Ulkomaat

Keskitysleiristä selvinnyt Michael Bornstein pelkäsi ensin palata Auschwitziin – ”Onneksi tein tämän matkan”, hän sanoi lopulta

Yli 200 keskitysleiristä hengissä selvinnyttä entistä vankia osallistui Auschwitzin vapauttamisen muistojuhlaan maanantaina.

Berliini

Joukko iäkkäitä miehiä ja naisia talvitakeissaan astelemassa totisin kasvoin hiekkatietä pitkin sisään entisen keskitysleirin portista. Se oli historiallinen näky, joka muistutti holokaustin olevan läsnä tässäkin ajassa.

Auschwitzista selviytyneiden joukko oli matkustanut maanantaiksi Puolaan leirin vapauttamisen 75-vuotismuistojuhlaan Yhdysvalloista, Israelista, Venäjältä, Perusta, Kanadasta ja eri puolilta Eurooppaa. Heistä monet sanoivat tekevänsä matkan lastenlastensa ja lastenlastenlastensa takia.

”Haluamme seuraavan sukupolven tietävän, mitä meille tapahtui ja että se ei saa koskaan toistua”, sanoi 93-vuotias David Marks ääni särkyneenä liikutuksesta uutistoimisto AFP:n mukaan.

Entiset vangit laskivat seppeleitä Auschwitzin ”kuolemanmuurille”, jota vasten vankeja ammuttiin leirin ollessa toiminnassa toisen maailmansodan aikana vuosina 1940–1945.

Parinkymmenen maan johtajat tasavallan presidentti Sauli Niinistö mukaan lukien kunnioittivat holokaustin uhrien muistoa osallistumalla tilaisuuteen.

Puna-armeija vapautti keskitysleirin 27. tammikuuta 1945 natsien paettua leiristä. Auschwitzissa oli puna-armeijan saapuessa sinne vain 2 819 eloon jäänyttä vankia. Saksalaiset olivat ehtineet murhata yli miljoona ihmistä.


Auschwitzin entisten vankien kasvoilta välittyi maanantaina tuska.

Hirveiden muistojen ohella vankeja yhdistää pelko siitä, että historia toistaa vielä itseään, eikä heidän pelkonsa ole vailla perusteita. Juutalaisviha ja viha monia vähemmistöjä kohtaan ovat nousseet näkyväksi niin Euroopassa kuin Yhdysvalloissakin.

Michael Bornstein saapui Auschwitziin Yhdysvalloista. Hän kertoi HS:n haastattelussa sunnuntaina, että keskitysleiriin palaaminen hermostutti ja pelotti häntä etukäteen.


Muistojuhlan jälkeen Bornstein kertoi HS:lle olevansa iloinen, että teki pitkän ja vaikean matkan.

”Oli uskomaton kokemus olla täällä yli sadan muun selviytyjän kanssa, kaikilla meillä keskitysleirin tatuointi käsivarressamme”, hän viestitti HS:lle maanantai-iltana.

”Me kaikki menetimme perhettä Auschwitzissa, ja me kaikki kärsimme.”

Bornsteinin mielestä juhla oli osoitus juutalaisten vahvuudesta. Auschwitzissa vierailu oli hänestä koskettavaa ja vaikeaa, mutta merkityksellistä.

”Tärkein asia, joka juhlassa sanottiin, oli muistutus siitä, että emme voi suvaita syrjinnän lisääntymistä. Emme voi istua joutilaana, kun antisemitismi vain kasvaa maailmanlaajuisesti. Välinpitämättömyys on vaarallista.”


Osalla entisistä vangeista ei ole omia muistoja leiristä, koska he olivat leiristä päästessään nuoria.

Kanadassa asuva 75-vuotias Angela Orosz Richt syntyi Auschwitzin keskitysleirissä 21. joulukuuta 1944, runsas kuukausi ennen leirin vapautumista. Hänen äitinsä oli tuotu leiriin kuusi kuukautta ennen hänen syntymäänsä, Orosz Richt kertoi uutistoimisto AFP:lle maanantaina Auschwitzissa.

Keskitysleirin vartijat eivät huomanneet hänen äitinsä raskautta aliravitsemuksen takia. Vauvan synnyttyä äiti piilotteli tätä parakissa, peitteli vauvan löytämiinsä papereihin ja onnistui myös imettämään vauvaa. Äidin suurin pelko oli, että rotat söisivät vauvan hänen ollessaan ulkona.

Orosz Richt kertoi olevansa peloissaan lastenlastensa puolesta. Hän sanoi kertovansa äitinsä tarinaa, jotta nuoremmat polvet oppisivat siitä eivätkä holokaustin kiistäjät tai vähättelijät voittaisi.

Samasta syystä Michael Bornstein päätti kirjoittaa tarinansa kirjaan Survivors Club, joka ilmestyi vuonna 2017. Hän eli vuosikymmeniä Yhdysvalloissa puhumatta kovin paljon keskitysleiritaustastaan. Sitten hän tajusi, että puhuminen on välttämätöntä.

Ensin hän oli löytänyt Yad Vashemin holokaustimuseosta Israelista valokuvan, jossa häntä kannettiin nelivuotiaana pois keskitysleiristä. Sitten hän löysi kuvansa nettisivulta, jossa sitä käytettiin historian vääristelyyn. Kuvan väitettiin todistavan, että lasten tappaminen keskitysleirissä oli valhe.

Se sai Bornsteinin tajuamaan, että jos selviytyneet eivät kerro tarinoitaan, holokaustin kieltäjät voittavat. Nyt, 79-vuotiaana, Bornstein kiertää kouluissa puhumassa holokaustista.

EU:n perusoikeusviraston laaja kyselytutkimus osoittaa, että yhdeksän kymmenestä juutalaisesta kokee juutalaisvihan lisääntyneen viime aikoina. Enää juutalaisviha ei ole enää tabu eikä sitä piilotella, vaan se on avointa – arkipäiväistä, triviaalia, haastatellut sanovat.

Saksassa juutalaisviha ei ole historiaa vaan arkipäivää myös uutisissa.

Baijerin kristillissosiaalisen unionin (CSU) johtaja Markus Söder sanoi viikonloppuna radiohaastattelussa, että Vaihtoehto Saksalle -puolue (AfD) on keskeisessä roolissa antisemitismin kasvussa.

AfD ei ole ainoa asia. Sunnuntaina Saksassa uutisoitiin, että maan puolustusvoimissa ja erityisesti erikoisjoukoissa äärioikeistosympatiat ovat yleisiä. Armeija on ennenkin kärsinyt tästä ongelmasta, mutta se ei ole erillinen saareke. Vihaan liittyvät rikokset ja uhkaukset ovat arkisia niin Saksassa kuin muuallakin, aivan tavallisten ihmisten parissa.

Holokaustin muistaminen ei ole enää vuosipäiviin kuuluva seremonia, joka unohdetaan juhlapuheiden jälkeen, vaan tärkeä osa jokapäiväistä yhteiskunnallista keskustelua.

Lue myös: Fasismia tuli joka tuutista, joten Ilkka Malmberg vei poikansa katsomaan, mihin oikea fasismi johtaa – Kuukausiliitteen klassikkojuttu vie Auschwitziin
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  2. 2

   Vakuutus ei välttämättä korvaa Tampereella romahtavaa asuintaloa, joka asetettiin tänään asumiskieltoon

  3. 3

   Sähköautojen hintojen on pakko tulla alas, ja nyt tiedetään, miten se onnistuu – parin vuoden päästä sähköauton voi saada 12 000 eurolla

  4. 4

   Yli vuoden merellä ajelehtinut 77-metrinen aavelaiva huuhtoutui Irlannin rannikolle Dennis-myrskyn jäljiltä

  5. 5

   Näin teet täydellisen perunamuusin: pieni niksi nostaa muusisi uudelle tasolle

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  2. 2

   Pariskunta osti huonokuntoisen hirsitalon Vantaalta: Sitten vintiltä löytyi salahuone ja talon ainutlaatuinen historia alkoi valjeta

  3. 3

   Image: Sibelius-Akatemiassa seksuaalista häirintää, nöyryyttämistä sekä opettajien ja opiskelijoiden välisiä suhteita

  4. 4

   Moni säilyttää vihanneksia ja hedelmiä väärin, ja se voi johtaa turhaan hävikkiin – asiantuntija kertoo helpot korjausliikkeet

   Tilaajille
  5. 5

   Syöpäpotilaille ruokavalio­hoitoa antanut lääkäri Antti Heikkilä sai varoituksen

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Jopa 70 prosenttia suomalaisista syö liian vähän hiilihydraatteja – asiantuntija kertoo yllättävät merkit, joista tunnistat hiilarivajeen

   Tilaajille
  2. 2

   HS vietti vuorokauden Helsingin maineikkaimmalla huolto­asemalla, ja kello 1.06 pöytään nukahti työntekijöille tuttu mies

   Tilaajille
  3. 3

   ”Nyt multa meni pata jumiin” – HS:n haltuunsa saamat ääni­viestit paljastavat, kuinka luistelu­valmentaja Mirjami Penttinen raivoaa nuorille luistelijoille

   Tilaajille
  4. 4

   Kun ikuisesti reipas uupuu, kukaan ei huomaa – On väärin luulla, että jokainen pystyy pyytämään apua

  5. 5

   Neljä vuotta sitten Peter Vesterbacka sai illallisilla idean, joka ei koskaan toteudu – HS:n erikoisartikkeli kertoo kaiken Tallinnan-tunnelista

   Tilaajille
  6. Näytä lisää