Ulkomaat

Kiina yritti rajoittaa keskustelua koronaviruksesta jo tammikuun alussa – ainakin kahdeksan verkkokeskustelijaa pidätettiin

Kiina on pidättänyt viruksesta sosiaaliseen mediaan kirjoittaneita ja pakottanut hongkongilaisia toimittajia poistamaan Wuhanissa kuvaamaansa aineistoa. Tiedonsaannin hankaloittaminen voi vaikeuttaa tartuntojen selvittämistä ja lisätä niiden leviämistä.

Kiinan viranomaiset ovat saattaneet haitata tiedonvälitystä koronaviruksen leviämisestä. He ovat pidättäneet ihmisiä, jotka ovat keskustelleet viruksesta sosiaalisessa mediassa sekä uhkailleet toimittajia pidättämisellä.

Tammikuun kolmantena päivänä Hubein maakunnassa sijaitsevan Wuhanin kaupungin poliisi kertoi ”rangaisseensa kahdeksaa ihmistä valheellisen tiedon julkaisemisesta tai levittämisestä ilman vahvistuksia”.

Uutistoimisto AFP kertoi tuolloin, että poliisi tiedotti asiasta sosiaalisen median kanavissaan ja kehotti ihmisiä noudattamaan lakia ja pidättäytymään väärän tiedon levittämisestä.

Pidätetyt olivat kirjoittaneet Kiinan sosiaaliseen mediaan Weiboon ja verranneet uutta koronavirusta sars-viruksen aiheuttamaan epidemiaan.

Asiasta kertovat Yhdysvaltojen Floridassa toimivan journalismia opettavan Poynter-instituutin sivuilla Taiwanin faktantarkistus­verkoston päätoimittaja ja toisen kansainvälisen faktantarkistusverkoston apulaisjohtaja.

Poynterin mukaan tammikuun kolmantena päivänä Wuhanissa oli todettu ainakin 27 tapausta viruksesta, joka aiheutti ärhäkän keuhkokuumeen. Huananin elintarviketori, josta viruksen epäillään lähteneen leviämään, oli suljettu muutamaa päivää aikaisemmin. Viranomaiset vakuuttelivat vuoden ensimmäisellä viikolla, että virus tulee eläimistä eikä voisi tarttua ihmisestä toiseen.Poynter yritti selvittää, mitä kahdeksalle pidätetylle on tapahtunut. Ainoat tiedot, jotka he löysivät, olivat Kiinan valtion omistaman Global Times -lehden päätoimittajan Hu Xijinin kuluvalla viikolla kirjoittamat Weibo-päivitykset.

Ensimmäinen oli kriittinen viruksesta kirjoittaneiden ihmisten pidättämistä kohtaan ja antoi ymmärtää, että viruksesta somettaneet ihmiset olivat oikeassa.

Seuraava päivitys oli sovittelevampi. Hu kirjoitti, että poliisilla ei ehkä ollut ajanmukaista ja riittävää tietoa viruksesta, kun ihmiset pidätettiin.

Kolmannessa päivityksessä Hu kertoi jo saaneensa lisää tietoa: kahdeksan epäiltyä eivät enää olleet pidätettyinä eikä heitä kuulemma oltu rangaistu. Puhutus oli paitsi ystävällinen, myös nauhoitettu ystävällisyyden todistamiseksi. Ihmiset eivät Hun kirjoituksen mukaan olleet lääketieteeseen perehtyneitä ja tulivat erehtyneeksi virusasioissa.

Faktantarkistajat eivät pystyneet omatoimisesti vahvistamaan mitään Global Timesin päätoimittajan kirjoittamaa, mutta talouslehti Business Insider kertoo muistakin tapauksista, joissa tiedonkulkua on vähintään häiritty.

Ryhmä hongkongilaisia toimittajia otettiin kiinni Wuhanissa tammikuun puolivälissä, kun he olivat paikallisessa sairaalassa uutisoimassa viruksesta.

Uutiskanava TVB kertoi, että siviilivaatteissa olleet poliisit veivät toimittajat sairaalassa poliisille varattuihin tiloihin kuulusteltaviksi ja vaativat poistamaan sairaalassa kuvatun ja tallennetun aineiston.

Time-lehden toimittaja kertoi reportaasissaan Wuhanista, että kadulla kävellessään ja tilannetta tarkkaillessaan häntä uhkailtiin toistuvasti pidättämisellä.

Vasta kuluvalla viikolla Kiinan yleisestä järjestyksestä vastaava viranomainen varoitti piilottelemasta mahdollisia uusia koronavirustartuntoja. Varoituksen mukaan jokainen, joka piilottelisi uusia tartuntatapauksia, ”naulattaisiin häpeäpaaluun ikuisuuden ajaksi”, järjestysviranomainen uhkasi.

”Jokainen, joka asettaa poliitikkojen kasvot kansan edun edelle, on vuosituhannen synnintekijä sekä puolueelle että kansalaisille.”

Pidätetyksi joutuminen uuden koronavirustyypin vertaamisesta sars-virukseen on pahaenteistä, sillä Kiinan viranomaisten jähmeys ja tiedonvälityksen haittaaminen pahensivat sarsin leviämistä ja haittasivat sairastuneiden avunsaantia.

Sars tappoi maailmanlaajuisesti yli 800 ihmistä vuosina 2002 ja 2003.

Se, että Kiina pimitti tietojaan, saattoi johtaa Suomen ainoaan sars-kuolemantapaukseen. Kiina jätti kertomatta, että maailman kansainvälisen työjärjestö ILO:n suomalaisasiantuntija sai sars-tartunnan Kiinan kauppaministeriön korkealta virkamieheltä.

Suomalainen virkamies ei tiennyt, että hänellä oli sars, joten hän ei ymmärtänyt hakeutua ajoissa hoitoon. Kiinan viranomaiset sen sijaan tiesivät, että hän oli ollut lennolla sars-potilaan, kiinalaisen virkamiehen vieressä. Virkamies hakeutui hoitoon heti lennon jälkeen, mutta hänen tartuntansa alkuperää ei joko kartoitettu tai ei kerrottu. Niinpä ihmiset, joita virkamies tartutti, eivät ehkä osanneet hakeutua ajoissa hoitoon.

Mahdollisesti tuhannet ihmiset saivat tartunnan turhaan ja sadat kuolivat, koska Kiina panttasi ratkaisevaa tietoa ja vääristeli tilastoja minkä ehti, kirjoitti HS:n entinen Kiinan-kirjeenvaihtaja Pekka Mykkänen aiemmin tammikuussa.

Sars-epidemian aikaan kommunistisen puolueen komennossa olevan järjestelmän yritykset hillitä paniikkia ja säilyttää kasvonsa epäonnistuivat, sillä kiinalaiset jakoivat tietoa esimerkiksi tekstiviesteillä. Nykyään kiinalaisilla on sosiaalinen media, jossa jakaa tietoja.

Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Junamatkustaja kertoi epäilevänsä koronaa, VR veti vaunun liikenteestä siivousta varten

  2. 2

   Pääkaupunkiseutua piinanneet murtovarkaat jäivät kiinni Puolan ja Ukrainan rajalla – saaliiksi oli päätynyt myös ”todella näyttävä” Lego-Porsche

  3. 3

   Jari Sillanpää oikeudessa lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä: ”Syytekuvaus on aika raju, mutta tiedän mitä on tapahtunut”

  4. 4

   Influenssaan kuolee Suomessakin joka vuosi satoja ihmisiä – Onko koronavirus influenssaa tappavampi?

  5. 5

   Keskustan Kulmuni: Euroopan pitäisi rakentaa oma käyttöjärjestelmä ja www-selain

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Koronaviruksen hillitsemiseksi on olemassa yli­voimainen keino, joka on jokaisen ulottuvilla – Kokeile, läpäisetkö käsi­hygienian testin

  2. 2

   Vantaan kokoomusvaikuttaja Tapani Mäkinen maksoi kummitädille velkansa 100 ja 200 euron seteleinä, käteisen olivat samana päivänä nostaneet Sjöblomin veljekset

  3. 3

   ”Ole leidi, he sanoivat” -video lähti viraaliksi, sillä siinä sanotaan ääneen ne sadat vaatimukset joita naiset saavat kuulla päivittäin – ja se on upeaa

  4. 4

   Suomalaismies kertoo tilanteesta koronaviruksen eristämässä hotellissa Teneriffalla: ”Oven alta oli tullut ilmoitus, että hotelli on suljettu”

  5. 5

   Koronavirus jatkaa leviämistä: Italiassa nyt yksitoista kuolonuhria, Iranissa hikoilevana tv:ssä esiintynyt apulais­terveys­ministeri sai tartunnan

  6. Näytä lisää
  1. 1

   ”Elämäni hirveimpiä kokemuksia” – Katariina Souri kertoo HS:lle, mitä hänelle tapahtui miljonääri Peter Nygårdin huvilalla

  2. 2

   Helsingin keskustassa sijaitsevan ruokakaupan paistopisteelle ilmestyy siististi pukeutunut rouva, sitten tapahtuu jotain inhottavaa – HS valvoi paistopisteiden hygieniaa

  3. 3

   Tampereen keskustassa on kommuuni, jossa tyhjät pullot jaetaan painimalla

   Tilaajille
  4. 4

   Lähes joka toinen kiinalainen on nyt karanteenissa: HS:n kuvakooste näyttää aavekaupungeiksi muuttuneet metropolit

   Tilaajille
  5. 5

   ”Ovi avattiin, ja esiin työntyi pistin” – Toimittaja Jussi Konttisen isä joutui kuusi­vuotiaana venäläisten vanki­leirille, jolta moni lapsi ei selvinnyt

   Tilaajille
  6. Näytä lisää