Ulkomaat

Vantaalaisnainen vertaa viruksen takia eristettyä Wuhania kauhu­elokuvaan: ”En uskalla astua hissiin päästäkseni ulos”

Chen Hui uskoo, että kaupunki voi pysyä eristettynä kuukausia koronavirusepidemian takia.

Vantaalainen Chen Hui pysyttelee sisätiloissa perheensä luona kiinalaisessa Wuhanin kaupungissa, joka on yltyvän koronavirusepidemian keskipiste. Hän kuvailee päiviään tylsiksi ja mieltään matalaksi.

”Olen viettänyt aikani kutomisen parissa ja kirjoittanut päiväkirjaa omalla äidinkielelläni”, Chen kirjoittaa HS:lle karanteeniin asetetusta kaupungista, jossa on asukkaita kaksi kertaa niin paljon kuin Suomessa.”Sää on synkkä, sade tipahtelee silloin tällöin. Kaduilla vallitsee hiljaisuus ja autius. Ei ihmisiä eikä autoja.”

Chen vertaa näkymiä dystooppisen Resident Evil -elokuvan autiokaupunkikohtaukseen.


”Haluaisin ottaa kuvia hiljaisesta kadusta, mutta en uskalla astua hissiin päästäkseni ulos”, kertoo Chen, joka pari päivää aiemmin kertoi käyneensä lähikaupassa ja haukanneensa happea talon vieressä olevassa puistossa.

Vielä alkuviikosta Chen liikkui enemmänkin kaupungilla ja kuvaili HS:lle, että sairaalat ovat täynnä potilaita ja apteekit sekä kaupat tyhjinä hengityssuojaimista. Hänen perheellään on ruokaa pariksi kolmeksi viikoksi.

Wuhanin julkinen liikenne on katkaistu, eikä yksityisautoillakaan saa ajaa keskustaan ilman erityisperustetta. Kauppoja on kuitenkin yhä auki.Suomessa parikymmentä vuotta asunut Chen matkusti Wuhaniin äitinsä luo noin viikko sitten viettämään kiinalaista uuttavuotta. Hän kertoo tunnelmistaan puoliltaöin paikallista aikaa lauantain vaihtuessa sunnuntaiksi. Takana on rotan vuoden ensimmäinen päivä ja Wuhanin eristämisen kolmas päivä.

Lue myös: Koronavirukseen kuolleiden määrä nousi 56:een, tartunnan saaneita yli 2 000

Chen kertoo, että kännykkään ponnahtaa jatkuvasti uutisia ja tietoja, jotka vetävät mielen matalammaksi. Hänen äitinsä eläkeläiskaverien sosiaalisen median ryhmään tuli viesti, että äidin entinen työtoveri oli kuollut koronavirustautiin 80-vuotiaana. Toinen äidin entinen kollega kertoi vanhan koulukaverinsa kuolleen samasta syystä noin 70-vuotiaana.Wuhaniin rakennetaan pikavauhtia kahta uutta sairaalaa, joista kummankin on määrä valmistua vain viikossa. Kumpaankin on luvassa yli tuhat vuodepaikkaa.

”Tästä minä arvelen, että tartunnan saaneiden määrä tulee vain kasvamaan”, Chen sanoo.

Chen on huolissaan, että jos epidemia laajenee, huomio siirtyy pian pois Wuhanista, joka sijaitsee Hubein maakunnassa Keski-Kiinassa. Varotoimet ovat levinneet muihin suuriin kaupunkeihin, joita ei kuitenkaan ole eristetty samaan tapaan. Esimerkiksi kaukobussiliikenne on lopetettu Pekingin, Tianjinin, Shanghain ja Xi’anin metropoleista sekä sadan miljoonan asukkaan Shandongin maakunnasta, joka sijaitsee Itä-Kiinassa Pekingin ja Shanghain puolivälissä.


”Jos tilanne pahenee myös muissa kaupungeissa, silloin Wuhan ei voi enää saada muiden kaupunkien asiantuntijoiden, henkilökunnan ja materiaalista tukea.”

Chenin oli määrä lentää Wuhanista Pekingiin ensi lauantaina ja edelleen Helsinkiin päivää myöhemmin. Hän sanoo olevansa epätietoinen, saako rahat takaisin peruuntuvasta Finnairin matkasta Helsinkiin.

Finnair tosin tiedotti lauantaina, että siltä varatut lennot Kiinaan tai Kiinasta lähiviikoille saa perua ja niistä voi hakea hyvitystä.

Lue myös: Kiina keskeyttää ryhmämatkat ulkomaille: Kärsijöinä voivat olla erityisesti Lappi ja Finnair

”Vaikka rahat ovat yksi huolistani, enemmän minua huolestuttaa perheeni ja läheisteni turvallisuus ja se, pääsenkö palaamaan ehjänä Suomeen.”

Chenin piti palata työpaikalleen vantaalaiseen päiväkotiin viikon päästä maanantaina. Hänellä on Suomessa kolme lasta. Hän uskoo, että Wuhanin karanteeni voi kestää kuukausia.

”Toivon vain, että se menisi ohi mahdollisimman nopeasti”, Chen kirjoittaa.

”Minulla on myös pientä ikävää tuoreisiin ruisleipiin.”

 

Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Influenssaan kuolee Suomessakin joka vuosi satoja ihmisiä – Onko koronavirus influenssaa tappavampi?

  2. 2

   Koronaviruksen hillitsemiseksi on olemassa yli­voimainen keino, joka on jokaisen ulottuvilla – Kokeile, läpäisetkö käsi­hygienian testin

  3. 3

   Peter Nygård väistyy omien yhtiöidensä johdosta

  4. 4

   Kuka on raiskaus­väitteisiin yhdistetty Peter Nygård ja miten hän keräsi satojen miljoonien varallisuutensa?

   Tilaajille
  5. 5

   Länsi-Helsingin terveysasemat ja neuvolat aiotaan keskittää Haagan liikenneympyrään

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Koronaviruksen hillitsemiseksi on olemassa yli­voimainen keino, joka on jokaisen ulottuvilla – Kokeile, läpäisetkö käsi­hygienian testin

  2. 2

   ”Ole leidi, he sanoivat” -video lähti viraaliksi, sillä siinä sanotaan ääneen ne sadat vaatimukset joita naiset saavat kuulla päivittäin – ja se on upeaa

  3. 3

   Vantaan kokoomusvaikuttaja Tapani Mäkinen maksoi kummitädille velkansa 100 ja 200 euron seteleinä, käteisen olivat samana päivänä nostaneet Sjöblomin veljekset

  4. 4

   Suomalaismies kertoo tilanteesta koronaviruksen eristämässä hotellissa Teneriffalla: ”Oven alta oli tullut ilmoitus, että hotelli on suljettu”

  5. 5

   Onko koronavirus lähestymässä käänne­kohtaansa? Suomalais­professori uskoo tämän viikon olevan ratkaiseva

  6. Näytä lisää
  1. 1

   ”Elämäni hirveimpiä kokemuksia” – Katariina Souri kertoo HS:lle, mitä hänelle tapahtui miljonääri Peter Nygårdin huvilalla

  2. 2

   Helsingin keskustassa sijaitsevan ruokakaupan paistopisteelle ilmestyy siististi pukeutunut rouva, sitten tapahtuu jotain inhottavaa – HS valvoi paistopisteiden hygieniaa

  3. 3

   Tampereen keskustassa on kommuuni, jossa tyhjät pullot jaetaan painimalla

   Tilaajille
  4. 4

   Lähes joka toinen kiinalainen on nyt karanteenissa: HS:n kuvakooste näyttää aavekaupungeiksi muuttuneet metropolit

   Tilaajille
  5. 5

   ”Ovi avattiin, ja esiin työntyi pistin” – Toimittaja Jussi Konttisen isä joutui kuusi­vuotiaana venäläisten vanki­leirille, jolta moni lapsi ei selvinnyt

   Tilaajille
  6. Näytä lisää