Ulkomaat

Espanjan laitaoikeisto haluaa vanhemmille oikeuden kieltää seksivalistuksen, koska se ”lisää kiinnostusta homo­seksuaalisuuteen”

Espanjassa on puhuttanut tällä viikolla vanhempien veto-oikeudeksi kutsuttu käytäntö. Murcian alueella lapsilla on oltava vanhempiensa lupa osallistua seksuaalisuutta ja vähemmistöjen oikeuksia käsitteleville oppitunneille.

Espanjan laitaoikeistolainen Vox-puolue on jälleen uuden tasa-arvokiistan keskiössä. ”Radikaalia feminismiä” vastustava puolue on tällä kertaa kohdistanut katseensa seksivalistukseen.

Voxin tuesta riippuvainen hallitus Murcian itsehallintoalueella edellyttää, että lapsilla on oltava vanhempiensa lupa osallistua esimerkiksi seksuaalisuutta ja vähemmistöjen oikeuksia käsitteleville oppitunneille.

Tarkoitus on Voxin mukaan suojella lapsia aiheilta, jotka liittyvät ”eettisiin ja sosiaalisiin arvoihin tai seksuaaliseen moraaliin”, espanjalaislehdet kertovat. Puolue uskoo, että seksivalistus lisää oppilaiden kiinnostusta homoseksuaalisuuteen ja transsukupuolisuuteen.

Vanhempien veto-oikeudeksi kutsuttua käytäntöä tukee myös oikeistolainen PP-puolue, joka johtaa Murcian aluehallintoa Ciudadanos-puolueen kanssa.

 

Seksuaalikasvattajia on uhkailtu ja heitä on kutsuttu pedofiileiksi.

Murciassa seksuaalikasvatusta tarjoavien järjestöjen ja asiantuntijoiden kysyntä on tyrehtynyt, kun veto-oikeus on tullut voimaan.

Kasvattajia on uhkailtu ja heitä on kutsuttu pedofiileiksi, espanjalaislehti El País kertoo. Osa on joutunut sulkemaan sosiaalisen median tilinsä verkkohäirinnän takia.

”Haluaisin viedä veto-oikeutta puolustavat vanhemmat synnytyssaliin katsomaan, kun autan 14–15-vuotiaita tyttöjä synnyttämään”, turhautunut Murcian kätilöyhdistyksen puheenjohtaja Pedro Morillas sanoo lehdelle.

Veto-oikeutta vastustaa adressi, jonka on allekirjoittanut yli 165 järjestöä. ”Emme voi muuttaa kouluissa valinnaisiksi arvoja, jotka eivät ole olleet valinnaisia maassamme yli neljäänkymmeneen vuoteen”, vetoomuksessa lukee.


Voxin nousu on ollut Espanjassa huima, ja viime marraskuun ennenaikaisissa parlamenttivaaleissa puolue kaksinkertaisti paikkamääränsä keväästä.

Viime viikolla aloittanut, feministiseksi julistautunut Espanjan uusi vasemmistohallitus yrittää nyt puuttua äärikonservatiivisen puolueen toimintaan maan aluehallinnoissa.

Vox vaatii tällä hetkellä Murciassa, että vanhempien veto-oikeus lisättäisiin virallisesti alueen opetussuunnitelmaan. Muuten se ei suostu antamaan tukeaan PP:n ja Ciudadanosin budjettiesitykselle.

Espanjan opetusministeri Isabel Celaá PSOE-puolueesta sanoi tällä viikolla, että hän aikoo torpata Voxin ajaman säännön.

”Homofobisella perheellä ei ole oikeutta kasvattaa myös lapsistaan homofobisia”, Celaá sanoi espanjalaislehti El Correon haastattelussa.

Hallitus on jopa väläyttänyt turvautumista perustuslain pykälään 155, jonka mukaan Espanjan hallitus voi ottaa vallan itsehallintoalueesta, jos se ei toimi laillisesti tai maan edun mukaisesti. Niin tapahtui ensimmäistä kertaa vuonna 2017 Kataloniassa, kun alue teki yksipuolisen itsenäisyysjulistuksen.Seksivalistus oli Espanjassa kiellettyä vuodet 1939–1975, kun maata hallitsi diktaattori Francisco Franco.

Edelleenkään seksuaalikasvatukselle ei ole valtakunnallisia sääntöjä tai opetussuunnitelmaa, vaan opetuksen laajuus riippuu koulusta ja kaupungista.

Suomessa terveystiedon opetuksen pakollisuudesta määrää perusopetuslaki. Opetussuunnitelman mukaan yläasteen terveystiedon opetuksessa perehdytään muun muassa seksuaalisuuteen, seksuaaliterveyden eri osa-alueisiin ja seksuaalisen kehityksen monimuotoisuuteen.

Suomessa vakinaisesti asuvat lapset ovat oppivelvollisia ja heidän huoltajiensa on huolehdittava siitä, että oppivelvollisuus tulee suoritettua. Täällä oppilasta ei voida esimerkiksi uskonnollisen vakaumuksen perusteella vapauttaa jonkin yhteisen oppiaineen opetuksesta.

”Koulujärjestelmä ei toimi niin, että huoltaja esimerkiksi kertoo, että ’meidän lapsi ei tykkää miinuslaskuista’, ja vaatii, että lapsi laskee jatkossa vain pluslaskuja”, havainnollistaa opetusneuvos Matti Pietilä.Keskustelu naisten ja seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksista on roihahtanut Espanjassa Voxin nousun myötä. Feminismin eteneminen on nostanut osassa yhteiskuntaa patriarkaalisen vastareaktion.

Vox on herättänyt huomiota esimerkiksi vastustamalla äänekkäästi aborttia.

Keskustelun kärjistymistä kuvastaa ambulanssi, joka kiertää Madridin aborttiklinikoilla ja houkuttelee abortin haluavia naisia kuuntelemaan sikiönsä sykettä. HS tutustui ambulanssin toimintaan ja sen perustajien motiiveihin joulukuussa, reportaasin voit lukea täältä.

Vox on valjastanut vaaliaseekseen myös sukupuolistuneen väkivallan. Puolueen mukaan naisiin kohdistuvaa väkivaltaa ei ilmiönä ole olemassa.

Tilastot puhuvat kuitenkin toista. Vuoden 2003 jälkeen yli tuhat naista on joutunut puolisonsa tai seksikumppaninsa tappamaksi Espanjassa.

 

”Homofobisella perheellä ei ole oikeutta kasvattaa myös lapsistaan homofobisia.”

Espanjan seksivalistuskäytännöillä pyritään ehkäisemään seksuaalista väkivaltaa ja hyväksikäyttöä. Seksuaalikasvattajat opettavat lapsia tunnistamaan rajansa ja kertovat suostumuksen käsitteestä.

Modernia seksuaalikasvatusta tarjotaan esimerkiksi Avilésin kaupungissa Luoteis-Espanjassa. Siellä opettajat kertovat lapsille seksuaalisuuden moninaisuudesta ja rikkovat monia seksiin liittyviä harhaluuloja ja uskomuksia.

Avilésilainen seksuaalikasvattaja Iván Rotella epäilee, että joillekin vanhemmille seksivalistus on sanana harhaanjohtava, sillä he yhdistävät sen heti yhdyntään. Kyse on kuitenkin monipuolisesta ja kullekin ikäryhmälle räätälöidystä opetuksesta.

”Kun vanhemmille selittää sen, he ymmärtävät asian, oli heidän oma ideologiansa mikä tahansa”, Rotella sanoo El Paísin haastattelussa.

”Ei se ole sen vaikeampaa.”
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoito­piirissä todettu toinen koronavirus­tartunta

  2. 2

   ”Ex-poikaystäväni nykyinen tyttöystävä on Lady Gaga”, yhdysvaltalaisnainen kirjoitti New York Timesiin erikoisesta tilanteestaan

  3. 3

   Miten toimia vihamielisen ihmisen edessä? Psykoterapeutti kertoo tekniikan, joka rauhoittaa mielen uhkaavassa tilanteessa

   Tilaajille
  4. 4

   Australialainen mies sai potkut Hitler-videon takia, vei työriidan oikeuteen ja sai työpaikkansa takaisin

  5. 5

   Tutkijat löysivät syyn käsittämättömän suureen aukkoon avaruudessa

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Miten toimia vihamielisen ihmisen edessä? Psykoterapeutti kertoo tekniikan, joka rauhoittaa mielen uhkaavassa tilanteessa

   Tilaajille
  2. 2

   Ensin Onni, 3, yski ja sitten vaimeni – Hädän hetkellä ensimmäiset minuutit ratkaisevat, mutta juuri silloin moni hyytyy

   Tilaajille
  3. 3

   HS:n laskuri kertoo, kuulutko asuin­alueesi pieni- vai suuri­tuloisiin

  4. 4

   Helsingin pörssissä viikosta tuli heikoin sitten euro­kriisin: osakkeiden arvosta pyyhkiytyi 10 prosenttia – Yhdys­valloissa osakkeet jatkavat laskuaan

  5. 5

   Työnantajalle suuttunut mies jätti työnsä ja ajautui liki kolmen vuoden työttömyyteen – Oikeus tuomitsi yrityksen maksamaan jättikorvaukset

  6. Näytä lisää
  1. 1

   ”Elämäni hirveimpiä kokemuksia” – Katariina Souri kertoo HS:lle, mitä hänelle tapahtui miljonääri Peter Nygårdin huvilalla

  2. 2

   Helsingin keskustassa sijaitsevan ruokakaupan paistopisteelle ilmestyy siististi pukeutunut rouva, sitten tapahtuu jotain inhottavaa – HS valvoi paistopisteiden hygieniaa

  3. 3

   Koronaviruksen hillitsemiseksi on olemassa yli­voimainen keino, joka on jokaisen ulottuvilla – Kokeile, läpäisetkö käsi­hygienian testin

  4. 4

   Tampereen keskustassa on kommuuni, jossa tyhjät pullot jaetaan painimalla

   Tilaajille
  5. 5

   ”Ovi avattiin, ja esiin työntyi pistin” – Toimittaja Jussi Konttisen isä joutui kuusi­vuotiaana venäläisten vanki­leirille, jolta moni lapsi ei selvinnyt

   Tilaajille
  6. Näytä lisää