Venäjä aloitti toimet estääkseen koronaviruksen leviämisen – Kiinan-raja pysyy suljettuna, hotelleissa erityis­tarkkailu, rokote kehitteillä - Ulkomaat | HS.fi
Ulkomaat

Venäjä aloitti toimet estääkseen koronaviruksen leviämisen – Kiinan-raja pysyy suljettuna, hotelleissa erityis­tarkkailu, rokote kehitteillä

Venäjästä on tullut yksi kiinalaisten suosikkikohteita, minkä vuoksi Moskova aloittaa virusoireiden erityistarkkailun nähtävyyksillä ja hotelleilla.

Venäläiset terveysviranomaiset mittasivat Kiinasta tulleiden lentomatkustajien ruumiinlämpöjä koneen sisällä Vnukovon lentokentällä viime torstaina. Kuva uutistoimisto Tassin välittämältä videolta. Kuva: TASS

Julkaistu: 28.1. 15:47

Moskova

Venäjän kaukoidässä neljä maakuntaa on päättänyt pitää Kiinan-rajansa suljettuna estääkseen koronavirusta leviämästä, uutistoimisto Tass kertoi tiistaina.

Raja oli jo valmiiksi suljettuna, Venäjän valtiollisten uutistoimistojen mukaan kiinalaisen uudenvuoden loman vuoksi. Kiinan oli määrä avata raja-asemansa torstaina, mutta venäläiset päättivät lykätä avaamista.

Parhaillaan kiinni on yhdeksän rajanylityspaikkaa. Tiistaina auki oli väliaikainen rajanylityspaikka Blagoveštšenskissä. Sen kautta Venäjälle tuli 213 ihmistä.

Tiistain tietojen mukaan Venäjällä ei ole löytynyt vielä yhtään tartuntatapausta, mutta viranomaiset pitävät viruksen leviämistä Venäjälle mahdollisena.

Venäjällä ja Kiinalla on yli 4 000 kilometriä yhteistä rajaa, ja yhteydet rajan yli ovat tiiviitä.

Venäjästä on myös varsin lyhyessä ajassa tullut yksi kiinalaisten suosituimmista matkakohteista. Viranomaisten mukaan Venäjällä vieraili viime vuonna kaksi miljoonaa kiinalaisturistia.

Lentoyhtiö Aeroflot on myös yrittänyt saada osuuden Kiinan ja Euroopan välisestä liikenteestä. Sen pääkentältä, Moskovan Šeremetjevolta on lentoja yli 20 kiinalaiskaupunkiin. Viime vuonna kentälle lensi yhteensä 2,3 miljoonaa kiinalaista turistia. Heistä yli kolmannes jatkoi matkaa eteenpäin.

Moskovan pormestari Sergei Sobjanin sanoi tiistaina kaupungissa olevan paljon kiinalaisturisteja, jotka saapuivat maahan ennen Kiinan viranomaisten asettamaa ryhmämatkakieltoa. Hän ilmoitti, että Moskovan nähtävyyksillä ja hotelleissa aloitetaan erityistarkkailu.

Myös Kiinasta saapuvat matkailijat tarkastetaan lentokentillä. Kiinasta on lentoja useisiin Venäjän kaupunkeihin.

Venäjällä onkin alettu puhua viruksen talousvaikutuksista. Kiinalaisturistit ovat tärkeä tulonlähde muun muassa lentoyhtiöille. Uutistoimisto RBK:n mukaan he myös käyttävät rahaa muita turisteja enemmän.

Mielenosoittaja seisoi Venäjän ulkoministeriön edessä Moskovassa viime perjantaina. Hän vaati Aasiasta saapuvien matkailijoiden tarkastamista koronaviruksen leviämisen estämiseksi. Kuva: Dimitar Dilkoff / AFP

Myös Kiinassa on venäläisturisteja. Venäläisyhtiöt ovat lopettaneet pakettimatkojen myynnin, mutta matkatoimistoalan mukaan Kiinassa on parhaillaan pakettimatkoilla noin 7 000 venäläisturistia. Heistä 6 000 on Etelä-Kiinassa sijaitsevalla Hainanin lomasaarella.

Jo varatut pakettimatkat on peruttu. Kiinassa jo olevien paluuta on aikaistettu.

Muuten Kiinassa olevien venäläisten määrästä ei ole kerrottu tarkkoja tietoja. Viranomaisten mukaan viruksen keskuspisteessä Hubein maakunnassa on ainakin 140 venäläistä. Heistä 75 on opiskelijoita.

Venäjän viranomaiset suunnittelevat heidän evakuointiaan.

Venäjällä kehitellään parhaillaan myös kahta rokotetta koronavirusta vastaan, valtiollinen uutistoimisto Ria Novosti kertoi maanantaina.

Venäjän tiedeakatemian mukaan rokotteiden testauksen on määrä alkaa kesäkuussa.

Finnair peruu lentojaan Pekingiin ja Nanjingiin maaliskuun loppuun asti

Ainakin kolme koronatartuntaa ihmisestä toiseen – Kuolleita nyt 132, tartuntoja lähes 6 000

Kuinka vakava koronaviruksen aiheuttama tauti on? Tämä viruksesta tiedetään nyt

HS-analyysi: Osakekurssit sukeltavat, kaivokset hyytyvät – näin koronavirus murentaa maailmantaloutta