Ulkomaat

Trumpin rauhan­suunnitelma: Palestiinalle oma valtio, iso osa Länsirannasta Israelille – kartta näyttää ehdotetut rajat

Palestiinalaiset kokoontuvat hätäkokoukseen Trumpin suunnitelman vuoksi.

Helsinki/Washington

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump julkisti pitkään salassa pidetyn Lähi-idän rauhansuunnitelmansa tiistaina Washingtonissa. Suunnitelmassa esitetään itsenäisen Palestiinan valtion perustamista Israelin rinnalle. Trumpin esitys ei siis hylkäisi niin sanottua kahden valtion ratkaisua.

Suunnitelma kuitenkin myös tunnustaisi Israelin siirtokunnat Jordanjoen laaksossa miehitetyllä Länsirannalla, jota palestiinalaiset toivovat omaksi valtiokseen. Jordanjoen laakso kattaa Länsirannan pinta-alasta jopa 30 prosenttia.

”Tänään Israel ottaa ison askeleen kohti rauhaa”, Trump aloitti tiedotustilaisuuden, jossa suunnitelma esiteltiin.

Trump sanoi tehneensä jo aiemmin paljon Israelin hyväksi, kuten siirtäneensä Yhdysvaltain suurlähetystön Jerusalemiin ja tunnustaneensa Golanin kukkuloiden kuuluvan Israelille.

”Niinpä minun on tehtävä paljon myös Palestiinan hyväksi”, Trump sanoi.

Israel on Valkoisen talon mukaan luvannut jäädyttää uusien siirtokuntien perustamisen neljäksi vuodeksi, jotta kahden valtion luominen onnistuisi. Palestiinalaisille luvataan kaksi kertaa niin paljon maata kuin heillä on nyt hallinnassaan. Tiedotustilaisuudessa tai Valkoisen talon tiedotteessa ei tarkennettu, mitä alueita tällä tarkoitetaan.

Suunnitelman mukaan Palestiinalle ei sallittaisi asevoimia. Jerusalem pysyisi Israelin pääkaupunkina, mutta uuden Palestiinan valtion pääkaupunki tulisi osin Itä-Jerusalemiin, jonne Yhdysvallat avaisi suurlähetystön.

Suunnitelmassa ehdotetaan komiteaa, joka valmistelisi rauhansuunnitelman toteutuksen.
Suunnitelmaa oli valmisteltu yli kahden vuoden ajan. Siitä oli vastuussa Trumpin vävy Jared Kushner, joka työskentelee Trumpin neuvonantajana. Kushner on kiinteistöalalla rikastuneen suvun perillinen.

”On hienoa, että mukana on ollut kiinteistöalan ammattilaisia. He keksivät ideoita, joita normaalit ihmiset eivät keksi”, sanoi Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu tiedotustilaisuudessa.

Palestiinalaiset olivat jo ennakkoon hylänneet Trumpin suunnitelman ja syyttäneet Yhdysvaltojen hallintoa vääristyneestä Israelin etujen ajamisesta. Sen sijaan Netanjahu esiintyi Valkoisessa talossa Trumpin rinnalla.

”Palestiinalaisten on vihdoin tunnustettava Israel juutalaiseksi valtioksi”, Netanjahu sanoi.

Trump oli esitellyt ”vuosisadan diiliksi” kutsumaansa suunnitelmaa Netanjahulle ja oppositiojohtaja Benny Gantzille jo maanantaina Washingtonissa. Paikalla ei ollut palestiinalaishallinnon edustajia.

Molemmat israelilaisjohtajat kertoivat asettuvansa Trumpin suunnitelman taakse.

”Presidentin rauhansuunnitelma on todellakin merkittävä ja historiallinen virstanpylväs”, Gantz sanoi maanantaina Washingtonissa israelilaisen Haaretz-lehden mukaan. Gantz lupasi ryhtyä toteuttamaan suunnitelmaa heti Israelin vaalien jälkeen, jos hän voittaa vaalit.

Suunnitelman julkistus oli viivästynyt muun muassa siksi, että Israel ajautui viime vuonna keskelle sitkeää poliittista kriisiä.

Juutalaisvaltio ei ole onnistunut muodostamaan hallitusta toukokuussa pidettyjen vaalien jälkeen. Myös Israelin pitkäaikainen pääministeri Netanjahu on ajautunut hankaluuksiin, sillä häntä vastaan on nostettu syytteitä korruptiosta.

Israelin armeija ilmoitti tiistaina lisäävänsä joukkojaan Jordanjoen laaksossa miehitetyllä Länsirannalla. Varautuminen liittyi Trumpin rauhansuunnitelmaan.

”Israelin puolustusvoimien tekemän tilannearvion vuoksi on päätetty vahvistaa Jordanjoen laakson aluetta jalkaväen joukoilla”, Israelin armeija kertoi tiedotteessa uutistoimisto AFP:n mukaan.Viitteitä Jordanjoen liittämisestä Israeliin saatiin jo maanantaina, kun Israelin sisäministeri Aryeh Deri vieraili alueella.

”Sisäministerinä haluan kertoa teille, että olemme käynnistäneet valmistelut [Jordanjoen laakson] liittämiseksi”, hän sanoi AFP:n mukaan.

Aiemmin Israelin pääministeri Netanjahu oli luvannut, että jos hän voittaa vaalit, Jordanjoen laakso liitetään Israeliin.

Tuhannet palestiinalaiset osallistuivat tiistaina mielenosoituksiin Länsirannalla ja Gazassa ennen Trumpin suunnitelman paljastamista, uutistoimistot kertovat.

Lisäksi palestiinalaishallinto järjesti hätäkokouksen Länsirannan Ramallahissa Trumpin suunnitelman vuoksi. Hätäkokoukseen kutsuttiin myös islamistijärjestö Hamas, joka hallitsee Gazaa ja on Länsirantaa hallitsevan maallistuneen Fatah-puolueen kilpailija.

Palestiinalaiset pelkäävät, että Trumpin rauhansuunnitelma murskaa heidän toiveensa itsenäisestä palestiinalaisvaltiosta Länsirannalla, Itä-Jerusalemissa ja Gazassa. Maanantaina palestiinalaishallinto ilmoitti, ettei se aio neuvotella Yhdysvaltojen kanssa ennen kuin maa hyväksyy kahden valtion ratkaisun.

Palestiinalaiset käytännössä katkaisivat neuvotteluyhteyden Trumpin hallintoon vuonna 2017, kun Trump ilmoitti Yhdysvaltojen tunnustavan Jerusalemin Israelin pääkaupungiksi ja siirtävän lähetystönsä Tel Avivista Jerusalemiin.

Tämän jälkeen Yhdysvallat on myös sanonut hyväksyvänsä juutalaissiirtokunnat miehitetyllä Länsirannalla. Kansainvälinen yhteisö pitää siirtokuntia laittomina.

Palestiinan Britannian-lähettiläs Husam Zomlot arvosteli kovin sanoin Yhdysvaltain hallinnon toimia ennen rauhansuunnitelman julkistamista.

”Tämä on poliittista sirkusta”, sanoi aiemmin Washingtonin lähetystöä johtanut ja palestiinalaisten presidentin Mahmud Abbasin neuvonantajana työskennellyt Zomlot Reutersin mukaan.

Zomlot kertoi olettavansa, että Trumpin suunnitelma todennäköisesti pirstoo palestiinalaisalueet pieniksi ”bantustaneiksi” eikä elinkelpoinen palestiinalaisvaltio voi toteuta.

”Tammikuun 28. päivä 2020 tulee olemaan päivä, jolloin Yhdysvallat antaa virallisen hyväksymisleimansa Israelin täysimittaiselle apartheid-järjestelmälle”, Zomlot jatkoi.

Apartheidiksi kutsuttiin rotuerottelupolitiikkaa, jota harjoitettiin Etelä-Afrikassa vuosina 1948–1991.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Linda Lampenius kuvaili medialle Peter Nygårdin juhlia, ja siitä käynnistyi pitkä oikeusprosessi – Nyt Lampenius kertoo, miten taistelu vei rahat ja terveyden

  2. 2

   Tällainen on dash-ruokavalio, joka edistää terveyttä monipuolisesti – Sitä voi suositella ”ihan kaikille”, sanoo asiantuntija

   Tilaajille
  3. 3

   Jäytävä häpeä – Olli Taskinen antoi kasvot tunteelle, josta harva uskaltaa puhua

  4. 4

   Tutkimus: Suomalaisten arki on muuttunut ikävystyttävämmäksi ja raskaammaksi 2000-luvulla

  5. 5

   Vangit pelkäävät toisiaan Sukevan vankilassa – tuore raportti luo synkän kuvan Suomen neljänneksi suurimman vankilan tilanteesta

  6. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ovi avattiin, ja esiin työntyi pistin” – Toimittaja Jussi Konttisen isä joutui kuusi­vuotiaana venäläisten vanki­leirille, jolta moni lapsi ei selvinnyt

   Tilaajille
  2. 2

   Moni tekee vatsalihasliikkeet aina makuu­asennossa tai istuen, vaikka ei kannattaisi – Asian­tuntija neuvoo viisi vatsalihas­liikettä, jotka ovat selvästi tehokkaampia

   Tilaajille
  3. 3

   ”Hän saalistaa köyhien ihmisten pikkutyttöjä” – The New York Times julkaisi laajan selvityksen raiskaussyytösten kohteeksi joutuneesta Peter Nygårdista

  4. 4

   Kuvia Suomesta, osa 48: Akseli Valmunen otti maisemakuvia paikoista, joissa höntsäillään

  5. 5

   Pessimistin elimistö sairastuu herkästi, ja ominaisuus on hyvin pysyvä – Testaa, onko sinussa pessimistin piirteitä

   Tilaajille
  6. Näytä lisää
  1. 1

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  2. 2

   ”Elämäni hirveimpiä kokemuksia” – Katariina Souri kertoo HS:lle, mitä hänelle tapahtui miljonääri Peter Nygårdin huvilalla

  3. 3

   Helsingin keskustassa sijaitsevan ruokakaupan paistopisteelle ilmestyy siististi pukeutunut rouva, sitten tapahtuu jotain inhottavaa – HS valvoi paistopisteiden hygieniaa

  4. 4

   Lähes joka toinen kiinalainen on nyt karanteenissa: HS:n kuvakooste näyttää aavekaupungeiksi muuttuneet metropolit

   Tilaajille
  5. 5

   Moni säilyttää vihanneksia ja hedelmiä väärin, ja se voi johtaa turhaan hävikkiin – asiantuntija kertoo helpot korjausliikkeet

   Tilaajille
  6. Näytä lisää