keskivertoa ihanampia”? HS vietti päivän Majavien seurassa Lauttasaaressa

   Tilaajille
  5. 5

   Kimi Räikkönen teki sen taas: erottuu formulakuljettajien yhteiskuvassa hilpeästi edukseen

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  2. 2

   HS vietti vuorokauden Helsingin maineikkaimmalla huolto­asemalla, ja kello 1.06 pöytään nukahti työntekijöille tuttu mies

   Tilaajille
  3. 3

   ”Nyt multa meni pata jumiin” – HS:n haltuunsa saamat ääni­viestit paljastavat, kuinka luistelu­valmentaja Mirjami Penttinen raivoaa nuorille luistelijoille

   Tilaajille
  4. 4

   Neljä vuotta sitten Peter Vesterbacka sai illallisilla idean, joka ei koskaan toteudu – HS:n erikoisartikkeli kertoo kaiken Tallinnan-tunnelista

   Tilaajille
  5. 5

   Kuinka paljon pidemmälle kansanedustajat voivat väkivallan ihannoinnissa vielä mennä?

  6. Näytä lisää