Ulkomaat

Sata vuotta sitten New Yorkin yläluokkaa palveli oireeton kokki Mary Mallon, joka oli historian kenties pahin suurtartuttaja: isäntäperheet sairastuivat vuorotellen vaaralliseen tautiin

Mary Mallon on historian luultavasti tunnetuin supertartuttaja.

Supertartuttajaksi kutsutun yksittäisen ihmisen epäillään levittäneen uudenlaista koronavirusta yli kymmeneen ihmiseen Wuhanin suurkaupungissa Kiinassa.

Supertartuttajat levittävät tauteja tehokkaammin kuin muut sairastuneet. Heillä saattaa olla esimerkiksi heikentyneen vastustuskyvyn takia tavallista enemmän taudinaiheuttajia limakalvoillaan ja eritteissään.

Historian luultavasti tunnetuin supertartuttaja oli Yhdysvaltoihin muuttanut irlantilainen Mary Mallon (1869–1938), joka sai julkisuudessa liikanimen Lavantauti-Mary.

Mallonin tapaus on kiehtonut yleisöä ja tutkijoita erityisesti siksi, että hän oli itse täysin oireeton. Siksi hänen roolinsa bakteeritaudin suurlevittäjänä ei ollut selvitä lainkaan.

Mallon toimi kokkina useiden yläluokkaisten amerikkalaisperheiden palvelusväessä New Yorkissa 1900-luvun alkuvuosina. Missä hän työskentelikään, isäntäperheen jäseniä sairastui vaaralliseen tautiin. Mallon tartutti lavantaudin kymmeniin ihmisiin, joista kuoli ainakin kolme.

Epäily Mallonin roolista tartuttajana heräsi vasta, kun viranomaiset kävivät läpi kaupungin kotitalouksissa sattuneita tautitapauksia vuosina 1900–1907 ja huomasivat hänen työskennelleen useissa näistä kodeista.

Mallon pidätettiin ja pakotettiin antamaan virtsa- ja ulostenäyte. Niistä selvisi, että oireettomuudesta huolimatta hänen elimistössään oli valtava määrä lavantautia aiheuttavia bakteereja.

”Hän kertoi pesevänsä käsiään vain harvoin. Hänen laittamansa lämmitetty ruoka oli luultavasti turvallista, mutta hän oli myös kuuluisa persikkajäätelöstään”, sanomalehti The New York Times on kertonut.

Vuonna 1910 viranomaiset sulkivat Mallonin karanteeniin North Brother Island -sairaalasaarelle, joka sijaitsee Manhattanin ja Long Islandin erottavassa East Riverissä.Britannian yleisradioyhtiön BBC:n mukaan Mallon ei ainakaan aluksi suostunut uskomaan levittävänsä tautia, olihan hän mielestään terve. Sen sijaan hän piti kohteluaan epäreiluna vainoamisena.

Mallon vapautui karanteenista kolmen vuoden päästä luvattuaan, että ei enää työskentelisi kokkina. Saamansa kielteisen julkisuuden takia hän otti uuden sukunimen Brown ja löysi töitä pesulasta.

Viranomaiset pidättivät hänet uudestaan vuonna 1915, kun kävi ilmi, että lupauksestaan huolimatta hän työskenteli jälleen kokkina – sillä kertaa sairaalassa, jossa oli puhjennut lavantautiepidemia ja kaksi ihmistä kuollut. Hän joutui uudestaan karanteenisaarelle, jossa hän vietti vielä 23 vuotta, loppuelämänsä. Hän eli 69-vuotiaaksi.

”Lavantauti-Mary haudattiin”, The New York Times otsikoi yhden palstan pikku-uutisensa 13. marraskuuta 1938. Artikkelin mukaan Mallon kuoli halvauskohtaukseen ja hautajaisissa oli yhdeksän vierasta.

Vuonna 2013 julkaistu Stanfordin yliopiston tutkimus valotti, miten oireeton ihminen saattoi tartuttaa ihmisiä vuosien ajan. Tutkijat selvittivät hiirikokeissa, että lavantautia aiheuttavat bakteerit voivat piileskellä makrofageissa eli vieraita mikrobeja syövissä soluissa, vaikka elimistö on selättänyt bakteerien aiheuttaman tulehduksen.

Lavantaudin aiheuttaa Salmonella typhi -bakteeri. Tartuntatapauksia todetaan maailmanlaajuisesti noin 20 miljoonaa vuodessa, lähinnä puutteellisen hygieniatason trooppisissa ja subtrooppisissa maissa. Maailman terveysjärjestön mukaan hoitamattomana lavantauti johtaa kuolemaan 10–20 prosentissa tapauksista.

Suomessa todetaan vuosittain 10–20 lavantautitapausta, lähes poikkeuksetta matkailijoilla, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos. Lavantaudilta voi suojautua rokotteella.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Syrjäisellä parkkipaikalla on pieni sininen mökki, jonne kulinaristit ajavat Savosta saakka ahtamaan jauhelihatankoja

  2. 2

   Ensin Onni, 3, yski ja sitten vaimeni – Hädän hetkellä ensimmäiset minuutit ratkaisevat, mutta juuri silloin moni hyytyy

   Tilaajille
  3. 3

   Turkkilainen viranomainen Reutersille: Syyrialaisten tuloa Eurooppaan ei enää estetä

  4. 4

   Työhaalareissa ei pitäisi olla mitään asiaa juniin ja busseihin, sanoo työmies Juhani Kaappola Keravalta – Mitä vastaavat VR ja HSL?

  5. 5

   Lyhyeksi myynnissä pyritään hyötymään osakkeen halpenemisesta – Helsingin pörssissä on yksi yhtiö ylitse muiden sijoittajien vedonlyönnissä

  6. Näytä lisää
  1. 1

   37-vuotias Reetta Ek alkoi tuntea iltaisin olonsa oudoksi – Kun lääkäri kertoi syyn, Ek tunsi syöksyvänsä kohti vanhuutta

   Tilaajille
  2. 2

   Suosikkikahvila haettiin konkurssiin Helsingin Punavuoressa: Sitten puhelu tuntemattomasta numerosta muutti kaiken

  3. 3

   Puiden takana on varjeltu salaisuus: Espoossa on Lego-taloilta näyttävä asuinalue, jonka vain paikalliset tietävät ja pitävät sitä ihmeenä

  4. 4

   Työhaalareissa ei pitäisi olla mitään asiaa juniin ja busseihin, sanoo työmies Juhani Kaappola Keravalta – Mitä vastaavat VR ja HSL?

  5. 5

   Päihdejärjestön epäily: Ruotsissa on kehitetty suomalaisia varten huippuvahva nuuska, joka koukuttaa etenkin nuoria

  6. Näytä lisää
  1. 1

   ”Elämäni hirveimpiä kokemuksia” – Katariina Souri kertoo HS:lle, mitä hänelle tapahtui miljonääri Peter Nygårdin huvilalla

  2. 2

   Helsingin keskustassa sijaitsevan ruokakaupan paistopisteelle ilmestyy siististi pukeutunut rouva, sitten tapahtuu jotain inhottavaa – HS valvoi paistopisteiden hygieniaa

  3. 3

   Koronaviruksen hillitsemiseksi on olemassa yli­voimainen keino, joka on jokaisen ulottuvilla – Kokeile, läpäisetkö käsi­hygienian testin

  4. 4

   Tampereen keskustassa on kommuuni, jossa tyhjät pullot jaetaan painimalla

   Tilaajille
  5. 5

   ”Ovi avattiin, ja esiin työntyi pistin” – Toimittaja Jussi Konttisen isä joutui kuusi­vuotiaana venäläisten vanki­leirille, jolta moni lapsi ei selvinnyt

   Tilaajille
  6. Näytä lisää