Ulkomaat

Markus Tietäväinen jäi jumiin ”aavemaiseen” Wuhaniin ja kertoo, minkälaista on opiskelijan arki eristetyssä miljoona­kaupungissa

Wuhanin maineikkaassa yliopistossa kiinaa opiskeleva helsinkiläinen Tietäväinen viettää päivänsä enimmäkseen opiskelija-asuntolan huoneessa ja odottaa, miten tauti kehittyy ja pääseekö kaupungista pois. ”Koen, että muun Wuhanin tilanteesta murehtiminen on vain haitallista omalle jaksamiselle.”

Kiinan kieltä opiskeleva helsinkiläinen Markus Tietäväinen, 33, on jäänyt tuntemattoman pitkäksi ajaksi jumiin Wuhanin kaupunkiin, joka on Kiinaa ravistelevan uuden koronavirustaudin alkupiste. Hän kuvailee tunnelmia 11 miljoonan asukkaan kaupungissa alakuloisiksi, vaikka maanantaina näkyi joitakin uusia elonmerkkejä viikonvaihteeseen verrattuna.

”Tänään näkyi jo huomattavasti enemmän ihmisiä liikkeellä kauppareissuilla, kävelyllä ja jopa sulkapalloa pelaamassa. Lieneekö selityksenä se, että kevätjuhla [kiinalaisesta uudestavuodesta alkavat juhlallisuudet] on jo ohi, vai ovatko ihmiset vain tottuneet uuteen normaaliin. Entiseen nähden kaduilla kuitenkin on vielä aavemaisen hiljaista”, Tietäväinen kertoo Wuhanista, joka on Hubein maakunnan pääkaupunki keskisessä Kiinassa.

Helsingin yliopistossa kulttuurien tutkimusta opiskeleva ja Kiinaan erikoistuva Tietäväinen muutti Wuhaniin viime syyskuussa. Tarkoitus oli opiskella kiinan kieltä maineikkaassa Wuhanin yliopistossa ensi kesäkuun loppuun asti, mutta nyt tilanne on täysin epäselvä.

”Tällä hetkellä itselläni ei ole vielä esittää mitään arvioita siitä, kuinka pitkään täällä joutuu olemaan. Tällä hetkellä kallistun itse sen suuntaan, että lähden kaupungista ja maasta heti, kun tilaisuus siihen vain tulee”, Tietäväinen kertoo sähköpostiviestissä, jolla hän vastasi HS:n lähettämiin kysymyksiin.Kampuksella asuvan Tietäväisen mukaan Wuhanin yliopisto on ilmoittanut kevätlukukauden aloittamisen viivästyvän määrittelemättömään ajankohtaan. Yliopiston ainoa tehtävä vaikuttaa nyt olevan uusien virustartuntojen estäminen.

”Yliopiston ohjeistuksessa korostetaan huoneissa pysymistä ja julkisten tilojen välttelyä. Tästä ehkä selkein esimerkki on se, että yliopisto alkoi tänään tarjota ilmaisia aterioita vaihto-opiskelijoiden asuntolan asukkaille. Tarkoituksena lienee vähentää opiskelijoiden tarvetta poistua asuntolasta.”

Lisäksi opiskelijat ovat jatkuvan terveydentilaan liittyvän tarkkailun alla. Tietäväinen on törmännyt kuumeenmittauspisteisiin asuntolansa ja yliopiston ruokalan sisäänkäynneillä.


Tietäväisen mukaan näyttää siltä, että yliopiston kampus olisi hiljattain aidattu erilleen muusta kaupungista. Syytä tähän hän ei tiedä.

Vuonna 1893 perustettu, noin 60 000 opiskelijan Wuhanin yliopisto kuuluu Kiinan arvostetuimpiin opinahjoihin, ja sillä on kaunis Itäiseen järveen ja kukkuloihin rajautuva kampusalue.

Tietäväinen kertoo, että vaihto-opiskelijoiden asuntolassa on tällä hetkellä runsaat sata muuta opiskelijaa. Hän ei ainakaan ole kuullut, että yliopistossa olisi nyt muita suomalaisia.

”Asun yliopiston vaihto-opiskelijoille tarkoitetussa asuntolassa. Huone on oma, mikä helpottaa elämää epidemiaa silmällä pitäen. Tällä hetkellä kampuksella on lomakaudesta johtuen erittäin hiljaista. Kiinalaiset opiskelijat ovat lähes kaikki kadonneet lomanviettoon ja ulkomaalaisistakin suurin osa on muualla.”

Uusi virusepidemia alkoi levitä kovalla vauhdilla eri puolilla Kiinaa ja ulkomaillekin juuri kiinalaisen uudenvuoden alla viime viikon lopulla. Wuhanin kaupunki on suljettu täysin eristyksiin, samoin kuin monet muutkin kiinalaiskaupungit.Viikko sitten virustautiin kuolleita oli vasta kourallinen, mutta maanantaina heitä oli jo yli 80. Tartuntojen määrä taas on noin kymmenkertaistunut viikossa: maanantai-iltana niitä kerrottiin olevan noin 2 900.

Tilanteen nopea kärjistyminen ja eristystoimien kovuus ovat herättäneet epäilyjä siitä, ovatko Kiinan viranomaiset vieläkään kertoneet tautitilanteen todellista vakavuutta.

”Uutiset sairaaloiden ja sairaalahenkilökunnan ylikuormituksesta kielivät ainakin omaan korvaan siitä, että taudin vakavuutta joko peiteltiin aluksi tai siihen ei suhtauduttu sen ansaitsemalla vakavuudella. Toisaalta Kiinan viimeaikaiset toimet antavat sen kuvan, että tilanteen vakavuuteen on nyt herätty.”


Tietäväinen sanoo kuitenkin, että hänen on maallikkona hankala arvioida, kuinka tehokkaita viranomaisten lukuisat eri toimet ovat. Kiina on esimerkiksi kieltänyt kaiken ryhmämatkailun ulkomaille ja maan sisällä monien muiden matkustusrajoitusten lisäksi.

”Olen parhaani mukaan pyrkinyt välttämään huhumyllyn kuuntelua, mutta käsittääkseni yleinen mielipide on, että sairastuneiden määrä on ilmoitettua suurempi. Vaikka virallisiin lukuihin suhtauduttaisiinkin epäluulolla, niin viranomaisten antamia tietoja kyllä kuunnellaan muuten.”

Tietäväinen sanoo, ettei hän halua liiaksi miettiä taudin kokonaistilannetta, vaikka hän uutisia paljon seuraakin. Juuri muuta tekemistä ei olekaan kuin istua huoneessa ja surfata netissä.

”Olen pyrkinyt asennoitumaan tilanteeseeni mahdollisimman rauhallisesti. Koska tässä tilanteessa ainut asia, mihin voin vaikuttaa, on oman sairastumisriskin minimoiminen, minkä eteen teen jo mielestäni kaiken mahdollisen. Koen, että muun Wuhanin tilanteesta murehtiminen on vain haitallista omalle jaksamiselle.”

Päivät kuluvat pitkälti eristyksissä muusta maailmasta ja myös muusta Wuhanista.

”Ulkona tulee lähinnä käytyä kauppareissuja ja lyhyitä kävelylenkkejä varten. Toisaalta olen kuullut, että moni välttelee jo näinkin vähäistä ulkona käymistä.”


Tietäväinen ja muut Kiinassa asuvat eivät voi kuin odottaa, miten tautitilanne kehittyy ja mitä viranomaiset sen suhteen päättävät tehdä.

”Kotipuoleen olen tällä hetkellä päivittäin yhteydessä, huolissaan kun ovat. Tällä hetkellä kuvailisin yleisfiilistä ainakin vaihto-opiskelijoiden keskuudessa hiljaiseksi hyväksynnäksi.”

Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Heikki Korpela muutti Norjaan tullakseen paremmaksi hiihtäjäksi – nyt hän on nähnyt, mihin hiihdon mahtimaan valtava menestys perustuu

  2. 2

   Kun Harvey Weinstein saapui oikeuteen rollaattorin kanssa, epäilin sitä teatteriksi – Kaikkein vaarallisimpia ovat juuri ne kuvat, joiden taustoja emme tiedä

  3. 3

   Kun Lepakkomies astuu ovesta ja haluaa piikittää heroiinia, Jani Keto auttaa löytämään suonen – Tältä näyttää tanskalaisessa huumeidenkäyttöhuoneessa, jossa suomalainen Keto työskentelee

   Tilaajille
  4. 4

   Ei koskaan enää perjantaita töissä – Näin mainostoimisto siirtyi nelipäiväiseen työviikkoon

  5. 5

   Helsingin kaupunki pitkitti päätöstä päiväkotipaikasta: perhe valitti hallinto-oikeuteen ja voitti

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Miten toimia vihamielisen ihmisen edessä? Psykoterapeutti kertoo tekniikan, joka rauhoittaa mielen uhkaavassa tilanteessa

   Tilaajille
  2. 2

   Ensin Onni, 3, yski ja sitten vaimeni – Hädän hetkellä ensimmäiset minuutit ratkaisevat, mutta juuri silloin moni hyytyy

   Tilaajille
  3. 3

   HS:n laskuri kertoo, kuulutko asuin­alueesi pieni- vai suuri­tuloisiin

  4. 4

   Helsingin pörssissä viikosta tuli heikoin sitten euro­kriisin: osakkeiden arvosta pyyhkiytyi 10 prosenttia – Yhdys­valloissa osakkeet jatkoivat laskuaan

  5. 5

   Työnantajalle suuttunut mies jätti työnsä ja ajautui liki kolmen vuoden työttömyyteen – Oikeus tuomitsi yrityksen maksamaan jättikorvaukset

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Koronaviruksen hillitsemiseksi on olemassa yli­voimainen keino, joka on jokaisen ulottuvilla – Kokeile, läpäisetkö käsi­hygienian testin

  2. 2

   Tampereen keskustassa on kommuuni, jossa tyhjät pullot jaetaan painimalla

   Tilaajille
  3. 3

   ”Ovi avattiin, ja esiin työntyi pistin” – Toimittaja Jussi Konttisen isä joutui kuusi­vuotiaana venäläisten vanki­leirille, jolta moni lapsi ei selvinnyt

   Tilaajille
  4. 4

   ”Elämäni hirveimpiä kokemuksia” – Katariina Souri kertoo HS:lle, mitä hänelle tapahtui miljonääri Peter Nygårdin huvilalla

  5. 5

   Rappukäytävään leijaili kuukausien ajan sietämätön haju – Vuokralainen tuhosi töölöläisasunnon jätteillä betoniseiniä myöten

  6. Näytä lisää