Ulkomaat

Markus Tietäväinen jäi jumiin ”aavemaiseen” Wuhaniin ja kertoo, minkälaista on opiskelijan arki eristetyssä miljoona­kaupungissa

Wuhanin maineikkaassa yliopistossa kiinaa opiskeleva helsinkiläinen Tietäväinen viettää päivänsä enimmäkseen opiskelija-asuntolan huoneessa ja odottaa, miten tauti kehittyy ja pääseekö kaupungista pois. ”Koen, että muun Wuhanin tilanteesta murehtiminen on vain haitallista omalle jaksamiselle.”

Kiinan kieltä opiskeleva helsinkiläinen Markus Tietäväinen, 33, on jäänyt tuntemattoman pitkäksi ajaksi jumiin Wuhanin kaupunkiin, joka on Kiinaa ravistelevan uuden koronavirustaudin alkupiste. Hän kuvailee tunnelmia 11 miljoonan asukkaan kaupungissa alakuloisiksi, vaikka maanantaina näkyi joitakin uusia elonmerkkejä viikonvaihteeseen verrattuna.

”Tänään näkyi jo huomattavasti enemmän ihmisiä liikkeellä kauppareissuilla, kävelyllä ja jopa sulkapalloa pelaamassa. Lieneekö selityksenä se, että kevätjuhla [kiinalaisesta uudestavuodesta alkavat juhlallisuudet] on jo ohi, vai ovatko ihmiset vain tottuneet uuteen normaaliin. Entiseen nähden kaduilla kuitenkin on vielä aavemaisen hiljaista”, Tietäväinen kertoo Wuhanista, joka on Hubein maakunnan pääkaupunki keskisessä Kiinassa.

Helsingin yliopistossa kulttuurien tutkimusta opiskeleva ja Kiinaan erikoistuva Tietäväinen muutti Wuhaniin viime syyskuussa. Tarkoitus oli opiskella kiinan kieltä maineikkaassa Wuhanin yliopistossa ensi kesäkuun loppuun asti, mutta nyt tilanne on täysin epäselvä.

”Tällä hetkellä itselläni ei ole vielä esittää mitään arvioita siitä, kuinka pitkään täällä joutuu olemaan. Tällä hetkellä kallistun itse sen suuntaan, että lähden kaupungista ja maasta heti, kun tilaisuus siihen vain tulee”, Tietäväinen kertoo sähköpostiviestissä, jolla hän vastasi HS:n lähettämiin kysymyksiin.Kampuksella asuvan Tietäväisen mukaan Wuhanin yliopisto on ilmoittanut kevätlukukauden aloittamisen viivästyvän määrittelemättömään ajankohtaan. Yliopiston ainoa tehtävä vaikuttaa nyt olevan uusien virustartuntojen estäminen.

”Yliopiston ohjeistuksessa korostetaan huoneissa pysymistä ja julkisten tilojen välttelyä. Tästä ehkä selkein esimerkki on se, että yliopisto alkoi tänään tarjota ilmaisia aterioita vaihto-opiskelijoiden asuntolan asukkaille. Tarkoituksena lienee vähentää opiskelijoiden tarvetta poistua asuntolasta.”

Lisäksi opiskelijat ovat jatkuvan terveydentilaan liittyvän tarkkailun alla. Tietäväinen on törmännyt kuumeenmittauspisteisiin asuntolansa ja yliopiston ruokalan sisäänkäynneillä.


Tietäväisen mukaan näyttää siltä, että yliopiston kampus olisi hiljattain aidattu erilleen muusta kaupungista. Syytä tähän hän ei tiedä.

Vuonna 1893 perustettu, noin 60 000 opiskelijan Wuhanin yliopisto kuuluu Kiinan arvostetuimpiin opinahjoihin, ja sillä on kaunis Itäiseen järveen ja kukkuloihin rajautuva kampusalue.

Tietäväinen kertoo, että vaihto-opiskelijoiden asuntolassa on tällä hetkellä runsaat sata muuta opiskelijaa. Hän ei ainakaan ole kuullut, että yliopistossa olisi nyt muita suomalaisia.

”Asun yliopiston vaihto-opiskelijoille tarkoitetussa asuntolassa. Huone on oma, mikä helpottaa elämää epidemiaa silmällä pitäen. Tällä hetkellä kampuksella on lomakaudesta johtuen erittäin hiljaista. Kiinalaiset opiskelijat ovat lähes kaikki kadonneet lomanviettoon ja ulkomaalaisistakin suurin osa on muualla.”

Uusi virusepidemia alkoi levitä kovalla vauhdilla eri puolilla Kiinaa ja ulkomaillekin juuri kiinalaisen uudenvuoden alla viime viikon lopulla. Wuhanin kaupunki on suljettu täysin eristyksiin, samoin kuin monet muutkin kiinalaiskaupungit.Viikko sitten virustautiin kuolleita oli vasta kourallinen, mutta maanantaina heitä oli jo yli 80. Tartuntojen määrä taas on noin kymmenkertaistunut viikossa: maanantai-iltana niitä kerrottiin olevan noin 2 900.

Tilanteen nopea kärjistyminen ja eristystoimien kovuus ovat herättäneet epäilyjä siitä, ovatko Kiinan viranomaiset vieläkään kertoneet tautitilanteen todellista vakavuutta.

”Uutiset sairaaloiden ja sairaalahenkilökunnan ylikuormituksesta kielivät ainakin omaan korvaan siitä, että taudin vakavuutta joko peiteltiin aluksi tai siihen ei suhtauduttu sen ansaitsemalla vakavuudella. Toisaalta Kiinan viimeaikaiset toimet antavat sen kuvan, että tilanteen vakavuuteen on nyt herätty.”


Tietäväinen sanoo kuitenkin, että hänen on maallikkona hankala arvioida, kuinka tehokkaita viranomaisten lukuisat eri toimet ovat. Kiina on esimerkiksi kieltänyt kaiken ryhmämatkailun ulkomaille ja maan sisällä monien muiden matkustusrajoitusten lisäksi.

”Olen parhaani mukaan pyrkinyt välttämään huhumyllyn kuuntelua, mutta käsittääkseni yleinen mielipide on, että sairastuneiden määrä on ilmoitettua suurempi. Vaikka virallisiin lukuihin suhtauduttaisiinkin epäluulolla, niin viranomaisten antamia tietoja kyllä kuunnellaan muuten.”

Tietäväinen sanoo, ettei hän halua liiaksi miettiä taudin kokonaistilannetta, vaikka hän uutisia paljon seuraakin. Juuri muuta tekemistä ei olekaan kuin istua huoneessa ja surfata netissä.

”Olen pyrkinyt asennoitumaan tilanteeseeni mahdollisimman rauhallisesti. Koska tässä tilanteessa ainut asia, mihin voin vaikuttaa, on oman sairastumisriskin minimoiminen, minkä eteen teen jo mielestäni kaiken mahdollisen. Koen, että muun Wuhanin tilanteesta murehtiminen on vain haitallista omalle jaksamiselle.”

Päivät kuluvat pitkälti eristyksissä muusta maailmasta ja myös muusta Wuhanista.

”Ulkona tulee lähinnä käytyä kauppareissuja ja lyhyitä kävelylenkkejä varten. Toisaalta olen kuullut, että moni välttelee jo näinkin vähäistä ulkona käymistä.”


Tietäväinen ja muut Kiinassa asuvat eivät voi kuin odottaa, miten tautitilanne kehittyy ja mitä viranomaiset sen suhteen päättävät tehdä.

”Kotipuoleen olen tällä hetkellä päivittäin yhteydessä, huolissaan kun ovat. Tällä hetkellä kuvailisin yleisfiilistä ainakin vaihto-opiskelijoiden keskuudessa hiljaiseksi hyväksynnäksi.”

Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  2. 2

   Valtava valonheitin pystytettiin ilmoittamatta Paula Arteksen ikkunan alle, eikä kokonainen kortteli ollut saada unta

  3. 3

   Tampereen yliopisto puuttui sen logosta tehtyyn pilaversioon ”uhittelevalla” kirjeellä – Some reagoi omilla versioillaan ”tuninaamasta”

  4. 4

   Pariskunta osti huonokuntoisen hirsitalon Vantaalta: Sitten vintiltä löytyi salahuone ja talon ainutlaatuinen historia alkoi valjeta

  5. 5

   Näin teet täydellisen perunamuusin: pieni niksi nostaa muusisi uudelle tasolle

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  2. 2

   Pariskunta osti huonokuntoisen hirsitalon Vantaalta: Sitten vintiltä löytyi salahuone ja talon ainutlaatuinen historia alkoi valjeta

  3. 3

   Syöpäpotilaille ruokavalio­hoitoa antanut lääkäri Antti Heikkilä sai varoituksen

  4. 4

   Näin teet täydellisen perunamuusin: pieni niksi nostaa muusisi uudelle tasolle

  5. 5

   Valtava valonheitin pystytettiin ilmoittamatta Paula Arteksen ikkunan alle, eikä kokonainen kortteli ollut saada unta

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Jopa 70 prosenttia suomalaisista syö liian vähän hiilihydraatteja – asiantuntija kertoo yllättävät merkit, joista tunnistat hiilarivajeen

   Tilaajille
  2. 2

   HS vietti vuorokauden Helsingin maineikkaimmalla huolto­asemalla, ja kello 1.06 pöytään nukahti työntekijöille tuttu mies

   Tilaajille
  3. 3

   ”Nyt multa meni pata jumiin” – HS:n haltuunsa saamat ääni­viestit paljastavat, kuinka luistelu­valmentaja Mirjami Penttinen raivoaa nuorille luistelijoille

   Tilaajille
  4. 4

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  5. 5

   Kun ikuisesti reipas uupuu, kukaan ei huomaa – On väärin luulla, että jokainen pystyy pyytämään apua

  6. Näytä lisää