Palestiinalaiset hylkäsivät Trumpin rauhansuunnitelman välittömästi, Fatah-puolue toivotti sen ”historian roskakoriin” - Ulkomaat | HS.fi
Ulkomaat

Palestiinalaiset hylkäsivät Trumpin rauhansuunnitelman välittömästi, Fatah-puolue toivotti sen ”historian roskakoriin”

Palestiinalaisille ehdotettiin omaa valtiota, mutta ehdot olivat tiukat. Alueesta tulisi tilkkutäkki, sen pääkaupunki sysättäisiin Jerusalemista itään eikä sille sallittaisi armeijaa.

Palestiinan lippujen ja presidentti Mahmud Abbasin kuvien kanssa Gazan kaduille kokoontuneet mielenosoittajat polttivat Donald Trumpin kuvaa tiistai-iltana. Kuva: Ahmad Gharabli / AFP

Julkaistu: 28.1. 20:31

Palestiinalaisten molemmat kilpailevat ryhmittymät hylkäsivät tuoreeltaan Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin teettämän Lähi-idän rauhansuunnitelman. Fatah-puoluetta edustavan presidentti Mahmud Abbasin arvostelun kärki suuntautui Jerusalemin asemaan.

Trumpin suunnitelmassa Jerusalemista tehtäisiin Israelin jakamaton pääkaupunki.

”Jerusalem ei ole myytävänä, meidän oikeutemme eivät ole myytävänä eikä niistä tingitä. Ja suunnitelmanne, salaliitto, ei toteudu”, Abbas viestitti Trumpille ja Israelin pääministerille Benjamin Netanjahulle uutistoimisto Reutersin mukaan. Abbasin puolueen tiedottaja Hussein Hamayel toivotti suunnitelman ”historian roskakoriin.”

Gazan aluetta hallitseva palestiinalaisryhmittymä Hamas pitää suunnitelmaa aggressiivisena, sanoi järjestön edustaja Sami Abu Zuhri. Jerusalemin osalta esitys on hänen mukaansa silkkaa ”hölynpölyä”.

”Jerusalem tulee aina olemaan palestiinalaisten maata”, Abu Zuhri sanoi. Hamasin toinen edustaja vakuutti, että Hamas tulee vastustamaan sopimusta kaikin keinoin.

Lue myös: Presidentti Trump julkisti Lähi-idän rauhansuunnitelmansa: Palestiinalle oma valtio, mutta iso osa Länsirannasta tulisi Israelille

Lähinaapureista Turkin ulkoministeriö sanoi Trumpin suunnitelman olevan ”kuolleena syntynyt” ja Jordania sanoi uutistoimisto AFP:n mukaan kelpuuttavansa alueelle vain vuoden 1967 sotaa edeltäneet rajat. Vuonna 1967 Israel miehitti Länsirannan ja Gazan.

Niihin rajoihin perustuvaan kahden valtion malliin tukeutui Reutersin välittämässä lausunnossaan myös YK:n pääsihteeri António Guterrez. YK:n aiempien päätöslauselmien mukaan Israelin tulisi luopua siirtokuntien rakentamisesta Länsirannalle.

Harva uskoi edes etukäteen, että kaikki konfliktin osapuolet näkisivät Trumpin suunnitelmassa aineksia rauhaan.

Tilanne oli jo asetelmaltaan epäsymmetrinen. Vuosikymmenien kiistan pääosapuolista toisen eli Israelin pääministeri Netanjahu seisoi Trumpin rinnalla, kun taas toiset, palestiinalaiset, pitivät hätäkokousta Länsirannalla. Epäsymmetria huomattiin myös Yhdysvaltoja ja Israelia syvästi inhoavassa Iranissa.

”Tämä on Israelin sionistihallinnon ja Yhdysvaltojen sopimus. Tämä ei ole rauhansuunnitelma vaan suunnitelma rangaistuksista ja pakotteista”, twiittasi Iranin presidentin Hassan Ruhanin neuvonantaja Hesameddin Ashena.

Iranin tukema Libanonin Hizbollah-järjestö leimasi Reutersin mukaan pettureiksi ne arabimaat, jotka ovat tukeneet suunnitelman laatimista. Trump nimesi tukijoiksi Omanin, Bahrainin ja Arabiemiraatit.

Palestiinalaisalueilla tuhannet ihmiset osoittivat mieltään suunnitelmaa vastaan. Länsirannalla Israelin joukot ja mielenosoittajat ottivat yhteen, ja AFP kertoi ainakin 13 ihmisen saaneen vammoja lähinnä kyynelkaasusta.

”Trump on hölmö, Palestiinaa ei myydä”, Gazassa huudettiin uutistoimisto Reutersin mukaan. Trumpin kuvia ja Yhdysvaltain lippuja poltettiin.

Israel valmistautui rauhansuunnitelman julkistamiseen sotavoimin päätettyään vahvistaa Jordanjoen laakson aluetta jalkaväen joukoilla. Laakso muodostaa noin kolmanneksen palestiinalaisten hallitsemasta Länsirannasta. Presidentti Trump jakoi myöhään illalla Twitterissä kartan, jonka mukaan Länsirannasta tehtäisiin suunnitelmassa todellinen tilkkutäkki:

Jerusalemin asema on yksi polttavimmista kiistanaiheista Israelin ja palestiinalaisten välillä. Kaupunki on pyhä kristityille, juutalaisille ja muslimeille.

Trumpin esittelemässä suunnitelmassa palestiinalaiset saisivat oman valtion, jonka pääkaupungiksi tulisi osia Itä-Jerusalemista. Netanjahu tulkitsi Reutersin mukaan tämän tarkoittavan Abu Disiä ydin-Jerusalemin ulkopuolella.

Valkoisen talon mukaan palestiinalaisvaltion muodostamisen ehtona olisi muun muassa demilitarisointi.

Palestiinalaisten valtio koostuisi Gazasta ja Länsirannan palasista, jotka yhdistettäisiin toisiinsa silloin, tunnelein ja maantein. Alueen rajoista ei tuoreeltaan ollut tarjolla Trumpin karttaa tarkempaa esitystä.

Suunnitelmaa kommentoidessaan pääministeri Netanjahu korosti, että Israel hallitsisi Jordanjoen laaksoa vastakin. Se muodostaa noin 30 prosenttia koko Länsirannan palestiinalaisalueesta.

Israelissakaan iloinen odotus ei ulottunut ainakaan kaikkiin niihin israelilaisiin, jotka ovat perustaneet kotinsa Israelin keskelle Länsirannan palestiinalaisaluetta rakentamiin siirtokuntiin.

Ainakin osaa heistä järkyttää ajatus, että palestiinalaiset saisivat edes heiveröisen lupauksen omasta palestiinalaisvaltiosta.

Oikeistopuolue Yeminaa edustava liikenneministeri Bezaleh Smothich julisti AFP:n mukaan aiemmin tiistaina armeijan radiokanavalla, ettei hänen puolueensa ”missään olosuhteissa” hyväksy mitään palestiinalaisvaltion tunnustamiseen viittaavaakaan.

Muista maista Britannia suhtautui ehdotukseen myönteisesti, kertoo uutistoimisto Reuters. Pääministeri Boris Johnsonin avustajan mukaan Johnson ja Trump keskustelivat tiistaina puhelimessa.

”Johtajat keskustelivat Yhdysvaltain Israelille ja palestiinalaisille tekemästä rauhanehdotuksesta, joka voi osoittautua myönteiseksi askeleksi eteenpäin”, tiedottaja muotoili. Ulkoministeri Dominic Raab kehotti osapuolia pohtimaan, josko Trumpin suunnitelmasta saisi askelman kohti neuvottelupöytää.

Venäjä suhtautui jo ennalta kriittisesti Trumpin suunnitelmaan. Ulkoministeri Sergei Lavrov kertoi AFP:n mukaan saaneensa vaikutelman, että suunnitelman lähestymistapa olisi ”aivan toinen kuin mitä kansainvälinen yhteisö on tunnustanut”. Tiistai-iltana uutistoimisto AFP välitti tiedon, jonka mukaan Moskova kehottaa Israelia ja palestiinalaisia suoriin neuvotteluihin.

Netanjahun on määrä esitellä suunnitelma Venäjän presidentille Vladimir Putinille keskiviikkona.

Trumpin rauhan­suunnitelma: Palestiinalle oma valtio, iso osa Länsirannasta Israelille – kartta näyttää ehdotetut rajat