Ulkomaat

Kännykät, limut, naposteltavat ja vieruskaverille puhuminen kielletty – HS seurasi Trumpin virkarikosoikeudenkäyntiä paikan päällä

Presidentin rinnalla pysyttelevät republikaanit eivät ole juuri vaivautuneet perustelemaan sitä, miksi Trumpin käytös on heistä ollut hyväksyttävää.

Washington

Valtakunnanoikeuden säännöt ovat kuin yläkoululaisille tehdyt. Ei kännyköitä, ei limua, ei naposteltavaa. Vieruskaverille ei saa puhua. Läsnä on oltava. Juotavaksi voi saada ainoastaan vettä tai maitoa.

Kaiken lisäksi senaattorit istuvat pulpeteissa.

On lauantaiaamu. Donald Trumpin virkarikosoikeudenkäynnin viides varsinainen päivä on alkamassa. Pulpeteilla odottaa kynä ja lasi vettä. Useimmilla on myös muistiinpanolehtiö ja vaihtelevankorkuinen pino papereita.

Lehdistölehteriä vastapäätä on kello, jonka yläpuolella lukee In God We Trust, luotamme jumalaan. Senaatin vallakkain ihminen, enemmistöjohtaja Mitch McConnell jää hetkeksi kellon alle jutustelemaan. Hän on pukeutunut khakihousuihin ja tummansiniseen pikkutakkiin, jossa on kultaiset napit. Asu sopisi myös country clubille Kentuckyssa, mistä McConnell on kotoisin.

Yhdysvaltain senaatissa on sata jäsentä, kaksi kustakin osavaltiosta. Se tarkoittaa, että alle 600 000 asukkaan Wyomingilla on täällä yhtä paljon valtaa kuin 40 miljoonan asukkaan Kalifornialla. Pääkaupunki Washington ei ole osavaltio, joten sen asukkailla ei ole omia senaattoreita lainkaan.

Lähiaikoina senaatin pitäisi käyttää valtaansa ja päättää, saako Trump jatkaa virassaan. Presidentin viraltapano olisi ensimmäinen maan historiassa.

Oikeudenkäyntipäivä alkaa aina rukouksella. Kaikki nousevat sitä varten seisomaan.

Muutama pulpetti on vielä tyhjillään. Vermontin senaattori, demokraattien presidenttiehdokkaaksi pyrkivä Bernie Sanders saapuu saliin juuri, kun rukous alkaa. Hän livahtaa omalle paikalleen ja painaa päänsä alas.

”Herra, me rakastamme sinua. Anna senaattoreille voimaa”, kappalainen Barry Black rukoilee.

Rukousta seuraa lippuvala. Amerikkalaiset niin salin lattialla kuin lehdistölehterilläkin vievät kätensä sydämelleen ja vannovat uskollisuutta samalla tavalla kuin maan kouluissa tehdään joka aamu.

”Vannon uskollisuutta Amerikan Yhdysvaltojen lipulle ja sille tasavallalle, jota se edustaa, yhdelle, jakamattomalle, Jumalan alaiselle kansakunnalle, joka takaa vapauden ja oikeuden kaikille.”

Sitten aloitetaan.

Edelliset kolme päivää äänessä olivat demokraattien syyttäjät, mutta nyt puheenvuoro siirtyy Trumpin puolustukselle.

Ennen virkasyytteen nostamista edustajainhuoneen oikeusvaliokunnan puheenjohtaja Jerry Nadler oli kutsunut presidentin edustajan valiokuntaan, mutta Valkoinen talo kieltäytyi silloin kutsusta. Siksi tämä on ensimmäinen kerta, kun puolustus pääsee virallisesti ääneen.

Puolustuksen puheenvuoron aloittaa Valkoisen talon asianajaja Pat Cipollone. Hän lupaa, ettei puolustus aio käyttää kaikkea sille varattua aikaa ja että se keskittyy tosiasioihin.

”Tulette ymmärtämään, ettei presidentti ole tehnyt kerta kaikkiaan mitään väärää.”


Se kertoo puolustuksen strategian. He voisivat myös väittää, että presidentti on tehnyt virheitä mutta ei niin vakavia, että joutaisi väkisin pois virastaan. Sen sijaan asianajajat kiistävät kaiken.

Se tuntuu höperöltä kuin demokraattien toistuvat väitteet siitä, että jos Trumpia ei eroteta, hänestä tulee kuningas ja Yhdysvalloista monarkia.

Cipollone siteeraa Trumpin ja Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin välistä heinäkuista puhelinkeskustelua, jonka sisältö tuli julki jo syyskuussa. Puhelusta on mustaa valkoisella mutta silti presidentin puolustajat ja vastustajat lukevat sitä eri tavoin.

Cipollone korostaa, että presidentit puhuivat keskenään siitä, miten Euroopan maiden pitäisi tukea Ukrainaa nykyistä enemmän. Hänen mielestään se kertoo siitä, että Trump ajoi Ukrainassa Yhdysvaltain ulkopolitiikkaa eikä omaa etuaan. Syyttäjät ovat toista mieltä.

Asianajajat puhuvat pitkään siitä, että Trump halusi taistella Ukrainaa pitkään riivannutta korruptiota vastaan. He muistuttavat, etteivät demokraatit ole pystyneet todistamaan sitä, että Trump määräsi Ukrainalle myönnetyn sotilasavun jäädytettäväksi siksi, että yritti painostaa maata tutkimaan poliittisia vastustajiaan.

”Todistustaakka on heillä”, Cipollone sanoo ja tarkoittaa demokraatteja.

Hän ja muut puolustuksen asianajajat ovat hiljaa siitä, että osa todistusaineiston aukoista johtuu siitä, että Trump kieltäytyi luovuttamasta kongressin pyytämiä todisteita. Sen sijaan he väittävät, että kieltäytymiseen oli lailliset perusteet.

Lue lisää: Puolustus pääsi ääneen Trumpin oikeudenkäynnissä: ”Presidentti ei ole tehnyt kerta kaikkiaan mitään väärää

Lopullista selvyyttä asiassa ei ole saatu, koska demokraatit eivät jääneet odottamaan oikeuden päätöstä.

Asianajat syyttävät demokraatteja todistusaineiston valikoivasta esittämisestä, mutta syyllistyvät siihen myös itse.

He ohittavat esimerkiksi kokonaan mittavat todisteet siitä, että Trump ei piitannut Ukrainan korruptiosta vaan halusi maan ennen kaikkea ilmoittavan julkisesti tutkivansa Trumpin mahdollista vastaehdokasta Joe Bidenia ja tämän poikaa Hunter Bidenia hämäräpuuhista. Hän olisi voinut käyttää tutkintoja vaaliaseena.

Presidentin asianajajat kiertelevät koko tapauksen ytimen ympärillä. He eivät selitä, miksi Yhdysvaltain presidentti saisi pyytää vierasta valtiota tutkimaan omaa poliittista vastustajaansa. Mikä tekee siitä normaalia ulkopolitiikkaa? Miten se sopii oikeusvaltion periaatteisiin?

Sen sijaan he selittävät, että presidentillä oli syytäkin olla luottamatta oman maansa tiedustelupalveluun, joka kertoi Venäjän hakkeroineen demokraattipuolueen sähköpostit vuonna 2016. Tällä kertaa presidentin puolustajat eivät kuitenkaan uppoudu syvälle salaliittoteorioihin vaan keskittyvät ennen muuta kritisoimaan demokraatteja.

Hyökkäys on paras puolustus.

Aikaisempina päivinä senaattorit ovat välillä käyttäytyneetkin kuin yläkoululaiset. He ovat vaihtaneet viestilappuja keskenään, torkahdelleet pulpetteihin ja leikkineet sormihyrrillä.

Mutta enimmäkseen he kunnioittavat oikeudenkäynnin arvokkuutta. Osa tekee muistiinpanoja. Osa vain kuuntelee.

Kirkkaanpunaiseen pukeutunut Minnesotan senaattori Amy Klobuchar nojaa leukaansa kämmeneen. Ehkä hän haaveilee olevansa Iowan vaalikentillä. Ensimmäisiin esivaaleihin on vain runsas viikko aikaa. Jokainen kasvotusten tavattu äänestäjä olisi nyt tärkeä.

Pulpettien välissä kiertää šakkikerholaisten näköisiä nuoria miehiä. He korvaavat senaattorien tyhjät vesilasit täysillä. Yksi republikaanisenaattoreista keikkuu lähes huomaamatta tuolillaan.

Istunto on kestänyt vain kaksi tuntia, kun asianajaja Pat Cipollone pääsee jo loppusanoihin.

”Kuka ei halua puhua faktoista? Kuka ei halua puhua faktoista?”, hän kysyy kahdesti.

Demokraatit, jos häneltä kysytään. Republikaanit, jos kysytään demokraateilta ja monilta oikeusoppineilta. Faktantarkastajilla riittää töitä.

Kun McConnell julistaa istunnon päättyneeksi, toimittajat kiitävät käytäville senaattoreita vastaan. Presidenttiehdokkaaksi pyrkivä Elizabeth Warren harppoo heidän ohitseen pysähtymättä. Hän aikoo ehtiä illaksi vaalikentille.

Niistä, jotka pysähtyvät, kukaan ei kerro muuttaneensa mieltään. Presidentin rinnalla pysyttelevät republikaanit eivät ole juuri vaivautuneet perustelemaan sitä, miksi Trumpin käytös on heistä ollut hyväksyttävää.

”Työmme ei ole arvioida yksityiskohtaisesti, mitä tapahtui. Tässä vaiheessa työmme on päättää, oliko se virkarikos vai ei”, republikaanisenaattori Roy Blunt sanoi jo perjantaina Politico-lehdessä.

Useimmat senaattorit olivat tehneet päätöksen siitä jo ennen koko oikeudenkäyntiä. Silti maanantaina jatketaan.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  2. 2

   Valtava valonheitin pystytettiin ilmoittamatta Paula Arteksen ikkunan alle, eikä kokonainen kortteli ollut saada unta

  3. 3

   Tampereen yliopisto puuttui sen logosta tehtyyn pilaversioon ”uhittelevalla” kirjeellä – Some reagoi omilla versioillaan ”tuninaamasta”

  4. 4

   Näin teet täydellisen perunamuusin: pieni niksi nostaa muusisi uudelle tasolle

  5. 5

   Pariskunta osti huonokuntoisen hirsitalon Vantaalta: Sitten vintiltä löytyi salahuone ja talon ainutlaatuinen historia alkoi valjeta

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  2. 2

   Pariskunta osti huonokuntoisen hirsitalon Vantaalta: Sitten vintiltä löytyi salahuone ja talon ainutlaatuinen historia alkoi valjeta

  3. 3

   Syöpäpotilaille ruokavalio­hoitoa antanut lääkäri Antti Heikkilä sai varoituksen

  4. 4

   Näin teet täydellisen perunamuusin: pieni niksi nostaa muusisi uudelle tasolle

  5. 5

   Valtava valonheitin pystytettiin ilmoittamatta Paula Arteksen ikkunan alle, eikä kokonainen kortteli ollut saada unta

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Jopa 70 prosenttia suomalaisista syö liian vähän hiilihydraatteja – asiantuntija kertoo yllättävät merkit, joista tunnistat hiilarivajeen

   Tilaajille
  2. 2

   HS vietti vuorokauden Helsingin maineikkaimmalla huolto­asemalla, ja kello 1.06 pöytään nukahti työntekijöille tuttu mies

   Tilaajille
  3. 3

   ”Nyt multa meni pata jumiin” – HS:n haltuunsa saamat ääni­viestit paljastavat, kuinka luistelu­valmentaja Mirjami Penttinen raivoaa nuorille luistelijoille

   Tilaajille
  4. 4

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  5. 5

   Kun ikuisesti reipas uupuu, kukaan ei huomaa – On väärin luulla, että jokainen pystyy pyytämään apua

  6. Näytä lisää