Kim Jong-unin täti palasi julkisuuteen kuusi vuotta miehensä teloituksen jälkeen – ”Tämä muistuttaa, miten outo ja julma Pohjois-Korea on” - Ulkomaat | HS.fi
Ulkomaat

Kim Jong-unin täti palasi julkisuuteen kuusi vuotta miehensä teloituksen jälkeen – ”Tämä muistuttaa, miten outo ja julma Pohjois-Korea on”

Kadonneen Kim Kyong-huin uskottiin elävän maanpaossa tai tulleen itsekin teloitetuksi.

Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un (kesk.) seurasi uudenvuodenjuhlaa Pjongjangissa vieressään vaimo Ri Sol-ju ja tämän toisella puolella täti Kim Kyong-hui. Kuva: KCNA

Julkaistu: 26.1. 14:27

Pohjois-Korean diktaattorin Kim Jong-unin vaikutusvaltainen täti on esiintynyt julkisuudessa ensi kertaa kuuteen vuoteen, kertovat uutistoimistot.

Kim Kyong-hui on Kim Jong-unin edesmenneen edeltäjän ja isän Kim Jong-ilin sisko eli Pohjois-Korean perustajan ja ensimmäisen johtajan Kim Il-sungin tytär. Häntä pidettiin yhtenä maan johtohahmoista Kim Jong-unin noustua valtaan alle kolmekymppisenä vuonna 2011.

Kim Kyong-hui kuitenkin katosi julkisuudesta, kun hänen aviomiehensä Jang Song-thaek joutui teloitetuksi joulukuussa 2013. Häntä syytettiin vastavallankumouksellisuudesta, luultavasti koska Kim Jong-un piti häntä uhkana omalle asemalleen.

Sunnuntaina Pohjois-Korean valtionmedia näytti Kim Kyong-huin istuvan Kim Jong-unin tuntumassa kuukalenterin mukaisen uudenvuoden juhlatilaisuudessa Pjongjangissa. Katsomossa heidän välissään oli vain Kim Jong-unin vaimo Ri Sol-ju. Kauemmas Kim Jong-unista oli sijoitettu jopa hänen siskonsa, tärkeä neuvonantajansa Kim Yo-jong.

”Moni Pohjois-Korean-tarkkailija oletti, että Kim Kyong-hui oli lähtenyt maanpakoon tai jopa tullut tapetuksi aviomiehensä kuoleman jälkeen. Niinpä hänen ilmaantumisensa johtajan rinnalle kuutisen vuotta myöhemmin on todellinen yllätys”, Pohjois-Koreaa seuraavan eteläkorealaisen NK News -verkkosivuston päätoimittaja Oliver Hotham sanoi uutistoimisto Reutersille.

Sanomalehti The New York Times kertoo, että ennen tätä viikonloppua Pohjois-Korean valtionmedia oli maininnut Kim Kyong-huin viimeksi muutama päivä miehensä teloittamisen jälkeen, kun hänet oli nimetty valmistelemaan erään toisen korkean viranomaisen valtiollisia hautajaisia.

Tämä tulkittiin osoituksena, että hän oli selvinnyt ehjin nahoin puhdistuksista, mutta kun hänestä ei enää sen jälkeen kuultu, alkoi kiertää arveluja hänenkin teloittamisestaan.

Kim Kyong-hui (vas.) kuvattuna heinäkuussa 2013 hieman ennen katoamistaan julkisuudesta. Hän osallistui sotilashautausmaan avajaisseremoniaan Pjongjangissa yhdessä silloisen pääministerin Pak Pong-jun (kesk.) ja maan korkeimman johtajan Kim Jong-unin kanssa. Kuva: Jason Lee / Reuters

NK News -sivuston päätoimittaja Hotham arvioi Reutersille, että Kim Kyong-huin paluu eturiviin antaa olettaa, että tämä on onnistunut palauttamaan arvovaltansa tai säilyttänyt sen koko ajan kulisseissa. Hotham huomioi, että Pohjois-Korean valtionmedia mainitsi tämän nimen heti maan toiseksi korkea-arvoisimman viranomaisen, korkeimman kansanneuvoston puhemiehistön puheenjohtajan Choe Ryong-haen jälkeen.

”Siitä, että hän istuu aivan johtajan vieressä ja hänet mainitaan Choe Ryong-haen jälkeen, voi päätellä hänen saaneen uuden, merkittävän aseman, mahdollisesti Kim Jong-unin neuvonantajana taloudellisissa tai poliittisissa asioissa”, Hotham sanoi Reutersille.

”Tämä myös muistuttaa, miten outo ja julma Pohjois-Korea on. Hänhän istuu sen miehen vieressä, joka määräsi hänen aviomiehensä teloitettavaksi.”

The New York Times huomauttaa, että Kim Jong-unilla on ollut tapana painottaa verisiteitään Pohjois-Korean dynastian aloittajaan Kim Il-sungiin hetkillä, jolloin hänellä on ollut tarve lujittaa valtaansa.

Nyt Kim Jong-un vaikuttaa kaipaavan kansan vankkumatonta tukea, koska joulukuussa hän sanoi luopuneensa ajatuksesta viime vuosina hierotun sovun syntymisestä Yhdysvaltojen kanssa. Sen sijaan hän kehotti kansaa varautumaan vyönkiristyksiin ja omavaraisuuden pönkittämiseen kansainvälisten pakotteiden paineessa.

Seuraa uutisia tästä aiheesta