Ulkomaat

Ainakin kolme koronatartuntaa ihmisestä toiseen – Kuolleita nyt 132, tartuntoja lähes 6 000

THL:n ylilääkärin Taneli Puumalaisen mukaan on tiedossa, että virus voi tarttua ihmisestä toiseen.

Koronaviruksen uhriluku on kasvanut jo 132:een, kertoivat Kiinan viranomaiset keskiviikkona uutistoimisto Reutersin mukaan. Tiistaina tiedossa oli 106 kuolemantapausta.

Myös tartuntojen määrä on kasvanut huomattavasti. Nyt vahvistettuja tartuntoja on jo lähes 6 000, kun maanantaina tiedossa oli yli 4 500 tartuntaa.

Maailman terveysjärjestön WHO:n mukaan Kiinan ulkopuolisia tartuntoja on tähän mennessä havaittu yli 60, kertoo Britannian yleisradioyhtiö BBC. Yhtään kuolemantapausta ei ole tullut Kiinan ulkopuolelta.

Saksassa, Japanissa ja Taiwanissa vahvistettiin tiistaina ensimmäiset tartunnat, joissa viruksen saanut ei ollut käynyt Kiinassa.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) infektiotautien torjunta ja rokotukset -yksikön päällikkö ja ylilääkäri Taneli Puumalainen kertoo THL:n saaneen vahvistuksen, että Saksan tapaus on koronaviruksen jatkotartunta.

Puumalainen sanoo, ettei ole mitenkään odottamatonta, että läheisessä kontaktissa viruksen kantajan kanssa ollut saa tartunnan.

”Ei se ole mitenkään odottamatonta tai huolestuttavaa. Meillä on tiedossa, että virus voi tarttua ihmisestä toiseen.”

Puumalaisen mukaan EU:ssa on hyvä järjestelmä taudille altistuneiden jäljitykseen.

”Jatkotartunnat pystytään suurella todennäköisyydellä tunnistamaan ja rajaamaan.”

Saksan terveysviranomaiset kertoivat uutistoimisto AFP:n mukaan, että saksalainen 33-vuotias mies sai virustartunnan shanghailaiselta kollegaltaan, joka oli käymässä Saksassa viime viikolla. Mies itse ei ollut käynyt viime aikoina Kiinassa.

Tapaus todettiin Starnbergin kaupungissa Baijerin osavaltiossa. Kaupunki sijaitsee noin 30 kilometrin päässä Münchenistä. Viranomaisten mukaan potilas on eristetty ja lääketieteellisesti hyvässä kunnossa.

”Ihmisille, jotka ovat olleet kontaktissa hänen kanssaan, on kerrottu mahdollisista oireista, hygieniatoimenpiteistä ja viruksen tarttumistavoista”, viranomainen kertoi Reutersin mukaan.

Myöhään tiistaina Saksan terveysviranomaiset kertoivat, että Baijerissa oli ilmennyt kolme uutta tautitapausta. Tartunnan saaneet työskentelevät samassa yrityksessä kuin aiemmin eristykseen joutunut 33-vuotias mies.

Japanilainen mies yli 60-vuotias on tiettävästi kuljettanut bussilla aiemmin tammikuussa Wuhanista tulleita turistiryhmiä, AFP kertoo. Taiwanissa taas yli 50-vuotias mies on saanut Reutersin mukaan tartunnan tiettävästi vaimoltaan, joka oli ollut Kiinassa työmatkalla.Kaikkiaan 106 kuolemantapauksesta 100 on raportoitu Hubein provinssista Kiinasta. Siellä sijaitsee myös Wuhanin kaupunki, josta uudenlaisen koronaviruksen on kerrottu saaneen alkunsa. Wuhanin lisäksi muitakin Hubein kaupunkeja on eristetty kokonaan.

Uutistoimisto AFP:n mukaan eristyksissä on yli 50 miljoonaa ihmistä. Heidän joukossaan on myös tuhansia ulkomaalaisia. Wuhanin pormestari kertoi sunnuntaina, että viisi miljoonaa ihmistä ehti lähteä Wuhanista muualle Kiinaan ennen kuin kaupunki saatiin eristettyä.Kiinalaismatkustajien liikkeitä on ryhdytty rajoittamaan myös muualla. Reutersin mukaan kiinalaisille ei enää myönnetä turistiviisumeja Filippiineille.

”Teemme tämän ennakoivan toimenpiteen matkustamisen rajoittamiseksi ja mahdollisen koronaviruksen leviämisen estämiseksi”, sanoi Filippiinien maahanmuuttoviraston päällikkö Jaime Morente.

Malesia on ilmoittanut, ettei se päästä maahan Hubein provinssista saapuvia matkustajia. Venäläinen uutistoimisto Tass kertoo, että Venäjä on päättänyt pitää Kiinan-rajansa Kaukoidässä suljettuna helmikuun 7. päivään saakka.

Raja on ollut tähänkin saakka kiinni kiinalaisen uudenvuoden loman vuoksi, mutta Venäjä päätti lykätä avaamista.

Hongkongissa lääkärit ja hoitajat kertoivat suunnittelevansa lakkoa keskiviikolle, sillä he ovat suuttuneet viranomaisten toimista viruksen hoidossa, kertoo brittilehti The Guardian.

Ihmiset Hongkongissa ovat raivoissaan, että raja Manner-Kiinaan on pidetty avoinna eivätkä viranomaiset ole jakaneet tarpeeksi kasvosuojuksia. Lisäksi viranomaiset ovat päästäneet ihmisiä Manner-Kiinasta ilmaisiin terveystarkastuksiin Hongkongiin.

Pian tämän jälkeen Hongkongin hallintojohtaja Carrie Lam sanoi lehdistötilaisuudessa, että rautatie- ja lauttayhteydet Hongkongista Manner-Kiinaan suljetaan 30. tammikuuta alkaen. Lisäksi lentojen määrä puolitetaan eikä henkilökohtaisia matkoja mantereelta Hongkongiin pääse tekemään.

Useat maat ovat suunnitelleet noutavansa kansalaisiaan pois eristyksissä olevalta alueelta. Tiistai-iltana Euroopan komissio ilmoitti lennättävänsä EU-maiden kansalaisia pois Wuhanista.

Lentoja on määrä järjestää kaksi. Suomi on ollut mukana Euroopan unionin sisäisissä keskusteluissa, joissa kotiuttamislentoja on pohjustettu.

Yhdysvaltojen oli määrä lentää tilauslento Wuhanista tiistaina, mutta maan ulkoministeriö lykkäsi lentoa keskiviikkoon. Se ei ole perustellut lykkäyksen syytä.

Japani lähetti tiistaina tilauslennon hakemaan kansalaisiaan pois Wuhanista. Ulkoministeri Toshimitsu Motegi kertoi Reutersin mukaan toimittajille, että lennolle mahtuu noin 200 matkustajaa. Noin 650 japanilaista on ilmoittanut haluavansa pois Wuhanista.

Lennon aikana tarkkaillaan potilaiden terveydentilaa, eikä terveiltä vaadita karanteenissa oleskelua. Kuumeisia ei oteta koneeseen lainkaan.

Seuraava lento saattaa olla luvassa jo keskiviikkona.

Myös esimerkiksi Etelä-Korea on kertonut suunnittelevansa tilauslentoja kansalaistensa evakuoimiseksi Wuhanista. Etelä-Korean hallituksen mukaan lentoja yritetään järjestää torstaiksi.

Myös monet muut maat, kuten Kanada ja Venäjä, ovat käyneet neuvotteluita ja keskusteluja kansalaistensa kotiuttamiseksi Wuhanista.

Kazakstanin hallitus on pyytänyt Kiinalta lupaa 98 kansalaisensa päästämiseksi alueelta pois Wuhanin alueelta.

Muun muassa Yhdysvallat, Turkki ja Kanada ovat kehottaneet kansalaisiaan harkitsemaan tarkoin matkustamista Kiinaan. Myös Suomi on kehottanut välttämään matkustusta Hubein provinssiin.

”Yhdysvaltojen hallituksella on rajallinen kyky toimittaa ensiapupalveluita Yhdysvaltain kansalaisille Hubein provinssissa”, ulkoministeriö sanoi tiedotteessaan AFP:n mukaan.

Myös monet maailmanlaajuisesti toimivat yritykset, kuten Facebook, LG Electronics, Webasto ja Honda, ovat asettaneet rajoituksia Kiinan-matkailulle.

Facebook on pyytänyt työntekijöitään jättämään muut kuin pakolliset matkat Kiinaan tekemättä. Lisäksi se on kehottanut kaikkia Kiinassa olevia työntekijöitään palaamaan kotiin.


Sunnuntaina Kiinan terveysviranomaiset kertoivat, että viruksen toimintakyky on voimistunut. Kiina on ilmoittanut useista toimista viruksen leviämisen estämiseksi. Esimerkiksi parhaillaan käynnissä olevaa uudenvuodenlomaa on pidennetty Kiinassa 2. helmikuuta asti. Yleensä uudenvuoden juhlinta kestää Kiinassa noin viikon, ja tänä vuonna se olisi päättynyt 30. tammikuuta.

Liikennettä Kiinassa on rajoitettu monin paikoin. Maa on kertonut keskeyttävänsä kaikki ryhmämatkat sekä kotimaassa että ulkomailla.

Kaukobussien tulo ja lähtö on estetty ainakin Shandongin provinssissa sekä Pekingin, Shanghain Xi’anin ja Tianjinin kaupungeissa. Tiistain vastaisena yönä Reuters kertoi, että Tangshanin kaupunki Hebein provinssissa keskeyttää kaiken julkisen liikenteen viruksen leviämisen estämiseksi. Hebein provinssi sijaitsee Kiinan pohjoisosassa lähellä Pekingiä.

Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Rappukäytävään leijaili kuukausien ajan sietämätön haju – Vuokralainen tuhosi töölöläisasunnon jätteillä betoniseiniä myöten

  2. 2

   Tampereen keskustassa on kommuuni, jossa tyhjät pullot jaetaan painimalla

   Tilaajille
  3. 3

   Oikeuskansleri selvittää, ovatko valtiovarain­ministeriö ja sisäministeriö rikkoneet perustuslakia EU-asioissa

  4. 4

   ”Elämäni hirveimpiä kokemuksia” – Katariina Souri kertoo HS:lle, mitä hänelle tapahtui miljonääri Peter Nygårdin huvilalla

  5. 5

   Lätkäjätkät edustavat kaikkea, mikä suomalaisessa miehisyydessä on pielessä, sanoo kirjailija Juhani Brander

  6. Näytä lisää
  1. 1

   ”Elämäni hirveimpiä kokemuksia” – Katariina Souri kertoo HS:lle, mitä hänelle tapahtui miljonääri Peter Nygårdin huvilalla

  2. 2

   Tampereen keskustassa on kommuuni, jossa tyhjät pullot jaetaan painimalla

   Tilaajille
  3. 3

   Rappukäytävään leijaili kuukausien ajan sietämätön haju – Vuokralainen tuhosi töölöläisasunnon jätteillä betoniseiniä myöten

  4. 4

   Helsingin keskustassa sijaitsevan ruokakaupan paistopisteelle ilmestyy siististi pukeutunut rouva, sitten tapahtuu jotain inhottavaa – HS valvoi paistopisteiden hygieniaa

  5. 5

   Puolisottomuus on yleistynyt kolme­kymppisillä lyhyessä ajassa: ”Parisuhteiden dynamiikka vaikuttaa syntyvyyteen”, tutkija sanoo

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  2. 2

   ”Nyt multa meni pata jumiin” – HS:n haltuunsa saamat ääni­viestit paljastavat, kuinka luistelu­valmentaja Mirjami Penttinen raivoaa nuorille luistelijoille

   Tilaajille
  3. 3

   Helsingin keskustassa sijaitsevan ruokakaupan paistopisteelle ilmestyy siististi pukeutunut rouva, sitten tapahtuu jotain inhottavaa – HS valvoi paistopisteiden hygieniaa

  4. 4

   Neljä vuotta sitten Peter Vesterbacka sai illallisilla idean, joka ei koskaan toteudu – HS:n erikoisartikkeli kertoo kaiken Tallinnan-tunnelista

   Tilaajille
  5. 5

   Kuinka paljon pidemmälle kansanedustajat voivat väkivallan ihannoinnissa vielä mennä?

  6. Näytä lisää