Ulkomaat

Koronavirukseen on kuollut jo 82 ihmistä, tartunnan saaneita yli 2 700 – Kiina turvautuu yhä jyrkempiin toimiin leviämisen estämiseksi

Kiinan terveysviranomaisten mukaan viruksen tartuntakyky on voimistunut. Yksin maanantaina vahvistettiin 24 uutta kuolemantapausta.

Koronaviruksen uhriluku on kasvanut jo 82:een, kertoivat Kiinan terveysviranomaiset maanantaina.

Yksin maanantaina vahvistettiin 24 uutta kuolemantapausta, joiden joukossa oli virustaudin ensimmäinen uhri pääkaupunki Pekingissä. Tartunnan saaneita on yli 2 700, kertoo uutistoimisto AFP.

Kiinan terveysviranomaiset kertoivat jo sunnuntaina, että viruksen tartuntakyky on voimistunut. Sittemmin Kiina on ilmoittanut uusista toimista viruksen leviämisen estämiseksi.

Britannian yleisradion BBC:n mukaan Kiinan ulkopuolella on vahvistettu ainakin 44 koronavirustartuntaa mutta ei yhtään kuolemaa. Monet maat valmistelevat kansalaistensa evakuointeja.

Kiinassa parhaillaan käynnissä olevaa uudenvuoden lomaa pidennetään 2. helmikuuta asti. Kiinalaisen uudenvuoden loma on kansalaisille vuoden tärkein vapaa, jota perheet viettävät perinteisesti yhdessä. Tämä merkitsee paljon matkustamista.

Yleensä uudenvuoden juhlinta kestää Kiinassa noin viikon, ja tänä vuonna se olisi päättynyt 30. tammikuuta. Pidennyksellä on tarkoitus hidastaa uudenvuoden paluuliikenteen ruuhkia.

Liikennettä on rajoitettu Kiinassa monin paikoin. Maa on kertonut lopettavansa kaikki ryhmämatkat sekä kotimaassa että ulkomailla. Kiinan ulkopuolelle suuntautuvien ryhmämatkojen sekä pakettimatkojen myynnin oli määrä loppua maanantaina, AFP kertoo.

Kaukobussien tulo ja lähtö on estetty ainakin Kiinan toiseksi suurimmassa Shandongin provinssissa sekä Pekingin, Shanghain, Xi’anin ja Tianjinin kaupungeissa.

”Uskomme, että liikenteen rajoittaminen on tehokas tapa estää tartuntojen leviämistä”, viranomaiset sanoivat tiedotustilaisuudessa sunnuntaina. Erilaiset rajoitukset vaikuttavat kymmenien miljoonien ihmisten liikkumiseen.

Koronavirustilanne on vakavin Hubein provinssissa. Uudenlaisen koronaviruksen on kerrottu saaneen alkunsa provinssin 11 miljoonan asukkaan pääkaupungista Wuhanista. Sekä Wuhan että muita Hubein kaupunkeja on eristetty kokonaan.

Wuhanin pormestari Xhou Xianwang kertoi The New York Timesin mukaan maanantaina, että ennen eristämistä noin viisi miljoona ihmistä ehti kuitenkin lähteä kaupungista.

Alueella asuu paikallisten lisäksi tuhansia ulkomaalaisia.

Wuhaniin on rakennettu pikaisesti kahta uutta sairaalaa. Uusiin sairaaloihin on määrä tulla yhteensä yli 2 000 paikkaa. Ne ovat tarpeen, sillä Reutersin mukaan ihmisillä on ollut vaikeuksia päästä edes testattavaksi saati sairaalahoitoon.

Kiinan terveysviranomaisten mukaan noin 460 ihmistä oli maanantaina kriittisessä tilassa viruksen takia. BBC taas kertoi, että 51 ihmistä oli viranomaisten mukaan saatu parannettua ja he ovat poistuneet sairaalasta.Kaikkiaan eristyksissä on ainakin 17 kaupunkia, kertoo sanomalehti The Guardian. Osa Kiinan provinsseista ja kaupungeista on määrännyt hengityssuojaimien käytön pakolliseksi, AFP kertoo.

Kiinan erityishallintoalueet Hongkong ja Macao ovat maanantaista alkaen kieltäneet tulon alueelleen ihmisiltä, jotka ovat oleskelleet Wuhanissa kahden viime viikon aikana.

Hongkongin kielto ei koske hongkongilaisia, kertoo uutistoimisto Reuters. Macao puolestaan sanoo päästävänsä henkilöt alueelleen, jos he voivat todistaa, ettei heillä ole tartuntaa. Sekä Hongkongissa että Macaossa virustartuntoja on todettu viisi.

Malesia kielsi maanantaina maahantulon kaikilta Hubein provinssista saapuvilta. Kiinan naapurivaltio Mongolia taas on sulkenut Kiinan-vastaisen rajansa autoilijoilta ja jalankulkijoilta. Lisäksi maan koulut pidetään suljettuina AFP:n mukaan maaliskuun alkuun asti.


Ulkomailla tartuntoja on todettu ainakin Thaimaassa, Yhdysvalloissa, Taiwanissa, Australiassa, Singaporessa, Malesiassa, Ranskassa, Japanissa, Vietnamissa, Etelä-Koreassa, Kanadassa, Nepalissa ja Kambodžassa. Kukaan ei ole kuollut virukseen Kiinan ulkopuolella.

Ranskassa perjantaina todetut kolme tapausta ovat tiettävästi Euroopan ainoat.

Muun muassa Yhdysvallat, Ranska, Saksa, Australia, Japani, Marokko ja Italia ovat kertoneet evakuoivansa kansalaisiaan Wuhanin kaupungista viruksen takia. Monet EU-maat keskustelevat evakuoinneista yhdessä. Näihin keskusteluihin osallistuu myös Suomi.

Yhdysvallat ja Saksa ovat suositelleet välttämään tarpeetonta matkustamista koko Kiinaan, ja esimerkiksi Suomi, Ruotsi ja Norja ovat kehottaneet välttämään Hubeita.

Kotiuttamishankkeita tai -suunnitelmia on uutistoimistojen mukaan ainakin Britannialla, Belgialla, Bangladeshilla, Intialla, Venäjällä, Espanjalla, Portugalilla ja Hollannilla. Suomi keskustelee asiasta muiden EU-jäsenmaiden kanssa.

Britannia kertoi maanantaina työskentelevänsä Hubeissa olevien brittien auttamiseksi. Reutersin mukaan Britannia on käskenyt kaikki Wuhanista tulevat ihmiset kahden viikon omatoimiseen karanteeniin. Venäjä on kertonut keskeyttäneensä kaikki ryhmämatkat Kiinaan.

Maailman terveysjärjestön WHO:n pääjohtaja Tedros Adhanom Ghebreyesus kertoi sunnuntaina matkustavansa Pekingiin tapaamaan Kiinan hallinnon edustajia. Ghebreyesusin mukaan tapaamisessa on tarkoitus keskustella muun muassa uusista toimista viruksen leviämisen estämiseksi.

Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Helsingin keskustassa sijaitsevan ruokakaupan paistopisteelle ilmestyy siististi pukeutunut rouva, sitten tapahtuu jotain inhottavaa – HS valvoi paistopisteiden hygieniaa

  2. 2

   Suositun brittijuontajan kuolemaa pidetään jo nyt mediahistorian käännekohtana: Missä kulkee raja, johon asti julkisuuden henkilöä voi kritisoida?

  3. 3

   Tuntuuko marraskuu kestäneen jo ikuisuuden? Sitä on jatkunut nyt 113 päivää, eikä se tee suomalaisille hyvää, sanoo asiantuntija

  4. 4

   Jos Samu Hällforsin työntekijä on onneton, hän saa 5 000 euroa – Yrittäjä ratkaisi avokonttorien pahimman piinan, ja se teki hänestä rikkaan miehen

   Tilaajille
  5. 5

   Maria Ohisalon ulosmarssi Kesärannasta, vihreiden yöhön venynyt kriisikokous ja kiista hoitajamitoituksesta – HS selvitti hallituksen sisäiset jännitteet

   Tilaajille
  6. Näytä lisää
  1. 1

   Helsingin keskustassa sijaitsevan ruokakaupan paistopisteelle ilmestyy siististi pukeutunut rouva, sitten tapahtuu jotain inhottavaa – HS valvoi paistopisteiden hygieniaa

  2. 2

   Katajanokan alta paljastui erikoinen rakennelma: Vedessä on piilossa sata metriä holvi­kaarta, joka on kuin suoraan keski­ajalta

  3. 3

   Maria Ohisalon ulosmarssi Kesärannasta, vihreiden yöhön venynyt kriisikokous ja kiista hoitajamitoituksesta – HS selvitti hallituksen sisäiset jännitteet

   Tilaajille
  4. 4

   Tällainen on suomalaisten keskivertoauto – Uusien ja käytettyjen kauppaa hallitsevat aivan erilaiset autot

  5. 5

   Millaista on päiväkodissa, jossa aikuisilla on aikaa ja lapset ovat ”keskivertoa ihanampia”? HS vietti päivän Majavien seurassa Lauttasaaressa

   Tilaajille
  6. Näytä lisää
  1. 1

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  2. 2

   HS vietti vuorokauden Helsingin maineikkaimmalla huolto­asemalla, ja kello 1.06 pöytään nukahti työntekijöille tuttu mies

   Tilaajille
  3. 3

   ”Nyt multa meni pata jumiin” – HS:n haltuunsa saamat ääni­viestit paljastavat, kuinka luistelu­valmentaja Mirjami Penttinen raivoaa nuorille luistelijoille

   Tilaajille
  4. 4

   Neljä vuotta sitten Peter Vesterbacka sai illallisilla idean, joka ei koskaan toteudu – HS:n erikoisartikkeli kertoo kaiken Tallinnan-tunnelista

   Tilaajille
  5. 5

   Kuinka paljon pidemmälle kansanedustajat voivat väkivallan ihannoinnissa vielä mennä?

  6. Näytä lisää