Ulkomaat

Kommentti: Trumpin rauhan­suunnitelma on historiallisessa mielessä erikoinen, mutta palestiinalaisille ei ole muutakaan tarjolla

Nyt pöydällä on ensimmäinen – minkäänlainen – suunnitelma vuosikausiin, kirjoittaa HS:n ulkomaantoimittaja Pekka Mykkänen.

Jos Donald Trumpin ”vuosisadan diiliksi” kutsuttu Lähi-idän rauhansuunnitelma toteutuisi, se olisi mahtava teko maailmanhistorian mittakaavassa. Se tekisi Trumpista suurmiehen ja asettaisi hänet aivan uuteen valoon hänen epäilijöidensäkin silmissä.

Olisihan se mieletön ajatus, että usein Yhdysvaltain surkeimmaksi presidentiksi haukuttu mies tekisi sen, missä kaikki muut ovat vuosikymmenestä toiseen epäonnistuneet.

Trumpin rauhansuunnitelman julkistuksen alla tiistaina odotukset olivat kuitenkin matalalla. Moni kommentaattori epäili, että etenkin suunnitelman julkistuksen ajoituksessa kyseessä on juoni, jolla siirretään huomio pois Trumpia vastaan parhaillaan käytävästä virkarikosoikeudenkäynnistä.

Epäilyksiä lisäsi se, että Trumpin rinnalla seisoi Israelin suuriin vaikeuksiin ajautunut pääministeri Benjamin Netanjahu. Häntä vastaan nostettiin juuri tiistaina syytteet muun muassa korruptiosta ja petoksesta.

Lisäksi Netanjahu yrittää voittaa maaliskuun alussa pidettävät Israelin parlamenttivaalit. Viime vuonna Israelissa pidettiin kahdet vaalit, joiden täpärä tulos johti pattitilanteeseen ja nyt jo kolmansien vaalien valmisteluun alle vuoden sisällä.

Vaikutelmaa ei parantanut se, että paikalle ei kutsuttu palestiinalaisjohtajia. He tyrmäsivät Trumpin rauhanhankkeen jo ennalta – palestiinalaisten presidentti Mahmud Abbas kannusti palestiinalaisia kaduille näyttämään raivoaan.

Mikä se sellainen rauha on, jota kaksi rikoksista syytettyä poliitikkoa esittelee ja josta puuttuu konfliktin kannalta keskeinen osapuoli?

Nyt olisi kuitenkin aika istahtaa lukemaan suunnitelmaa, jossa palestiinalaisille luvataan ainakin jossain muodossa heidän haluamaansa kahden valtion ratkaisua. Israel lupaa, ettei se seuraavan neljän vuoden aikana laajenna rakennelmiaan tulevan Palestiinan valtion alueelle.

Palestiinasta tulisi ”demilitarisoitu” valtio. Israelin siirtokunnat Länsirannalla sen sijaan säilyisivät osana Israelin valtiota.

Valkoisen talon virkamiesten mukaan palestiinalaisten valtiosta tulisi pinta-alaltaan tuplasti palestiinalaisten nykyalueiden kokoinen. He saisivat oman pääkaupunkinsa Itä-Jerusalemiin.

Trumpin hallinto lupaa myös 50 miljardin dollarin edestä tukea Palestiinan talouden kehittämiseen. Palestiinassa uudet tiet, sillat ja tunnelit yhdistäisivät sirpaleisen valtion alueita toisiinsa.


”Palestiinalaiset voisivat vihdoin saada itsenäisen valtionsa. Tämä voi olla heidän viimeinen mahdollisuutensa”, Trump sanoi.

The New York Times -lehti luonnehti ensiarviossaan suunnitelmaa voimakkaasti Israelin toiveita myötäileväksi. Iranin mielestä kyseessä ei ole rauhansuunnitelma, vaan käskyjen ja sanktioiden litania palestiinalaisille.

Gazan alueella valtaa pitävä islamistiliike Hamas tyrmäsi suunnitelman tuoreeltaan.

Jonkin aikaa reaktiotaan pantannut Abbas puolestaan sanoi tiistai-iltana, että ”Jerusalem ei ole myytävänä”. Abbasin Fatah-puolueen edustaja puolestaan totesi, että Trumpin suunnitelma joutaa saman tien ”historian roskakoriin”.

Jos historiasta puhutaan, kyseessä onkin historiallisessa mielessä erikoinen rauhansuunnitelma, koska yleensä rauhansopimusten yksityiskohdista neuvotellaan konfliktin osapuolten välillä.

Nyt valittiin toinen tie, jossa Yhdysvallat kirjasi paperille sen, mihin Israel olisi valmis suostumaan. Myös Netanjahun päävastustaja Israelin politiikassa, oppositiojohtaja Benny Gantz on luvannut edistää Trumpin vävypojan Jared Kushnerin kätilöimää paperia.

Palestiinalaisiin Trump menetti puheyhteytensä vuonna 2017, kun hän ilmoitti tunnustavansa Jerusalemin Israelin pääkaupungiksi ja siirtävänsä Yhdysvaltain suurlähetystön kaupunkiin.

Koska Trump on luvannut rauhaa Lähi-itään jo yli kolmen vuoden ajan, olettaisi, että palestiinalaisilla olisi halua tutkia suunnitelman sisältö.

Ei siksi, että Trump olisi osoittanut erityisen suuria taitoja kansainvälisessä politiikassa tai että suunnitelma vaikuttaisi valmiilta tai erityisen reilulta. Vaan siksi, että nyt pöydällä on ensimmäinen – minkäänlainen – suunnitelma vuosikausiin.

Tilanne on ollut niin pahassa jumissa, että kun YK:n Lähi-idän rauhanprosessin erikoiskoordinaattorilta Nickolay Mladenovilta kysyttiin Al Jazeera -kanavalla pari viikkoa sitten, millaisena hän näkee rauhantoiveet, hän vastasi:

”Ei ole olemassa mitään Lähi-idän rauhanprosessia.”

Bulgarialainen Mladenov sanoi, että hänen suurimpia huolenaiheitaan on uuden sodan uhka Gazan alueella.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Rappukäytävään leijaili kuukausien ajan sietämätön haju – Vuokralainen tuhosi töölöläisasunnon jätteillä betoniseiniä myöten

  2. 2

   Tampereen keskustassa on kommuuni, jossa tyhjät pullot jaetaan painimalla

   Tilaajille
  3. 3

   ”Elämäni hirveimpiä kokemuksia” – Katariina Souri kertoo HS:lle, mitä hänelle tapahtui miljonääri Peter Nygårdin huvilalla

  4. 4

   Lätkäjätkät edustavat kaikkea, mikä suomalaisessa miehisyydessä on pielessä, sanoo kirjailija Juhani Brander

  5. 5

   ”Tämä jos mikä osoittaa, että kunnioitamme ihmisoikeuksia” – Vihreät riemastuivat, kun Ohisalo kertoi 175 turvapaikanhakijan tuomisesta Suomeen

  6. Näytä lisää
  1. 1

   ”Elämäni hirveimpiä kokemuksia” – Katariina Souri kertoo HS:lle, mitä hänelle tapahtui miljonääri Peter Nygårdin huvilalla

  2. 2

   Tampereen keskustassa on kommuuni, jossa tyhjät pullot jaetaan painimalla

   Tilaajille
  3. 3

   Helsingin keskustassa sijaitsevan ruokakaupan paistopisteelle ilmestyy siististi pukeutunut rouva, sitten tapahtuu jotain inhottavaa – HS valvoi paistopisteiden hygieniaa

  4. 4

   Vihreiden Fatim Diarra uhkaa julkistaa kaikki saamansa peniskuvat: ”Se on seksuaalista häirintää”

  5. 5

   En ole mies, mutta voin vilkaista

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  2. 2

   ”Nyt multa meni pata jumiin” – HS:n haltuunsa saamat ääni­viestit paljastavat, kuinka luistelu­valmentaja Mirjami Penttinen raivoaa nuorille luistelijoille

   Tilaajille
  3. 3

   Helsingin keskustassa sijaitsevan ruokakaupan paistopisteelle ilmestyy siististi pukeutunut rouva, sitten tapahtuu jotain inhottavaa – HS valvoi paistopisteiden hygieniaa

  4. 4

   Neljä vuotta sitten Peter Vesterbacka sai illallisilla idean, joka ei koskaan toteudu – HS:n erikoisartikkeli kertoo kaiken Tallinnan-tunnelista

   Tilaajille
  5. 5

   Kuinka paljon pidemmälle kansanedustajat voivat väkivallan ihannoinnissa vielä mennä?

  6. Näytä lisää