Kiina yritti rajoittaa keskustelua koronaviruksesta jo tammikuun alussa – ainakin kahdeksan verkkokeskustelijaa pidätettiin - Ulkomaat | HS.fi
Ulkomaat

Kiina yritti rajoittaa keskustelua koronaviruksesta jo tammikuun alussa – ainakin kahdeksan verkkokeskustelijaa pidätettiin

Kiina on pidättänyt viruksesta sosiaaliseen mediaan kirjoittaneita ja pakottanut hongkongilaisia toimittajia poistamaan Wuhanissa kuvaamaansa aineistoa. Tiedonsaannin hankaloittaminen voi vaikeuttaa tartuntojen selvittämistä ja lisätä niiden leviämistä.

Vartijaryhmä seisoi wuhanilaisen Huananin kalatorin edustalla sen jälkeen kun ensimmäisen koronavirukseen sairastuneen kuolemasta ilmoitettiin virallisesti 12. tammikuuta. Kalatori oli suljettu viranomaisten määräyksestä. Kuva: Noel Celis / AFP

Julkaistu: 24.1. 16:01

Kiinan viranomaiset ovat saattaneet haitata tiedonvälitystä koronaviruksen leviämisestä. He ovat pidättäneet ihmisiä, jotka ovat keskustelleet viruksesta sosiaalisessa mediassa sekä uhkailleet toimittajia pidättämisellä.

Tammikuun kolmantena päivänä Hubein maakunnassa sijaitsevan Wuhanin kaupungin poliisi kertoi ”rangaisseensa kahdeksaa ihmistä valheellisen tiedon julkaisemisesta tai levittämisestä ilman vahvistuksia”.

Uutistoimisto AFP kertoi tuolloin, että poliisi tiedotti asiasta sosiaalisen median kanavissaan ja kehotti ihmisiä noudattamaan lakia ja pidättäytymään väärän tiedon levittämisestä.

Pidätetyt olivat kirjoittaneet Kiinan sosiaaliseen mediaan Weiboon ja verranneet uutta koronavirusta sars-viruksen aiheuttamaan epidemiaan.

Asiasta kertovat Yhdysvaltojen Floridassa toimivan journalismia opettavan Poynter-instituutin sivuilla Taiwanin faktantarkistus­verkoston päätoimittaja ja toisen kansainvälisen faktantarkistusverkoston apulaisjohtaja.

Poynterin mukaan tammikuun kolmantena päivänä Wuhanissa oli todettu ainakin 27 tapausta viruksesta, joka aiheutti ärhäkän keuhkokuumeen. Huananin elintarviketori, josta viruksen epäillään lähteneen leviämään, oli suljettu muutamaa päivää aikaisemmin. Viranomaiset vakuuttelivat vuoden ensimmäisellä viikolla, että virus tulee eläimistä eikä voisi tarttua ihmisestä toiseen.

Poynter yritti selvittää, mitä kahdeksalle pidätetylle on tapahtunut. Ainoat tiedot, jotka he löysivät, olivat Kiinan valtion omistaman Global Times -lehden päätoimittajan Hu Xijinin kuluvalla viikolla kirjoittamat Weibo-päivitykset.

Ensimmäinen oli kriittinen viruksesta kirjoittaneiden ihmisten pidättämistä kohtaan ja antoi ymmärtää, että viruksesta somettaneet ihmiset olivat oikeassa.

Seuraava päivitys oli sovittelevampi. Hu kirjoitti, että poliisilla ei ehkä ollut ajanmukaista ja riittävää tietoa viruksesta, kun ihmiset pidätettiin.

Kolmannessa päivityksessä Hu kertoi jo saaneensa lisää tietoa: kahdeksan epäiltyä eivät enää olleet pidätettyinä eikä heitä kuulemma oltu rangaistu. Puhutus oli paitsi ystävällinen, myös nauhoitettu ystävällisyyden todistamiseksi. Ihmiset eivät Hun kirjoituksen mukaan olleet lääketieteeseen perehtyneitä ja tulivat erehtyneeksi virusasioissa.

Faktantarkistajat eivät pystyneet omatoimisesti vahvistamaan mitään Global Timesin päätoimittajan kirjoittamaa, mutta talouslehti Business Insider kertoo muistakin tapauksista, joissa tiedonkulkua on vähintään häiritty.

Ryhmä hongkongilaisia toimittajia otettiin kiinni Wuhanissa tammikuun puolivälissä, kun he olivat paikallisessa sairaalassa uutisoimassa viruksesta.

Uutiskanava TVB kertoi, että siviilivaatteissa olleet poliisit veivät toimittajat sairaalassa poliisille varattuihin tiloihin kuulusteltaviksi ja vaativat poistamaan sairaalassa kuvatun ja tallennetun aineiston.

Time-lehden toimittaja kertoi reportaasissaan Wuhanista, että kadulla kävellessään ja tilannetta tarkkaillessaan häntä uhkailtiin toistuvasti pidättämisellä.

Vasta kuluvalla viikolla Kiinan yleisestä järjestyksestä vastaava viranomainen varoitti piilottelemasta mahdollisia uusia koronavirustartuntoja. Varoituksen mukaan jokainen, joka piilottelisi uusia tartuntatapauksia, ”naulattaisiin häpeäpaaluun ikuisuuden ajaksi”, järjestysviranomainen uhkasi.

”Jokainen, joka asettaa poliitikkojen kasvot kansan edun edelle, on vuosituhannen synnintekijä sekä puolueelle että kansalaisille.”

Pidätetyksi joutuminen uuden koronavirustyypin vertaamisesta sars-virukseen on pahaenteistä, sillä Kiinan viranomaisten jähmeys ja tiedonvälityksen haittaaminen pahensivat sarsin leviämistä ja haittasivat sairastuneiden avunsaantia.

Sars tappoi maailmanlaajuisesti yli 800 ihmistä vuosina 2002 ja 2003.

Se, että Kiina pimitti tietojaan, saattoi johtaa Suomen ainoaan sars-kuolemantapaukseen. Kiina jätti kertomatta, että maailman kansainvälisen työjärjestö ILO:n suomalaisasiantuntija sai sars-tartunnan Kiinan kauppaministeriön korkealta virkamieheltä.

Suomalainen virkamies ei tiennyt, että hänellä oli sars, joten hän ei ymmärtänyt hakeutua ajoissa hoitoon. Kiinan viranomaiset sen sijaan tiesivät, että hän oli ollut lennolla sars-potilaan, kiinalaisen virkamiehen vieressä. Virkamies hakeutui hoitoon heti lennon jälkeen, mutta hänen tartuntansa alkuperää ei joko kartoitettu tai ei kerrottu. Niinpä ihmiset, joita virkamies tartutti, eivät ehkä osanneet hakeutua ajoissa hoitoon.

Mahdollisesti tuhannet ihmiset saivat tartunnan turhaan ja sadat kuolivat, koska Kiina panttasi ratkaisevaa tietoa ja vääristeli tilastoja minkä ehti, kirjoitti HS:n entinen Kiinan-kirjeenvaihtaja Pekka Mykkänen aiemmin tammikuussa.

Sars-epidemian aikaan kommunistisen puolueen komennossa olevan järjestelmän yritykset hillitä paniikkia ja säilyttää kasvonsa epäonnistuivat, sillä kiinalaiset jakoivat tietoa esimerkiksi tekstiviesteillä. Nykyään kiinalaisilla on sosiaalinen media, jossa jakaa tietoja.

Ensimmäisiä testituloksia Ivalon korona­virus­epäilyistä odotetaan vielä perjantai-iltana – tämä tilanteesta tiedetään nyt

Kiina eristää uusia kaupunkeja viruksen takia, rajoitukset koskevat jo yli 41:tä miljoonaa ihmistä

THL julkaisi ohjeet matkustajille: Näin vältyt pahimmillaan tappavalta koronavirukselta

Seuraa uutisia tästä aiheesta