Bulgaria aikoo karkottaa kaksi venäläisdiplomaattia vakoilun takia, kolmesta venäläisestä etsintäkuulutus asetehtailijan murhan yrityksestä - Ulkomaat | HS.fi
Ulkomaat

Bulgaria aikoo karkottaa kaksi venäläisdiplomaattia vakoilun takia, kolmesta venäläisestä etsintäkuulutus asetehtailijan murhan yrityksestä

Bulgarian karkotusilmoitus tuli pian sen jälkeen, kun syyttäjä etsintäkuulutti kolme Venäjän sotilastiedustelun agenttia epäiltynä murhan yrityksestä. Murhayrityksen uhrin myrkytysnäytteet tutkittiin Suomessa.

Asetehtailija Emilian Gebrev yritettiin murhata keväällä 2015. Kuva on tammikuulta 2019. Kuva: Reuters

Julkaistu: 24.1. 16:38

Bulgaria aikoo karkottaa kaksi Venäjän diplomaattia vakoilun vuoksi. Ilmoitus tuli pian sen jälkeen, kun Bulgarian yleinen syyttäjä ilmoitti torstaina nostavansa syytteet murhan yrityksestä kolmea Venäjän sotilastiedustelun työntekijää vastaan.

”Olemme saaneet kirjeen syyttäjiltä näistä väitteistä ja hyvin todennäköisesti julistamme heidät ei-toivotuiksi henkilöiksi”, Bulgarian ulkoministeri Ekaterina Zaharieva sanoi uutistoimisto Reutersin mukaan perjantaina.

Kolmen Venäjän sotilastiedustelun työntekijän epäillään yrittäneen myrkyttää bulgarialaisen asetehtailijan pääkaupunki Sofiassa keväällä 2015. Uhri vajosi koomaan, mutta selvisi. Murhayrityksestä kärsivät myös asetehtailijan poika ja yhtiön yksi työntekijä.

Murhayrityksessä käytettyä myrkkyä ei ole kyetty tunnistamaan.

Murhayrityksestä epäillyistä kolmesta miehestä ainakin yksi on liikkunut Britanniassa samoihin aikoihin, kun Venäjän ja Britannian entinen kaksoisagentti Sergei Skripal ja hänen tyttärensä yritettiin myrkyttää maaliskuussa 2018.

Miehet ovat liikkuneet Bulgariassa väärillä henkilöyksillä, vaikka heidän passinsa ovat olleet aitoja. Heistä on nyt annettu etsintäkuulutus Schengen-alueelle sekä kansainväliselle poliisijärjestö Interpolille.

Joulukuussa Radio Liberty kertoi, että Bulgarian syyttäjillä on tapauksessa viisi epäiltyä, kaikki Venäjän sotilastiedustelu GRU:n työntekijöitä. Heidän joukossaan on venäläinen kenraali, joka valvoi Sergei Skripalin myrkyttämisestä vastannutta tiimiä.

Kuluvan viikon alussa Bulgarian syyttäjänlaitos julkaisi valvontakameravideon, jossa murhayrityspäivänä Emilian Gebrevin yrityksen autotallissa hiippailee hattupäinen mies hansikkaat kädessä. Viranomaiset kertoivat tiedotteessa pyytäneensä Yhdysvaltojen liittovaltion poliisi FBI:lta apua videon käsittelyssä hattu- ja hansikasmiehen kasvojen tunnistamiseksi.

Vasta lokakuussa 2019 Venäjä kutsui Sofian-lähetystöstään kotiin diplomaatin, jota vastaan Bulgarian syyttäjäviranomaiset olivat nostaneet vakoilusyytteen. Balkan Insight -lehden mukaan takaisin Venäjälle lähtenyt oli toiminut ensimmäisenä lähetystösihteerinä.

Myrkytyksen uhriksi joutunut asetehtailija Emilian Gebrev myi aseita Ukrainaan. Hänestä otetut näytteet lähetettiin vuonna 2015 analysoitaviksi Helsingissä toimivaan Verifin-instituuttiin.

Verifin on ulkoministeriön rahoittama yksikkö, jolla Suomi osallistuu kemiallisten aseiden kieltosopimukseen.

Verifin ei kyennyt tunnistamaan Gebrevin näytteistä mitään tiettyä myrkkyä, mutta löysi näytteistä kahta ainetta, joista yksi todettiin depa-lyhenteellä tunnetuksi aineenvaihduntatuotteeksi. Toinen aineista jäi tunnistamatta. Depa-aineenvaihduntatuotetta syntyy 13 kemikaalin tuloksena, ja ne ovat kaikki erilaisia tuholais- ja kasvimyrkkyjä. Niistä kaksitoista on kielletty EU-alueella. Yksi vastaa myrkyllisyydeltään sariinia ja löytyy kemiallisten aseiden kieltosopimuksesta. Toinen muistuttaa kemialliselta rakenteeltaan erästä toista kemiallista asetta.

Sergei Skripal ja hänen tyttärensä myrkytettiin melko uudentyyppisellä hermomyrkyllä, joka kuuluu novitšokiksi kutsuttuun myrkkyperheeseen. Venäjä ei ole koskaan myöntänyt kehittäneensä ja tuottaneensa niitä, mutta useat niiden kehittelemiseen Neuvostoliiton aikana osallistuneet tutkijat ovat kertoneet hankkeesta itse.

Bulgariassa tutkinta oli pitkään hyydyksissä, kirjoitti yhdysvaltalaislehti the New York Times torstaina kun syytteet oli julkistettu. Vasta Sergei Skripalin myrkytystapaus ja siitä seurannut kansainvälinen kohu sai Bulgarian viranomaiset panostamaan tutkintaan. Syyksi The New York Times tarjoaa sitä, että Bulgaria ei yleensä kovin mielellään ärsytä Venäjää.

Alkuvuodesta 2019 Bulgarian ja Britannian viranomaisten kerrottiin kuitenkin jo ryhtyneen yhteistyöhön selvittääkseen asetehtailija Gebrevin myrkytystä.

Nyt etsintäkuulutetut, murhayrityksestä syytetyt miehet kuuluvat sotilastiedustelu GRU:n alaisuudessa toimivaan iskuryhmään. Tämä tiedetään nimenomaan Sergei Srkipalin ja Emilian Gebrevin myrkytysyritysten johdosta, kertoi The New York Times joulukuussa.

GRU:n tunnuksella 29155 kutsutun yksikön jäsenien liikkeitä ja useita todellisia henkilöyksiä on selvittänyt ja paljastanut avointen lähteiden tiedustelumenetelmiä käyttävä selvitysryhmä Bellingcat.

Emilian Gebrevin ja Sergei Srkipalin murhayrityksiä yhdistää GRU:n kenraalimajuri Denis Sergeev, joka on käyttänyt passia nimellä Sergei Fedotov.

Kahdesta muusta Bulgarian viranomaisten nyt etsintäkuuluttamasta GRU:n työntekijästä tiedetään vähintään passeissa käytetyt nimet. Ne ovat Sergei Pavlov ja Georgi Gorškov.

Myös useita muita GRU:n hämärissä puuhissa liikkuneita työntekijöitä on tunnistettu. Bellingcat käsitteli heistä kahdeksaa marraskuun lopussa julkaistussa koosteessaan.

Iskikö Venäjän sotilas­tiedustelu myrkyllä Britannian lisäksi Bulgariassa? Suomalainen tutkimus­laitos selvitti tapausta

Le Monde: Venäjän salamurhayksikön tukikohta Alpeilla paljastui

Venäjän agentti kärähti julkisesti, kun Serbian turvallisuuspalvelu latasi hänestä videon Youtubeen

The Guardian: Venäjältä paennut huippu­juristi antoi Britannian ja Yhdys­valtojen viran­omaisille tarkkoja tietoja novitšok-hermo­myrkystä